ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:510/1072)

Racucho-pączki 78

Te doskonałe i pyszne racucho-pączki są z dodatkiem twarogu i jabłek. Są proste w przygotowaniu, smaży się je jak pączki, więc to fantastyczna propozycja na

Słodki sentyment
Rogale mleczne 113

Przepis na rogale mleczne inspirowany jest w dużej mierze przepisem z książki Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia” . Bardzo fajna lektura dla wszystkich, którzy chcą wypiekać chleb

Słodki sentyment
Chleb z gara 97

Chyba najbardziej popularny przepis na chleb , czyli chleb z gara. Świetnie rośnie, jest pyszny, łatwy i uda się każdemu. Składniki: 800 g mąki pszennej chlebowej (typ

Słodki sentyment
Chleb orkiszowy 109

Prosty chleb orkiszowy na drożdżach to kolejna “ niesłodka ” propozycja dla amatorów domowego pieczywa. Chrupiąca skórka, wspaniały smak… Propozycja nie do odrzucenia Składniki: 4 dag

Słodki sentyment
Pączki luksusowe 110

Jest Tłusty Czwartek – muszą być pączki. Nieodwołalnie Przepis na pączki luksusowe (świetna nazwa swoją drogą) pochodzi z książki kucharskiej, którą ostatnio sprezentowała mi mama. Książka jest

Słodki sentyment
Bułeczka czosnkowa 105

Taka idealna propozycja na piknik, grilla, kolację, do podgryzienia Bułeczka czosnkowa jest bardzo delikatna i smakowita. Prosty przepis, który nie wymaga zbyt wiele zaangażowania. Składniki: 2

Słodki sentyment
Chałka 109

Chałka to zdecydowanie wspomnienie z dzieciństwa i obiekt pożądania, kiedy przechodzi się obok piekarni Należy ponoć do wypieków, który mają przynosić szczęście. Dlatego w niektórych państwach

Słodki sentyment
Chałka 144

Chałka – Nowa, bardzo smaczna, lekko słodka bułka w Małej Cukierence. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Chałka wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje posmarowana masłem z odrobiną

Mała Cukierenka
Drożdżowa chałka. 124

ubiegłego? nikt tego nie wie... i może lepiej, wtedy życie byłoby nudne!  Dziś zapraszam Was na chałkę, zwykłą drożdżową, szybką i smaczną. Splot może być każdy, taki jaki kto umie.. A zatem, zapraszam!  Składniki na ciasto;     50 dag mąki pszennej     15 g  świeżych drożdży     ok 1 szkl. mleka

Radość kipiąca uśmiechem.
''Makowy kwiat'' Wieniec w czerwonym lukrze 104

 Idealny na świąteczny stół. Duży rodzinny rozmiar zaspokoi apetyt wszystkich domowników.    Ciasto : mąka pszenna 300 g mąka orkiszowa 200 g drożdże 25 g

Smaczne moje
smaczne, łatwe "leniwe" ciasto drożdżowe z owocami z kompotu,kruszonką... 270

Składniki: wg podanej kolejności dodawać składniki, temperatura pokojowa w tym mleko: ciasto: drożdże świeże 10 dag pokruszone, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki roztrzepane widelcem, mleko

W Mojej Kuchni Lubię
Najlepsze Rogale Marcińskie 203

Najlepsze Rogale Marcińskie – Zapraszam na pyszne, chrupiące Rogale Marcińskie z ciasta półfrancuskiego. Cudownie pachną, są z dużą ilością masła, a masa makowa jest wilgotna i aromatyczna

Mała Cukierenka
PLACEK DROŻDŻOWY. Z DYNIĄ, JAGODAMI GOJI I KRUSZONKĄ 195

Dzisiejszą drożdżówkę postanowiłam uświetnić tegorocznym pureee z dyni. Nadała ona mojemu ciastu pięknego, lekko pomarańczowego smaku oraz wilgotności. Zamiast tradycyjnych rodzynek dodałam jagody goji.  Świetnie

Walijskie Pichcenie
Drożdżowy warkocz z malinami wg Aleex (TM5) 225

sporo. W przerwach między jedną książką a drugą przygotowywałam w kuchni pyszności z wykorzystaniem letnich owoców. Jedną z nich był drożdżowy warkocz z malinami i kruszonką: pyszny, pachnący, cudowny do kawy lub herbaty. To co? Skusicie się? Składniki: Ciasto: • 250 g mleka 3,2 % • 50 g świeżych drożdży • 100 g cukru • 560 g mąki pszennej • 1 jajko • 1 żółtko

W mojej kuchni
Finally my own bread rolls!! 187

bardzo dawna. Dużym wyzwaniem jest odnalezienie dobrego połączenia smaków oraz ilości, aby powstał bezglutenowy, bez laktozowy, ale również bez drożdżowy przepis. Wiele przepisów za mną, niestety w większości nieudanych. Robiłam zakwasy, ale mimo iż one pięknie wyrastały, ciasto nie chciało być pyszne.  Jednak ostatnio natrafiłam na przepis na bułeczki z proszkiem do pieczenia. Zrobiłam już trzy wersje(...)pieczenia. Wszystkie składniki suche mieszamy razem w misce, najlepiej trzepaczka. Następnie dodajemy składniki mokre ocet, jajka a następnie stopniowo wrzącą wodę. Mieszamy składniki. Uzyskają powoli konsystencję gęstego ciasta (przypomina drożdżowe). Dobrze mieszamy pompując powietrze do wnętrza. Następnie formujemy, podsypując mąką gryczaną kulki i wykładamy na formie do pieczenia. Powinno nam wyjść 4-5 bułeczek wielkości kajzerki. Piecz 50 min. Gotowe

