ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:530/1038)

drożdżowe z truskawkami i kruszonką... 163

Składniki: mąka tortowa 1/2 kg, jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 10 dag, mleko ciepłe 250 ml, drożdże suche 1 opakowanie, sól - szczypta

W Mojej Kuchni Lubię
najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami i suchych drożdży... 185

Składniki: jajka 2 sztuki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, masło lub margaryna 10 dag, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 50 dag, drożdże suche 1

W Mojej Kuchni Lubię
Buchty troszkę zmienione 134

Jako pierwszy wpis proponuję cudownie puszyste drożdżowe buchty. Przepis zaczerpnęłam z moje wypieki , absolutnego guru w tej dziedzinie.   Buchty troszke zmienione( dodałam więcej masła i cukru). Składniki: 500 gr mąki pszennej 20 gr drożdży świeżych  250-270 ml letniego mleka 1 jajko 80 gr roztopionego masła 90 gr cukru Cukier waniliowy Otarta skórka z cytryny 2 łyzki(...)podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę

Mia Cucina Sofieta
Rogale marcińskie 157

bardzo i niech Was nie zraża fakt, że przygotowanie rogali jest czasochłonne, bo "czasochłonne" nie oznacza "trudne". No to do dzieła :) Składniki (na 16 dużych lub 24 mniejsze): Ciasto półfrancuskie drożdżowe: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej, jedno do posmarowania rogalików) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 3,5 szklanki mąki(...)łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 4 podłużne biszkopty (pokruszone) Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny + woda Dodatkowo: garstka posiekanych orzechów/ migdałów Przygotowanie: Ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać pół szklanki ciepłego mleka, łyżkę cukru i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia.  W międzyczasie utrzeć

Domowa Cookierenka Agi
Drożdżowiec w pikantnej wersji 124

Nie mogę uwolnić się od neapolitańskich smaków. Jeśli zacznę gotować krupnik lub bigos w nawiązaniu do tamtejszej kuchni, to już chyba będzie ze mną bardzo źle

Pichceniomania
CEBULARZE BEZGLUTENOWE 255

Cebularze wywydzą się z kuchni żydowskiej, z Lubelszczyzny, ostatnio podróżując po wschodzie Polski natknęłam  się na niego  i ..... tak bardzo go chciałam. No niestety

Kuchnia bezglutenowa Loli
Letnie racuszki 127

Zapraszam Was dzisiaj na pyszne racuszki. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku.  Skrywają całą masę jagód i cytrynowy smak. Pyszne. Idealne na późne

Plate of Joy
ciasto drożdżowe z kruszonką 78

[Głosów:  0    Average:  0 /5] składniki: 600 g mąki 50 g cukru 25 g drożdży 2 jajka 250 ml mleka, letniego 50

Domowy Smak Jedzenia
Kajzerki 90

Składniki na około 11 szt: 500 g mąki 12 g suchych drożdży 220 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko

Moja Galeria Smaku
Rogale śniadaniowe 268

świątecznych słodkich wypiekach warto przygotować coś lżejszego i dać odpocząć naszemu żołądkowi. Do tego celu idealnie nadają się pyszne drożdżowe rogale śniadaniowe - świetna alternatywa dla chleba i bułek kupowanych lub przyrządzanych na śniadanie czy kolację. Rogale można posypać ulubionymi ziarnami, moje przyozdobiłam dużą ilością maku, gdyż uwielbiam pieczywo z jego dodatkiem.   Rogale śniadaniowe Składniki: 450g mąki pszennej 15g drożdży(...)mleko, wymieszać i odstawić na 20-30 minut - masło rozpuścić, ciepłe wymieszać z miodem, lekko ostudzić - do rozczynu przesiać 400g mąki, sól, wymieszać, dodać masło z miodem, zacząć wyrabiać ciasto, jeśli jest zbyt mokre, dodać pozostałe 50g mąki, wyrabiać przez kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta - ciasto pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godz. - po tym czasie

Smakołyki Bereniki
Ciemny chlebek z bakaliami 177

Składniki: 100 g suszonych śliwek bez pestek masło do posmarowania formy 2 łyżki octu winnego 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 500 g mąki pszennej 2

Blondynka Gotuje
Szybkie i miękkie pierniczki drożdżowe – z glazurą jak pierniczki Toruńskie 194

tylko lukier zastygł pożarłam ich pięć, popijając kubkiem ciepłego mleka. No przecież kucharce też coś się od życia należy! Szykujemy sobie kubeczek, miskę, rondelek i misę miksera – to lepkie ciasto, zdecydowanie lepiej wyrabia się ja maszynowo niż ręcznie. Do rondelka wkładamy masło, dodajemy miód i razem podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Do misy miksera przesiewamy 220g mąki pszennej, mąkę żytnią(...)zacznie mocno pracować i drożdże wypełnią cały kubek. Mąkę w misie rozgrzebujemy pośrodku tworząc krater, wbijamy do niego dwa duże jajka, dodajemy ostudzone masło z miodem i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto na małych obrotach miksera, do połączenia wszystkich składników. Ciasto będzie bardzo lepkie – dodajemy przy miksowaniu tyle mąki, żeby zaczęło odchodzić od miski. Wyjmujemy ciasto z miski na posypaną cienko

Karo in the Kitchen
Racuchy drożdżowe z jabłkami i bananami 90

  Składniki: 2 jabłka 4 banany 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 40 g świeżych drożdży 2  łyżki cukru 1 opakowanie

Qchnia po prostu
Bułka drozdzowa z zurawina 136

Zachcianka męża...no i jest, a właściwie była:) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6

Anioły w kuchni
Chleb żytnio gryczany na zakwasie 140

mąka żytnia 550 g maka pszenna 1 szkl mąka gryczana 0,5 szkl 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego 2 łyżki oliwy 400 ml zakwasu

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania