Te doskonałe i pyszne racucho-pączki są z dodatkiem twarogu i jabłek. Są proste w przygotowaniu, smaży się je jak pączki, więc to fantastyczna propozycja na
Słodki sentymentPrzepis na rogale mleczne inspirowany jest w dużej mierze przepisem z książki Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia” . Bardzo fajna lektura dla wszystkich, którzy chcą wypiekać chleb
Słodki sentymentChyba najbardziej popularny przepis na chleb , czyli chleb z gara. Świetnie rośnie, jest pyszny, łatwy i uda się każdemu. Składniki: 800 g mąki pszennej chlebowej (typ
Słodki sentymentProsty chleb orkiszowy na drożdżach to kolejna “ niesłodka ” propozycja dla amatorów domowego pieczywa. Chrupiąca skórka, wspaniały smak… Propozycja nie do odrzucenia Składniki: 4 dag
Słodki sentymentJest Tłusty Czwartek – muszą być pączki. Nieodwołalnie Przepis na pączki luksusowe (świetna nazwa swoją drogą) pochodzi z książki kucharskiej, którą ostatnio sprezentowała mi mama. Książka jest
Słodki sentymentTaka idealna propozycja na piknik, grilla, kolację, do podgryzienia Bułeczka czosnkowa jest bardzo delikatna i smakowita. Prosty przepis, który nie wymaga zbyt wiele zaangażowania. Składniki: 2
Słodki sentymentChałka to zdecydowanie wspomnienie z dzieciństwa i obiekt pożądania, kiedy przechodzi się obok piekarni Należy ponoć do wypieków, który mają przynosić szczęście. Dlatego w niektórych państwach
Słodki sentymentChałka – Nowa, bardzo smaczna, lekko słodka bułka w Małej Cukierence. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Chałka wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje posmarowana masłem z odrobiną
Mała Cukierenkaubiegłego? nikt tego nie wie... i może lepiej, wtedy życie byłoby nudne! Dziś zapraszam Was na chałkę, zwykłą drożdżową, szybką i smaczną. Splot może być każdy, taki jaki kto umie.. A zatem, zapraszam! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 15 g świeżych drożdży ok 1 szkl. mleka
Radość kipiąca uśmiechem.Idealny na świąteczny stół. Duży rodzinny rozmiar zaspokoi apetyt wszystkich domowników. Ciasto : mąka pszenna 300 g mąka orkiszowa 200 g drożdże 25 g
Smaczne mojeSkładniki: wg podanej kolejności dodawać składniki, temperatura pokojowa w tym mleko: ciasto: drożdże świeże 10 dag pokruszone, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki roztrzepane widelcem, mleko
W Mojej Kuchni LubięNajlepsze Rogale Marcińskie – Zapraszam na pyszne, chrupiące Rogale Marcińskie z ciasta półfrancuskiego. Cudownie pachną, są z dużą ilością masła, a masa makowa jest wilgotna i aromatyczna
Mała CukierenkaDzisiejszą drożdżówkę postanowiłam uświetnić tegorocznym pureee z dyni. Nadała ona mojemu ciastu pięknego, lekko pomarańczowego smaku oraz wilgotności. Zamiast tradycyjnych rodzynek dodałam jagody goji. Świetnie
Walijskie Pichceniesporo. W przerwach między jedną książką a drugą przygotowywałam w kuchni pyszności z wykorzystaniem letnich owoców. Jedną z nich był drożdżowy warkocz z malinami i kruszonką: pyszny, pachnący, cudowny do kawy lub herbaty. To co? Skusicie się? Składniki: Ciasto: • 250 g mleka 3,2 % • 50 g świeżych drożdży • 100 g cukru • 560 g mąki pszennej • 1 jajko • 1 żółtko
W mojej kuchnibardzo dawna. Dużym wyzwaniem jest odnalezienie dobrego połączenia smaków oraz ilości, aby powstał bezglutenowy, bez laktozowy, ale również bez drożdżowy przepis. Wiele przepisów za mną, niestety w większości nieudanych. Robiłam zakwasy, ale mimo iż one pięknie wyrastały, ciasto nie chciało być pyszne. Jednak ostatnio natrafiłam na przepis na bułeczki z proszkiem do pieczenia. Zrobiłam już trzy wersje(...)pieczenia. Wszystkie składniki suche mieszamy razem w misce, najlepiej trzepaczka. Następnie dodajemy składniki mokre ocet, jajka a następnie stopniowo wrzącą wodę. Mieszamy składniki. Uzyskają powoli konsystencję gęstego ciasta (przypomina drożdżowe). Dobrze mieszamy pompując powietrze do wnętrza. Następnie formujemy, podsypując mąką gryczaną kulki i wykładamy na formie do pieczenia. Powinno nam wyjść 4-5 bułeczek wielkości kajzerki. Piecz 50 min. Gotowe
Lajtkraft food intolerance