Lajtkraft food intolerance
Ślimaczki cynamonowe 222

Ślimaczki cynamonowe... Rumiane, drożdżowe zawijańce. Wypełnione słodką masą cynamonową. Pyszne i pachnące. Szybkie i proste w wykonaniu. Komu jednego? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 550g mąki + mąka do podsypywania podczas wałkowania; 200g letniego mleka (u mnie 0,5%); 2 jaja; 70g margaryny; 25g świeżych drożdży; 75g białego cukru; Szczypta soli. Farsz: 85g margaryny; 200g białego cukru; 1 czubata łyżka cynamonu. Do posmarowania

Gospodyni Miejska
Kruche ciasteczka z jabłkami 247

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wczoraj upiekłam pyszne ciastka z jabłkami na cieście krucho- drożdżowym. Są bardzo kruche i miękkie w środku a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Dzień wcześniej należy przygotować ciasto i wstawić je na noc do lodówki, dzięki temu ciastka będą wystarczająco kruche. Następnego dnia wystarczy tylko rozwałkować ciasto

Marta Gotuje
Bułki pszenne przygotowane metodą solno – drożdżową 104

Matka Wariatka.net , ja zmieniłam mąkę typ 650 na chlebową typ 750, bo taka akurat była w domu. Składniki na 12 bułek ROZTWÓR SOLNO – DROŻDŻOWY 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży CIASTO 500 g mąki pszennej typ 750 200 g wody 15 g płynnego miodu 10 g masła roztwór solno – drożdżowy Wykonanie ROZTWÓR SOLNO(...)ponownie zakręcamy słoik i mieszamy do rozpuszczenia.  Słoik z roztworem wstawiamy na noc do lodówki. CIASTO Następnego dnia do miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztwór solno – drożdżowy, miód, wodę i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie gładkie i elastyczne. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, odkładamy

Tajemnice Smaku
Rogaliki drożdżowe z jagodami 96

Rogaliki drożdżowe z jagodami. Kupiłam pyszne, słodkie jagody z myślą, że z części upiekę ciasto z jagodami i kruszonką , oraz drożdżowe rogaliki z jagodami. 1 łyżeczka jagód starcza na nadzienie do 1 rogalika. Rogaliki z jagodami, sezonowe, małe, pyszne, domowe! Można też upiec Rogaliki drożdżowe ze śliwkami , rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi, z cytrynowym lukrem. Smaczne. Akurat jest(...)pieczenia. Przekładamy na nią przygotowane rogaliki. Pieczemy w temp. 180 stopni 10 minut ( na funkcję ciasta), wyłączamy, ale zostawiamy rogaliki na kolejne 10-15 minut aż się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika. Po upieczeniu, ostudzone rogale lukrujemy cytrynowym lukrem. Ja uwielbiam rogaliki drożdżowe jako słodki dodatek do kawy z mlekiem. Smacznego. Nic nie przebije domowych rogali z jagodami. The post Rogaliki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
2w1 czyli pizza pieróg 313

nich na zakupach i gdy już myślałam, że nici z planowanego obiadu, znalazłam w szufladzie te sproszkowane. Ciasto wyrosło na nich, a później upiekło się bardzo ładnie, zupełnie tak samo, jak to na świeżych. Jedyną różnicą, którą zauważyłam był brak intensywnego drożdżowego zapachu. Gotowa pizza nie ma również charakterystycznego, drożdżowego posmaku. Niektórzy tego nie lubią i wtedy będzie(...)żółtego sera mały pęczek natki pietruszki 1 niewielką paprykę garść oliwek 2 garści krojonego ananasa z puszki sporą laskę kiełbasy przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczkę cukru Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w sporej misce, mieszamy drewnianą łyżką, a po chwili wyciągamy masę na blat/stolnicę i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę delikatnie natłuszczamy, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Ratunku obiad
Bułki drożdżowe pszenne 97

jedzenia. Bułki drożdżowe pszenne składniki Bułki drożdżowe pszenne przepis Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Zaczynamy oczywiście od przygotowania zaczynu. W tym celu do miseczki dodajemy pokruszone drożdże, połowę mleka, 2 łyżki mąki i cukier. Bardzo ważne jest aby drożdże wyjąć min. 2 godziny przed przygotowaniem z lodówki. Ja używam drożdży świeżych. Ciasto wyrasta znacznie lepiej. Zaczyn zostawiamy(...)około 20 minut. Masło roztapiamy w rondelku i następnie zostawiamy do przestygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, całe jajko i zaczyn drożdżowy. Do ciasta dodajemy pozostałą część mleka i wyrabiamy ciasto. Możemy je wyrobić przy pomocy robota z hakiem albo ręką. Ciasto powinno odchodzić od ręki po wyrobieniu. Formujemy z niego kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!