mojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest
moj przepis namojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest
moj przepis naTo nie moja pierwsza przygoda z pieczonymi pączkami, przepisem zaczerpniętym z Kwestii Smaku . Po raz pierwszy robiłam je jakieś 2 lata temu, ale są na tyle
Mieszam w GarnkuBułeczki razowe nadziewane wędliną, groszkiem i serem Pyszne i zdrowe są świetne na śniadanie, kolację czy też jako kanapki do pracy lub w podróży. Nadziewane wędliną
zielonacukinkaDrożdżowy wieniec z maślanym nadzieniem pachnący cynamonem i skarmelizowanym cukrem trzcinowym może być pyszn ą i efektown ą dekoracją stołu wielkanocnego. Polecam Wam serdecznie :) **** La treccia pasquale è perfetta da portare in tavola per la tradizionale colazione di Pasqua. E' un pane dolce dalla consistenza morbida e profumata(...)omogeneo. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 1 ora in un luogo tiepido. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło mieszamy z cukrem trzcinowym i cynamonem. Ciasto ponownie wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy na prostokąt na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinamy 3 paski o szerokości ok. 6-7 cm. Paski smarujemy przygotowanym
La grande e la piccola cuocaBułeczki z borówkami, jedne z naszych ulubionych słodkich bułeczek. Dodatek ricotty sprawia, że bułeczki są niezwykle miękkie, puszyste i delikatne w
La grande e la piccola cuocaUszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką
Słodki KompromisWegańskie słodkości z użyciem jeżyn, polane czekoladą i lukrem. Mowa o drożdżówkach, które mogą rywalizować z cynamon rolls Mówiąc serio i bez jaj… (dosłownie bez
Via GustoWielka szkoda, że na co dzień nie mieliśmy do tej pory czasu na domowe pieczywo. Oczywiście, na święta i od wielkiego dzwonu, domowy chlebek na naszym
Słodkie Przyjemnościjest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc w malakserze pokruszone ciastka z masłem (ok. 150 g ciastek/30 g masła), "mokry piasek" rozsypać w formie i ubić dnem(...)likieru baileys, adwocaat lub innego(opcjonalnie), do zabarwienia 1-2 łyżeczki świeżego soku z buraka lub syrop barmański grenadina. Dekoracja: 2 łyżki uprażonych migdałów, łyżka pokruszonego ciasta (rozwałkowane resztki ciasta upieczone na blasze razem ze spodem), bratki spożywcze. Przygotowanie: Spód: Składniki ciasta (bez skórki pomarańczowej) zmiksować w malakserze. Dodać skórkę i wgnieść w ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię
SzczyptaSmaQRobiłam już tę chałkę w wersji oryginalnej, zobacz TUTAJ , dziś jednak postanowiłam urozmaicić przepis o szafran, który nada chałce bardzo intensywny kolor i oczywiście piękny aromat
Apetyczna babeczkaMoje pierwsze w życiu pączki. Zabierałam się do nich jak pies do jeża. Ponad tydzień chodziłam obok przepisu,aż w końcu zrobiłam. Wyszły naprawdę pyszne! Mięciutkie
Blondynka GotujeKiedy słyszę "obwarzanki" na myśl przychodzą mi wspomnienia odpustu, na który jeździła moja siostra do swojej cioci na wieś. Z każdej takiej odpustowej wyprawy przywoziła nam
Walijskie PichcenieOczywiście nadzienie do rogali można zrobić dowolne. Mogą to być powidła śliwkowe, gotowa masa makowa z puszki (wersja dla zapracowanych), nutella lub np. kostki białej
Walijskie PichcenieW zeszłym roku piekłam Drożdżówki z Malinami i Białą Czekoladą (nazwa podlinkowana), w tym roku przy okazji robienia przetworów z malin chciałam zrobić je ponownie, jednak
Blondynka Gotuje