Dziś zapraszam Was na pyszne, delikatne bułeczki o nietypowym kształcie. Skradły moje serce swoim smakiem, a także swym wyglądem. Mi one trochę przypominają kwiaty, a Wam
Smaki Na TalerzuSkładniki: mąka tortowa 620 gram, masło lub margaryna 260 gram, drożdże świeże 5 dag, mleko 3,2% 1/2 szklanki/zimne, cukier 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki "L
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: drożdże świeże 10 dag, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 6 sztuk, mleko 2 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag/stopione, mąka tortowa
W Mojej Kuchni LubięWeekend majowy już właściwie się zaczął , niektórzy wyjechali trochę odpocząc ale większość pewnie została w domu. To dla Was mam dziś przepyszną drożdżówkę! robi się ekspresowo
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: drożdże 30 gram, jajka 3 sztuki, mleko ciepłe 1 szklanka, masło 10 dag, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, mąka
W Mojej Kuchni LubięDrożdżowe bułeczki z kruszonką, to jest to, na co mam zawsze ochotę 😍 Uwielbiam z dowolnym nadzieniem, a nawet i bez. Ale te z jagodami w środku to już dla mnie istne "niebo w gębie". 👌💗 Składniki (na ok. 13 sztuk) : 500 mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki mleka 2 jaja(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części
Walijskie PichcenieSkładniki: (na około 14 sztuk) 500-600 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka
Walijskie PichcenieSkładniki: śliwki duże 1 kg, drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, jajka 3 sztuki "L", mleko 1 szklanka
W Mojej Kuchni LubięKochani, zdaję sobie sprawę, że mnóstwo osób ma słabość do słodkości i z wielu względów stara się je ograniczać. Święta to okres, gdzie silna wola poddawana
Di gotujeSkładniki (na ok. 13 sztuk) : 500 mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki mleka 2 jaja+2
Walijskie PichcenieCynamonki, czyli puszyste bułeczki, ślimaczki z cynamonem, ulubione drożdżówki mojej córki. Ten przepis jest wprost genialny. U nas od kiedy go odkryłam były już
Smaczne ZdroweSkładniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 100 gram, mąka tortowa 500-600 gram, sól - szczypta
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko ciepłe 1 szklanka, mąka tortowa 600 gram, sól - szczypta
W Mojej Kuchni LubięCzy wszystko układa się po Twojej myśli? Czy potrafisz dostosować się do zmiennych okoliczność i mimo wiatru, który uparcie wieje Ci w twarz, umiesz znaleźć drogę
Kuchnia Pani WiosnySkładniki: mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, drożdże świeże 5 dag, cukier 1/4 szklanki, sól 1 łyżeczka, masło lub margaryna 10 dag, jajka 3 sztuki
W Mojej Kuchni LubięDrożdżowa chałka to mój debiut :-) co... zresztą widać na załączonym obrazku. Jej splot pozostaje wiele do życzenia, bo w trakcie "rozrastania się" warkocze mojej chałeczki ... pięknie zlały się w jedną całość :-) Ale za to smak mnie nie rozczarował! Chałka wyszła puszysta, odpowiednio wypieczona i w sam raz słodka. Nie mogłam oprzeć się pokusie, żeby nie odkroić sobie jeszcze(...)przesianą mąkę, cukier oraz sól. Wyrabiamy porządnie, można ręcznie, ale wygodniej w mikserze - około 15 minut na średnich obrotach. Wyrabiając dodajemy powoli jajka,roztopione masło i aromat. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję. Następnie przekładamy ciasto do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto zacznie wyrastać (ja korzystam znowu z nagrzanego na min piekarnika)na około
Walijskie PichcenieRacuszki chodziły za mną już od kilku tygodni. Postanowiłam wykorzystać ten cudny sezon owocowy i wpleść w placki soczyste czereśnie, na które z niecierpliwością zawsze czekam
ChilliJemyDzisiaj, czyli 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jadamy ją na co dzień , nie tylko od święta, więc dlaczego w takim dniu ma być inaczej. By
mojewypiekiinietylko