To niewiarygodne jak proste w przygotowaniu jest to ciasto. To taka drożdżówka dla leniwych ;) Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, po 3 godzinach zamieszać i upiec
Zrób to smacznieOd pewnego czasu mam bzika na punkcie kształtów ciast, które piekę. Podobnie było ostatnio, gdy zamiast kupnych cukierków na imieniny wolałam poczęstować ciastem. Ostatnio w naszych
Weekendy w domu i ogrodziePomysł na pieczywo, które nie wymaga wyrabiania ciasta - chlebek focaccia. Samo przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, ponieważ wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą i masę
UgotowaćWyobraźcie sobie taki scenariusz: w sobotę wieczorem zagniatacie ciasto, a w niedzielę rano, swojej rodzince, na śniadanie podajecie świeżo upieczone, chrupiące i pachnące drożdżówki :) Ja sobie
Moja DelicjaPolecam proste w wykonaniu i doskonałe w smaku ciasto, które jest zawsze dobre. Na 4 blaszki 30 cm potrzebujemy 1kg przesianej mąki typ 650, 50g drożdży
chleba naszegoTym razem prezentuję Wam ciasto, a właściwie trzy kolorową chałkę. Gdy zobaczyłam ją pierwszy raz od razu wiedziałam, że koniecznie muszę ją zrobić. Chałka jest lekko
Mojewlasne.plBardzo fajne, przyjemne w wykonaniu i ciekawe w smaku drożdżowe paluchy z dodatkiem suszonych pomidorów. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 dag drożdży - 300 gram mąki żytniej - ok. 1 szklanka wody - 1 łyżeczka cukru - pokrojone suszone pomidory - drobno pokrojone 2 ogórki konserwowe - zmielona czarnuszka - ziarna sezamu - łyżka oleju Przygotowuję rozczyn: łączę drożdże z łyżką cukru. Gdy po kilku minutach pojawią się malutkie pęcherzyki(...)powietrza, dodaję mąkę i wodę. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie drobno kroję suszone pomidory i ogórki konserwowe. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, rozwałkowuję je na 0,5 cm grubość. Tworzę z ciasta kwadrat - na jego połowę wykładam suszone pomidory i ogórki, przykrywam drugą połową. Kroję na paski o szerokości 2 cm, które
WielopokoleniowoDomowe drożdżóweczki zawsze i wszędzie będą hitem! Ich zapach rozchodzący się po domu sprawia, że ślinka cieknie, a na buzi pojawia się uśmiech. Tym razem wersja
Analiza Smakupewno lubicie drożdżowe bułeczki z budyniem, dzisiaj trochę w innej odsłonie lecz bardzo ciekawej. Babka znakomicie wygląda i do tego świetnie smakuje, cieplutka rozchodzi się błyskawicznie. Taka babka może być świetnym słodkim prezentem dla waszych mam. Wszystkiego najlepszego życzę wszystkim Mamom! drobny upominek możecie znaleźć tutaj Składniki: ciasto 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki
Niezły Młynekdrożdżówki! Przepadam za jabłkami! Cynamonowe bułeczki to typowe szwedzkie wypieki . Dzisiaj upiekłam je ze smażonym jabłkiem. Jabłka i cynamon to aromatyczna kombinacja. Pachniało w całym domu. Mam sentyment do drożdżowych wypieków. Bardzo je lubię, bo są delikatnie słodkie. Pamiętam drożdżówki na podwieczorek będąc któregoś roku na kolonii. Jednak domowe drożdżówki są najlepsze! Cynamonowe bułeczki z jabłkiem 16 sztuk Składniki(...)masła, miękkiego 2 łyżki cynamonu 90 g cukru Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Do misy miksera wsyp mąkę, cynamon i sól. Dodaj rozczyn, jajko i zarób gładkie ciasto. Następnie dodaj po kawałku miękkiego masła i zarabiaj ciasto tak długo, aż wchłonie całe masło. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienia. Jabłka obierz, wydrąż gniazdka
codojedzeniapuszki od napojów energetycznych. Owinęłam je dokładnie folią srebrną i w 100 procentach się sprawdziły.Przygotowałam różne posypki takie jak cukier cynamonowy, cukier różany, kolorową posypkę. Pozostało wykonać tylko ciasto i stworzyć z wszystkiego przepyszną całość. Co się udało <3 SKŁADNIKI : z tej porcji otrzymałam 14 szt 500 g mąki pszennej (typ 550) 2 jajka(...)ręczników puszki wąskie od napojów folię srebrną SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - robimy zaczyn drożdżowy rozkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru oraz łyżką mąki dolewamy odrobinę mleka letniego i odstawiamy, aby zaczęło pracować. - pozostałe składniki oprócz tłuszczu mieszamy w misce dolewamy nasz zaczyn i wyrabiamy ciasto gdy już będzie dobrze połączone dolewamy tłuszcz i ponownie wyrabiamy. Ciasto jest bardzo wdzięczne mimo
Basia w kuchnisiebie nachodziły. Smarujemy pesto i posypujemy żółtym serem. składamy na pół i rolujemy tworząc różę. Ja drożdżową przekąskę upiekłam w kształcie serca, ale Wy możecie zrobić to w każdym innym. Róże układamy w niewielkich odstępach od siebie. Odstawiamy jeszcze na chwilę, aby ciasto delikatnie podrosło. Po wyrośnięciu wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170C i pieczemy około 40 minut
Radość kipiąca uśmiechem.Pizzerinki z sosem pomidorowym, awokado i przepiórczym jajkiem Najlepsza pizza , jak dla mnie, to taka przygotowana z ciasta, które dojrzewa w lodówce przez około 12 –
Tajemnice Smakuświat już niedaleko więc można wypróbować przepis na pyszną drożdżową gwiazdkę z makiem. Taka gwiazda będzie świetnie się prezentować ma świątecznym stole. Składniki: ciasto 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 jajko 200 ml mleka 1/2 szklanki cukru 60 g mała szczypta soli ok 350 g masy makowej dodatkowo 1 jajko Wykonanie: Mleko
magiczna kuchnia Kasiskarbnicą potasu. Sprawdzą się w wersji i na słodko, i na wytrawnie. Nadają się do ciast, knedli, pierogów, deserów, sosów, sałatek, nalewek, wspaniale komponują się z mięsem, idealne na dżemy, czy konfitury… i nie tylko. Suszone morele to wspaniała przegryzka. Racuchy drożdżowe z morelami. Składniki: - 410 g mąki luksusowej (typ 550) - 2 jajka - 1 żółtko - 60 g świeżych drożdży(...)robotem, aż masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie szykujemy morele – myjemy, pozbawiamy pestek
mojewypiekiinietylko