Czy chleb z prosa to chleb prosiany? 222ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie dla ludzi przyprawy wschodnie). Chlebek był pieczony w foremkach, aczkolwiek jesli ktoś lubi wyzwania, może spróbować uformować bochenek; będzie on jednak niezbyt wysoki - ciasto jest dość luźne ze względu na bezglutenowe proso. Po prostu ma ochotę zamienić się w placek, może trochę grubszy. Dlatego też zdecydowanie lepiej się go piecze w foremkach. Składniki(...)dużej misce wymieszaj pozostałą część mąki pszennej, mąkę z prosa razową, zmielony słód i sól. Do miski ze składnikami suchymi dodaj oliwę, pozostałą część wody oraz zaczyn drożdżowy. Mieszaj ciasto mikserem przez 10 minut. Przełóż ciasto na blat i rozciągnij nadając mu formę prostokąta. Wysyp na ciasto czarnuszkę, następnie złóż je i delikatnie wyrabiaj, aż do równomiernego rozmieszczenia się czarnuszki
Grahamka, weka i kajzerka
drożdżowe ciasto cynamonowo-śliwkowe... 150Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, sól 1 szczypta, mąka tortowa 60 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 1,5 szklanki, masło stopione
W Mojej Kuchni Lubię
Waniliowa chałka na zakwasie w styczniowej piekarni 173Nowy rok rozpoczęliśmy w piekarni Amber waniliową chałką pieczoną na zakwasie. Przepis pochodzący z książki Małgorzaty Zielińskiej "Domowa piekarnia" Amber wybrała wspólnie z Elą z bloga
Weekendy w domu i ogrodzie
Warkocze drożdżowe z cynamonem 203A może zamiast pączków czy faworków warto upiec takie drożdżówki ? Składniki: 1/2 szklanki mleka 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 2 niepełne szklanki mąki 2
Proste Potrawy
Mini pizze z pieczarkami brunatnymi i mozarellą 283Pizza duża, czy też mała do zjedzenia doskonała. Na spotkanie towarzyskie, piknik, kolację, czy po prostu dla dzieci… i nie tylko. Mini pizze z pieczarkami brunatnymi
mojewypiekiinietylko
PĄCZKI PIECZONE Z RÓŻĄ 301lubiany przez wielu dzień. Nic dziwnego, sprzedaje się wtedy niebagatelnie wielkie ilości pączków, które my pochłaniamy z apetytem. Zresztą, nie tylko pączki królują, bo także faworki (zwane chrustem), racuchy drożdżowe, pampuchy czy popularne ostatnimi czasy, kule śniegowe. Osobiście nie przepadam za pączkami. Toleruję jedynie te, które wychodzą spod spracowanych dłoni mojej Babci. Są małe, spieczone, chrupiące i wypełnione po brzegi(...)łyżki roztopionego masła 1/3 łyżeczki soli 150g tartych płatków róży* Mąkę przesiewam do miski z dodatkiem soli. Wsypuję drożdże, dodaję ciepłe mleko, cukier, wbijam jajko i zaczynam wyrabiać ciasto, dodając na samym końcu tłuszcz. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeśli tak nie jest, należy odpowiednio dodać mleka lub mąki. Dobrze wyrobione ciasto, które
W kuchni Karmel-itki
ZAPACH DOMU CZYLI SŁODKIE BUŁKI Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 225Drożdżowe bułeczki z kruszonką to właściwie rzecz nie wymagająca komentarza ... są pyszne, mięciutkie, z maślaną kruszonką a powidła śliwkowe podkreślają dodatkowo ich smak ... Składniki (na około 13 -14 sztuk) : 500-600g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować
Walijskie Pichcenie
Kulebiak z kiszoną kapustą 208Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc
Mama Gotuje
Chleb na zakwasie z ziarnami 152300 ml zakwasu żytniego 2 szkl wody 4 szkl maki żytniej 1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru
Gotowanie jest łatwe
Podwójny warkocz cynamonowy wg Aleex (TM5) 193Przeżyłam tegoroczne matury. Nareszcie za mną codzienne egzaminy i sprawdzanie arkuszy maturalnych, które w tym roku było naprawdę ciężkie. Gdy wczoraj wróciłam wieczorem do domu, po
W mojej kuchni
ciasto drożdżowe z owocami... 239Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 10 dag/stopione, mleko ciepłe 1,5 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka
W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki cynamonowo czekoladowe 283Na pyszne cynamonowe bułeczki zawsze jest pora. Te dzisiejsze dodatkowo wzbogaciłam groszkiem z gorzkiej czekolady. A czekolada i cynamon, to idealne polaczenie. Na koniec upieczone już
Mia Cucina Sofieta
Wieniec makowy 207Składniki: 4 dag drożdży 30 dag cukru 1 szklanka mleka 2 jajka 1 białko 50 dag mąki 15 dag masła 40 dag maku 2 łyżki miodu
Świat Ciasta
CINNAMON ROLLS CZYLI CYNAMONOWE ŚLIMACZKI 139Pyszne, puszyste, miękkie drożdżowe bułeczki zawijane z dodatkiem cynamonu, dużo cynamonu ;) Idealne na śniadanie z kubkiem mleka lub kakao albo do popołudniowej kawki. Obłędnie pachną podczas pieczenia. Dla nas są doskonałą przekąską podczas jesiennego spaceru :) Składniki: * 500 g mąki pszennej (użyłam mąki luksusowej typ 550 Młyny Szczepanki ) * 8g suchych drożdży * 60 g cukru * 1 jajko * pół łyżeczki soli(...)drożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto. Masę dobrze wyrobić dłonią lub robotem z odpowiednimi hakami. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto na godzinę (musi podwoić swoją objętość). W między czasie przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu
Zrób to smacznie