ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:557/1072)

DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM 165

Drożdżówki - moja miłość 💓  Takie pyszne, domowe, puszyste kocham miłością bezwarunkową.  A te z makiem stanowią u mnie Nr 1 😍 Drożdżówki z przepisu poniżej są

Walijskie Pichcenie
puchata drożdżówka z gruszkami... 169

Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "M", aromat pomarańczowy 3 krople, mąka tortowa 50 dag, mleko 3/4 szklanki, masło lub margaryna

W Mojej Kuchni Lubię
Jagodzianki 197

Pięknie pachnące i bardzo smaczne drożdżówki z jagodami. Świetnie pasują na śniadanie czy do kawy. Przypadną do gustu każdemu- i małym i dużym :) Zapraszam! Jagodzianki Składniki

Tagebuch po polsku
mało słodkie pączki z powidłami śliwkowymi... 175

Składniki: drożdże 1/2 kostki, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, aromat waniliowy 4 krople, sól - szczypta, ocet

W Mojej Kuchni Lubię
BŁYSKAWICZNE I PYSZNE JAGODZIANKI 103

   Błyskawiczne i pyszne jagodzianki, konkretniej to borówczanki. Choć jak dla mnie w smaku bez różnicy. W sezonie, gdy piekłam jagodzianki, część była z jagodami

Smaczne Zdrowe
Bułeczki razowe nadziewane, wędliną, groszkiem i serem 163

Bułeczki razowe nadziewane wędliną, groszkiem i serem Pyszne i zdrowe są świetne na śniadanie, kolację czy też jako kanapki do pracy lub w podróży. Nadziewane wędliną

zielonacukinka
Urywane drożdzówki ze śliwkami. 852

Drożdżówki bardzo lubię i to moja wada! ale dlaczego wszystkiego w życiu mamy sobie odmawiać?! Mam rację? A więc dziś taka wersja ze śliwkami , zapraszam! Składniki

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb żytni na zakwasie i serwatce 158

1 kg mąki żytniej ok 1/5 szkl mąki pszennej 1 szkl wody 1 szkl serwatki 25 g drożdży 2-3 łyżki oliwy 2 łyżeczki soli 300

Gotowanie jest łatwe
Drożdżówki z kokosową kruszonką 163

Domowe pachnące drożdżówki z pyszną kokosową kruszonką :), spróbujcie zrobić je sami!. Kokos dobrej jakości znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . Składniki na ok. 15 sztuk: 1 kg mąki

Apetyczna babeczka
Cebulaczki z żółtym serem 81

Cebulaczki z zółtym serem  Cebulaczki z żółtym serem to pyszne, drożdżowe bułeczki z podsmażoną cebulą . Są idealne jako przekąska do pracy, szkoły lub jako dodatek do zupy albo innych dań. Świetnie smakują na ciepło i na zimno. Zobaczcie przygotowanie bułeczek na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Pyszne serowe cebulaczki przypominają trochę tradycyjne cebularze lubelskie(...)ciepłej wody, mleka i cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z  mąką i solą. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając olej - ciasto powinno być gładkie i elastyczne, na początku będzie dość zwarte i suche, ale podczas wyrabiania zrobi się bardziej miękkie. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 - 90 minut (powinno

Lekcje w kuchni
Chaczapuri, czyli pyszny gruziński chlebek z białym serem 182

Idąc dzisiaj na basen poczułam fantastyczny zapach. Okazało się, że tuz obok otworzyła się gruzińska piekarnia. Niestety z racji późnej godziny trafiłam na jej zamknięcia. Morał

ChilliJemy
nocna drożdżówka bez wyrabiania w dwóch etapach... 168

Składniki: 1 etap: drożdże 100 gram, cukier 1 szklanka, jajka 6 sztuk, mleko temperatura pokojowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki 2 etap: mąka pszenna

W Mojej Kuchni Lubię
Strucla jabłkowa z cynamonem 165

Domowa, pachnąca cynamonem strucla jabłkowa. Łatwa do wykonania, w sam raz do popołudniowej herbaty. Przepis podaję na jedną sztukę, ale polecam zrobić dwie, bo wyjęta z

Apetyczna babeczka
PUSZYSTA CHAŁKA DROŻDŻOWA 201

Drożdżowa chałka ... To chyba coś, co kocham jeszcze bardziej niż tradycyjną drożdżówkę 😍 Mięciutka, delikatna, puszysta, wystarczająco słodka, więc z reguły nie posypuję jej już kruszonką. Jej splot (na 4) wciąż  pozostawia  u mnie wiele do życzenia. Ale za to smak mnie nigdy nie rozczarował!  Oczywiście ledwo przestygnie  nigdy nie mogę oprzeć się pokusie, żeby nie odkroić(...)sól, roztopione ciepłe masło, jajko i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiamy porządnie, można ręcznie, ale wygodniej w mikserze hakiem - około 5-8 minut na średnich obrotach.   Wyrobione ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję. Następnie  przekładamy ciasto do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto zacznie wyrastać ( około 1 godzinę). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy

Walijskie Pichcenie
Chleb nocny – szybki, mięciutki i długo świeży! 363

Chleb nocny – szybki, mięciutki i długo świeży! Delikatny, puszysty w środku i pysznie chrupiący z zewnątrz. Wspaniale smakuje gdy jest jeszcze ciepły, posmarowany masełkiem. Ale

Blog z Apetytem
drożdżówka z rabarbarem i kruszonką... 141

Składniki: drożdże świeże 10 dag, mąka tortowa 70 dag, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 3 krople, sól 1 szczypta, mleko letnie 1,5 szklanki, żółtka 3

W Mojej Kuchni Lubię
dyniowe drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką... 182

Składniki: drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 60-70 dag, sól - szczypta, jajka 3 sztuki

W Mojej Kuchni Lubię
Maślane croissanty 177

Ciepłe croissanty na śniadanie, kolację... Uwielbiam, najlepsze w dniu upieczenia, chrupka skórka i miękki środek. Na drugi dzień robią się gumowe, ale też są smaczne. Zachodu

Malinowe Pocałunki