Dzisiaj odnawiam przepis, który znalazł się na blogu 3 lata temu i był jednym z pierwszych przepisów, które pojawiły się na stronie. Od tamtego czasu wiele
Czerwona PorzeczkaI trzeci, ostatni, nagrodzony w konkursie, przepis na potrawę świąteczną. Wprawdzie to nie konkretne danie tylko wypiek, ale stwierdziłam, że słodkiej części świąt pominąć nie mogę
W mojej kuchniTo przepis na bułki dla tych co dbają o zdrowie i sylwetkę ale nie tylko :) Są z mieszanki mąk z przewagą tych ciemnych i z
Wypieki ReneDrożdżówki z jagodami, z których nie wylewają się jagody - to jest to! Pyszne, delikatne i długo zachowujące świeżość. Do dzieła Kochani! Składniki na 12 szt: 500
Blondynka Gotujewieńcu myśleć. Te kolory, i ta czekolada na wierzchu! No coś wspaniałego! Oczywiście, zajęta pierniczeniem, na drożdżowe czasu już nie znalazłam. Za to w styczniu poczułam nagle drożdżowy zew , i nie mogę się od niego opędzić. Przewertowałam więc magazyn, znalazłam odpowiednią stronę, i zabrałam się do dzieła. Znów zapachniało u nas Świętami... Ale czy to źle...? Dopiero niedawno poprószył śnieg(...)przestudzić. Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem. Dodać mleko, wymieszać. Wbić jajko, wsypać kardamon i sól, połączyć. Wlać przestudzone masło, a na końcu partiami dodawać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy i pokruszony marcepan, zmiksować na gładką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFocaccia to jeden z rodzai włoskiego pieczywa, bardzo często to podstawa pizzy. Jest ona jednak podawana bez sosu pomidorowego i sera. W wielu częściach Włoch robi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejna odsłona moich ukochanych drożdżówek 😍 Tym razem upiekłam je z dodatkiem uprażonych jabłek i orzechów, które delikatnie podsmażyłam z masłem i miodem. Bardzo fajne zestawienie
Walijskie Pichcenieweekendowe śniadanie przygotowałam austriacki przysmak, tzw. buchteln, puszyste, słodkie buchty drożdżowe z morelow ą marmolad ą. Cech ą charakterystyczn ą bułeczek jest pieczenie ich blisko siebie, jedna obok drugiej. Najsmaczniejsze s ą jeszcze ciep ł e, opr ó szone tylko cukrem pudrem. Pięknego weekendu dla Was :) **** Per la colazione(...)ciepłe miejsce na ok. 20 minut. W misce mieszamy mąkę z łyżeczką soli, cukrem waniliowym, 2 jajkami i rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Robimy w środku wgłębienie, wlewamy rozczyn. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. **** PREPARAZIONE Fate sciogliere il lievito
La grande e la piccola cuocaDla tych, którzy nie wiedzą, pączki po Śląsku to kreple :) Piekłam je na ostatnią chwilę, po wczorajszych problemach z piecem, cieszę się, że w ogóle
Smakowy RajPyszne drożdżówki z truskawkami i kruszonką powstały wczoraj w potrzebie chwili. Nagła ochota na drożdżówki, więc wystarczyła godzina (no może ciut więcej) i już zajadałam
Zrób to smacznieDomowe, pyszne pieczywo - zawsze smakuje lepiej. Nie musi wyglądać bajecznie, musi smakować. U nas zawsze większa część znika na gorąco, ze szklanką zimnego mleka
Malinowe PocałunkiChleb z serem - coś banalnego i często goszczącego na polskich stołach. W naszym domu coraz mniej wędlin i mięsa, a coraz więcej serów. Klasyczna
Codzienna kuchnia niecodziennaTa pleciona, pyszna bułka jest znana w Szwajcarii pod nazwa ,,zupfe,, i często jada się ją tam w weekend. Ma lśniącą skórkę i cudownie miękki miękisz
Apetyczna babeczkaPizza, kto z nas jej nie lubi, ale kiedy nie chce się iść do pizzerii albo czekać w nieskończoność na dowóz warto zrobić swoją tym
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaJeśli myślisz, że drożdżówki to bułki, które zrobić można tylko na słodko to muszę cię wyprowadzić z błędu. Drożdżówki z boczkiem, serem i cebulą Oczywiście te
mecooksPrzed tłustym czwartkiem robiłam profiterolki i szczerze powiedziawszy nie chciałam już nic innego robić, ale wtedy Asia z Kwestii Smaku zaserwowała pomysł
Plate of Joy