Mój mąż zachwycił się widokiem tak przygotowanej tarty. Na szczęście dodał również, że nie tylko ładnie wygląda ale świetnie smakuje ☺ To chyba najlepsza rekomendacja dla dania
Ania i Marcin gotują700 g mąki 1 szkl mleka 2 jajka 30 g drożdży 3 łyżki cukru 50 g oleju szczypta soli 5-6 jabłek cukier cynamon Mleko zagrzać
Gotowanie jest łatweUwielbiam drożdżowe bułeczki niemal w każdej postaci. tym razem bułeczki - ślimaki. Można je zrobić praktycznie z każdym nadzieniem. Ja zrobiłam trzy nadzienia - rodzynki, cynamon i dżem malinowy. Wszystkie wyszły słodkie i pyszne. Idealny dodatek do kawy lub herbaty. Bułeczki te równie dobrze sprawują się jako niedzielne śniadanie w towarzystwie prawdziwego kakao - nie tego rozpuszczalnego albo kawy zbożowej. Składniki: Ciasto
Mama Gotujezrobić podpłomyki z sola i kuminem: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, robimy środku wgłębienie i wlewamy oliwę oraz zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. Po kilku minutach gdy ciasto stanie się elastyczne – jest gotowe, zostawiamy je na pół godz przykryte ściereczka do wyrośnięcia. Włączamy piekarnik na najwyższą temperaturę (np 250stopni). Po tym czasie
Dorota Smakujedrożdżowy zaczyn - w miseczce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wlać letnie mleko, dodać 4 łyżki mąki, zostawić przykryte na 30 minut aby ruszył zaczyn w tym czasie rozpuścić margarynę, przesiać mąkę do miski i dodać jajka, cukier i podrosnięty zaczyn wyrabiać spiralami miksera z 5-7 minut, następnie wlać ciepły ale nie gorący tłuszcz, wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta dodać
W Mojej Kuchni Lubięmojprzepisna.pl | Pączki z czekoladą Zapraszam na pączki :) Jako, że karnawał w pełni ostatnio z mężem objadamy się trochę pączkami. Synek też nam pomaga, choć on lubi
moj przepis namojprzepisna.pl | Pączki z czekoladą Zapraszam na pączki :) Jako, że karnawał w pełni ostatnio z mężem objadamy się trochę pączkami. Synek też nam pomaga, choć on lubi
moj przepis naTarta cytrynowa to pyszny deser na niedzielę. Smakuje jeszcze lepiej z borówką i bitą śmietaną lub waniliowymi lodami. Słodko kwaśna tarta cytrynowa na stale zawitała w
codojedzeniaSkładniki: drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki, mleko 2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól - szczypta, cukier waniliowy
W Mojej Kuchni Lubięmojprzepisna.pl | Pączki z czekoladą Zapraszam na pączki Jako, że karnawał w pełni ostatnio z mężem objadamy się trochę pączkami. Synek też nam pomaga, choć on lubi
moj przepis nalubicie makowce, polecam Wam dziś spróbować tej prostej wersji. Jeśli szukacie innych przepisów na ciasta z makiem polecam Wam np.: delikatna rolada makowa (biszkoptowa) łaciaty makowiec w cytrynowym cieście zawijany drożdżowy makowiec Składniki: (na 2 mniejsze lub 1 większy makowiec) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka niebieskiego maku (suchego) 150 g masła lub margaryny 1 mniejsze
Słodkie okruszkinadejściem tegorocznego karnawału wzięliśmy byka za rogi i zamiast smażyć pączki w gorącym smalcu, włożyliśmy je do piekarnika. Z ciekawością zaglądaliśmy przez szybkę i z radością obserwowaliśmy, jak drożdżowe pączusie pięknie rosną i nabierają rumieńców. A już po pierwszym kęsie przekonaliśmy się, że to jednak nie drożdżówki, ale mniej kaloryczne, pyszne, lekkie i puszyste pączki z piekarnika . Udostępnij Składniki(...)wanilinowym ubić na puszystą, białą masę. Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę. Do dużej miski przesiać resztę mąki, wlać rozczyn, dodać masę jajeczną, wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiać ręcznie przez 15-20 minut, powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Dodać roztopione masło, skórkę z pomarańczy i ekstrakt waniliowy, zagniatać do połączenia się składników. Przykryć bawełnianą ściereczką
niecodziennikparyWylewamy wodę, osuszamy, smarujemy wnętrze (spodu i pokrywy) olejem i posypujemy płatkami orkiszowymi. Na pokrywę dajemy mniej, ale do drugiej części nie żałujemy, aby chleb nie przywarł do dna. Ciasto ponownie formujemy (bez zagniatania), przekładamy do garnka, ostrym nożem nacinamy i przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika, na najniższą półkę. Ustawiamy temperaturę na 210°C i pieczemy ok. 85 minut(...)wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce. Kroimy po ostudzeniu. U w a g a: * Można użyć mąki chlebowej, luksusowej lub różnych kombinacji (typ 550, 650… ) Jeżeli pamiętacie Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II , to właśnie do tego chleba wykorzystałam tą samą mąkę i sprawdziła się w 100%. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim to propozycja najprostsza, najłatwiejsza i najszybsza
mojewypiekiinietylkoWylewamy wodę, osuszamy, smarujemy wnętrze (spodu i pokrywy) olejem i posypujemy płatkami orkiszowymi. Na pokrywę dajemy mniej, ale do drugiej części nie żałujemy, aby chleb nie przywarł do dna. Ciasto ponownie formujemy (bez zagniatania), przekładamy do garnka, ostrym nożem nacinamy i przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika, na najniższą półkę. Ustawiamy temperaturę na 210°C i pieczemy ok. 85 minut(...)wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce. Kroimy po ostudzeniu. U w a g a: * Można użyć mąki chlebowej, luksusowej lub różnych kombinacji (typ 550, 650… ) Jeżeli pamiętacie Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II , to właśnie do tego chleba wykorzystałam tą samą mąkę i sprawdziła się w 100%. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim to propozycja najprostsza, najłatwiejsza i najszybsza
mojewypiekiinietylko