DELIKATNE DROŻDŻÓWKI Z SEREM I BORÓWKAMI 106Składniki (na około 10 -12 sztuk) : 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1/2
Walijskie Pichcenie
Chałka z cynamonem 129Czy lubcie czasem na śniadanko zjeść świeżutką, mięciutką chałeczkę, posmarowaną masełkiem, z domowym dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi? My z mężem wręcz uwielbiamy, robimy sobie do
moj przepis na
Chałka z cynamonem 131Czy lubcie czasem na śniadanko zjeść świeżutką, mięciutką chałeczkę, posmarowaną masełkiem, z domowym dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi? My z mężem wręcz uwielbiamy, robimy sobie do
moj przepis na
Chałka z cynamonem 194Czy lubcie czasem na śniadanko zjeść świeżutką, mięciutką chałeczkę, posmarowaną masełkiem, z domowym dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi? My z mężem wręcz uwielbiamy, robimy sobie do
moj przepis na
drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką... 184Składniki: drożdże świeże 7 dag, mleko letnie 2 szklanki, palma Murzynek Bielmar "zobacz TUTAJ" 100 gram, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, aromat migdałowy 2 krople
W Mojej Kuchni Lubię
pyszne ciasto drożdżowe z cynamonem, aronią, śliwkami, jabłkami... 186Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, mleko ciepłe 1,5 szklanki, mąka tortowa 70 dag, sól - szczypta, jajka 5 sztuk "M", cukier wanilinowy 1
W Mojej Kuchni Lubię
Chałka z cynamonem 216Czy lubcie czasem na śniadanko zjeść świeżutką, mięciutką chałeczkę, posmarowaną masełkiem, z domowym dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi? My z mężem wręcz uwielbiamy, robimy sobie do
moj przepis na
Babka drożdżowa (z żurawiną i białą morwą) 207www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Taką babkę drożdżową robię odkąd sięgam pamięcią. Niekoniecznie musi być wypiekiem świątecznym. Czasami ozdabiam ją lukrem, innym razem polewą czekoladową. Poniżej podałam opis na obie wersje, a Wy sami zadecydujcie, która opcja bardziej Wam odpowiada. Babka jest bardzo smaczna - miękka, puszysta i długo pozostaje świeża. Za każdym razem ładnie wyrasta. (Forma z kominkiem(...)się puszysty jak pianka.) Do rozczynu dodać mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy. Całość wymieszać łyżką. Do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze przez około 4 minuty. Na koniec wsypać żurawinę z morwą i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut
Di gotuje
Bułeczki cynamonowe z karmelizowanym jabłkiem 145Bułeczki cynamonowe z karmelizowanym jabłkiem i polane słodkim lukrem. Aromatyczne, delikatne i rozpływające się w ustach. Bez wątpienia idealne na wigilijny deser oraz zawsze wtedy, gdy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i rabarbarem 234Jakie drożdżówki lubicie najbardziej? Ja w sumie zawsze mam dylemat. Brać drożdżówkę z budyniem czy drożdżówkę z serem. Każdy wariant ma swoje plusy. Dzisiaj drożdżówki z
Mieszam w Garnku
Chaczapuri 20520 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sli 1 szkl. ciepłej wody 3,5 szkl. mąki pszennej nadzienie 400 g mielonego mięsa mieszanego 1
Gotowanie jest łatwe
łatwa, smaczna puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i posypką migdałową... 188Składniki: drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 15 dag, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, cukier waniliowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki
W Mojej Kuchni Lubię
Focaccia z oliwkami i rozmarynem. 199Zrobiłam sałatkę po grecku i czegoś mi do niej zabrakło ;) pomyślałam, że focaccia będzie idealnym dodatkiem, faktycznie jest idealna i nie tylko do sałatki
Wypieki Rene
Budyniowe pączki 200Kolejny przepis z serii Tata Gotuje . Tym razem mój mąż, korzystając z okazji, że mamy Tłusty Czwartek postanowił usmażyć pączki. Przepis dostaliśmy od mojej mamy. Pączki
Mama Gotuje
Buchty z nadzieniem 315Buchty to puszyste bułeczki drożdżowe pieczone w formie blisko siebie, a po upieczeniu "przytulone" jedna do drugiej. Można je upiec bez nadzienia, ale ten przepis przewiduje uzupełnienie bułeczek słodkimi dodatkami, gdyż takie buchty według mnie są najsmaczniejsze. Przed podaniem warto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki oraz(...)około 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru, 50ml letniego mleka (lub wody) oraz 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym
Smakołyki Bereniki