Drożdżowa strucla z makiem 300Zawijaniec z makiem zwany struclą jest obowiązkowy na Święta Bożego Narodzenia, tak więc i u mnie nie mogło go zabraknąć. Jeszcze ciepły.... Składniki na ciasto na
Apetyczna babeczka
Paszteciki-rogaliki z mięsem, idealne do barszczyku! 617Paszteciki-rogaliki z mięsem, idealne do barszczyku! Świetne jako dodatek do zupki albo sałatki, a także fajna opcja na imprezową przekąskę. Pyszne i łatwe w przygotowaniu
Blog z Apetytem
Hot cross buns – bułeczki wielkanocne 138Zapraszam Was dzisiaj do wypróbowania przepisu z kuchni angielskiej. Wielkanocne bułeczki z krzyżykiem Hot cross buns jedzone są np w Wielkiej Brytanii czy Irlandii tradycyjnie w Wielki Piątek. To drożdżowe bułeczki z cynamonem i rodzynkami, najlepiej smakują na ciepło. PRZEPIS NA HOT CROSS BUNS Składniki na hot cross buns: 500g mąki 100g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru(...)zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z pozostałym cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto dzielimy
Dorota Smakuje
Chałka z gruszką 184Wczoraj piekłam drożdżówki z jeżynami i dziś znów przyszła ochota na drożdżowe. Tym razem są to chałki z gruszką. ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią kruszonka: 50 g masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki(...)cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części,z każdej uformować długi wałek. Zaplatać po 3 wałki
Kolorowa kuchnia Elki
Mini chałki z truskawkami 149Sezon truskawkowy jeszcze trwa, choć powoli ma się ku końcowi. Ku mojej rozpaczy niestety… Jeśli chodzi o mnie, to jestem od truskawek szalenie uzależniona i
Analiza Smaku
Odrywane bułeczki z cynamonem i kruszonką. 195Drożdżowe na maśle jest idealne. Mięciutkie i delikatne w smaku. Podane w formie odrywanych bułeczek będzie się pięknie prezentowało. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kubkiem mleka lub z czym tam lubicie, ja to uwielbiam z gorącą kawą. Niech Wasi najbliżsi odrywają sobie po takie pachnącej cynamonem bułeczce. A dodam jeszcze, że kruszonka nadaje ciastu takiego fajnego chrupnięcia. Zapraszam
Izabelawkuchni
Jogurtowe ciasto z rabarbarem 186się z dzieciństwem i ukochanym kompotem z rabarbarem. Ten niepowtarzalny smak kompotu, uwielbiałam. A to drugie w tym sezonie moje ciasto z rabarbarem. Zwykle piekę kruche lub drożdżowe, więc chciałam aby to ciasto było nieco inne, dlatego powstał pomysł na ciasto jogurtowe z rabarbarem. Ciasto jogurtowe jest lekkie, nie wymaga wyrastania, nie trzeba się obawiać, że sok jaki wytrąci rabarbar(...)owoców, możecie dodać 0,75 lub tylko 0,5 kg. Z taką ilością rabarbaru, ciasto jest niesłodkie a lekko kwaskowe. Do tej pory piekłam głównie drożdżowe lub kruche placki rabarbarowe, ale ciasto jogurtowe doskonale pasuje do rabarbaru, mój tata nim się zachwycał. Jest aromatyczne, nie jest suche i naprawdę proste do upieczenia. Ciasto wychodzi bardzo gęste, więc nie da się
Mieszam w Garnku
Placek cebulowy 95Placek cebulowy ze starodawnej podlubelskiej wsi, może zapomniany, ale jakże smaczny! Zachowaj ten przepis dla swoich dzieci. Artykuł Placek cebulowy pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
Drożdżówki z borówkami i malinami 177drożdżowe bułeczki z czym macie pod ręką. U mnie wyszły drożdżówki z borówkami i malinami. Połączenie przepyszne. Lekko kwaskowe maliny i słodkie borówki. Bułeczki drożdżowe robiłam przy okazji codziennych obowiązków. Nie są pracochłonne a ciasto jest bardzo wdzięczne w pracy. Ładnie wyrasta, nie klei się do rąk, łatwo formować i zlepiać bułeczki. Bułeczki wyszły pulchne, delikatne i mięciutkie. Powiem
Mieszam w Garnku
Prosty chleb z babką płesznik 244Bardzo lubimy i cenimy sobie pieczywo domowe a wypiekaniem dla nas chleba zajmuję się już od prawie dziesięciu lat, z lepszym lub gorszym skutkiem Dzisiaj chciałam
Dorota Smakuje
Jak mrozić drożdże 172Czy można mrozić drożdże świeże? Jak mrozić drożdże? Co zrobić gdy zostaną nam drożdże? Ile czasu można przechowywać drożdże mrożone? Jak rozmrozić drożdże? Czy drożdże można
Dorota Smakuje
Zakręcona drożdżówka z kakao… 240Czy tylko ja mam wrażenie, że wiosna w tym roku strasznie się ociąga? Nie żebym miała coś przeciwko zimie, ale dała nam się ostatnio we znaki
brunetkawkuchni
Empanadas z meksykańskim farszem 197hiszpańskiej i meksykańskiej, znana jest w Chile, Argentynie, a nawet w Wietnamie. Przygotowuje się je na bazie ciasta kruchego, ale równie często można spotkać się z wersją z ciasta francuskiego, drożdżowego lub nawet pierogowego. Ja chcę Wam zaproponować wersję z ciasta francuskiego z nadzieniem typowo meksykańskim, czyli czerwoną fasolą, kukurydzą, mięsem mielonym i ostrym sosem w postaci mega pikantnego Ketchupu
Passions hobbies life