Składniki: drożdże świeże 5 dag, mąka tortowa 50 dag, cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, żółtka 3 sztuki + 1 jajko "L", mleko letnie 1 szklanka, masło
W Mojej Kuchni Lubięmojprzepisna.pl | Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Naszło mnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie paręnaście drożdżóweczek, tylko jedną mega wielką drożdżówkę z makiem i orzechami. Ciekawa jestem czy moim chłopakom posmakuje, bo dla mnie jest świetna. Mak jest mięciutki i jest go dużo. Drożdżówka jest wilgotna, mięciutka, naładowana(...)mleko, żółtka, cukier, drożdże, sól, masło. Wymieszać rózgą. Dodać szklankę mąki, wymieszać, dodać kolejną szklankę mąki, wymieszać. Dodać ostatnią szklankę mąki, wymieszać, wyłożyć na blat lekko posypany mąką. Wyrobić ciasto, gładkie, elastyczne. Ciasto podczas wyrabiania będzie się bardzo kleiło do rąk, tak ma być, wyrabiać dalej. Z czasem ciasto będzie coraz mniej się kleiło, aż w końcu, prawie wcale
moj przepis nadomu przez ten weekend pomidorowo, śliwkowo, gruszkowo, brzoskwiniowo:) Już sama się gubię. Ale zaczniemy od śliwek.Buchty to bułeczki drożdżowe połączone ze sobą bokami i najczęściej z nadzieniem. U nas będą śliwki:) Na powitanie szkoły;))) Składniki; 450 g mąki, 25 g drożdży, 200 ml letniego mleka 75 g cukru, 1 jajko, 2 żółtka, szczypta soli 80 g masła Nadzienie(...)mleka. Mąkę przesiewamy. dodajemy rozczyn. Zasypujemy trochę mąką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie do mąki z rozczynem dodajemy mleko, cukier, masło, jajko,żółtka i sól.Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na jednakowe kawałki. Spłaszczamy ręką każdy kawałek.Wkładamy śliwkę i formujemy bułeczki. Masło
Anioły w kuchniDrożdżówkę Pai Bao do wspólnego pieczenia w comiesięcznej piekarni Amber wybrała dla nas współautorka Akacjowy bloga - Małgosia, prowadząca z Piotrem blog o podróżach
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiejszy przepis to uwielbiane zwłaszcza przez dzieci drożdżówki! Zawsze wychodzą, nie są drogie, a do ich przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Są pyszne z malinami, ale
Via GustoSkładniki: mąka tortowa 3 szklanki, cukier 3 łyżki, jajka 2 sztuki, margaryna 50 gram, mleko ciepłe 1/2 szklanki, drożdże świeże 25 gram, sól - szczypta NADZIENIE: twaróg
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam drożdżówki. Zawsze je kupowałam w piekarniach, myśląc, że ich wykonanie musi być bardzo trudne. Ale nic bardziej mylnego Ich przygotowanie jest proste, choć czasochłonne. Uwierzcie
Ania i Marcin gotująZainspirowana reklamą w telewizji postanowiłam w tym roku zrobić coś nowego i upiec na święta drożdżowe zajączki:) Przyznam, że obawiałam się czy podołam aby nadać im odpowiedni kształt i żeby chociaż odrobinę przypominały te sympatyczne zwierzątka :) Myślę że najgorzej nie wyszło, więc postanowiłam się podzielić nimi z wami jednocześnie składając świąteczne życzenia ! Wesołego Alleluja !!! Składniki: szklanka mleka 3 szklanki(...)roztapiamy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże, cukier i sól. Suche składniki mieszamy. Mleko podgrzewamy i dodajemy je do suchych składników. Dodajemy 2 jajka. Zagniatamy ciasto dodając pod koniec wyrabiania płynne masło. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 12 większych kulek, 12 mniejszych
Taste TherapyOdkąd pamiętam na Wielkanoc piekło się w moim domu różnego rodzaju babki. Nigdy nie gościły u nas popularne mazurki. Ta tradycja jakoś nas ominęła, pozostawiając babkę! Najlepsza jest ta drożdżowa, bo puszysta i delikatna. Pełna jest słodkich rodzynek i pozostawia w ustach przyjemny, cytrynowy smak. Składniki: 1kg mąki tortowej 250g roztopionego masła 1 szklanka cukru 6 jajek + 1 żółtko 150g(...)jajka, roztopione masło, resztę cukru i sól. Po dokładnym wymieszaniu, dodajemy rodzynki (wcześniej namoczone w ciepłym mleku i obtoczone w mące), skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Dokładnie ugniatamy ciasto przez 20 minut, albo korzystamy z miski Tupperware. I pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy formę masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przenosimy do formy i pozostawiamy na kilka minut
Kuchnia Pani Wiosnyjabłkowa strucla Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła drożdżowej strucli. A jeżeli nadzieniem ciasta, będzie własnoręcznie przyrządzona jabłkowa konfitura, to wypiek ten znajdzie tylu amatorów, że zniknie ze stołu dosłownie w kilka chwil. składniki na dużą strucle zaczyn 20 g drożdży 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżka cukru strucla
Miód i pieprzSkładniki na 16 bułeczek: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 4 łyżki
Czerwona PorzeczkaSkładniki: drożdże suche 7 gram 1 opakowanie, maka tortowa 50 dag, cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "L", mleko
W Mojej Kuchni LubięDziś przedstawiam przepis z mojego dzieciństwa , który już pojawił się na tym blogu w wersji bezglutenowej -> Pizza polska z PRLu bezglutenowa . Taką pizzę piekła
Kawa z mlekiemZ tymi bułkami to było sporo śmiechu. Choć najpierw to były nerwy. Na samą siebie, na swoje gapiostwo. Znalazłam ciekawy przepis na chleb , a że zawsze
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: kubek mleka 0,5 kostki drożdży 2 łyżki cukru 1 kg mąki kubek dyni 3 łyżki oleju cynamon mielone goździki powidła śliwkowe serek mascarpone cukier
Luźna Kuchnia