ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:526/1038)

Drożdżowe bułeczki z kajmakiem a la brioszki. 110

weekend drożdżowe idealne... ja uwielbiam! kto jeszcze?! Składniki; 35 dag mąki pszennej 15 g drożdży 1 łyżka śmietany 18% 3/4 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 5 dag masła       Nadzienie; ok. 3/4 szkl kajmaku z orzechami lub bez 2 jabłka     Przygotowanie; Mleko lekko podgrzać, następnie dodać do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę(...)mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić aż drożdże podrosną. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, roztopione masło , łyżkę śmietany i  wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto ma być lekko klejące. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy kajmakiem. Jabłka obieramy

Radość kipiąca uśmiechem.
Chałki 99

500 g mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 1 szkl mleka 80 ml wody 80 g cukru szczypta soli 30

Gotowanie jest łatwe
Rogale marcińskie (wersja 2) 156

Rogale z białym makiem to słodkości, które przygotowuje tylko raz w roku :) Kilka lat temu pokazałam Wam przepis na rogale marcińskie , jednak teraz postanowiłam lekko zmodyfikować

Ugotować
drożdżówka z suszonych drożdży z pigwą... 134

Składniki: mąka tortowa 50 dag, drożdże suche 1 opakowanie, jajka 6 sztuk, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, skórka z cytryny 1 łyżka, mleko ciepłe

W Mojej Kuchni Lubię
Słodka,maślana chałeczka 79

Składniki: 3 szklanki mąki 7g drożdży instant 3/4 szklanki mleka 1 jajko 100g masła 1/4 szklanki cukru szczypta soli Sposób przygotowania: Wymieszać ze sobą wszystkie suche

Wielki apetyt
Drożdżowy wieniec z truskawkami i gorzką czekoladą. 69

Dziś zapraszam Was na drożdżowy wieniec z konfiturą truskawkową i gorzką czekolada.  Tradycyjnie, szybko i smacznie! Składniki; 40 dag mąki pszennej 2 jajka 10 dag masła 4 łyżki cukru 15 g świeżych drożdży ok pół szklanki wody   poł słoiczka frużeliny truskawkowej około 150 g 5 dag gorzkiej czekolady   Przygotowanie; Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wsypać cukier(...)wrzucić pokruszone drożdże. Zalać ciepłą wodą, około pół szklanki i odstawić do ruszenia drożdży. Masło rozpuścić. Wlać do mąki, dodać dwa jajka i zarobić ciasto. Jeśli ciasto jest za luźne, dosypać mąki. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut, lub dłużej. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt. Po całej powierzchni rozsmarować frużelinę. Czekoladę pokroić w drobną

Radość kipiąca uśmiechem.
Wianuszek wielkanocny 129

Pulchniutkie wianuszki drożdżowe to pomysł na podanie jajek  na śniadanie w święta Wielkanocy ale też na wspólne rodzinne śniadanie weekendowe.  8-9 sztuk 500 gramów mąki pszennej tortowej 25 gramów drożdży świeżych lub 7 g suchych 6 łyżek oleju 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 300 ml. ciepłej wody Drożdże zasypać cukrem, wymieszać i odstawić aż się rozpuszczą(...)miski przesiać mąkę przez sito, dodać resztę składników wraz z drożdżami Składniki wymieszać łyżką Następnie wszystko przełożyć na blat i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatamy przez minimum 5 minut. Można lekko podsypywać mąką (jak najmniejszą ilością) ciasto jest elastyczne i miękkie ale nie powinno się mocno kleić do blatu. Następnie ciasto przełożyć ponownie do miski , przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić

Andzia Pichci
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ 164

Pyszne, mięciutkie, puszyste ... nie przesłodzone. Fajnie zachowany balans między lekko winnym jabłkowym nadzieniem, a słodką, maślaną kruszonką. Nie sposób się od nich oderwać ... 😊 No i ten

