ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:505/1038)

Racuchy drożdżowe 128

cukier, dobrze rozmieszać. Odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką – do wyrośnięcia. Gotowy zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30-40 minut (przykryć wilgotną ściereczką, postawić w ciepłym miejscu). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli robicie racuchy z jabłkami, w czasie gdy ciasto rośnie, obrać jabłka i pokroić(...)ciasto w czasie smażenia zwiększa objętość. Ogień nie może być zbyt duży, bo racuchy się z wierzchu przypalą, a w środku będą surowe. Usmażone racuchy odkładamy na papierowy ręcznik, żeby oddały tłuszcz (dlatego też olej musi być dobrze rozgrzany, ale smażymy je na niewielkim ogniu). Olej w trakcie smażenia, w razie potrzeby, dolewamy pamiętając o odpowiedniej temperaturze. Racuchy drożdżowe najlepsze

Pociąg Do Kuchni
Bułeczki z Rokietnicy – kuchnia podkarpacka 123

Bułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka Bułeczki z Rokietnicy to nietypowy wypiek. Choć wyglądem przypominają pieczywo drożdżowe, są to wytrawne bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego. Charakterystyczny smak nadaje im kiełbasa i czerwona cebula, które pokrojone w kosteczkę miesza się z ciastem. Kropkę nad „i” stanowi majeranek, którym pospane są bułeczki. Przepis na ten regionalny przysmak pochodzi z miejscowości Rokietnica, położonej pomiędzy

Trzeci talerz
TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 139

Tarta wytrawna to danie uniwersalne, które można przygotować na obiad, kolację czy wieczór z przyjaciółmi. Może być ona przyrządzona na cieście kruchym, drożdżowym lub francuskim z przeróżnymi dodatkami, zalanymi masą śmietanowo-jajeczną.  Moja tarta jest na kruchym cieście z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a główną rolę odgrywają tu suszone grzyby. O tej porze roku, gdy nie ma świeżych grzybów

Kuchnia MagdaLeny
WYTRAWNA TARTA DROŻDŻOWA z warzywami (orkiszowa, wegańska) 134

Wytrawna tarta, idealna na obiad i kolację – jest bardzo lekka i pyszna. Jednak w pierwszej kolejności przyciągnie nas wyglądem – przypomina kwitnący kolorowy ogród. Ciasto

Via Gusto
Bułeczki kawowe z gruszkami i serem. Śniadanie z Inką 193

Dzisiaj proponuję słodkie śniadanie czyli orkiszowe bułeczki z ciasta krucho drożdżowego , z dodatkiem kawy zbożowej, gruszek i twarożku. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, bo takie ciasto nie musi leżeć i wyrastać. Wystarczy odłożyć je dosłownie na czas przygotowywania farszu żeby drożdże zaczęły swoją pracę. Potem można już formować bułeczki, piec je i cieszyć się pysznym śniadaniem. Ja wiem

Smaczna Pyza
Kulebiak z kapustą i grzybami 201

kapusty i grzybów są tak naprawdę dowolne. Miałam dużo grzybów, więc mój kulebiak był dosyć grzybowy. Wystarczy ugotować czerwony barszczyk i pyszny obiad gotowy. Ciasto którego użyłam to ciasto krucho - drożdżowe, znacznie szybsze w wykonaniu niż tradycyjne drożdżowe. Nie wyrasta też tak bardzo, co jest moim zdaniem zaletą w tym przepisie.  przepis na ciasto - "Kuchnia Polska" wyd. PWE 1982r

Stare Gary
Pączki twarogowe 86

Szybkie pączki twarogowe na drożdżach, to super propozycja na karnawał . Mieszamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia, a później możemy już smażyć. Składniki na około 20 pączków: 1

Słodki sentyment
Chlebek czosnkowy 75

Doskonały do grilla , do sałatki, właściwie do wszystkiego. Chlebek czosnkowy to rewelacyjna propozycja na lato i zimę. Pięknie się prezentuje, jest łatwy w wykonaniu i to

