Składniki: drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 250 ml, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, jajka 4 sztuki "M", mąka tortowa 70 dag, sól 1
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam wszystko co drożdżowe. Szczególnie ciepłe prosto z piekarnika z kubkiem mleka. Tym razem zapraszam Was na drożdżówki z marmoladą. Są pyszne, pulchne, z dużą ilością lukru. Bardzo proste w wykonaniu, znikają w mgnieniu oka :) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową(...)ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Na wierzch rozsmarować marmoladę, zwinąć
Zrób to smaczniegotowego ciasta o niezbyt korzystnym składzie. Wynik? Pysznie! Praktycznie nigdy nie korzystam z gotowych rozwiązań i staram się przygotowywać w domu wszystko sama. Dotyczy to zarówno tortilli jak i ciasta francuskiego. Dzięki temu mam kontrolę nad tym co jem Wiem, że dla większości osób to pewnie strata czasu. Ja wolę poświęcić dodatkowe parę minut w kuchni i cieszyć się smakiem(...)się zagotuje delikatnie dodajemy porcjami do roztrzepanego jajka. Do mieszanki dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy dokładnie. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, a następnie dodajemy do niej rozczyn drożdżowy. Ugniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt klejące to dodajemy więcej mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny pod ściereczką. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy
rabarbarowoSkładniki: drożdże świeże 25 gram, mleko ciepłe 200 ml, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1/2 szklanki, aromat waniliowy 4 krople, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 300
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 500 g mąki 5 dkg drożdży 100 g masła 250 ml ciepłego mleka 100 g cukru szczypta soli 2 łyżki miodu 100 g czekolady mlecznej
Wielki apetytSkładniki : 500 g mąki pszennej, najlepiej tortowej 1 szklanka cukru 50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suchych 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego. przestudzonego masła
Proste PotrawyPaszteciki pasują na każdą okazję, robię je z różnym farszem, ale dziś standardowo z wiejskim pasztetem, myślę że ich smak wpadnie w gust każdego. SKŁADNIKI : 25g
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI : - 40 dkg mąki- 1 całe jajko i 1 żółtko - 4 dkg świeżych drożdży - 1 szkl. mleka - 1/2 szkl. cukru - 1/5 szkl. kostki margaryny DODATKI : - mały
Dziś Ja gotujeNajlepszy jest gdy jest ciepły.Rozplywa się w ustach i pozostawia niebiański smak na języku.Polecam go gorco!. 1/4 l.mleka 1 jajko 25 dag.masła
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: jajka 4 sztuki "L", drożdże świeże 100 gram, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa
W Mojej Kuchni LubięJuż nie raz się przekonałam, że stare przepisy często okazują się najlepsze. Tak tez było w przypadku paczków z dodatkiem ziemniaków. W tym karnawale to one
Mia Cucina SofietaSkładniki na bułki mleko, 325 ml masło, 50g mąka pszenna, 500g cukier drobny, 75g sól, 1/2 łyżeczki drożdże suche, 1 opak (7g) jajko, 1 szt Składniki
Gotowanie moimi oczamilodówce , i w zamrażarce :) Bo jak mam ochotę na coś słodkiego do kawy, a nie wiem co upiec, na 99% zawsze decyduję się na coś drożdżowego. Tym razem też nie było inaczej. Wybór padł na klasyczne rogale ze śliwkowym nadzieniem odsypane obficie maślaną kruszonką ... Pychota :)) Składniki: (na 12 średnich rogali) 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale
Walijskie PichcenieSkładniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, mleko letnie 1 szklanka, masło 5 dag + 1/2 szklanki mleko, mąka tortowa 65 dag, sól 1 szczypta, cukier
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", cukier 1 szklanka, masło stopione 5 dag, aromat waniliowy 2 krople, mąka tortowa
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mleko 1,5 szklanki, margaryna 8 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 5 szklanek, jajka 3 sztuki
W Mojej Kuchni LubięDzisiejsze śniadanie zjadłam z wielkim uśmiechem na twarzy. Czekałam na nie z wielką niecierpliwością od wczorajszego wieczoru. Przygotowałam ciasto marchewkowe- drożdżowe, na płatkach orkiszowych, z kremem z tofu i mleka kokosowego. Standardowo połączyłam jak najwięcej różnorodnych składników, przez co określenie smaku marchewkowca jest wręcz nierealne... Zapomniałam wspomnieć, że do kremu dodałam odrobinę soku z cytryny, co zdecydowanie mogę nazwać(...)wszystko razem mieszamy do zmieszanych składników dodajemy cynamon i nasiona chia- dokładnie mieszamy, przykrywamy i ostawiamy na 10 min do ciepłego miejsca (ja dałam na kaloryfer) po 10 min, ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy pieczemy ok 20 min 175 stopniach tofu blendujemy z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny - smarujemy upieczonego marchewkowca ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE
healthy dreamsPanini a raczej Panino to z włoskiego "małe kawałeczki chleba " , robione są w różnych formach i rozmiarach , to bułeczki do kanapek ,przekrawa się je lub rozrywa
Wypieki ReneBułeczki te piekłam już dosyć dawno temu na pewien kilkudniowy wypad nad Solinę... Chciałam dogodzić swoim... Towarzystwo na wycieczce było miłe, fajne i kochane, a bułeczki
In my kitchen