ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:519/1038)

Drożdżowe babeczki pistacjowe 35

niebie samolot. Nie dzwoni telefon, nigdzie nie trzeba się spieszyć. Wierzcie mi – taka chwila jest potrzebna. Bardzo. Dzięki temu, że babeczki drożdżowe zostały przeze mnie upieczone w papilotkach, dłużej zachowują świeżość. Polecam! A jak upiec takie drożdżowe babeczki pistacjowe? Składniki (na 15 – 16 sztuk) 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego(...)przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Na sam koniec dodajemy 2/3 posiekanych pistacji. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować małą kulkę. Ciasto przekładamy do papilotek na muffinki

Raj dla Podniebienia
Drożdżowe babeczki pistacjowe 100

się spieszyć. Wierzcie mi – taka chwila jest potrzebna. Bardzo. Dzięki temu, że babeczki drożdżowe zostały przeze mnie upieczone w papilotkach, dłużej zachowują świeżość. Polecam! A jak upiec takie drożdżowe babeczki pistacjowe? Składniki (na 15 – 16 sztuk) 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka 70 g stopionego masła(...)miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Orzechy pistacjowe pozbawiamy łupinek, siekamy. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Na sam koniec dodajemy 2/3 posiekanych pistacji. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność

Raj dla Podniebienia
DROŻDŻOWE BABECZKI DO ŚWIĘCONKI 162

piekłam małe drożdżowe babeczki do święconki. Babeczek było zawsze tyle, że obdarowywałam nimi rodzinkę i znajomych :)  A, że ostatnio nabyłam fajne, nieduże foremki do takowych babeczek - postanowiłam zrobić "próbę" przed wielkanocną i sprawdzić, czy nie wyszłam z wprawy. Babeczki wyszły pyszne! Puszyste, pachnące cytryną i skórką pomarańczową, której do ciasta dodaję zawsze sporo.  Nie mogłam się oprzeć

Walijskie Pichcenie
Bułeczki a'la McMuffin 91

SKŁADNIKI : 320g mąki pszennej 220g wody 1 łyżka miodu (lub cukru czy zamiennika) 1 łyżka oleju rzepakowego 6g drożdży instant szczypta soli Do obtoczenia: 2 łyżki

Gotowanie jest łatwe
Drożdżówki z serem 170

Ciepłe, pachnące i cudownie prezentujące się drożdżówki potrafią skraść serce nie jednego łasucha. Domowe wypieki choć są zazwyczaj czasochłonne to myślę, że od czasu do czasu

Tagebuch po polsku
Drożdżowe z kruszonką 119

KRUSZONKA: 50 g masła, miękkiego lub margaryny 10 płaskich łyżek mąki 4 łyżki cukru Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać

w mojej kuchni
Ciastka z jabłkami 137

posypywania cukrem pudrem. Z podanego przepisu wyszło mi ponad 40 sztuk.. Ciasteczka przygotowuje się dzień wcześniej bo ciasto musi przez noc być w lodówce. Składniki na ciasto krucho drożdżowe: 350 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 1/2 łyżki cukru 100 g kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka suszonych drożdży szczypta soli, Dodatkowo: 50 g jabłek

Na słodko lub wytrawnie
Babka drożdżowa z migdałami i miodem 169

numer jeden na liście drożdżowych przepisów;) Składniki; 80 g miodu, 2 jajka, 200 ml ciepłego mleka, 40 g drożdży, szczypta soli, 100 g masła, 50 g rodzynków, 50 g migdałów, 500 g mąki, Wykonanie; Rodzynki zalewamy wodą aby napęczniały. Migdały siekamy. Drożdże, mleko, sól, miód, jajka mieszamy razem. Dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto. Masło kroimy na kawałki i po trochu

Anioły w kuchni
Calzone 101

Calzone, tak krótko. Jak dla mnie jest to pizza podana w kształcie pieroga. Pomysłowe i smaczne podanie wypieku. Moim dzieciom bardzo smakowało, ale następnym razem zrobię

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto drożdżowe z truskawkami 101

Sezon truskawkowy w pełni więc trzeba korzystać. Choc jak na razie cena dość wysoka bo 10 zł za kilogram. Ale aż kusi aby upiec coś z

Ewa w kuchni
Puszyta drożdżówka 115

 Uwielbiam domową drożdżówkę - najlepsza jest z chrupiącą kruszonką. Nigdy nie potrafię się powstrzymać i próbuję zaraz po wyjęciu z pieca :) do tego z kawka, jakaś

Delicious Titbits
Migdałowiec czyli strucla z masą migdałową 153

Bardzo smaczna rolada z masą migdałową i wykorzystaniem mojego ulubionego ciasta krucho - drożdżowego. Masę można zrobić migdałową lub podobnie- orzechową . Tym razem opierałam się na przepisie na masę ze strony  Moje Wypieki   składniki masa (na 1 struclę ) 300 g zmielonych migdałów, 150 g ciemnego brązowego cukru 120 g śmietany kremówki 36% lub 30% 3 łyżki  rumu

Stare Gary
Pączki Szneiderowskie 179

Przepis jest jednym wielkim cytatem z książki z 1910 r. pt. "Praktyczna kuchnia" Róży Makarewiczowej. Kiedy na niego trafiłam, wiedziałam, że w tym roku pączki będą

bistro mama

Proponowane wyszukiwania