Słodki sentyment
Bułki śniadaniowe 98

Puszyste, mięciutkie i pachnące – takie są właśnie bułki śniadaniowe z tego przepisu. Do tego trochę masła i ulubionych dodatków i pełnia szczęścia od rana. Na zdjęciu

Słodki sentyment
Puszyste i pyszne rogaliki z owocami, rogaliki drożdżowe z wiśniami jagodami lub innymi owocami 87

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne i puszyste rogaliki drożdżowe ze świeżymi owocami. Polecam wypróbować przepis bo rogaliki są naprawdę pyszne, szczególnie jak dla mnie te z wiśniami. Do przygotowania rogalików będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie 16 rogalików na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ do 550) – to jest około 3 szklanek i 2 łyżek mąki – szklanka(...)filmiku z przepisem: Rogaliki drożdżowe   Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru lub ksylitolu, dużą łyżkę mąki i trochę letniego mleka i mieszam tak żeby składniki się połączyły. Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut. Tak żeby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach: Ciasto możemy przygotować ręcznie

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto z porzeczkami i zieloną herbatą 147

  Lubię ciasta, które nie są zbyt słodkie. Zwłaszcza jeśli jest w nich jakaś nieoczywista nuta np. kwaśne owoce czy goryczka herbaty. W ogóle uważam że

Ugotowane pozamiatane
Pizza 175

Po raz pierwszy do przygotowania ciasta na pizzę wykorzystałam suche drożdże. Struktura ciasta znakomita, a jego grubość należy dostosować do własnych upodobań :) Do tego na cieście

czarrna od kuchni
Chleb - najprostszy z najprostszych! 847

To chleb najprostszy z najprostszych. Musimy tylko łyżką wymieszać ciasto, zostawić na dwie godziny do wyrastania i upiec. Tak przygotowany chlebek jest pyszny, ma bardzo chrupiącą

Plate of Joy
Rumuńskie Mucenici 79

Rumuńskie Mucenici, czyli drożdżowe bułeczki w kształcie ósemek. Obficie posypane siekanymi orzechami, namoczone w syropie i polane miodem. Słodkie, pachnące, przepyszne. Idealne na śniadanie, do kawki, a nawet na Wielkanoc.  Bułeczki są pieczone w Rumunii 9 marca na cześć 40 męczenników z Sebasty( miasto w ówczesnej Armenii, dziś w Turcji). Męczennicy byli żołnierzami i kapadockimi chrześcijanami, zmuszanymi do wyrzeczenia(...)wyrosło. 4. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze krótko wyrobić. Następnie podzielić na 8 kawałków. Z każdego kawałka uformować długi paseczek. Połączyć w kółko, a następnie przełożyć tak, aby powstała ósemka. Robię dwa rodzaje ósemek: proste i zakręcone: paseczek ciasta rozcinam na pół i przeplatam dwa kawałki( prawie jak warkoczyk). Następnie koncówki łączę i zakręcam jak ósemkę. 5. Drożdżowe ósemki kładziemy

dolcevitainmykitchen
Bułeczki z nutellą 54

Bułeczki z nutellą  Drożdżowe bułeczki z nutellą to idealny pomysł na podwieczorek nie tylko dla najmłodszych. Są puszyste, delikatne i mięciutkie, na pewno Wam posmakują. Zobaczcie przygotowanie bułeczek na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Ciasto na zawijane bułeczki z nutellą przygotujecie z prostych, łatwo dostępnych składników, które najczęściej mamy w domu. Możecie przygotować drożdżówki(...)suchych lub świeżych drożdżach - zawsze się udają. Jeśli nie przepadacie za nutellą możecie wypełnić bułeczki dżemem o ulubionym smaku, sprawdzą się też powidła lub gęste konfitury.  Słodkie drożdżowe bułeczki z nutellą pasują do filiżanki kawy, herbaty lub kubka mleka. Bardzo polecam, smacznego :) Bułeczki z nutellą, składniki: na 11-12 bułeczek: 3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki

Lekcje w kuchni

Proponowane wyszukiwania