Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc
Mama Gotuje300 ml zakwasu żytniego 2 szkl wody 4 szkl maki żytniej 1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru
Gotowanie jest łatwePrzeżyłam tegoroczne matury. Nareszcie za mną codzienne egzaminy i sprawdzanie arkuszy maturalnych, które w tym roku było naprawdę ciężkie. Gdy wczoraj wróciłam wieczorem do domu, po
W mojej kuchniSkładniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 10 dag/stopione, mleko ciepłe 1,5 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka
W Mojej Kuchni LubięNa pyszne cynamonowe bułeczki zawsze jest pora. Te dzisiejsze dodatkowo wzbogaciłam groszkiem z gorzkiej czekolady. A czekolada i cynamon, to idealne polaczenie. Na koniec upieczone już
Mia Cucina SofietaSkładniki: 4 dag drożdży 30 dag cukru 1 szklanka mleka 2 jajka 1 białko 50 dag mąki 15 dag masła 40 dag maku 2 łyżki miodu
Świat CiastaPyszne, puszyste, miękkie drożdżowe bułeczki zawijane z dodatkiem cynamonu, dużo cynamonu ;) Idealne na śniadanie z kubkiem mleka lub kakao albo do popołudniowej kawki. Obłędnie pachną podczas pieczenia. Dla nas są doskonałą przekąską podczas jesiennego spaceru :) Składniki: * 500 g mąki pszennej (użyłam mąki luksusowej typ 550 Młyny Szczepanki ) * 8g suchych drożdży * 60 g cukru * 1 jajko * pół łyżeczki soli(...)drożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto. Masę dobrze wyrobić dłonią lub robotem z odpowiednimi hakami. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto na godzinę (musi podwoić swoją objętość). W między czasie przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu
Zrób to smacznieSkładniki: drożdże świeże 7 dag, cukier 1 szklanka, jajka 7 sztuk "L", cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 1,5 szklanki, masło stopione 100 gram, mąka
W Mojej Kuchni LubięChlebek pita to chyba podstawa każdego domowego piekarza. Ja przymierzałam się do niego dość długo, ale jak już upiekłam, to wiedziałam,
Codzienna kuchnia niecodziennaJagody, jagody, jagody !!! Lipiec jest waszym miesiącem. Deszcze napoją was wodą, Słodyczy przyniesie wam słońce... Taak ... lato bez jagodzianek, to nie lato :)) Niestety nie mam
Walijskie PichcenieSkładniki: jajka 2 sztuki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól - szczypta, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 100 gram, mąka pszenna 1/2 kg
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól - szczypta, masło lub margaryna 1/2 kostki, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 65
W Mojej Kuchni Lubięjagodami (jagodzianki) czy drożdżowe bułeczki z truskawkami , są również pyszne, gdyż bułeczki przygotowane na bazie tego przepisu, zawsze są bardzo smaczne. Jagodziankom nadałam jedynie zakręcony kształt, podobnie jak robię drożdżowe cebularze, czy też pizza rolls. Gorące, pachnące zakręcone jagodzianki z kruszonką i lukrem są idealne do kawy, do zabrania na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Podczas(...)mleko w rondelku, dodajemy cukier, masło, wbijamy jajko i wszystko rozbijamy trzepaczką. Mąki przesiewamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i drożdże, mieszamy hakiem. Wlewamy płyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce, objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, formujemy prostokąt
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól 1 szczypta, mąka tortowa 60 dag, jajka 1
W Mojej Kuchni Lubię