ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:523/1038)

Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim 177

Wylewamy wodę, osuszamy, smarujemy wnętrze (spodu i pokrywy) olejem i posypujemy płatkami orkiszowymi. Na pokrywę dajemy mniej, ale do drugiej części nie żałujemy, aby chleb nie przywarł do dna. Ciasto ponownie formujemy (bez zagniatania), przekładamy do garnka, ostrym nożem nacinamy i przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika, na najniższą półkę. Ustawiamy temperaturę na 210°C i pieczemy ok. 85 minut(...)wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce. Kroimy po ostudzeniu. U w a g a: * Można użyć mąki chlebowej, luksusowej lub różnych kombinacji (typ 550, 650… ) Jeżeli pamiętacie Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II , to właśnie do tego chleba wykorzystałam tą samą mąkę i sprawdziła się w 100%. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim to propozycja najprostsza, najłatwiejsza i najszybsza

mojewypiekiinietylko
Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim 203

Wylewamy wodę, osuszamy, smarujemy wnętrze (spodu i pokrywy) olejem i posypujemy płatkami orkiszowymi. Na pokrywę dajemy mniej, ale do drugiej części nie żałujemy, aby chleb nie przywarł do dna. Ciasto ponownie formujemy (bez zagniatania), przekładamy do garnka, ostrym nożem nacinamy i przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika, na najniższą półkę. Ustawiamy temperaturę na 210°C i pieczemy ok. 85 minut(...)wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce. Kroimy po ostudzeniu. U w a g a: * Można użyć mąki chlebowej, luksusowej lub różnych kombinacji (typ 550, 650… ) Jeżeli pamiętacie Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II , to właśnie do tego chleba wykorzystałam tą samą mąkę i sprawdziła się w 100%. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim to propozycja najprostsza, najłatwiejsza i najszybsza

mojewypiekiinietylko
Donuts - amerykańskie pączki z czekoladowym lukrem 89

Zapraszam Was na donuts,  amerykań skie p ą czki z dziurk ą,  niesamowicie lekkie i puszyste jak pi ó rko.  Donuty  podobnie

La grande e la piccola cuoca
Rogaliki drożdżowe z nutellą 177

Małe co nieco do kawy ;) Proste i bardzo smaczne rogaliki, które przypadną do gustu i dużym i małym. Zapraszam! Rogaliki drożdżowe Składniki: 15g drożdży świeżych 250g mąki 0,5 szklanki letniego mleka 30g cukru 40g rozpuszczonego masła szczypta soli +kilka łyżek nutelli, jajko roztrzepane z łyżką mleka   Przygotowanie: Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy z łyżką cukru, łyżką mąki(...)szklanki letniego mleka. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę, sól, resztę cukru, jajko, masło oraz mleko. Wyrabiamy elastyczne, jednolite ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na płaski placek, wycinamy trójkąty. Każdą porcję smarujemy nutellą (ok. pół łyżeczki). Chwytając za dwa kąty zwijamy w kierunku szpica, na koniec lekko zawijając

Tagebuch po polsku
Kluski na parze w sosie czkoladowym 169

Choć wariantów tych drożdżowych klusek jest naprawdę wiele, to powiem wam że dla nie jednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach(...)dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem

vaniliowoczekoladowa
Kurczakburger - domowy fast food. 128

- Mamo, jestem głodny. - to zdanie słyszę z dużą częstotliwością w wersji mono lub, co gorsza, stereo ;) - Dobrze, a co byś zjadł? - A co jest? (brrr, moja

zadanie-gotowanie
Focaccia 127

Focaccia - włoskie pieczywo, pachnące, chrupiące i miękkie jednocześnie. Ktoś powiedział, że to taka dziurawa pizza bez dodatków. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chałka drożdżowa z kruszonką 150

Drugą zmianą jest cukier – zamieniłam ten tradycyjny na erytrol, to taka mała oszczędność kalorii I tutaj też możecie zostać przy tradycyjnej wersji Co mogę więcej powiedzieć: Smacznego Chałka drożdżowa z kruszonką Składniki na jedną chałkę: 400 g mąki orkiszowej 80 g erytrolu (lub innego cukru) + 1 łyżka cukru jeśli używasz erytrolu 20 g świeżych drożdży szczypta soli(...)orkiszową, dodaj erytrol, cynamon oraz sól. Olej kokosowy rozpuść. Wyrośnięty zaczyn dodaj do miski z mąką. Wymieszaj dokładnie. Cały czas zagniatając dodaj jajko oraz mleko i olej kokosowy. Wyrabiaj ciasto. Im dłużej wyrabiasz, tym ciasto będzie lepsze. Gotowe ciasto przełóż ponownie do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniataj. Potem podziel

