Czy lubcie czasem na śniadanko zjeść świeżutką, mięciutką chałeczkę, posmarowaną masełkiem, z domowym dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi? My z mężem wręcz uwielbiamy, robimy sobie do
moj przepis nawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Taką babkę drożdżową robię odkąd sięgam pamięcią. Niekoniecznie musi być wypiekiem świątecznym. Czasami ozdabiam ją lukrem, innym razem polewą czekoladową. Poniżej podałam opis na obie wersje, a Wy sami zadecydujcie, która opcja bardziej Wam odpowiada. Babka jest bardzo smaczna - miękka, puszysta i długo pozostaje świeża. Za każdym razem ładnie wyrasta. (Forma z kominkiem(...)się puszysty jak pianka.) Do rozczynu dodać mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy. Całość wymieszać łyżką. Do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze przez około 4 minuty. Na koniec wsypać żurawinę z morwą i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut
Di gotujeBułeczki cynamonowe z karmelizowanym jabłkiem i polane słodkim lukrem. Aromatyczne, delikatne i rozpływające się w ustach. Bez wątpienia idealne na wigilijny deser oraz zawsze wtedy, gdy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jakie drożdżówki lubicie najbardziej? Ja w sumie zawsze mam dylemat. Brać drożdżówkę z budyniem czy drożdżówkę z serem. Każdy wariant ma swoje plusy. Dzisiaj drożdżówki z
Mieszam w Garnku20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sli 1 szkl. ciepłej wody 3,5 szkl. mąki pszennej nadzienie 400 g mielonego mięsa mieszanego 1
Gotowanie jest łatweSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 15 dag, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, cukier waniliowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki
W Mojej Kuchni LubięZrobiłam sałatkę po grecku i czegoś mi do niej zabrakło ;) pomyślałam, że focaccia będzie idealnym dodatkiem, faktycznie jest idealna i nie tylko do sałatki
Wypieki ReneDziś przedstawiam Wam klasyczny przepis na pączki.Paczki są mięciutkie,z białą obwódką, tak jak być powinny.Przepis ze starego blogu,więc i zdjęcie też nie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKolejny przepis z serii Tata Gotuje . Tym razem mój mąż, korzystając z okazji, że mamy Tłusty Czwartek postanowił usmażyć pączki. Przepis dostaliśmy od mojej mamy. Pączki
Mama GotujeBuchty to puszyste bułeczki drożdżowe pieczone w formie blisko siebie, a po upieczeniu "przytulone" jedna do drugiej. Można je upiec bez nadzienia, ale ten przepis przewiduje uzupełnienie bułeczek słodkimi dodatkami, gdyż takie buchty według mnie są najsmaczniejsze. Przed podaniem warto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki oraz(...)około 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru, 50ml letniego mleka (lub wody) oraz 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym
Smakołyki BerenikiDrożdżówki - moja miłość 💓 Takie pyszne, domowe, puszyste kocham miłością bezwarunkową. A te z makiem stanowią u mnie Nr 1 😍 Drożdżówki z przepisu poniżej są
Walijskie PichcenieSkładniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "M", aromat pomarańczowy 3 krople, mąka tortowa 50 dag, mleko 3/4 szklanki, masło lub margaryna
W Mojej Kuchni LubięPięknie pachnące i bardzo smaczne drożdżówki z jagodami. Świetnie pasują na śniadanie czy do kawy. Przypadną do gustu każdemu- i małym i dużym :) Zapraszam! Jagodzianki Składniki
Tagebuch po polskuSkładniki: drożdże 1/2 kostki, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, aromat waniliowy 4 krople, sól - szczypta, ocet
W Mojej Kuchni Lubię