Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania jest naprawdę rewelacyjna i nie wymaga wyrabiania ciasta, które często mnie zniechęcało do tego typu wypieków. Ciasto zawsze się udaje, jest
Di gotujeSkładniki na 2 pizze o średnicy 30 cm: ciasto: 30 g świeżych drożdży + 1/2 szklanki ciepłej wody + 2 łyżeczki cukru 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
czarrna od kuchniRok w rok, od kilku dobrych lat, piekłam przed świętami ciasto angielskie . I co roku, rok w rok, rozdawałam to ciasto i sama jadłam, bo
bistro mamaSkładniki u mnie foremk a 20x30c m ,zdecydowanie była za mała,ale ciasto pyszne,lekkie i smaczne,pomimo tego, że zbierałam ciasto wokół foremki. 100g drożdży
w mojej kuchniDzisiejsze czyszczenie lodówki zakończyło się tymi o to bułeczkami przrypominajacymi pizzę. Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy dzięki czemu ciasto ma ciekawy kolorek. Pizzerki są dobre zarówno
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzisiejsze czyszczenie lodówki zakończyło się tymi o to bułeczkami przrypominajacymi pizzę. Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy dzięki czemu ciasto ma ciekawy kolorek. Pizzerki są dobre zarówno
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMega zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku
Smaczne Zdrowemogło tu zabraknąć przepisu na drożdżowe...bułeczki :) I to z pyszną kruszonką. Moja babcia zdecydowanie robiła najlepsze. Wy także macie takie wspomnienia - smaki dzieciństwa? Spróbujcie :) Składniki (9 sztuk): 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 60g roztopionego masła szczypta soli 1całe jajko + 1 żółtko (białkiem należy posmarować wyrośnięte już ciasto) 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego(...)odstawiamy do lodówki. Na duże blachy wykładamy papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równej wielkości kulki, które wykładamy na blachy w sporych odstępach. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na około 15 minut do drugiego rośnięcia. Po tym czasie spodem szklanki wykrawamy wgłębienia w lekko spłaszczonych kulkach drożdżowych. Napełniamy je dużą łyżką jagód + szczyptą cukru. Brzegi smarujemy jajkiem i posypujemy
ChilliJemySzwedzkie bułeczki cynamonowe z nadzieniem waniliowym mogą być świetną propozycją na drugie śniadanie, deser, a może nawet „chudszą” opcją na Tłusty Czwartek ? Jak kto woli… Powiem
Słodki sentymentW mojej skarbnicy „ Podróży z wypiekami ” znalazłam przepis na chleb maślany. Delikatny, doskonały do miodu, dżemów, masła… Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 550
Słodki sentymentJednak stare przysłowia się sprawdzają – że w marcu jak w garncu itd. Za oknem raz słońce, raz deszcz. Raz ciepło, raz śnieg. Przez to wszystko naszły
Słodki sentymentZdecydowanie, nie jest to metoda dla zapracowanych, ponieważ ciasto musi wyrosnąć, co może trwać ok. godziny. Następnie należy je ugnieść, co również powinno trwać długo. Kolejną wadą jest drożdżowy aromat ciasta, doskonale komponuję się on z np. owocami ale w niektórych przypadkach może okazać się zbędny. W takich przypadkach zbawienna okazuje się chemiczna technika spulchniania ciasta. Technika chemiczna – proszek
SmartBake.plprzekonał się do szpinaku… A to – uwierzcie – musi coś znaczyć:) Przepis ukradłam (i nieco zmodyfikowałam) z książki Z.Prokopczuka pt. "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Składniki (mi wystarczyło na 30 sztuk, ale to oczywiście zależy od wielkości ciastek i grubości wałkowania ciasta): Ciasto: 100 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej graham 200 g mąki pszennej typ 650 200 ml ciepłej
Powiedz dietom nieCześć! Mam dla Was inspirację na świąteczne ciasto. Gwiazda drożdżowa prezentuje się pięknie i na pewno zrobi wrażenie na gościach. Możecie zrobić nadzienie cynamonowe lub z makowe. Każda wersja będzie przepyszna! Jeśli zostanie Wam trochę ciasta – zróbcie z nich bułeczki na śniadanie. Wystarczy z resztek ciasta uformować kule, odstawić je do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec. Smacznego(...)Przykryj drugim okręgiem ciasta, posmaruj masłem oraz cynamonowym cukrem. Przykryj trzecim okręgiem ciasta, ponownie posmaruj. Przykryj czwartym kawałkiem ciasta i lekko dociśnij. Na środku ciasta odciśnij szklanką mały okrąg. Ciasto pokrój na 16 części – nie docinając go do środka. Każdy kawałek przekręć 2 razy parami na zmianę tzn jeden z sąsiadujących kawałków przekręć 2 razy w lewo, drugi
Moja pasja smakufarszu. Tak więc bożonarodzeniowy makowiec, na bogatości (bo chyba odrobinę przesadziłam z ilością farszu, ale co tam). Właściwie sześć makowców. <3 Przepis na 6 sporych makowców. Ciasto: 1kg mąki pszennej wrocławskiej 250g masła 5 jajek (L) 200g cukru 800ml kwaśnej śmietany 18% 70g świeżych drożdży łyżeczka soli ew. kilka łyżek mleka +1 jajko do smarowania Farsz: 700 - 800g niebieskiego(...)dodajemy na przemian przesianą mąkę oraz ostudzone masło i sól. Następnie masę tę dobrze łączymy ze śmietanowo-drożdżowym zaczynem. Całość dobrze zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt twarde, posiłkujemy się dodaniem kilku łyżek letniego mleka. Porządnie wyrobione ciasto przekładamy do glinianej miski i przykrywamy ją dość szczelnie folią spożywczą. Naczynie z ciastem odstawiamy
Kuchenna Kontrrewolucya