365 dni dookoła kuchni
Drożdżówka z owocami lata. 189

Kto z Was nie lubi domowej, pachnącej, mięciutkiej a dodatkowo z ulubionymi owocami drożdżówki?! ja jestem chętna na kawałek zawsze! Dziś proponuje drożdżówkę z owocami lata

Radość kipiąca uśmiechem.
Racuszki drożdżowe 363

750 ml mleka 20 g drożdży 4 łyżki cukru szczypta soli 1-2 jajka mąka Jajka wybijamy do miski, rozmącamy, następnie mieszamy z lekko podgrzanym mlekiem

Gotowanie jest łatwe
Racuszki drożdżowe z jabłkami i budyniem 287

ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość *** *** Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Całość odkładamy na około 15 minut *** *** Na patelni rozgrzewamy olej (ok 1 cm oleju) i układamy na nim po 2 łyżki ciasta na każdy racuszek *** *** Smażymy na średnim ogniu, na mocno rumiany(...)pozostaną surowe w środku *** *** Po usmażeniu racuszki odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy obficie cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Racuszki drożdżowe z jabłkami i budyniem pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Karnawał w pełni. CHRUŚCIKI DROŻDZOWE. 361

rząd owadów!  Spójrzcie sami, o tu:  http://pl.wikipedia.org/wiki/Chru%C5%9Bciki . Albo również mogą być wsią w Wielkopolsce, o proszę : http://pl.wikipedia.org/wiki/Chru%C5%9Bciki_%28wojew%C3%B3dztwo_wielkopolskie%29 . A to ci dopiero! CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE. /pozyskany przepis z sieci;/ na ok. 70 małych sztuk. 1kg mąki 1,5 szklanki letniego mleka 5 łyżek cukru kostka drożdży (100g) 100g stopionego, wystudzonego masła 3 jajka Z drożdży, łyżki(...)mleka przygotowałam rozczyn i pozostawiłam do urośnięcia. W misce wymieszałam mąkę z solą. Dodałam roztopione, wystudzone masło, jajka roztrzepane, resztę cukru. Następnie wlałam rozczyn i wyrobiłam na gładkie ciasto. Pozostawiłam do wyrośnięcia na 2h, pod ściereczką w ciepłym miejscu. Następnie odrywałam porcje ciasta, wałkowałam na obsypanej mąką stolnicy na cienkie placki, z których wykrawałam równej długości. W każdym z nich

W kuchni Karmel-itki
Chlebek czosnkowo- ziołowy 71

Chlebek czosnkowo- ziołowy to szybka propozycja na dodatek na przykład do sałatki Greckiej. Ten chlebek podajemy zaraz po upieczeniu i każdy z gości urywa sobie go

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsze drożdżówki z jabłkami HIT 320

Te drożdżówki od kiedy pojawiły się u mnie w domu robię je bardzo często i zawsze znikają w kilka chwil. Są po prostu rewelacyjne. To idealne

Cukiernia Pychotki
Pizza dwa w jednym 137

mozzarella masło klarowane do smażenia pieczarek odrobina oregano Sos na spód pizzy: sos paprykowy-odsyłam do przepisu  Pasta paprykowa można również inny dowolny sos WYKONANIE Drożdże do zrobienia ciasta powinny być ciepłe, więc wcześniej wyjmujemy z lodówki.  Do szklanki lub większego kubka wsypujemy 2 łyżki mąki, rozkruszamy drożdże, dodajemy odrobinę soli i szczyptę cukru .  Podlewamy letnią wodą(...)Odstawiamy do wyrośnięcia.  Jeśli drożdże nie urosną, są niedobre i musimy , niestety, kupić inne. Do miski wsypujemy mąkę, posypujemy resztą soli,robimy dołek i wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, podlewając stopniowo  wodą. Dodajemy również 1 łyżkę oliwy.  Ciasto  wyrabiamy tak długo, aż będzie odstawało od ręki

W kuchennym oknie Ewy
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 257

Dzisiaj bez zbędnych słów mam dla Was pyszną przekąskę, która można upiec w większej ilości i przechować przynajmniej przez 2-3 dni. A zatem

Codzienna kuchnia niecodzienna