ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:529/1072)

pyszne ciasto drożdżowe z powidłami kakaowymi... 149

Składniki: mąka tortowa 60 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, żółtka 5 sztuk "L", drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 3 krople, sól

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowe rogaliki z marmoladą 121

4 szkl mąki tortowej Młynomag 4 żółtka 1 szkl śmietany 5-6 łyżek cukru 40 g drożdży 100 g masła marmolada lub gęsty dżem  (u

Gotowanie jest łatwe
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 133

Pyszne, słodkie, lekko orzechowe rogale z nadzieniem z białego maku. Naprawdę warte spróbowania! Z poniższych składników przygotujecie 3 blachy rogalików. Niestety przygotowanie poniższych słodkości jest czasochłonne

Ugotować
Porady na temat wykonania i smażenia pączków 138

Pączki bywają problematyczne, dlatego postanowiłem przed tłustym czwartkiem przygotować dla Was parę porad ode mnie, które powinny pomóc Wam w ich przygotowaniu. 🙂 Wszystkie składniki do przygotowania

AleTorcik
Porady na temat wykonania i smażenia pączków 138

Pączki bywają problematyczne, dlatego postanowiłem przed tłustym czwartkiem przygotować dla Was parę porad ode mnie, które powinny pomóc Wam w ich przygotowaniu. 🙂 Wszystkie składniki do przygotowania

AleTorcik
Drożdżowe serca z cynamonem 172

Składniki na ciasto mąka pszenna, 2 i 1/2 szkl mleko, 160ml cukier, 2 i 1/2 łyżki jajko, 1 szt sól, 1/2 łyżeczki drożdże świeże, 20g masło roztopione, 2 łyżki Składniki na nadzienie cukier, 8 łyżek cynamon, 1 łyżka masło roztopione, 2-3 łyżki Przygotowanie Mleko podgrzewamy(...)być letnie, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, jajko, roztopione masło i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki. Każdą kulkę

Gotowanie moimi oczami
Rogaliki krucho drożdżowe 125

3 szkl mąki 3 żółtka 1 szkl śmietany 5-6 łyżek cukru cukier waniliowy 50 g drożdży 70 g masła marmolada lub gęsty dżem (u mnie

Gotowanie jest łatwe
ROGALIKI DROŻDŻOWE 177

Coś słodkiego do kawki... Pyszne drożdżowe rogaliki z dżemem truskawkowym. Składniki: *0,5-0,6kg mąki *50g drożdży świeżych *1 jajko *6 łyżek cukru *szczypta soli *1szkl. mleka *2-3 łyżki wody *3 łyżki roztopionego masła. Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, 3 łyżki mąki i wszystko porządnie wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu(...)wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, lekko roztrzepane jajko, roztopione (wystudzone) masło, sól, wodę, pozostały cukier i zagnieść ciasto. Dobrze zagniecione odstawić w ciepłe miejsce , aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie znów zagnieść. Ciasto podzielić na niewielkie porcje i rozwałkować dość cienko. Pokroić na równe trójkąty. na każdy położyć na brzegu trochę marmolady (bądź dowolnego innego nadzienia

Zrób to smacznie
Najlepsza tarta z rabarbarem 182

zawaham się powtórzyć znowu. To moje absolutnie ulubione warzywo (zaraz za nim plasuje się dynia), a i do kategorii owoców niektórzy go zaliczają. Bo tradycyjnie ląduje przecież w ciastach (najchętniej drożdżowych) i kompotach. No to jak nie owoc...?  Dyskusję tą jednak pozwolę sobie zostawić nierozstrzygniętą, bo, szczerze mówiąc, jej wynik średnio mnie interesuje. Najważniejsze, że rabarbar jest obłędnie pyszny(...)domu są głównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza z chorizo 77

Pizza z chorizo, salami i brokułem Witajcie kochani. Zapraszam was dzisiaj do wypróbowania mojego przepisu na pizze w hiszpańskiej odsłonie. Smakuje wybornie jeśli jesteście wielbicielami pikantnych

Dorota Smakuje
Drożdżówki dyniowe z twarogiem i morelami 226

Drożdżówki dyniowe z twarogiem i morelami to słodkie bułki w pięknym żółtym kolorze, z dużą ilością pysznego serowego nadzienia i soczystą morelą na wierzchu. Są pyszne

Smakołyki Bereniki
Chałka z Nadzieniem Daktylowym, bez cukru - Smaki Izraela 241

Ostatnio proponowałam Wam chałkę idealną jako pieczywo na kanapki i taką do masła i konfitury. Dziś chałka słodka nadziana kremem daktylowym. Normalnie niebo w ......, jeszcze na

Blondynka Gotuje
CHLEBKI Pita z Kurczakiem 412

Składniki: na 6- 8 porcji 6 chlebków Pita, gotowych lub upieczonych samodzielnie 2 filety z piersi kurczaka 1 sałata rzymska 2 pomidory 1 czerwona papryka 1

Luźna Kuchnia
Racuszki z dynią z karmelowym sosem 154

dawna miałam ochotę na coś dyniowego i drożdżowego. Coś dyniowego i karmelowego! Poszłam tą drogą i dziś mogę Was zaprosić na dyniowe racuszki podane z karmelowym sosem :) Są pyszne! Składniki: 180 g puree dyniowego,* 20 g cukru pudru trzcinowego, 230 g mąki pszennej, 160 g soku pomarańczowego, 1 łyżeczka suchych drożdży, 1 jajko, szczypta soli, Wszystkie składniki dokładnie wymieszać(...)sobą w misce przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, półtorej. Kiedy ciasto wyrośnie, racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Sos karmelowo - pomarańczowy: 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 3 duże łyżki masła, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 1/2 -3/4 soku pomarańczowego** Do garnuszka wlać wodę i wsypać

Plate of Joy
Rumiane rogaliki drożdżowe 222

Pulchne i miękkie drożdżowe rogale nadziane dżemem i konfiturą z letnich zapasów. Mniammm.... Składniki:     60-70 dag mąki pszennej     25 dag margaryny     6 dag drożdży     1 łyżeczka proszku do pieczenia     2 jaja     1 szklanka ciepłego mleka     3 łyżki kwaśnej śmietany(...)konfitura  1. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Odstawić na 10 minut, aż zaczną fermentować. 2. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże i pozostałe składniki.  3. Wyrabiać ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować.  4. Wykrawać trójkąty, nadziewać i zwijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze do pieczenia. Piec

Apetyczna babeczka
DROŻDŻOWA BABKA WIELKANOCNA 208

cytryny (wcześniej sparzonej) 0.5 op. cukru z prawdziwą wanilią (u mnie firmy Kotanyi) 5dkg drożdży 0.5 szkl mleka 100g rodzynek 100g skórki pomarańczowej (u mnie obowiązkowy element drożdżowej babki) Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące), rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Masło roztapiamy(...)masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam

Walijskie Pichcenie