Sprawdź, jak przerobić pęczek rzodkiewek w pyszną i ekspresową pizzę na cieście bez drożdży! Dziś mam dla Was przepis na szybką pizzę . Takie przeciwieństwo mojego ciasta na drożdżowym zaczynie - coś w sam raz dla osób niecierpliwych, które chcą się cieszyć pizzą już za chwilę, a nie dopiero następnego dnia :) A dodatkowo, to ciasto jest bez drożdży . Przy okazji poprzedniego
Chilli Czosnek i Oliwa15szt folia aluminiowa Przygotowanie Z drożdży, cukru zwykłego, łyżki maki i odrobiny letniego mleka przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże ruszyły. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, resztę mleka, sól, cukier puder i zaczyn. Delikatnie wyrabiamy ciasto. Dopiero gdy wszystkie składniki będą połączone dodajemy roztopione masło, dalej wyrabiamy, aż ciasto wchłonie całe masło
Gotowanie moimi oczamiodstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przesiewamy mąkę do miski. Robimy w niej zagłębienie i wlewamy zaczyn drożdżowy, który przysypujemy delikatnie mąką. Kiedy mąka zacznie nam pękać dodajemy pozostałe składniki, czyli jajka utarte z cukrem, spirytus i ciepłe 250 ml mleka. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Ciasto należy wyrabiać ładnych kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto
Malinowe PocałunkiKolejny wspaniały włoski przepis, który jest nie tylko banalnie prosty, ale po prostu oszałamiający w smaku! Mogłabym jeść bez końca - polecam! :) Focaccia to rodzaj włoskiego placka drożdżowego, który jest podstawą pizzy. Każdy region ma swoją odmianę, ale dla mnie ten placek w odróżnieniu od pizzy, powinien być pulchny i mięciutki. Podaje się go na zaspokojenie pierwszego głodu lub jako dodatek(...)oliwek oraz drożdże. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej sól i wlewamy spienioną mieszankę drożdżową. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, by stało się miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt suche - odrobinę wody. Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą z oliwek
Cooking MonsterPrzepis na 2 średnie pizze. Tylko kilka składników i 20 minut do wyrośnięcia idealnego ciasta.… Czytaj dalej Ciasto na pizzę
Pij soki wyciskaneJeśli mowa o niedzielnych rytuałach to zawsze mi się niedziela kojarzy z domem pachnącym ciastem. Czasami kupnym, ale zawsze :) Jednak jak byłam mała to zawsze Mama
Gotowanie z pasjąJeśli mowa o niedzielnych rytuałach to zawsze mi się niedziela kojarzy z domem pachnącym ciastem. Czasami kupnym, ale zawsze :) Jednak jak byłam mała to zawsze Mama
Gotowanie z pasjąMiałam kłopot żeby zrobić zdjęcia tymże drożdżówkom, bo łakomstwo mojej rodziny sprawiło, że znikały nadzwyczaj szybko. Ciasto delikatne i pyszne z dużą ilością cynamonu, aromatyczne i
Apetyczna babeczkaGdzieś zobaczyłam odrywańca cynamonowego, gdzieś przeplatanego serem i ziołami, gdzieś przekładanego krążkami jabłka. Tak powstało to ciasto - połączenie przeróżnych przepisów. Rewelacyjne, słodkie, cynamonowe, jesiennie. Połowa zniknęła
Brzuszki ŁakomczuszkiPamiętacie odrywane bułeczki z kajmakiem ? Od pierwszego pieczenia wiedziałam, że zagoszczą na dłużej w mojej kuchni. Przygotowuje się je łatwo i (nie
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki mąki pszennej cynamon Przygotowanie: patrz przepis na drożdżowe . Piekłam w foremce o średnicy 25 cm. w temp. 180 *C Kruszonka: ok.3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru ok.1/2 kostki masła łyżka cynamonu Po przełożeniu ciasta do foremki rozkładam na wierzch pokrojone w cienkie plasterki
Proste PotrawyDrożdżowe placuszki z pieczarkami są bardzo łatwe w wykonaniu. Świetnie nadają się do czerwonego barszczu lub jako przekąska np. do piwa czy na przyjęcie. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki masła 4 dag drożdży 4 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru łyżeczka soli Pozostałe składniki: 0,5 kg pieczarek średnia cebula sól pieprz oliwa do smażenia Wykonanie
Mama Gotujeracuchy to potrawy, które nigdy się nie znudzą. Z owocami, czy bez, na słodko, czy na słono – o każdej porze roku cieszą oczy i radują nasze zmysły. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedzenie na pocieszenie. Zaspokoją apetyt, poprawią nastrój, przywołają najmilsze wspomnienia… i nie tylko. Składniki: - 4 szklanki mąki luksusowej (typ 550) * - 14 g drożdży instant(...)kostkę, dodajemy do wyrośniętego ciasta, delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcje ciasta i smażymy na średniej temperaturze (za wysoka spowoduje, że racuchy za szybko się zrumienią i w środku się nie dosmażą), z obu stron na rumiano. Podajemy gorące oprószone cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedna z bardzo wielu propozycji na śniadanie, obiad, deser
mojewypiekiinietylkoSezon na rabarbar trwa, a że mam sentyment do tego warzywa, bo to smak mojego dzieciństwa, musiałam upiec puszyste drożdżówki z rabarbarem. Posypałam je kruszonką z
Oryginalny smak