Bułeczki cynamonowe 107Szwedzkie bułeczki cynamonowe z nadzieniem waniliowym mogą być świetną propozycją na drugie śniadanie, deser, a może nawet „chudszą” opcją na Tłusty Czwartek ? Jak kto woli… Powiem
Słodki sentyment
Chleb maślany 138W mojej skarbnicy „ Podróży z wypiekami ” znalazłam przepis na chleb maślany. Delikatny, doskonały do miodu, dżemów, masła… Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 550
Słodki sentyment
Wianuszek z owocowym nadzieniem 123Jednak stare przysłowia się sprawdzają – że w marcu jak w garncu itd. Za oknem raz słońce, raz deszcz. Raz ciepło, raz śnieg. Przez to wszystko naszły
Słodki sentyment
Dlaczego ciasto rośnie? 146Zdecydowanie, nie jest to metoda dla zapracowanych, ponieważ ciasto musi wyrosnąć, co może trwać ok. godziny. Następnie należy je ugnieść, co również powinno trwać długo. Kolejną wadą jest drożdżowy aromat ciasta, doskonale komponuję się on z np. owocami ale w niektórych przypadkach może okazać się zbędny. W takich przypadkach zbawienna okazuje się chemiczna technika spulchniania ciasta. Technika chemiczna – proszek
SmartBake.pl
Szpinaczki, czyli pyszne ciasteczka! 187przekonał się do szpinaku… A to – uwierzcie – musi coś znaczyć:) Przepis ukradłam (i nieco zmodyfikowałam) z książki Z.Prokopczuka pt. "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Składniki (mi wystarczyło na 30 sztuk, ale to oczywiście zależy od wielkości ciastek i grubości wałkowania ciasta): Ciasto: 100 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej graham 200 g mąki pszennej typ 650 200 ml ciepłej
Powiedz dietom nie
Gwiazda drożdżowa z cynamonem 370Cześć! Mam dla Was inspirację na świąteczne ciasto. Gwiazda drożdżowa prezentuje się pięknie i na pewno zrobi wrażenie na gościach. Możecie zrobić nadzienie cynamonowe lub z makowe. Każda wersja będzie przepyszna! Jeśli zostanie Wam trochę ciasta – zróbcie z nich bułeczki na śniadanie. Wystarczy z resztek ciasta uformować kule, odstawić je do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec. Smacznego(...)Przykryj drugim okręgiem ciasta, posmaruj masłem oraz cynamonowym cukrem. Przykryj trzecim okręgiem ciasta, ponownie posmaruj. Przykryj czwartym kawałkiem ciasta i lekko dociśnij. Na środku ciasta odciśnij szklanką mały okrąg. Ciasto pokrój na 16 części – nie docinając go do środka. Każdy kawałek przekręć 2 razy parami na zmianę tzn jeden z sąsiadujących kawałków przekręć 2 razy w lewo, drugi
Moja pasja smaku
Pączki na piwie 99dłuższy czas pozostają świeże. Nawet 3 dnia smakuję wybornie. Przygotowanie pączków z piwem jest bardzo proste, składniki niewiele się różnią od klasycznej wersji pączków. Jednak w tym wypadku do ciasta dodajemy piwo. Ja użyłem klasycznego piwa typu lager, ale możecie dodać na przykład piwo pszeniczne. Jeśli szukacie innych przepisów na karnawał, to z całą pewnością zainteresują Was pączki bezglutenowe(...)Całość mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką na około 15-20 minut. W tym czasie zaczyn drożdżowy powinien zacząć pracować. