Składniki: mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, drożdże świeże 5 dag, cukier 1/4 szklanki, sól 1 łyżeczka, masło lub margaryna 10 dag, jajka 3 sztuki
W Mojej Kuchni LubięDrożdżowa chałka to mój debiut :-) co... zresztą widać na załączonym obrazku. Jej splot pozostaje wiele do życzenia, bo w trakcie "rozrastania się" warkocze mojej chałeczki ... pięknie zlały się w jedną całość :-) Ale za to smak mnie nie rozczarował! Chałka wyszła puszysta, odpowiednio wypieczona i w sam raz słodka. Nie mogłam oprzeć się pokusie, żeby nie odkroić sobie jeszcze(...)przesianą mąkę, cukier oraz sól. Wyrabiamy porządnie, można ręcznie, ale wygodniej w mikserze - około 15 minut na średnich obrotach. Wyrabiając dodajemy powoli jajka,roztopione masło i aromat. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję. Następnie przekładamy ciasto do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto zacznie wyrastać (ja korzystam znowu z nagrzanego na min piekarnika)na około
Walijskie PichcenieRacuszki chodziły za mną już od kilku tygodni. Postanowiłam wykorzystać ten cudny sezon owocowy i wpleść w placki soczyste czereśnie, na które z niecierpliwością zawsze czekam
ChilliJemyDzisiaj, czyli 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jadamy ją na co dzień , nie tylko od święta, więc dlaczego w takim dniu ma być inaczej. By
mojewypiekiinietylkoDomowe ciepłe i chrupiące bułeczki to to, co tygryski lubią najbardziej :) Dla mnie dodatek w postaci zdrowych pestek to taka kropka nad "i", którą z
MamaOskarkaSkładniki na 25 szt.: 1/2 kg mąki pszennej 5 dag drożdży świeżych (lub 3-5 g drożdży suchych) 75 g cukru 250 ml
Świat Ciastawielbicieli drożdżowych wypieków - domowa chałka z maślaną kruszonką. Miękka, puszysta i idealna w smaku. Długo zachowuje swoją świeżość (3 dni). Najlepiej smakuje podana na ciepło. Zachęcam do pieczenia. Składniki na 1 dużą chałkę: 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (0.5 kg) 4 łyżki zwykłego cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 jajko 1/3 szklanki przegotowanej, letniej wody 3/5 szklanki mleka(...)szczyptę soli, cukier (zwykły oraz wanilinowy) i wlać podrośnięty rozczyn, wodę oraz wbić jajko Całość ze sobą wymieszać. Gdy składniki połączą się ze sobą to stopniowo dolewać roztopiony tłuszcz. Ciasto cały czas wyrabiać, ponieważ ciasto musi wchłonąć rozpuszczone masło. Gotowe ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk (samo wyrabianie ciasta zajęło mi kilkanaście minut!) . Przygotowane
Ugotowaćochotę na domowe, miękkie, puszyste i lekko czosnkowe bułeczki drożdżowe? Wierzch bułek posypałam startym serem. Poniższe bułeczki idealnie smakują podane do sałatki, zupy czy też posmarowane samym masłem. Zachęcam do pieczenia. Składniki na 15 mini bułek: 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej (400 g) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody 1/4 kostki świeżych drożdży(...)szczyptę soli, zioła prowansalskie, dodać czosnek i wlać podrośnięty rozczyn, wodę oraz wbić jajko Całość ze sobą wymieszać. Gdy składniki połączą się ze sobą to stopniowo dolewać roztopiony tłuszcz. Ciasto cały czas wyrabiać, ponieważ musi wchłonąć rozpuszczone masło. Gotowe ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem
UgotowaćSkładniki: 70 dag mąki tortowej, 30 dkg cukru drobnego, 12,5 dkg masła, 2 szklanki letniego mleka, 4 jajka, 7 dag drożdży, szczypta soli, aromat waniliowy
W Mojej Kuchni LubięWytrawne drożdżowe muffinki to pyszna propozycja na imprezę, piknik, jako przekąska, czy drugie śniadanie do pracy. Dzięki dodaniu oliwy i semoliny muffinki są puszyste, sprężyste i wyjątkowo długo zachowują świeżość. Jako dodatek wykorzystałam żółty ser, oliwki i suchą kiełbasę. Wy możecie dodać Wasze ulubione smaki: paprykę, zeszklony boczek, czy cebulkę, szynkę, grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente ) ziemniaka(...)oliwki, trzemy ser. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy pokrojone dodatki i ponownie zagniatamy. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość. Papierowe foremki do muffinek smarujemy rozpuszczoną margaryną, umieszczamy w formie muffinkowej i wypełniamy
Mia Cucina SofietaDzisiaj przepis na najlepsze, wprost idealne mleczne bułeczki śniadaniowe. Planowałem, że z rodziną zjemy je z rana na śniadanie, ale znikły tuż po upieczeniu wieczorem. Ich
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: drożdże świeże 8 dag, mąka tortowa 5 szklanek, sól - szczypta, jajka 5 sztuk "M", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 100 gram, mleko
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj zapraszam Was do Włoch ;-) foccaccia to rodzaj pieczywa będącego podstawą pizzy jednak bez sosu pomidorowego i sera , natomiast z ziołami, oliwkami, solą morską
Radość kipiąca uśmiechem.Uwielbiam smak cynamonu i zapach który podczas pieczenia unosi się po całym domu. Dzisiaj coś dla wielbicieli słodkich bułeczek, mmm są idealne! Składniki: 5 dag drożdży
Słodka Kraina WypiekówSkładniki: drożdże świeże 10 dag, cukier 1,3/4 szklanki, żółtka 8 sztuk, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 500 ml, mąka tortowa 1 kg, sól - szczypta
W Mojej Kuchni Lubię