Chlebek pita to chyba podstawa każdego domowego piekarza. Ja przymierzałam się do niego dość długo, ale jak już upiekłam, to wiedziałam,
Codzienna kuchnia niecodziennaJagody, jagody, jagody !!! Lipiec jest waszym miesiącem. Deszcze napoją was wodą, Słodyczy przyniesie wam słońce... Taak ... lato bez jagodzianek, to nie lato :)) Niestety nie mam
Walijskie PichcenieSkładniki: jajka 2 sztuki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól - szczypta, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 100 gram, mąka pszenna 1/2 kg
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól - szczypta, masło lub margaryna 1/2 kostki, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 65
W Mojej Kuchni Lubięjagodami (jagodzianki) czy drożdżowe bułeczki z truskawkami , są również pyszne, gdyż bułeczki przygotowane na bazie tego przepisu, zawsze są bardzo smaczne. Jagodziankom nadałam jedynie zakręcony kształt, podobnie jak robię drożdżowe cebularze, czy też pizza rolls. Gorące, pachnące zakręcone jagodzianki z kruszonką i lukrem są idealne do kawy, do zabrania na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Podczas(...)mleko w rondelku, dodajemy cukier, masło, wbijamy jajko i wszystko rozbijamy trzepaczką. Mąki przesiewamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i drożdże, mieszamy hakiem. Wlewamy płyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce, objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, formujemy prostokąt
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól 1 szczypta, mąka tortowa 60 dag, jajka 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pokruszone drożdże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki, mleko temperatura pokojowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 80 dag, sól
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól - szczypta, jajka 6 sztuk "M", margaryna 100 gram
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mąka tortowa 600 gram, jajka 6 sztuk "M", cukier 1 szklanka, mleko 1,5 szklanki, margaryna 100 gram, sól - szczypta, cukier
W Mojej Kuchni LubięCynamonowe bułeczki w kształcie ślimaków są tak popularne w Szwecji, że doczekały się swojego święta, które obchodzone jest 4 października. I nie ma się czemu dziwić
zadanie-gotowanieAromatyczne, ziołowe bułeczki. Idealne do mięs pieczonych w piekarniku jak i tych z grilla. Sprawdzą się też jako dodatek do sałatek. Składniki na 25-30 małych
Moja Galeria SmakuStaram się co jakiś czas robić drożdżowe bułeczki, choć przeważnie to są słodkie wariacje - Tomek zawsze z chęcią zjada na pierwsze czy drugie śniadanie, lub na podwieczorek. Te miały być formą drugiego śniadania czy lunchu. Smakują świetnie i na ciepło i na zimno. Idealna propozycja do pracy, w podróż czy na piknik - a one się już niedługo zaczną :) Składniki(...)miksera, wbić jajka, dodać cukier, sól, drożdże i mleko - wyrabiać mikserem przez kilka minut na średnich obrotach, następnie dodać roztopione masło - na dwa, trzy razy, cały czas miksując. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrastania na godzinę - półtorej. Po tym czasie ciasto wyciągamy na blat, wysypany delikatnie mąką i chwilkę wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt - grubości
Plate of Joyskładniki * 300 g mąki pszennej * 2 jajka * 1/2 szklanki mleka * 15 g drożdży * 3/4 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, kandyzowane owoce, płatki migdałowe...) * 1/3 szklanki oleju * 1/2
Mix smakuSkładniki na 16 drożdżówek: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/8 szklanki i 2 łyżki cukru 1 jajko 125 ml mleka 1/4 łyżeczki soli
Blondynka GotujeSkładniki na bułeczki: 150 ml mleka 100 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 20 g roztopionego
Czerwona Porzeczka