ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:501/1072)

Jogurtowe ciasto z rabarbarem 162

się z dzieciństwem i ukochanym kompotem z rabarbarem. Ten niepowtarzalny smak kompotu, uwielbiałam. A to drugie w tym sezonie moje ciasto z rabarbarem. Zwykle piekę kruche lub drożdżowe, więc chciałam aby to ciasto było nieco inne, dlatego powstał pomysł na ciasto jogurtowe z rabarbarem. Ciasto jogurtowe jest lekkie, nie wymaga wyrastania, nie trzeba się obawiać, że sok jaki wytrąci rabarbar(...)owoców, możecie dodać 0,75 lub tylko 0,5 kg. Z taką ilością rabarbaru, ciasto jest niesłodkie a lekko kwaskowe. Do tej pory piekłam głównie drożdżowe lub kruche placki rabarbarowe, ale ciasto jogurtowe doskonale pasuje do rabarbaru, mój tata nim się zachwycał. Jest aromatyczne, nie jest suche i naprawdę proste do upieczenia. Ciasto wychodzi bardzo gęste, więc nie da się

Mieszam w Garnku
Placek cebulowy 72

Placek cebulowy ze starodawnej podlubelskiej wsi, może zapomniany, ale jakże smaczny! Zachowaj ten przepis dla swoich dzieci. Artykuł Placek cebulowy pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Drożdżówki z borówkami i malinami 141

drożdżowe bułeczki z czym macie pod ręką. U mnie wyszły drożdżówki z borówkami i malinami. Połączenie przepyszne. Lekko kwaskowe maliny i słodkie borówki. Bułeczki drożdżowe robiłam przy okazji codziennych obowiązków. Nie są pracochłonne a ciasto jest bardzo wdzięczne w pracy. Ładnie wyrasta, nie klei się do rąk, łatwo formować i zlepiać bułeczki. Bułeczki wyszły pulchne, delikatne i mięciutkie. Powiem

Mieszam w Garnku
Prosty chleb z babką płesznik 211

Bardzo lubimy i cenimy sobie pieczywo domowe a wypiekaniem dla nas chleba zajmuję się już od prawie dziesięciu lat, z lepszym lub gorszym skutkiem Dzisiaj chciałam

Dorota Smakuje
Jak mrozić drożdże 146

Czy można mrozić drożdże świeże? Jak mrozić drożdże? Co zrobić gdy zostaną nam drożdże? Ile czasu można przechowywać drożdże mrożone? Jak rozmrozić drożdże? Czy drożdże można

Dorota Smakuje
Zakręcona drożdżówka z kakao… 201

Czy tylko ja mam wrażenie, że wiosna w tym roku strasznie się ociąga? Nie żebym miała coś przeciwko zimie, ale dała nam się ostatnio we znaki

brunetkawkuchni
Empanadas z meksykańskim farszem 170

hiszpańskiej i meksykańskiej, znana jest w Chile, Argentynie, a nawet w Wietnamie. Przygotowuje się je na bazie ciasta kruchego, ale równie często można spotkać się z wersją z ciasta francuskiego, drożdżowego lub nawet pierogowego. Ja chcę Wam zaproponować wersję z ciasta francuskiego z nadzieniem typowo meksykańskim, czyli czerwoną fasolą, kukurydzą, mięsem mielonym i ostrym sosem w postaci mega pikantnego Ketchupu

Passions hobbies life
Pomarańczowa babka z czarnuszką 164

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Pomarańczowa babka z czarnuszką to pyszne, wilgotne ciasto. Domowa skórka pomarańczowa i czarnuszka sprawiają, że ciasto wygląda, pachnie i smakuje …

My Blueberry Corner
Jagodzianki 161

tylko świetnym produktem w kuchni ale mają też wiele właściwości zdrowotnych. Warto więc włączyć je do swojej codziennej diety póki sezon jagodowy trwa. Jagody to również świetny dodatek do ciast, deserów czy pierogów (przepis na wyśmienite pierogi znajdziecie tutaj ). Dziś mam jednak propozycję na rewelacyjne jagodzianki (inna wersja jagodzianek tutaj). Składniki: 1 kg mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską(...)niego masło i roztapiamy. Lekko studzimy (składniki mają być letnie). Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, utarte jajka, olej oraz mieszankę mleka z masłem. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto musi ładnie odchodzić od dłoni (jeśli się klei, podsypujemy delikatnie mąką). Gotowe formujemy w kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką

Fascynacje Ani
Wielkanocna baba parzona 230

drożdży, 400g gorącego mleka, 250g masła klarowanego / ghee /, x) 15 żółtek, 225g cukru, bakalie, sól, 200g mąki zaparzamy gorącym mlekiem, zostawiając 2-3 łyżki mleka do rozczynu drożdżowego. Mieszamy na jednolite ciasto, przykrywamy i odstawiamy. Ciasto bardzo gęste. Robimy rozczyn z drożdży, czyli drożdże mieszamy w 3 łyżkach mleka. Żółtka ucieramy na parze z cukrem do białości, najlepiej ręcznym mikserem(...)utartych żółtek dodajemy kawałkami zaparzone wystudzone ale jeszcze ciepłe ciasto, miksujemy do w miarę jednolitej masy. Na koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i ponownie mieszamy. Ciasto pozostawiamy przykryte do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu na 40-45 minut.   Kiedy ciasto ruszy, wlewamy roztopione ciepłe masło klarowane, mieszamy i dodajemy pozostałą mąkę i odrobinę soli. Teraz powinniśmy wyrobić ciasto ręką, aż będzie

Leśny Zakątek
placek drożdżowy z migdałami i truskawkami... 130

rozłożyć na cieście, na masie rozłożyć połówki truskawek jeśli są duże. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - placek drożdżowy z masą migdałową i truskawkami jest bardzo aromatyczny, masa migdałowa bardzo smakuje z truskawkami...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Domowe pyzy drożdżowe na parze 81

mnie ochoty na pyzy drożdżowe na parze! Kojarzą mi się one z dzieciństwem, gdyż moja mama je robiła co niedzielę na obiad. Do tego pyszny ciemny sos pieczeniowy i takie coś mógłbym jeść niemal codziennie! Co się okazało, nie jest to nic trudnego w przygotowaniu, przepis prezentuję poniżej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pyzy drożdżowe: 50 g drożdży(...)zaczną pracować (około 30 minut). Po upływie tego czasu, mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy studzienkę, wbijamy do środka 2 jajka, dodajemy olej, łyżeczkę soli oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, by nigdzie nie było przebarwień od żółtka. Powinno odchodzić od ręki. Jak jest za rzadkie, to wiadomo, dodajemy trochę więcej mąki. Takie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce

Gotuj z Prezesem
Mini chałki z kruszonką 182

konfitura z truskawek albo biały ser z malinami i miętą, to coś obok czego nie da się przejść obojętnie :) Cieplutkie, puszyste drożdżowe chałki z pyszną waniliową kruszonką skuszą każdego łasucha :) SKŁADNIKI  (ok. 10 mini chałek) ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 50 g masła 50 g cukru  1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

DefinicjaSmaku