ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:520/1038)

Calzone 99

Calzone, tak krótko. Jak dla mnie jest to pizza podana w kształcie pieroga. Pomysłowe i smaczne podanie wypieku. Moim dzieciom bardzo smakowało, ale następnym razem zrobię

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto drożdżowe z truskawkami 98

Sezon truskawkowy w pełni więc trzeba korzystać. Choc jak na razie cena dość wysoka bo 10 zł za kilogram. Ale aż kusi aby upiec coś z

Ewa w kuchni
Puszyta drożdżówka 114

 Uwielbiam domową drożdżówkę - najlepsza jest z chrupiącą kruszonką. Nigdy nie potrafię się powstrzymać i próbuję zaraz po wyjęciu z pieca :) do tego z kawka, jakaś

Delicious Titbits
Migdałowiec czyli strucla z masą migdałową 152

Bardzo smaczna rolada z masą migdałową i wykorzystaniem mojego ulubionego ciasta krucho - drożdżowego. Masę można zrobić migdałową lub podobnie- orzechową . Tym razem opierałam się na przepisie na masę ze strony  Moje Wypieki   składniki masa (na 1 struclę ) 300 g zmielonych migdałów, 150 g ciemnego brązowego cukru 120 g śmietany kremówki 36% lub 30% 3 łyżki  rumu

Stare Gary
Pączki Szneiderowskie 178

Przepis jest jednym wielkim cytatem z książki z 1910 r. pt. "Praktyczna kuchnia" Róży Makarewiczowej. Kiedy na niego trafiłam, wiedziałam, że w tym roku pączki będą

bistro mama
Focaccia z pomidorkami 186

Od dawna miałam ochotę na zrobienie tego włoskiego pieczywa. Znalazłam w końcu przepis, który wydał mi się przystępny i spróbowałam swoich sił. Tak powstała w mojej

Kuchnia co dnia
Strucla drożdżowa z makiem 174

Wyjątkowa drożdżówka z makiem. Kusi nie tylko pięknym wyglądem, aromatem, ale także i smakiem :)  Jest taka, jaka powinna być idealna wg mnie drożdżówka: wilgotny, mięciutki

Kulinarna (nie)codzienność
Drożdżówki Z Herbatą Matcha, Konfiturą Figową i Malinami 137

było u mnie drożdżowego z Matcha, od dzisiaj już jest :) Dlaczego akurat te smaki połączyłam? Bo sobie chciałam zużyć włoską konfiturę figową, a ona jest strasznie słodka. Pomogła mi Matcha, bo zrównoważyła słodycz konfitury, a maliny dały całej drożdżówie tak zwanego kopa i orzeźwiły całość. A że tego dnia byłam leniwą dziewczynką, to sobie ciasto tylko zwinęłam, tak po prostu

Blondynka Gotuje
Drożdżowe bułeczki z karmelem inspirowane książką - Zula i porwanie Kropka. 126

zasadzie nie znała. Jednak kiedy do nich trafiła okazało się, że wcale nie są takie złe.  Cały dom wypełniony był zapachami ciasteczek, babeczek i wielu, wielu innych ciast. Ciotki uwielbiały pichcić, ale czy wszystko robiły same?  Siostry były bliźniaczkami, to Hela i Mela. Dwie szalone kobiety które były nieco pokręcone. Kiedy usłyszały ,że dostają pod opiekę 9 letnią(...)cóż to za przyjemność czytać książkę o której wie się wszystko.  Ja jestem ogromnie ciekawa innych przygód Zuli, bo to nie jedyna książka. Postanowiłam też upiec bułeczki drożdżowe z kajmakiem. W prawdzie nie są takie bajeczne jak te stworzone przez ciotki nie maja płatków róży ale są bardzo pyszne. Składniki; 50 dag mąki pszennej 15 g  świeżych drożdży

Radość kipiąca uśmiechem.
Pączki dyniowe z marmoladą 162

Dzięki niej nabierają one wspaniałego żółtego koloru. Pączki nadziałam pyszną marmoladą wieloowocową od Jamar . Doskonale nadaje się do wszelkich słodkich wypieków. Nie tylko do pączków ale również do ciast kruchych, drożdżowych, rogalików i wielu, wielu innych. Warto mieć pudełeczko w lodówce aby dodać ją choćby do śniadaniowych tostów. Pączki: 600 g mąki pszennej op. drożdży instant (7g) 4 łyżki domowego(...)temperaturę pokojową. Mąkę przesiać do większej miski. dodać cukier, drożdże i sól, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, olej, jajka i puree z dyni. wszystko dokładnie wyrobić aby uzyskać elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby ciasto było trochę za luźne można dosypać odrobinę mąki. Trzeba jednak uważać aby nie było zbyt twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce

Smakołyki Asi
Pizza w 6 min. / 250 st. C 912

Dobra domowa pizza, to nic wielkiego tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić. Ciasto klasyczne drożdżowe, takie jak na chleb: 1 kg mąki typ 650, 50 g drożdży, łyżka cukru,  łyżka soli, dwie szklanki bardzo ciepłej wody. Zaczyn: do wody rozkruszamy drożdże, dodajemy  cukier i 4 łyżki mąki, przykrywamy i czekamy 10-15 min. jak wyrośnie, potem dolewamy

chleba naszego
MARGARYTKOWA PIZZA NA DROŻDŻOWYM SPODZIE 195

robię spód drożdżowy. Tym razem skorzystałam z przepisu Margarytki  na pizzę domową . Z połowy porcji podanych przez Asię wyszła mi mała blaszka + tortownica (22cm). Pizza wyszła bardzo smaczna, tylko jak zwykle ... przeholowałam z ilością nadzienia i spód nie wyrósł mi zbyt mocno.  Na szczęście nie miało to najmniejszego wpływu na smak pizzy :)) Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej

Walijskie Pichcenie
Focaccia z nocnego ciasta na winie, z pomidorkami i rozmarynem 67

Focaccia to rodzaj pieczywa, które pochodzi z włoskiej Ligurii. Stolicą focacci jest Genua, a znana “focaccia genovese” to tradycja miejscowej kuchni. Focaccię możemy piec

Tajemnice Smaku
BŁYSKAWICZNE JAGODZIANKI 175

   Szybkie, wręcz błyskawiczne, puszyste i pyszne jagodzianki. Takie cuda stworzyłam wykorzystując chwilowe ochłodzenie po ostatnich upałach... Pracy przy nich naprawdę niewiele, dosłownie chwila i

Smaczne Zdrowe
Paluchy śniadaniowe 117

700 g mąki pszennej 25 gram drożdży 1,5 szklanki wody czyli 300 ml 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju W 1/2 szklance wody o temp

Gotowanie jest łatwe
ciasto drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem... 156

Składniki: ZACZYN: drożdże świeże 10 dag, mleko ciepłe 1/2 szklanki, cukier 2 łyżki, mąka tortowa 2 łyżki NADZIENIE KISIELOWE: dżem 300 ml, konfitura niskosłodzona 200 ml

W Mojej Kuchni Lubię