Gdy robimy makowca często idziemy na łatwiznę i używamy gotowej masy makowej. Ale jak wiemy dużo smaczniejsza jest ta zrobiona od podstaw... Jeśli nie wiecie jak
Dziś Ja gotujeskładniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g drożdży 150 ml mleka, letniego 60 g cukru 2 jajka 2 łyżki masła, roztopionego 1/2 łyżeczki soli
Domowy Smak Jedzeniamąż od jakiś dwóch tygodni namiętnie mi wspominał chałki, chałeczki i mleko. To nie było moje pierwsze podejście do chałki, ale pierwsze tak udane. Nie sztuka upiec drożdżową bułę zaplecioną w warkocz, bo w maślanych wypiekach chodzi o TEN smak. Ta chałka, zdecydowanie go ma Smakuje wybornie z mlekiem, masłem, dżemem, miodem. Być może i z innymi dodatkami, ale chałki(...)rodzicom, ale po prawdzie, nie wiem czy będzie co im dać…W każdym razie przygotowanie chałki nie jest pracochłonne. Robiłam ją z TEGO przepisu. Dodałam więcej mąki, bo ciasto było dla mnie zbyt rzadkie. I całą chałkę przed pieczeniem smarowałam roztopionym masłem zamiast jajkiem, dzięki czemu w całym przepisie nie użyłam ani jednego jajka! I chałka, tak jak pisze
Mieszam w Garnkumasła cukier puder Mini strucle z marcepanem - to doskonała alternatywa dla tych, którzy uważają, że standardowa, duża strucla to dla nich za dużo. Mini strucle, to pyszne drożdżowe ciasteczka, mieszczące w sobie esencję wypieków na święta Bożego Narodzenia - aromat, bakalie, marcepan i niepowtarzalny smak. 100 g masła roztopić i dobrze wystudzić. Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Mleko lekko zagrzać(...)drożdży - to nie trzeba przygotowywać rozczynu. Przygotować miskę i wsypać do niej resztę mąki. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka i wyrośnięty rozczyn (lub suche drożdże). Zagnieść ciasto. W trakcie wyrabiania dodać roztopione masło i dalej wyrabiać. Dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Wyrobić całość a następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około
Świat CiastaPyszne, puszyste, bardzo lekkie - kolor idealny a to wszystko dzięki wiejskim jajkom. Ich delikatność sprawia że bardzo szybko znikają ze stołu. Na zdjęciu prezentuje wam Podkładkę
Dziś Ja gotujeBabka Polska drożdżowa, klasyka sama w sobie. Do koszyka ze święconym i na stół Wielkanocny.... Składniki: 45 dag mąki pszennej 4,5 dag drożdży 1 jajo 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki wody 2 łyżeczki likieru lub wódki 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki wiśni kandyzowanych skórka otarta z całej cytryny Lukier: 2 łyżki soku z cytryny(...)posypania: Migdały w płatkach lub słupkach 1. Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru i wodą. Odstawiamy na kilka minut aby drożdże ruszyły. 2. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 3. Przygotować formę, wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, przełożyć na foremkę, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. 4. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczkaświęconki. Ale ostatecznie wcale one aż tak słodkie nie są, a dodatkowo nadają się na wiele innych okazji, np. niedzielne śniadanie lub coś przyjemnego do kawy . Mimo, że ciasto jest drożdżowe to praca z nim była naprawę przyjemna. Polecam! Składniki: 500 g mąki 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 60 g cukru szczypta soli 5 jajek(...)wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do misy robota przesiać mąkę z solą, dodać zaczyn, pozostały cukier, mleko i jajka. Wyrabiać robotem (z końcówką hak) do uzyskania elastycznego ciasta. Dodać do niego skórkę z cytryny i miękkie masło (można je roztopić i ostudzić). Wyrabiać jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą i dodać rodzynki. Ciasto przykryć folią
Pasja SmakuPuszyste, delikatne, odpowiednio słodkie :) Z dodatkiem pysznej żurawiny i aromatem domowej skórki pomarańczowej. Drożdżowe muffiny. Słodkie szaleństwo ... uczta dla podniebienia ... Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g roztopionego masła 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 12 g świeżych drożdży szczypta soli 100g suszonej żurawiny 50 g skórki pomarańczowej Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy(...)minut w ciepłe miejsce. Żółtka rozkręcamy mikserem z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło oraz rozczyn z drożdży. Całość wyrabiamy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy do ciasta żurawinę i skórkę pomarańczową - mieszamy łyżką. Ciasto jest dość rzadkie, i takie powinno być. Papilotki napełniamy do połowy wysokości ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50 minut
