Nie mogę uwolnić się od neapolitańskich smaków. Jeśli zacznę gotować krupnik lub bigos w nawiązaniu do tamtejszej kuchni, to już chyba będzie ze mną bardzo źle
PichceniomaniaCebularze wywydzą się z kuchni żydowskiej, z Lubelszczyzny, ostatnio podróżując po wschodzie Polski natknęłam się na niego i ..... tak bardzo go chciałam. No niestety
Kuchnia bezglutenowa LoliZapraszam Was dzisiaj na pyszne racuszki. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku. Skrywają całą masę jagód i cytrynowy smak. Pyszne. Idealne na późne
Plate of Joy[Głosów: 0 Average: 0 /5] składniki: 600 g mąki 50 g cukru 25 g drożdży 2 jajka 250 ml mleka, letniego 50
Domowy Smak JedzeniaSkładniki na około 11 szt: 500 g mąki 12 g suchych drożdży 220 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko
Moja Galeria Smakuświątecznych słodkich wypiekach warto przygotować coś lżejszego i dać odpocząć naszemu żołądkowi. Do tego celu idealnie nadają się pyszne drożdżowe rogale śniadaniowe - świetna alternatywa dla chleba i bułek kupowanych lub przyrządzanych na śniadanie czy kolację. Rogale można posypać ulubionymi ziarnami, moje przyozdobiłam dużą ilością maku, gdyż uwielbiam pieczywo z jego dodatkiem. Rogale śniadaniowe Składniki: 450g mąki pszennej 15g drożdży(...)mleko, wymieszać i odstawić na 20-30 minut - masło rozpuścić, ciepłe wymieszać z miodem, lekko ostudzić - do rozczynu przesiać 400g mąki, sól, wymieszać, dodać masło z miodem, zacząć wyrabiać ciasto, jeśli jest zbyt mokre, dodać pozostałe 50g mąki, wyrabiać przez kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta - ciasto pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godz. - po tym czasie
Smakołyki BerenikiSkładniki: 100 g suszonych śliwek bez pestek masło do posmarowania formy 2 łyżki octu winnego 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 500 g mąki pszennej 2
Blondynka Gotujetylko lukier zastygł pożarłam ich pięć, popijając kubkiem ciepłego mleka. No przecież kucharce też coś się od życia należy! Szykujemy sobie kubeczek, miskę, rondelek i misę miksera – to lepkie ciasto, zdecydowanie lepiej wyrabia się ja maszynowo niż ręcznie. Do rondelka wkładamy masło, dodajemy miód i razem podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Do misy miksera przesiewamy 220g mąki pszennej, mąkę żytnią(...)zacznie mocno pracować i drożdże wypełnią cały kubek. Mąkę w misie rozgrzebujemy pośrodku tworząc krater, wbijamy do niego dwa duże jajka, dodajemy ostudzone masło z miodem i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto na małych obrotach miksera, do połączenia wszystkich składników. Ciasto będzie bardzo lepkie – dodajemy przy miksowaniu tyle mąki, żeby zaczęło odchodzić od miski. Wyjmujemy ciasto z miski na posypaną cienko
Karo in the KitchenSkładniki: 2 jabłka 4 banany 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 40 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 opakowanie
Qchnia po prostuZachcianka męża...no i jest, a właściwie była:) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6
Anioły w kuchnimąka żytnia 550 g maka pszenna 1 szkl mąka gryczana 0,5 szkl 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego 2 łyżki oliwy 400 ml zakwasu
Gotowanie jest łatweSłodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami Słodkie bułeczki, które od razu przypominają smak dzieciństwa i przypadną do gustu zarówno małym jak i tym większym łasuchom:) Dodatki
Słodka Kraina WypiekówSkładniki: jajka 2 sztuki, cukier 10 dag, masło lub margaryna 10 dag, mleko 3,2% 1 szklanka, sól - szczypta, mąka pszenna 60 dag, drożdże suche 1
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 1 jajko 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 4 dag drożdży 1 szkl letniego mleka 5
Blondynka GotujeDziś rano obudziła mnie myśl – lato, więc czas na domowe jagodzianki Korzystając z chłodniejszego tygodnia, postanowiłam spędzić dzisiejsze popołudnie na pieczeniu. Po drodze z pracy
365 dni dookoła kuchniDzisiaj tłusty czwartek więc trochę byłoby głupio gdyby na blogu nie pojawił się żaden przepis na przysmak związany z tym dniem. Oczywiście pojawiły się wcześniej 2
vaniliowoczekoladowaTę pizzę zrobiłam zainspirowana przepisem znalezionym na fejsbukowym profilu Blue Marine Mielno . Jak tylko zobaczyłam zdjęcie pizzy dostałam przysłowiowego ślinotoku. Przepis lekko zmodyfikowałam pod względem proporcji
peggiwkuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Paszteciki z mięsem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, danie na przyjęcie lub jako przekąska do zabrania
Marta GotujeSezon rabarbarowy w pełni i trzeba się spieszyć żeby zdążyć, bo trwa krótko. Drożdżowe wypieki z owocami to zawsze połączenie idealne, a ja wykorzystam zeszłoroczną Frużelinę truskawkową i świeży jędrny rabarbar. Składniki na 2 strudle: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag masła lub dobrej margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 10 dag cukru 2 dag świeżych drożdży 1 jajo(...)dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubij z cukrem na pianę, dodaj do reszty składników. 2. Ciasto wyrabiaj ok. 15 minut, aż na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza, wyrobione ciasto pozostaw w misce, szczelnie przykryj folią do żywności i pozostaw na ok, 2 godziny, aby podwoiło
Apetyczna babeczka