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich rozczyn, piwo, mąkę, cukier waniliowy. Całość wyrabiamy przy pomocy robota z hakiem, albo rękami. W trakcie wyrabiania do ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy dalej, aż ciasto zacznie być elastycznie. Wtedy ciasto przykrywamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sześć makowców Babci Anielki 278farszu. Tak więc bożonarodzeniowy makowiec, na bogatości (bo chyba odrobinę przesadziłam z ilością farszu, ale co tam). Właściwie sześć makowców. <3 Przepis na 6 sporych makowców. Ciasto: 1kg mąki pszennej wrocławskiej 250g masła 5 jajek (L) 200g cukru 800ml kwaśnej śmietany 18% 70g świeżych drożdży łyżeczka soli ew. kilka łyżek mleka +1 jajko do smarowania Farsz: 700 - 800g niebieskiego(...)dodajemy na przemian przesianą mąkę oraz ostudzone masło i sól. Następnie masę tę dobrze łączymy ze śmietanowo-drożdżowym zaczynem. Całość dobrze zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt twarde, posiłkujemy się dodaniem kilku łyżek letniego mleka. Porządnie wyrobione ciasto przekładamy do glinianej miski i przykrywamy ją dość szczelnie folią spożywczą. Naczynie z ciastem odstawiamy
Kuchenna Kontrrewolucya
Porzeczanki drożdżowe z mascarpone . 257czarne ,wg mnie najbardziej aromatyczne i uniwersalne. Oczywiście mowa o porzeczkach . Już troszkę ich przetworzyłam na pyszny dżem , a z pozostałej garstki powstałe te oto drożdżowe bułeczki. Ciasto z dodatkiem tłustego serka mascarpone jest miękkie i bardzo puszyste. Składniki : 3,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka 50 g świeżych drożdży 150 ml mleka(...)łyżkę cukru i łyżkę mąki. Pozostawic do wyrośnięcia . Do miski wsypać pozostałą mąkę , wlać zaczyn drożdżowy i wymieszać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , wlać do mąki , dołożyć serek i wyrabiać haczykami miksera ok 2 min. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat i ponownie zagnieść , Gdyby ciasto było za rzadkie mozna dodać
Malinowa Kawiarenka
Proste drożdżówki z malinami i kruszonką 223Niesamowicie puszyste drożdżówki z malinami i kruszonką ❤️ Przepis jest bardzo prosty, ale jak to drożdżowe - dość czasochłonny. Jednak uważam, że warto. Są naprawdę OBŁĘDNIE dobre! Składniki na 10 duuużych drożdżówek: 550 g mąki typ 560-750 (u mnie orkiszowa) 50 g cukru/ksylitolu/erytrolu (jednak minimalnie 1 łyżeczka to musi być cukier aby drożdże zaczęły pracować) 40 g drożdży(...)łyżeczką cukru. Rozpuszczone drożdże wlewamy do wgłębienia i mieszamy z odrobiną mąki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 min. Po upływie czasu zagniatamy ciasto z mąki, rozczynu, reszty słodzidła, jajek, ciepłego mleka i roztopionego masła. Ciasto ma być gładkie i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest taka potrzeba należy dać więcej mąki lub ciepłego
Czarnawisienka
Pizza – ciasto na pizzę 145Pewnie każdy ma swój pomysł na ciasto na pizzę. Ten, z którego korzystam dostałam od koleżanki kilkanaście lat temu. Ciasto niczym nie różni się od tego
Pieprzyć z Fantazją
Wielkanocna babka drożdżowa Tomasza Dekera 271Kilka dni temu znalazłam przepis w gazecie"palce lizać:" na wielkanocną babkę drożdżową Tomasza Dekera, którą przygotowałam w zaciszu kuchennym. Babka drożdżowa w smaku jest wyjątkowa
Kulinarne pyszności Molki
Drożdżowe kaczuszki z karmelem. 180Dziś Wielki Czwartek... Nastrój świąt już coraz bliżej. Od jutra zaczynam piec ciasta... Takie kaczuszki myślę przypadną do gustu nie tylko dzieciakom ale i dorosłym. Upieczcie
Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza 300Pyszna pizza w domu? Nic prostszego. Od długiego czasu poszukiwałam dobrego przepisu na ciasto. I oto jest one. Chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Idealna
Malinowe Pocałunki