podsypania 15g świeżych drożdży 2 małe jajka 50 g roztopionego masła 125 ml letniego mleka 1-2 łyżki alkoholu (spirytus/ rum, etc) 40g cukru z wanilią (jeśli chcecie, żeby ciasto było bardzo słodkie, możecie dać więcej, ale pamiętajcie, że pączki lukrujemy albo posypujemy cukrem pudrem) szczypta soli olej lub smalec do smażenia ulubione nadzienie Wykonanie: W niewielkim naczyniu rozpuścić drożdże(...)łyżki mąki i dokładnie rozmieszać. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (do pół godziny) przykryte ściereczką. Gdy rozczyn drożdżowy będzie gotowy, wymieszać resztę mąki z jajkami, resztą mleka i cukru. Wyrobić, dodać gotowy rozczyn, wymieszać i dodać rozpuszczone masło. Dokładnie wyrobić. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki (właśnie dlatego pączki są mięciutkie i puszyste). Wyrobione ciasto najlepiej
Pociąg Do Kuchnirabarbarowe . Nie pierwszy raz piekłam galette z rabarbarem . Rabarbar ma to do siebie, że można go łączyć z owocami. Świetnie pasuje a malinami lub agrestem zarówno w kruchym cieście jak i drożdżowym. Rabarbarowa drożdżówka to klasyczny przepis z rabarbarem. Drożdżówka z owocami to mój letni faworyt. To ciasto mogę jeść począwszy od śniadanie po kolację, no bo kto nie lubi(...)drożdżowego z rabarbarem? Zresztą podobnie jest z galette… Galette to kruche ciasto zwane tartą w rustykalnej postaci. Oczywiście z kruchego ciasta można upiec elegancko wyrównaną tartę ale galette w smaku niczego nie brakuje. Lubicie wypieki z rabarbarem to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Galette jest łatwy, prosty i można go zrobić również z innymi sezonowymi owocami. Przepis z rabarbarem
codojedzeniaszczypiorku 1 jajko do posmarowania ciasta Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, sól i mieszamy do rozpuszczenia. W wysokiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, wodą oraz rozczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie swobodnie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na 3-4 godziny do wyrośnięcia
Gotowanie i blogowanieCynamonowa bułka drożdżowa ze zmarszczkami. Późnym popołudniem upiekłam tego zabawnego drożdżowca z cynamonem i zanim wystygł, zniknęła jego większa część, aż mnie korci, żeby napisać: większa połowa. Rodzinka beztrosko stwierdziła, że przecież mogę jeszcze raz upiec. Naturalnie, że mogę i pewnie tak zrobię, bo ciasto mi się spodobało. Wygląda bardzo dekoracyjnie, a sposób wykonania jest
dolcevitainmykitchencukier, dobrze rozmieszać. Odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką – do wyrośnięcia. Gotowy zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30-40 minut (przykryć wilgotną ściereczką, postawić w ciepłym miejscu). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli robicie racuchy z jabłkami, w czasie gdy ciasto rośnie, obrać jabłka i pokroić(...)ciasto w czasie smażenia zwiększa objętość. Ogień nie może być zbyt duży, bo racuchy się z wierzchu przypalą, a w środku będą surowe. Usmażone racuchy odkładamy na papierowy ręcznik, żeby oddały tłuszcz (dlatego też olej musi być dobrze rozgrzany, ale smażymy je na niewielkim ogniu). Olej w trakcie smażenia, w razie potrzeby, dolewamy pamiętając o odpowiedniej temperaturze. Racuchy drożdżowe najlepsze
Pociąg Do KuchniBułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka Bułeczki z Rokietnicy to nietypowy wypiek. Choć wyglądem przypominają pieczywo drożdżowe, są to wytrawne bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego. Charakterystyczny smak nadaje im kiełbasa i czerwona cebula, które pokrojone w kosteczkę miesza się z ciastem. Kropkę nad „i” stanowi majeranek, którym pospane są bułeczki. Przepis na ten regionalny przysmak pochodzi z miejscowości Rokietnica, położonej pomiędzy
Trzeci talerzTarta wytrawna to danie uniwersalne, które można przygotować na obiad, kolację czy wieczór z przyjaciółmi. Może być ona przyrządzona na cieście kruchym, drożdżowym lub francuskim z przeróżnymi dodatkami, zalanymi masą śmietanowo-jajeczną. Moja tarta jest na kruchym cieście z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a główną rolę odgrywają tu suszone grzyby. O tej porze roku, gdy nie ma świeżych grzybów
Kuchnia MagdaLenyWytrawna tarta, idealna na obiad i kolację – jest bardzo lekka i pyszna. Jednak w pierwszej kolejności przyciągnie nas wyglądem – przypomina kwitnący kolorowy ogród. Ciasto
Via GustoDzisiaj proponuję słodkie śniadanie czyli orkiszowe bułeczki z ciasta krucho drożdżowego , z dodatkiem kawy zbożowej, gruszek i twarożku. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, bo takie ciasto nie musi leżeć i wyrastać. Wystarczy odłożyć je dosłownie na czas przygotowywania farszu żeby drożdże zaczęły swoją pracę. Potem można już formować bułeczki, piec je i cieszyć się pysznym śniadaniem. Ja wiem
Smaczna Pyzakapusty i grzybów są tak naprawdę dowolne. Miałam dużo grzybów, więc mój kulebiak był dosyć grzybowy. Wystarczy ugotować czerwony barszczyk i pyszny obiad gotowy. Ciasto którego użyłam to ciasto krucho - drożdżowe, znacznie szybsze w wykonaniu niż tradycyjne drożdżowe. Nie wyrasta też tak bardzo, co jest moim zdaniem zaletą w tym przepisie. przepis na ciasto - "Kuchnia Polska" wyd. PWE 1982r
Stare GaryDoskonałe drożdżówki ze śliwkami , na cieście listkowanym, z budyniem i kruszonką. To prawdziwa jesienna uczta, którą w łatwy sposób możesz przygotować w domu. Jeśli kochasz drożdżówki
Słodki sentymentSzybkie pączki twarogowe na drożdżach, to super propozycja na karnawał . Mieszamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia, a później możemy już smażyć. UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na
Słodki sentymentSzybkie pączki twarogowe na drożdżach, to super propozycja na karnawał . Mieszamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia, a później możemy już smażyć. Składniki na około 20 pączków: 1
Słodki sentymentDoskonały do grilla , do sałatki, właściwie do wszystkiego. Chlebek czosnkowy to rewelacyjna propozycja na lato i zimę. Pięknie się prezentuje, jest łatwy w wykonaniu i to
Słodki sentymentPuszyste, mięciutkie i pachnące – takie są właśnie bułki śniadaniowe z tego przepisu. Do tego trochę masła i ulubionych dodatków i pełnia szczęścia od rana. Na zdjęciu
Słodki sentyment