Wygląda na wymyślne danie, jednak w przygotowaniu jest dość proste. Z pewnością wprowadzi powiew świeżości do waszej kuchni i urozmaici nieco popołudnie. Pomysł tym razem zawdzięczamy
Ania i Marcin gotująsię przygotowują. Postanowiłam dzisiaj pierogi sobie przygotować i kapustę inaczej, szybciej niż zawsze ugotować. Plany w trakcie gotowania mi się pozmieniały i tak moje pierogi powstały. Zamiast ciasta pierogowego, drożdżowe z dodatkiem jogurtu naturalnego wyrobiłam i między dwoma krążkami kapustę skleiłam. Jajkiem posmarowałam, kminkiem posypałam, do piekarnika wsadziłam i już ich smakiem, zapachem się cieszyłam. W wyglądzie trochę latające(...)masła klarowanego, pieprz czarny do smaku, papryczka chili świeżo mielona do smaku, sól do smaku, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka miodu, pęczek szczypiorku, 1 łyżeczka grubo zmielonego kminku, ciasto: 450 g mąki pszennej typ 480, 30 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 1 łyżeczka soli, 150 ml wody, 150 g jogurtu naturalnego gęstego, ponadto: mąka do podsypania, jajko, kminek grubo
Moniki SmakołykiLetnie wypieki kojarzą się głównie z owocami. Tak też pod koniec lata nie mogło zabraknąć u mnie ciasta ze śliwkami. Moim zdaniem do śliwek pasuje najlepiej ciasto ucierane, drożdżowe lub kruche. A jak kruche to wiadomo najlepsze na maśle i z dodatkiem mąki krupczatki. Składniki: 200 g maki pszennej 180 g mąki krupczatki 5 żółtek 200 g masła(...)puder do prószenia Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąki dodać zimne pokrojone masło, żółtka, cukry, proszek do pieczenia i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować wałek 2/3 ciasta wyłożyć równomiernie na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33*23 cm. Piekarnik nagrzać góra-dół na 180 stopni i podpiec ciasto na złoto
Ala piecze i gotujechciało, a i ciasta nie było. Stwierdziłam więc, że to jest właśnie ten moment... Przejrzałam książki i gazety, zachwyciłam się kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta(...)ilość masy zwiększyłam dwukrotnie, a i tak przykryła śliwki tylko do połowy). Zainteresowało mnie jednak połączenie śliwek i orzechów laskowych - pyszne, ale nie tak popularne. Poza tym ciasto mogłam przygotować od razu, nie czekając, aż masło i jajka zmienią temperaturę na pokojową. Potem godzinka w lodówce, pokroić owoce, zalać masą, i hop - do piekarnika. Szybko, łatwo i przyjemnie. A efekt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą , malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego
Moja DelicjaWINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA 50 g winogron 10 g miodu 200 g wody ZACZYN Z WODĄ DROŻDŻOWĄ 150 g wody drożdżowej 150 g mąki pszennej typ 550 CIASTO WŁAŚCIWE zaczyn z wodą drożdżową 2 g świeżych drożdży 50 g mąki pełnoziarnistej 450 g mąki pszennej typ 550 260 g wody 12 g soli Wykonanie WINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA Wszystkie składniki umieszczamy(...)Kiedy woda się spieni to znak, że jest gotowa do użycia. ZACZYN Z WODĄ DROŻDŻOWĄ W misce mieszamy wodę drożdżową (bez winogron) z mąką. Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej. CIASTO WŁAŚCIWE Następnego dnia do misy robota dodajemy zaczyn, mąki, wodę i drożdże. Wyrabiamy ciasto przez 4 minuty i odstawiamy na 15 – 30 minut
Tajemnice SmakuMakowiec krucho-drożdżowy z tego przepisu jest bardzo szybki do przygotowania, gdyż nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Jest już po Świętach, ale moi goście stwierdzili, że ten makowiec był tak pyszny, stwierdziłam więc, że nie będę z przepisem czekać do kolejnych Świąt 😉 Ta strucla makowa długo też zachowuje świeżość, była smaczna jeszcze 2 dni po świętach. Gdy używam kupnej(...)zwarta. Jeśli po upieczeniu powierzchnia makowca pęknie, można ją zamaskować lukrem lub polewą 🙂 Ja zawijam ciasto przed pieczeniem w papier co zabezpiecza ciasto przed pęknięciem podczas pieczenia. Jak zrobić lukier? Przepis znajdziecie TUTAJ. Przepis na Makowiec krucho-drożdżowy. Składniki na 1 roladę makową: 250 g mąki pszennej 1 op. suszonych lub 25 g świeżych drożdży 50 g cukru pudru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOczywiście placek był tydzień temu. Niestety praca z młodzieżą mnie pochłania i dlatego spóźniony wpis...a ile jeszcze czeka takich;))) Może jakoś się ogarnę w końcu
Anioły w kuchniOczywiście placek był tydzień temu. Niestety praca z młodzieżą mnie pochłania i dlatego spóźniony wpis...a ile jeszcze czeka takich;))) Może jakoś się ogarnę w końcu
Anioły w kuchniPrzygotowując od tylu lat cebulaczki nie wiedziałem, że robię swego rodzaju wariację na temat dawnej potrawy żydowskiej, o której dzisiaj w naszym mieście już prawie zapomniano
Gotuj z Misiemprzy suto zastawionych stołach pełnych świątecznych pyszności. Zazwyczaj w tym okresie królują na nim wszelkiego rodzaju babki, mazurki i serniki, a ja proponuję bardzo popularne na zachodzie puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkiem, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i glazurą z konfitury morelowej, doskonałe nie tylko na święta! Najlepsze są takie jeszcze gorące, prosto z piekarnika, z kremem czekoladowym lub ulubioną konfiturą(...)puszyste:) Nie ma wątpliwości, że pyszności przygotowane w domu są znacznie smaczniejsze, a już na pewno znacznie zdrowsze. Ich wygląd, smak i aromat w niczym nie mogą równać się ciastami czy pieczywem zakupionym w sklepie. Jednak żeby mieć pewność, że przygotowane potrawy zawsze wyjdą nam takie jakie powinny, należy używać możliwie najlepszych sprzętów. Kiedyś, jak jeszcze nie pasjonowałam się gotowaniem
karmelowyna 1 szt 05 kg mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych lub 1 szkl mleka 80 ml wody 50 g cukru 0,5 łyżeczka soli
Gotowanie jest łatwe500 g mąki tortowej 1 szkl mleka 5-6 łyżeczek cukru 3 żółtka 50 g masła 25 g drożdży 1 łyżka wódki lub innego alkoholu Mleko
Gotowanie jest łatweSkładniki: budyń śmietankowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, cukier 4 łyżeczki, mleko 3,2% 500 ml, drożdże 30 gram, mleko ciepłe 1/2 szklanki, mąka pszenna
W Mojej Kuchni Lubię