ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:527/1038)

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułami 166

Wygląda na wymyślne danie, jednak w przygotowaniu jest dość proste. Z pewnością wprowadzi powiew świeżości do waszej kuchni i urozmaici nieco popołudnie. Pomysł tym razem zawdzięczamy

Ania i Marcin gotują
Pieczone pierogi ze słodką kapustą na ostro 162

się przygotowują.  Postanowiłam dzisiaj pierogi sobie przygotować i kapustę inaczej, szybciej niż zawsze ugotować. Plany w trakcie gotowania mi się pozmieniały i tak moje pierogi powstały. Zamiast ciasta pierogowego, drożdżowe z dodatkiem jogurtu naturalnego wyrobiłam i między dwoma krążkami kapustę skleiłam. Jajkiem posmarowałam, kminkiem posypałam, do piekarnika wsadziłam i już ich smakiem, zapachem się cieszyłam. W wyglądzie trochę latające(...)masła klarowanego, pieprz czarny do smaku, papryczka chili świeżo mielona do smaku,   sól do smaku, ½ łyżeczki cukru,   1 łyżeczka miodu, pęczek szczypiorku, 1 łyżeczka grubo zmielonego kminku, ciasto: 450 g mąki pszennej typ 480, 30 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 1 łyżeczka soli, 150 ml wody, 150 g jogurtu naturalnego gęstego, ponadto: mąka do podsypania, jajko, kminek grubo

Moniki Smakołyki
Ciasto kruche ze śliwkami 290

Letnie wypieki kojarzą się głównie z owocami. Tak też pod koniec lata nie mogło zabraknąć u mnie ciasta ze śliwkami. Moim zdaniem do śliwek pasuje najlepiej ciasto ucierane, drożdżowe lub kruche. A jak kruche to wiadomo najlepsze na maśle i z dodatkiem mąki krupczatki. Składniki: 200 g maki pszennej 180 g mąki krupczatki 5 żółtek 200 g masła(...)puder do prószenia Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąki dodać zimne pokrojone masło, żółtka, cukry, proszek do pieczenia i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować wałek 2/3 ciasta wyłożyć równomiernie na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33*23 cm. Piekarnik nagrzać góra-dół na 180 stopni i podpiec ciasto na złoto

Ala piecze i gotuje
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 165

chciało, a i ciasta nie było. Stwierdziłam więc, że to jest właśnie ten moment... Przejrzałam książki i gazety, zachwyciłam się kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste  nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta(...)ilość masy zwiększyłam dwukrotnie, a i tak przykryła śliwki tylko do połowy). Zainteresowało mnie jednak połączenie śliwek i orzechów laskowych - pyszne, ale nie tak popularne. Poza tym ciasto mogłam przygotować od razu, nie czekając, aż masło i jajka zmienią temperaturę na pokojową. Potem godzinka w lodówce, pokroić owoce, zalać masą, i hop - do piekarnika. Szybko, łatwo i przyjemnie. A efekt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami 65

Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą , malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego

Moja Delicja
Bürli – szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron 86

WINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA 50 g winogron 10 g miodu 200 g wody ZACZYN Z WODĄ DROŻDŻOWĄ 150 g  wody drożdżowej 150 g mąki pszennej typ 550 CIASTO WŁAŚCIWE zaczyn z wodą drożdżową 2 g świeżych drożdży 50 g mąki pełnoziarnistej 450 g mąki pszennej typ 550 260 g wody 12 g soli Wykonanie WINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA Wszystkie składniki umieszczamy(...)Kiedy woda się spieni to znak, że jest gotowa do użycia. ZACZYN Z WODĄ DROŻDŻOWĄ W misce mieszamy wodę drożdżową (bez winogron) z mąką. Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej. CIASTO WŁAŚCIWE Następnego dnia do misy robota dodajemy zaczyn, mąki, wodę i drożdże. Wyrabiamy ciasto przez 4 minuty i odstawiamy na 15 – 30 minut

Tajemnice Smaku
Makowiec krucho-drożdżowy 161

Makowiec krucho-drożdżowy z tego przepisu jest bardzo szybki do przygotowania, gdyż nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Jest już po Świętach, ale moi goście stwierdzili, że ten makowiec był tak pyszny, stwierdziłam więc, że nie będę z przepisem czekać do kolejnych Świąt 😉 Ta strucla makowa długo też zachowuje świeżość, była smaczna jeszcze 2 dni po świętach. Gdy używam kupnej(...)zwarta. Jeśli po upieczeniu powierzchnia makowca pęknie, można ją zamaskować lukrem lub polewą 🙂 Ja zawijam ciasto przed pieczeniem w papier co zabezpiecza ciasto przed pęknięciem podczas pieczenia. Jak zrobić lukier? Przepis znajdziecie TUTAJ. Przepis na Makowiec krucho-drożdżowy. Składniki na 1 roladę makową: 250 g mąki pszennej 1 op. suszonych lub 25 g świeżych drożdży 50 g cukru pudru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ślimak drożdżowy ze śliwkami i powidłem 255

Oczywiście placek był tydzień temu. Niestety praca z młodzieżą mnie pochłania i dlatego spóźniony wpis...a ile jeszcze czeka takich;))) Może jakoś się ogarnę w końcu

Anioły w kuchni
Ślimak drożdżowy ze śliwkami i powidłem 106

Oczywiście placek był tydzień temu. Niestety praca z młodzieżą mnie pochłania i dlatego spóźniony wpis...a ile jeszcze czeka takich;))) Może jakoś się ogarnę w końcu

Anioły w kuchni
Bialystoker zwany białym 277

Przygotowując od tylu lat cebulaczki nie wiedziałem, że robię swego rodzaju wariację na temat dawnej potrawy żydowskiej, o której dzisiaj w naszym mieście już prawie zapomniano

Gotuj z Misiem
Bułeczki wielkanocne i konkurs z Electrolux – 2 piekarniki do wygrania! 137

przy suto zastawionych stołach pełnych świątecznych pyszności. Zazwyczaj w tym okresie królują na nim wszelkiego rodzaju babki, mazurki i serniki, a ja proponuję bardzo popularne na zachodzie puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkiem, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i glazurą z konfitury morelowej, doskonałe nie tylko na święta! Najlepsze są takie jeszcze gorące, prosto z piekarnika, z kremem czekoladowym lub ulubioną konfiturą(...)puszyste:) Nie ma wątpliwości, że pyszności przygotowane w domu są znacznie smaczniejsze, a już na pewno znacznie zdrowsze. Ich wygląd, smak i aromat w niczym nie mogą równać się ciastami czy pieczywem zakupionym w sklepie. Jednak żeby mieć pewność, że przygotowane potrawy zawsze wyjdą nam takie jakie powinny, należy używać możliwie najlepszych sprzętów. Kiedyś, jak jeszcze nie pasjonowałam się gotowaniem

karmelowy
Chałka 135

na 1 szt 05 kg mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych lub 1 szkl mleka 80 ml wody 50 g cukru 0,5 łyżeczka soli

Gotowanie jest łatwe
Pączki i donaty 128

500 g mąki tortowej 1 szkl mleka 5-6 łyżeczek cukru 3 żółtka 50 g masła 25 g drożdży 1 łyżka wódki lub innego alkoholu Mleko

Gotowanie jest łatwe
z budyniem, wiśniami drożdżówka... 143

Składniki: budyń śmietankowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, cukier 4 łyżeczki, mleko 3,2% 500 ml, drożdże 30 gram, mleko ciepłe 1/2 szklanki, mąka pszenna

W Mojej Kuchni Lubię