Wszystkie słodkie bułeczki, które piekę zazwyczaj posypuję obficie kruszonką. Tym razem odbiegłam od tradycji. Bułeczki są bez kruszonki, dla moich domowych łasuchów tylko lekko je
Walijskie PichcenieTym razem testuję mąkę orkiszową i przyznam się , że jestem pozytywnie zaskoczona . Bułeczki są puszyste, chrupiące i na drugi dzień nadal świeże .Nie mówiąc już
Wypieki RenePonieważ od jagodzianek zostało mi sporo jagodowego nadzienia, grzechem byłoby go nie wykorzystać :)) Postanowiłam, więc upichcić okrągłe drożdżówki z jagodowym środkiem. Jagodowej passy zatem ciąg
Walijskie PichcenieDziś mam dla Was przepis nie do końca fit, ale za to przepyszny :) Kawałeczek nikomu nie zaszkodzi, zwłaszcza teraz gdy odrobinę możemy osłodzić sobie ten
Moje Kuchenne Rewelacjepysznie zacząć dzień. Na niedzielne, leniwe śniadanie proponuję drożdżowe bułeczki z maślano-migdałową kruszonką. Gwarantuję, że w wersji z czekoladowym groszkiem będą smakowały nie tylko maluchom. Żeby jeszcze same się zrobiły, upiekły i na stół podały... Na drugi dzień tracą trochę na świeżosci, ale da sie temu zaradzić wstawiając je do nagrzanego do 180 ° piekarnika na dosłownie 5 minut(...)mleko lekko podgrzewamy, mieszamy z masłem i cukrem. Gdy lekko przestygnie, łączymy z jajkiem. Mąkę mieszamy z zaczynem. Dodajemy mleko z rozmąconym jajkiem. . Wyrobiamy gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odsawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zarabiamy, składamy w kopertę ( prawy brzeg do środka, lewy
Mia Cucina SofietaMocno cynamonowe i przepyszne, stworzone wprost do popołudniowej przerwy z kawą, którą Szwedzi nazywają ' fika '. Takie właśnie są szwedzkie bułeczki cynamonowe - ' kanelbullar .' Zajadałam się nimi podczas
maniapieczeniaKiedy tylko zobaczyłam zdjęcie tej chałki, wiedziałam, że wykonam ją i ja. Efekt wizualny jest zachwycający, a smak… oj, jakież to jest smaczne:) Robiłam ją
Smaki Na TalerzuWitam serdecznie Przepis na przygotowanie domowych pączków , są bardzo pyszne i pulchne . Według opinii moich domowników (nie mają innego wyjścia:) i sąsiadów których częstuję pączkami (co
Uwaga Babcia GotujeTe bułeczki, popularne zarówno w Polsce, jak i w Niemczech, jada się głównie na śniadanie. Można je dodatkowo smarować konfiturami lub masłem. Piękne marmurowe patery znajdziecie
Apetyczna babeczka"Jaaagodzianki! Kto ich nie lubi? Świeże, jeszcze ciepłe, domowe. Niebo! Kojarzą mi się z wyjazdami do Cioci, do Lublina, gdy na śniadanie czekało na mnie kompot
Słodkie PrzyjemnościNa początku nie wierzyłam w tę drożdżówkę, ale udała się i mało tego, wyszła pysznie :) Przepis mam od teściowej, a drożdżówki nie wyrabia się :)
Delicious TitbitsDrożdżowe bułeczki ... dla mnie zawsze zostaną Nr 1 wśród wszystkich wypieków 💗💗💗 Kocham ich zapach ... ich smak ... nawet ich nieidealny wygląd (zawsze pękają mi podczas pieczenia, pewnie od przeładowanego powidłami lub owocami wnętrza). Są dla mnie pyszne lekko ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale i na drugi - ba nawet na trzeci dzień po upieczeniu. Czasem wydaje mi się(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować
Walijskie PichceniePuszyste, mięciutkie i długo świeże- to najlepsze bułki jakie udało mi się upiec. Doskonale zarówno na słono jak i na słodko. I ten żółty kolor! ;) Przepis
Czerwona PorzeczkaDziś można by rzec, że wystartowała u mnie w domu domowa piekarnia. Ostatnio dość często pojawiają się domowe chleby czy też bułki. Nie myślałam, że wykonanie
Radość kipiąca uśmiechem.Kto nie lubi pączków? Ja nie znam takich osób. Co prawda od jakiś 4 lat nie obchodzę Tłustego Czwartku, ale w tym roku zawitają do nas
Mieszam w Garnku