Rogaliki drożdżowe z powidłami to swego rodzaju klasyka ... mięciutkie, pachnące, z pysznym śliwkowym nadzieniem ... pasują idealnie do popołudniowej kawy czy herbatki ... Zapraszam :) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny powidła śliwkowe Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale
Walijskie PichcenieDrożdżowe, puchate bułeczki, delikatne, nie mocno słodkie, z kontrastującym, mocno słodkim nadzieniem z nutelli podbiły moje serce :-)) Do tego filiżanka gorącej kawy lub szklanka mleka (wybierajcie sami) i raj dla podniebienia! Składniki: 2 szkl mąki pszennej tortowej 3 czubate łyżki cukru 15g świeżych drożdży 2/3 szkl mleka 75g masła 1 jajko szczypta soli(...)zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Wyrośnięte
Walijskie PichcenieCzy może być coś lepszego latem niż domowe jagodzianki??? Do ich zrobienia przymierzałam się już dość długo. Kiedy mój syn oznajmił, że idzie z babcią na
Fascynacje AniTo moja odpowiedź na zaproszenie pieczenia rogalików w Czerwcowej piekarni Amber . Składniki na 16 rogalików: 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową) 300
Proste PotrawySkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko ciepłe 1 szklanka, mąka tortowa 55 dag, drożdże suche 1 opakowanie, masło lub margaryna
W Mojej Kuchni Lubiędzięki pogodzie! Było wietrznie i chłodno, ale nie padało! Byliśmy razem i było wspaniale :) Lubimy też krótkie wypady rowerowe, w czasie których organizujemy sobie piknik i zajadamy domowymi bułeczkami drożdżowymi. Obowiązkowo z kruszonką! Są pyszne i sycące. A w towarzystwie gorącej herbaty, nalewanej z termosu pozwalają nawet cieszyć się majówką z temperaturą maksymalną na poziomie 10°C ;);) Składniki(...)pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, jajko, sól, cukier i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i ponownie wyrobić do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i uzyskało
zadanie-gotowanieSkładniki: wg podanej kolejności do miski: drożdże świeże pokruszone 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "L" roztrzepane, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 2 szklanki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mąka pszenna 60 dag, cukier 1/2 szklanki, aromat rumowy 1/2 łyżeczki, sól - szczypta, jajka 4 sztuki, mleko letnie 1 szklanka, margaryna
W Mojej Kuchni Lubięwypadu na basen nie można zapomnieć o zapasie drożdżówek (szczególnie jeżeli w naszym towarzystwie znajdą się dzieci ;) ) . Zwykle w celu zrobienia"zapasów"odwiedzamy cukiernie jednak dlaczego nie upiec drożdżowych smakołyków samemu w domu skoro są takie proste w wykonaniu, a do tego takie pyszne... Domowe Drożdżówki z Truskawkami i Kruszonką - Składniki: (ok. 20 drożdżówek) 750 g mąki pszennej(...)dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, ok. 3-4 łyżki mąki - dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odkładamy do podwojenia objętości (na ok. 1,5 h). Truskawki kroimy na połówki. Po tym czasie z ciasta formujemy krążki z grubszymi obwódkami i na środek każdej drożdżówki wykładamy
Słodka Stronanajbardziej puszysta jest w dniu pieczenia, a w następnych ja odgrzewam sobie przez chwilę w mikrofalówce i znowu jest mięciutka Polecam! Scroll down for recipe in English Babka drożdżowa z powidłami (12 porcji) Składniki: 10 g drożdży instant lub 40 g świeżych 1 szklanka cukru 500 g mąki 1 szklanka mleka 250 g masła 3 jajka szczypta soli(...)tylko i wyłącznie do jego rozpuszczenia, odstaw do ostudzenia. W misce miksera zmiksuj jajka z mieszanką mleczną i przygotowanymi wcześniej drożdżami, po czym partiami dodawaj przesianą mąkę. Wyłóż połowę ciasta do formy, na to powidła, orzechy i wyłóż drugą połowę ciasta. Wysmaruj wierzch mlekiem i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Włóż wyrośniętą babkę
karmelowyWczoraj w mojej kuchni rozchodził się intensywny truskawkowy zapach, i to wcale nie za sprawą truskawek ani poziomek, ale aromatycznych winogron truskawkowych (uva fragola*). Owoce
Mia Cucina SofietaDrożdżowe pity, które w trakcie pieczenia szybko rosną, a środek robi się pusty. Po rozcięciu można napełnić je ulubionymi dodatkami, u mnie jest to m.in sadzone jajko i bób. Nie może też zabraknąć sosu – polecam zimne sosy Winiary, są smaczne i mają dobry skład. DOMOWE PITY: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 szklanka gorącej wody 25 g drożdży(...)rozetrzeć ze szczyptą cukru i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na ok.10 min. Mąkę wymieszać z solą, pozostałą gorącą wodą, oliwą i spienionym zaczynem. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować
https:KKuchniaMniamAromatyczne i pyszne drożdżowe zawijańce powstały wczorajszego popołudnia, bo miałam ochotę na słoną przekąskę. Zrobiło się trochę po hiszpańsku, bo oliwki i oliwa, smakowite pomidory i świeża bazylia....mniamm...., produkty prosto z Hiszpańskich delikatesów . Składniki na 24 ślimaki: 60 dag mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki(...)rozpuścić w 1/4 szklanki wody z cukrem i łyżką mąki. Odstawić aby zaczyn wyrósł. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wyrośnięte drożdże, oraz resztę wody i oliwę. Zagnieść ciasto i od razu je rozwałkować na duży prostokąt, pozostawić na stolnicy do wyrośnięcia. 2. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić
Apetyczna babeczkaskładniki: 500 -550 g mąki 50 g drożdży 100 g masła, roztopionego 150 g cukru 200 ml mleka, letniego 4 żółtka 1 szczypta soli wykonanie: Drożdże
Domowy Smak Jedzenia