reszcie mleka rozpuszczamy masło. Po upływie wymaganego czasu dodajemy mleko z masłem do mieszanki drożdżowej i wszystko dokładnie wyrabiamy. Jeszcze raz odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na ok. 1 do 1,5 godz. Po tym czasie ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta i smarujemy całą jego powierzchnię dżemem. Zwijamy ciasto
Ratunku obiadDo dzisiejszych drożdżówek zabierałam się jakieś dwa tygodnie. Ale jak się już zabrałam, to zapach wydobywający się z piekarnika czuć
Codzienna kuchnia niecodziennaPizza familijna Pyszna domowa pizza krok po kroku. Bardzo proste w wykonaniu ciasto, miękkie i elastyczne. Z podanych składników otrzymamy od razu dwie pizze, którymi spokojnie
Blog z ApetytemJesień za pasem więc czas na wypieki ze śliwkami. Przepis na klasyczną drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką jest u mnie nie do zastąpienia o tej porze
Słodki BlogTo propozycja dla wszystkich, którzy w Tłusty Czwartek nie chcą rezygnować z diety wegańskiej, ale chętnie przygarną pączka Składniki na około 12 pączków: 20 g drożdży
Słodki sentymentSwięta już coraz bliżej... Ach, jak ten czas leci! Dziś kolejne ciasto które koniecznie musi się pojawić na świątecznym stole. Mowa tu oczywiście o makowcu, każda
Radość kipiąca uśmiechem.Bardzo prosty sposób na Wielkanocne baranki :), sprawią radość maluchom i dorosłym. Wystarczy wyrobić ciasto, upiec i zawiązać kokardkę lub dzwoneczek na szyi....i do koszyczka ze
Apetyczna babeczkaumówmy się – do prawdziwej pizzy jednak jej trochę daleko… Na drugim miejscu plasuje się pizza lniana . Istnieje także trend, aby do spodu używać tzw. fat head dough, czyli ciasta z rozpuszczonego sera i jajek . Wychodzi na pewno pyszna, ale jak dla mnie za dużo tutaj nabiału. Ostatnio odkryłam jeszcze jeden sposób i to był strzał w dziesiątkę! Keto pizza – perfekcyjna(...)minut. Pozostałe składniki wymieszać w misce, dodać ocet i zalać aktywnym zaczynem drożdżowym. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników, po czym ugniatać dłonią przez kolejne 2 minuty. Odstawić na 10 minut. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, polać oliwą i równomiernie rozsmarować ją po powierzchni. Ciasto rozwałkować lub ugnieść rękoma na blaszce formując okrąg z wyższym rantem. Wstawić
Modern Cave Girlferworze świątecznych przygotowań zapraszam Was na pyszną chałkę drożdżową, która nieco przypomina warkocz z nadzieniem. To pyszna alternatywa dla tych, którzy nie lubią tradycyjnych makowców (tak, tak, takie osoby też są). Ciasto dobrze się formuje, jest elastyczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie wyrasta i jest pyszne. Inspirowałam się przepisami Dorotus i siostry Anastazji, do których dodałam coś od siebie. Polecam
W mojej kuchniczemu nie zrobić zwłaszcza, że dobre ciacho nie jest złe Tak więc w ramach oczekiwania na wypełnienie czasu przez moich projektowych 40-tu mentorów zabrałem się za własną wersję drożdżowej gwiazdy – u mnie z konfiturą w dwóch wersjach zamiast nutelli Składniki: - 450g mąki pszennej - 70g cukru - 7g drożdży w proszku - 30g roztopionego masła - 180ml mleka - 2 jajka - szczypta soli(...)minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni . Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do przestygnięcia choć nie da się ukryć że ciężkie jest to oczekiwanie Jeżeli macie ochotę to śmiało można spróbować zrobić choć trzeba przyznać że troszkę ta nasza drożdżowa gwiazda jest czasochłonna – ale co tam, najważniejsze, że całkiem nieźle
Kuchenne WariacjeCześć, sezon na rabarbar w pełni, wiec zapraszam na niezawodną klasyczną drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest łatwe, puszyste, pyszne. Tradycyjnie już zapraszam na
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKiedy mam ochotę na pizzę lub mini pizzerinki często sięgam do tego przepisu. Ciasto jest pyszne, delikatne i puszyste . Smakuje wyśmienicie. Mini wersje są bardzo
Gotowanie PatkiTaką drożdżówkę to każdy musi mieć w swoim zeszycie z przepisami. Żadnego wyrastania od razu do piekarnika. Dziękuję Madziunia za przepis. Jest cudny, skończyłam pracę o
Kuchnia PokoleńTradycyjny Karp Smażony - w Chrupiącej Panierce Krokiety z Kapustą i Grzybami Łazanki z Kapustą i Grzybami Kutia z Pęczakiem Makiełki Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego Kapuśniaczki Drożdżowe Śledzie po Kaszubsku według Gessler Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) Ciasta Klasyczny Keks z Bakaliami Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi Ciasto "Pijak" Ciasto "Rafaello
Słodka Stronapamiyntejcie, że przi taki „drożdżowyj robocie” to niy idzie patrzeć na zygarek, bo niyroz wszysko nōm szybko rojśnie, a niyroz trza czekać prawie godzina, żeby sie nōm te ciasto ruszōło- drożdżowe sie robi tak barzi 8 na oko. Przigotujcie sie 2 blachy i połōżcie na nich papiōr do pieczynioł. Jak już widzicie, że tego ciasta zrobiōło sie tak rołz wiyncyj
Chop w kuchni