ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:549/1038)

Drożdzowe roglaiki. 158

Rogaliki, które rozpuszczają się w ustach.  Delikatne i bardzo puszyste z ulubionym nadzieniem.  Podane na mojej ulubionej porcelanie Bogucice Antonio. 550 g mąki pszennej

Malinowe Pocałunki
Drożdżówki z masłem śliwkowym i cynamonem 79

masłem śliwkowym i cynamonem. Uwielbiam drożdżówki z owocami. Jesienią piekę najczęściej drożdżówki ze śliwkami . Niedawno opublikowałam na blogu przepis na masło śliwkowe, które świetnie pasuje jako nadzienie do drożdżowych wypieków. Pamiętam cukiernię, do której często zaglądałam po szkole. Świeżutkie i jeszcze ciepłe drożdżówki były jej signature wypiekami. Były to typowe tradycyjne polskie drożdżówki z kruszonką czy białym serem. Jakoś cynamon(...)soku z cytryny Rozpuść masło w rondelku. Wlej zimne mleko i dodaj pokruszone drożdże. Do misy miksera wsyp odważoną mąkę i cukier. Wlej rozczyn , dodaj jajko i zagnieć gładkie ciasto. Użyj haka lub zagniataj ręcznie (10 minut mikserem lub 15 minut ręcznie) Kiedy drożdże połączą się z mąką dodaj sól i zagniataj dalej do wytworzenia nitek glutenu. Przykryj misę

codojedzenia
pyszna drożdżówka z owocami, kruszonką... 91

Składniki: drożdże świeże 10 dag, mąka tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, mleko letnie 2 szklanki, masło stopione 100 gram, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki

W Mojej Kuchni Lubię
na oleju drożdżowe dyniowe ciasto ze śliwkami i kruszonką... 157

Składniki: drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 60-70 dag, sól - szczypta, jajka 3 sztuki

W Mojej Kuchni Lubię
Szołdry abo murziny (Wielkanocne mięsiwa zapiekane w drożdżowym cieście na śląską modłę) 195

U nołs 1 w d ōma sie tego niy robiōło, nawet żołdno ciotka tego niy znała, ale rołz moja Baba znołdła to w jaki ksiōnżce i

Chop w kuchni
jabłka z rodzynkami w cieście drożdżowym... 123

Składniki: drożdże 5 dag, mleko ciepłe 250 ml, cukier 8 łyżek, sól - szczypta, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 50-60 dag, aromat waniliowy

W Mojej Kuchni Lubię
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 238

Witamy po sesji egzaminacyjnej! ;) Kolejny raz nam się udało! Po ciężkich i dłuuugich dniach spędzenia czasu nad książkami osiągnęłyśmy owocne rezultaty i trochę wolności(; U nas

Symfonia Smaków
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM 62

Puszyste, pyszne drożdżówki wypełnione budyniem. Takie bułeczki to moje wspomnienia z czasów szkoły, kiedy to w czasie przerwy biegło się do sklepiku szkolnego po ten przysmak

Zrób to smacznie
drożdżówka o smaku pomarańczy z kruszonką... 82

Składniki: drożdże świeże 8 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 70 dag, jajka 4 sztuki, sól 1 szczypta, margaryna stopiona 8

W Mojej Kuchni Lubię
Chałka z kruszonką 109

  Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 150 ml mleka 100 g masła 2 jajka (w tym 1 jajko do posmarowanie chałki) 2

Qchnia po prostu
Drożdżówki z serem (ricotta) 1093

Kto nie lubi drożdżówek? Założę się, że nie ma takiego! Pyszne, z aromatycznym, serowym nadzieniem, mięciutkie i puszyste. Poezja. Pamiętam je z dzieciństwa, potem ze szkolnego

Mia Cucina Sofieta
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM, MANDARYNKAMI I ANANASEM 231

Mięciutkie, puszyste z pysznym nadzieniem budyniowo-owocowym ... takie właśnie są te drożdżówki. Zjesz jedną i za chwilę masz ochotę na  kolejną ... Składniki (na około 12

Walijskie Pichcenie
Zdrowe mini pączki z piekarnika 68

ciekawiej wyglądają (3 pączusie odpowiadają jednemu dużemu). Jeśli chodzi o przygotowanie, też delikatnie różni się od standardowego, ale jeśli chodzi o czas, to mniej więcej ten sam, bo ciasto jest drożdżowe i będzie odstawiane do wyrośnięcia. Efekt końcowy bardzo zadowolił mnie i moich degustatorów. Wyszły delikatne, puszyste, nie za słodkie. Nawet na 2 dzień, trzymane pod ściereczką zachowują swój smak(...)zagniatamy ręcznie lub robotem kuchennym wszystko razem. Następnie dodajemy żółtko i po jednym jajku cały czas wyrabiając. Na koniec dolewamy stopniowo roztopione masło i zagniatamy do powstania jednolitego elastycznego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok 1 godz.) 3. Na oprószony blat mąką wykładamy ciasto, lekko zagniatamy do formy rolady i dzielimy na 4 kawałki. Jeden zostawiamy

zdrowo i aktywnie
Bułki grahamki – przepis 89

Bułki grahamki- zapraszam was dzisiaj do przygotowania domowego pieczywa w zdrowszej wersji. Bułki grahamki z pełnoziarnistej mąki pszennej, to wypiek bogaty w błonnik, bardziej i na

Dorota Smakuje
Pizza z salami i rukolą 117

„Wielu z nas dałoby się nieraz pokroić za kawałek pizzy , nic więc dziwnego, że ten okrągły przysmak doczekał się swojego święta. Nie znaczy to bynajmniej

mojewypiekiinietylko