Drożdżówki dyniowe z twarogiem i morelami to słodkie bułki w pięknym żółtym kolorze, z dużą ilością pysznego serowego nadzienia i soczystą morelą na wierzchu. Są pyszne
Smakołyki BerenikiOstatnio proponowałam Wam chałkę idealną jako pieczywo na kanapki i taką do masła i konfitury. Dziś chałka słodka nadziana kremem daktylowym. Normalnie niebo w ......, jeszcze na
Blondynka GotujeSkładniki: na 6- 8 porcji 6 chlebków Pita, gotowych lub upieczonych samodzielnie 2 filety z piersi kurczaka 1 sałata rzymska 2 pomidory 1 czerwona papryka 1
Luźna Kuchniadawna miałam ochotę na coś dyniowego i drożdżowego. Coś dyniowego i karmelowego! Poszłam tą drogą i dziś mogę Was zaprosić na dyniowe racuszki podane z karmelowym sosem :) Są pyszne! Składniki: 180 g puree dyniowego,* 20 g cukru pudru trzcinowego, 230 g mąki pszennej, 160 g soku pomarańczowego, 1 łyżeczka suchych drożdży, 1 jajko, szczypta soli, Wszystkie składniki dokładnie wymieszać(...)sobą w misce przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, półtorej. Kiedy ciasto wyrośnie, racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Sos karmelowo - pomarańczowy: 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 3 duże łyżki masła, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 1/2 -3/4 soku pomarańczowego** Do garnuszka wlać wodę i wsypać
Plate of JoyPulchne i miękkie drożdżowe rogale nadziane dżemem i konfiturą z letnich zapasów. Mniammm.... Składniki: 60-70 dag mąki pszennej 25 dag margaryny 6 dag drożdży 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jaja 1 szklanka ciepłego mleka 3 łyżki kwaśnej śmietany(...)konfitura 1. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Odstawić na 10 minut, aż zaczną fermentować. 2. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże i pozostałe składniki. 3. Wyrabiać ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować. 4. Wykrawać trójkąty, nadziewać i zwijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze do pieczenia. Piec
Apetyczna babeczkacytryny (wcześniej sparzonej) 0.5 op. cukru z prawdziwą wanilią (u mnie firmy Kotanyi) 5dkg drożdży 0.5 szkl mleka 100g rodzynek 100g skórki pomarańczowej (u mnie obowiązkowy element drożdżowej babki) Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące), rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Masło roztapiamy(...)masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam
Walijskie PichcenieTakie bułeczki to czysta przyjemność pieczenia :) a potem jeszcze większa przyjemność konsumpcji :) Uwielbiam wypieki drożdżowe i żałuję, że nie mam czasu robić ich codziennie :) Są mega smaczne :) Polecam! Składniki: 0,5 kg mąki pszennej typ 550 lub 650 280 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) 7 g drożdży instant 100 g miękkiego masła 1 duże jajko 4 łyżki(...)większa szczypta soli Dodatkowo: powidła cukier puder Mąkę przesiać, dodać cukier, drożdże, jajko i połowę masła. Powoli wlewać ciepłe mleko i wyrabiać, dodając co jakiś czas pozostałą część masła. Ciasto na początku będzie się mocno kleiło do rąk, ale w miarę wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce i przykrywamy bawełnianym ręcznikiem
Delicious TitbitsKiedy zaczął się sezon na jagody, zamarzyły nam się prawdziwe, domowe Jagodzianki . Przepisów na drożdżówki z jagodami jest wiele i trudno zdecydować się ten jedyny. Niestety
Moja Delicjapóźne popołudnie naszła mnie ochota, aby je upiec, to postanowiłam, ze podzielę się z Wami tym przepisem. Bułeczki wychodzą pyszne, a na drugi dzień są tak samo dobre. Wielbiciele drożdżowych wypieków wiedzą, że niewiele jest takich, które są tak samo świeże na drugi dzień po upieczeniu. Te są. Nie wiem, jak to jest na trzeci dzień, bo nigdy tak długo(...)dwóch turach, wykorzystując największą blaszkę do pieczenia (taką, która jest w każdym piekarniku na tzw. wyposażeniu). Same bułeczki są dość słodkie i idealnie pasuje do nich cytrynowy lukier. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 70 g masła Mąkę przesiać
Codzienna kuchnia niecodzienna„ Pizzę doskonałą można zjeść wyłącznie z mozzarellą, bo tylko ona doskonale się ciągnie, łączy się perfekcyjnie ze wszystkimi dodatkami, nadaje całości idealny zapach i kruchość –
mojewypiekiinietylkoSkładniki na 12 sztuk: 500 g mąki pszennej 170 g letniego mleka 100 g wody 7 g drożdży instant (suszonych) 1 płaska łyżeczka soli 70 g
Świat Ciastaweekend drożdżowe idealne... ja uwielbiam! kto jeszcze?! Składniki; 35 dag mąki pszennej 15 g drożdży 1 łyżka śmietany 18% 3/4 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 5 dag masła Nadzienie; ok. 3/4 szkl kajmaku z orzechami lub bez 2 jabłka Przygotowanie; Mleko lekko podgrzać, następnie dodać do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę(...)mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić aż drożdże podrosną. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, roztopione masło , łyżkę śmietany i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto ma być lekko klejące. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy kajmakiem. Jabłka obieramy
Radość kipiąca uśmiechem.500 g mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 1 szkl mleka 80 ml wody 80 g cukru szczypta soli 30
Gotowanie jest łatweRogale z białym makiem to słodkości, które przygotowuje tylko raz w roku :) Kilka lat temu pokazałam Wam przepis na rogale marcińskie , jednak teraz postanowiłam lekko zmodyfikować
UgotowaćSkładniki: mąka tortowa 50 dag, drożdże suche 1 opakowanie, jajka 6 sztuk, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, skórka z cytryny 1 łyżka, mleko ciepłe
W Mojej Kuchni Lubię