Walijskie Pichcenie
Ciasto krucho- drożdżowe z owocami leśnymi 247

pełno jagód i malin. Rok ten obfituje w owoce leśne. Warto je zbierać i wykorzystywać do przygotowania pysznych ciast, deserów i przetworów. Ja swoje zbiory użyłam do przygotowania ciasta krucho- drożdżowego. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a z efektu końcowego będziemy bardzo zadowoleni.  SKŁADNIKI: 550g mąki, 250g margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 30g świeżych drożdży, 2 łyżki(...)opakowanie cukru waniliowego. PRZYGOTOWANIE : 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę i razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka, pokruszone drożdże, śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm. Ciasto oprószam bułką tartą. Na cieście rozkładam jagody, poziomki i maliny. Owoce posypuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
DROŻDŻOWE RACUCHY JAK U BABCI 107

wspomnienia związane z kochana Babcią i jej prosta , a jak smaczną kuchnią.  Drożdżowe racuchy miały moc ściągania z najlepszej zabawy. Kiedy tylko w powietrzu unosił się zapach drożdżowego smażonego ciasta zaraz byłam obok. Każdy racuch o innym kształcie, każdy obficie posypany cukrem pudrem! Coś wspaniałego. Do dziś mam w ustach ten smak, a do nich kubek ciepłego mleka wprost

Z Majeczką w kuchni
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułami 170

Wygląda na wymyślne danie, jednak w przygotowaniu jest dość proste. Z pewnością wprowadzi powiew świeżości do waszej kuchni i urozmaici nieco popołudnie. Pomysł tym razem zawdzięczamy

Ania i Marcin gotują
Pieczone pierogi ze słodką kapustą na ostro 168

się przygotowują.  Postanowiłam dzisiaj pierogi sobie przygotować i kapustę inaczej, szybciej niż zawsze ugotować. Plany w trakcie gotowania mi się pozmieniały i tak moje pierogi powstały. Zamiast ciasta pierogowego, drożdżowe z dodatkiem jogurtu naturalnego wyrobiłam i między dwoma krążkami kapustę skleiłam. Jajkiem posmarowałam, kminkiem posypałam, do piekarnika wsadziłam i już ich smakiem, zapachem się cieszyłam. W wyglądzie trochę latające(...)masła klarowanego, pieprz czarny do smaku, papryczka chili świeżo mielona do smaku,   sól do smaku, ½ łyżeczki cukru,   1 łyżeczka miodu, pęczek szczypiorku, 1 łyżeczka grubo zmielonego kminku, ciasto: 450 g mąki pszennej typ 480, 30 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 1 łyżeczka soli, 150 ml wody, 150 g jogurtu naturalnego gęstego, ponadto: mąka do podsypania, jajko, kminek grubo

Moniki Smakołyki
Ciasto kruche ze śliwkami 293

Letnie wypieki kojarzą się głównie z owocami. Tak też pod koniec lata nie mogło zabraknąć u mnie ciasta ze śliwkami. Moim zdaniem do śliwek pasuje najlepiej ciasto ucierane, drożdżowe lub kruche. A jak kruche to wiadomo najlepsze na maśle i z dodatkiem mąki krupczatki. Składniki: 200 g maki pszennej 180 g mąki krupczatki 5 żółtek 200 g masła(...)puder do prószenia Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąki dodać zimne pokrojone masło, żółtka, cukry, proszek do pieczenia i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować wałek 2/3 ciasta wyłożyć równomiernie na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33*23 cm. Piekarnik nagrzać góra-dół na 180 stopni i podpiec ciasto na złoto

Ala piecze i gotuje
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 167

chciało, a i ciasta nie było. Stwierdziłam więc, że to jest właśnie ten moment... Przejrzałam książki i gazety, zachwyciłam się kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste  nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta(...)ilość masy zwiększyłam dwukrotnie, a i tak przykryła śliwki tylko do połowy). Zainteresowało mnie jednak połączenie śliwek i orzechów laskowych - pyszne, ale nie tak popularne. Poza tym ciasto mogłam przygotować od razu, nie czekając, aż masło i jajka zmienią temperaturę na pokojową. Potem godzinka w lodówce, pokroić owoce, zalać masą, i hop - do piekarnika. Szybko, łatwo i przyjemnie. A efekt

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania