krucho-drożdżowe "przegryzki" z dżemem i jabłkiem... 196Składniki: mąka tortowa 620 gram, masło lub margaryna 260 gram, drożdże świeże 5 dag, mleko 3,2% 1/2 szklanki/zimne, cukier 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki "L
W Mojej Kuchni Lubię
OPONKI DROŻDŻOWE 252Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mleka 3 jajka 100g świeżych drożdży 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru kryształu 1 op. cukru waniliowego
Prosto i Smacznie z Anetą
z kruszonką kokosową ciasto drożdżowe z truskawkami... 191Składniki: drożdże 30 gram, mleko ciepłe 200 ml, masło 100 gram, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 500 gram, truskawki 500 gram
W Mojej Kuchni Lubię
Plecione wianuszki drożdżowe 160faktu, że powoli powinniśmy zacząć się zastanawiać, co w tym roku podamy na nasze świąteczne stoły i oczywiście co znajdzie się w naszej święcące. Dziś przygotowałam dla Was drożdżowe, maślane plecione bułeczki. Smakują wyśmienicie, gdy tylko ostygną polecam je jeść z masłem albo jakimś domowym dżemem. Nie dość, że są smaczne to jeszcze tak ładnie wyglądają i mają cudownie chrupką(...)mieszamy a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce ucieramy żółtka z resztą cukru, następnie dodajemy mąkę, zalewamy to wyrośniętymi drożdżami i wyrabiamy (nie dodając już więcej mąki). Gdy ciasto będzie miękkie i gładkie odstawiamy je do wyrośnięcia. Po około 90 minutach do wyrośniętego ciasta dolewamy rozpuszczone letnie masło i ponownie wyrabiamy, następnie masę wykładamy na oprószony mąką blat
Słodkie Przyjemności
Domowe drożdżówki z konfiturami 285Zapach domowych drożdżówek to nie to samo co pieczywo z piekarni. Pulchne, drożdżowe, obsypane cukrem pudrem i z ulubioną konfiturą. Do porannej kawy, a może na podwieczorek?, drożdżowe wypieki są idealne na każdą porę dnia! Ogromnym ułatwieniem w wypieku drożdżówek jest odpowiednia blaszka firmy Guardini dostępna na stronie homemert.pl , oraz cała gama kuchennych akcesoriów. Składniki na ok 20 sztuk(...)mleko tak aby w połączeniu z masłem było ciepłe, wsypać cukier i cukier z wanilią i dobrze wymieszać, aby cukier się dokładnie rozpuścił. Składniki suche i mokre połączyć, wyrobić ciasto, aż zacznie odstawiać od ręki. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie raz jeszcze wyrobić ciasto, aby go pozbawić
Apetyczna babeczka
Pizza. Razy dwa - dla każdego coś innego. 238- Mam ochotę na pizzę, wiesz? Taką prawdziwą, domową. Z szynką, pieczarkami, ogromną ilością żółtego sera.. Ach! - W piątek? Z Szynką?! No, weź, proszę Cię! - Ale
W kuchni Karmel-itki
drożdżowe rumowe ciasto z rodzynkami... 204Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 50 dag, żółtka 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, masło 10 dag, sól - szczypta, mleko ciepłe
W Mojej Kuchni Lubię
Pizza neapolitańska według przepisu Marco Ghia na Międzynarodowy Dzień Pizzy 227Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy mam dla Was prawdziwą perełkę: przepis na pizzę od samego mistrza włoskiej kuchni, Marco Ghia. Marco miałam okazję poznać podczas włoskich
Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawne bułeczki dyniowe z ziarnami 1631,5 kg mąki 80 g drożdży 85 g masła 2 jajka ok 400 ml mleka 500 g musu z pieczonej dyni 3 łyżeczki cukru 1
Gotowanie jest łatwe
z jabłkami, wiśniami ciasto drożdżowe na oleju... 173Składniki: mleko ciepłe 220 ml, drożdże 25 gram, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 łyżka, jajka 3 sztuki, mąka tortowa
W Mojej Kuchni Lubię
z dżemem i orzechami drożdżowe ciasto... 218Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 1,5 szklanki, jajka 3 sztuki "L", aromat rumowy 4 krople, mąka tortowa 65 dag, sól
W Mojej Kuchni Lubię
drożdżówka bez wyrabiania z całymi jabłkami... 184Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, mąka pszenna 50 dag, sól - szczypta, olejek rumowy
W Mojej Kuchni Lubię
PUSZYSTE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ 228się upiec (i zjeść oczywiście) puszyste, miękkie drożdżowe bułeczki z tym pysznym jagodowym nadzieniem. Na blogu jest już wersja twarogowych jagodzianek , a dziś zapraszam na tradycyjne drożdżowe z duuużą ilością maślanej kruszonki :)) Składniki (na 13 sztuk) : 500 mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki mleka 2 jaja+2 żółtka(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części
Walijskie Pichcenie
Bułki "Mirabelkowe kwiaty " 113Słodkie bułki drożdżowe z domowym kwaskowym dżemem mirabelkowym. Świetny kontrast smakowy. Bułkom nadałam kształt kwiatów co spodoba się dorosłym i dzieciom. Możecie tak jak ja próbować odrobinę zmniejszać ilość cukru, U mnie to było 63 g i też były odpowiednio słodkie. mąka pszenna 500 g drożdże 50 g cukier 63-65 g 2 żółtka lekko ciepłe mleko(...)Mąkę przesiać do miski. Żółtka roztrzepać łyżką z resztą cukru i cukrem waniliowym. Do mąki dać wyrośnięte drożdże i resztę składników, mieszać łyżką do połączenia. Potem zagnieść na stolnicy. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zważyć, moje miało 880 g. Odważyć 11 kawałków po ok. 80 g. Każdy kawałek dłonią rozklepać
Smaczne moje