Walijskie PichcenieDrożdżówki z serem to chyba coś co zna każdy lubiący drożdżowe wypieki. Delikatne w swojej strukturze z pysznym twarożkiem o różnych smakach. Fajne w takich drożdżówkach jest to, że za każdym razem mogą być niby takie same, ale jednak inne: z rodzynkami, waniliowe, śmietankowe, z miksem bakalii... Co tylko do głowy przyjdzie. Przepisu na dobre drożdżówki z serem szukałam długo(...)więcej niż zadowalający. Oryginalny przepis >KLIK!< trochę zmodyfikowałam i zapisałam na moją nieformalną listę idealnych wypieków ;) Dlaczego nazwałam je potrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których bardzo niespodziewanie
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne chrupiące rogaliki z konfiturą z malin. Wykonane na bazie ciasta kruchego drożdżowego, dość proste w przygotowaniu więc możemy do nich wracać często:) Myślę, że w każdym domu króluje jakiś sprawdzony przepis na rogaliki:) Zachęcam do skorzystania a ten będzie jednym z nich:) Składniki 50 g drożdży 1/2-3/4 szklanki mleka 200 g masła 500 g mąki pszennej przesianej 2 jajka(...)Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki mąki , 1 łyżki cukru i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wraz z drożdżami i pozostałym składnikami włożyć do miski, zagnieść elastyczne ciasto jak na pizzę. Podzielić na porcje, każdą rozwałkować na okrągły placek, podzielić na trójkąty. Na każdym ułożyć łyżeczkę konfitury, przy podstawie każdego trójkąta. Zawinąć od góry brzeg na raz, końce
gotuj ze mnąSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mąka tortowa 50 dag, cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, żółtka 3 sztuki + 1 jajko "L", mleko letnie 1 szklanka, masło
W Mojej Kuchni Lubięmojprzepisna.pl | Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Naszło mnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie paręnaście drożdżóweczek, tylko jedną mega wielką drożdżówkę z makiem i orzechami. Ciekawa jestem czy moim chłopakom posmakuje, bo dla mnie jest świetna. Mak jest mięciutki i jest go dużo. Drożdżówka jest wilgotna, mięciutka, naładowana(...)mleko, żółtka, cukier, drożdże, sól, masło. Wymieszać rózgą. Dodać szklankę mąki, wymieszać, dodać kolejną szklankę mąki, wymieszać. Dodać ostatnią szklankę mąki, wymieszać, wyłożyć na blat lekko posypany mąką. Wyrobić ciasto, gładkie, elastyczne. Ciasto podczas wyrabiania będzie się bardzo kleiło do rąk, tak ma być, wyrabiać dalej. Z czasem ciasto będzie coraz mniej się kleiło, aż w końcu, prawie wcale
moj przepis nadomu przez ten weekend pomidorowo, śliwkowo, gruszkowo, brzoskwiniowo:) Już sama się gubię. Ale zaczniemy od śliwek.Buchty to bułeczki drożdżowe połączone ze sobą bokami i najczęściej z nadzieniem. U nas będą śliwki:) Na powitanie szkoły;))) Składniki; 450 g mąki, 25 g drożdży, 200 ml letniego mleka 75 g cukru, 1 jajko, 2 żółtka, szczypta soli 80 g masła Nadzienie(...)mleka. Mąkę przesiewamy. dodajemy rozczyn. Zasypujemy trochę mąką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie do mąki z rozczynem dodajemy mleko, cukier, masło, jajko,żółtka i sól.Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na jednakowe kawałki. Spłaszczamy ręką każdy kawałek.Wkładamy śliwkę i formujemy bułeczki. Masło
Anioły w kuchniDrożdżówkę Pai Bao do wspólnego pieczenia w comiesięcznej piekarni Amber wybrała dla nas współautorka Akacjowy bloga - Małgosia, prowadząca z Piotrem blog o podróżach
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiejszy przepis to uwielbiane zwłaszcza przez dzieci drożdżówki! Zawsze wychodzą, nie są drogie, a do ich przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Są pyszne z malinami, ale
Via GustoSkładniki: mąka tortowa 3 szklanki, cukier 3 łyżki, jajka 2 sztuki, margaryna 50 gram, mleko ciepłe 1/2 szklanki, drożdże świeże 25 gram, sól - szczypta NADZIENIE: twaróg
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam drożdżówki. Zawsze je kupowałam w piekarniach, myśląc, że ich wykonanie musi być bardzo trudne. Ale nic bardziej mylnego Ich przygotowanie jest proste, choć czasochłonne. Uwierzcie
Ania i Marcin gotująZainspirowana reklamą w telewizji postanowiłam w tym roku zrobić coś nowego i upiec na święta drożdżowe zajączki:) Przyznam, że obawiałam się czy podołam aby nadać im odpowiedni kształt i żeby chociaż odrobinę przypominały te sympatyczne zwierzątka :) Myślę że najgorzej nie wyszło, więc postanowiłam się podzielić nimi z wami jednocześnie składając świąteczne życzenia ! Wesołego Alleluja !!! Składniki: szklanka mleka 3 szklanki(...)roztapiamy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże, cukier i sól. Suche składniki mieszamy. Mleko podgrzewamy i dodajemy je do suchych składników. Dodajemy 2 jajka. Zagniatamy ciasto dodając pod koniec wyrabiania płynne masło. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 12 większych kulek, 12 mniejszych
Taste Therapy