ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:500/1038)

puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... 188

ciepłe 1/4 szklanki, cukier 1 łyżka, mąka tortowa 3 łyżki CIASTO: mąka tortowa 55 dag, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, żółtka 1 sztuka, masło 10 dag, morele 22 sztuk KRUSZONKA: masło zimne 15 dag, cukier 10 dag, mąka krupczatka 15 dag przygotować drożdżowy zaczyn: drożdże wkruszyć do misy robota, wlać ciepłe mleko, wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Anielskie ruchańce 150

ministerialną listę produktów tradycyjnych! Surowa masa na racuchy jest tak aktywna, że ochoczo ucieka z miski na zwiedzanie kuchennych zakamarków, a podczas smażenia można przez chwilę odnieść wrażenie, że ciasto w misce chyba nigdy się nie skończy ;)  Po ruchliwym smażeniu, na tacy zaczyna piętrzyć się złoty stosik chrupiących z zewnątrz, puszystych i delikatnych w środku anielskich racuchów.  Każdy(...)zaczynu dodaj ekstrakt z wanilii - wymieszaj. 3. Do dużej miski przesiej mąkę, zrób w niej dołek i wlej w niego zaczyn drożdżowy - wymieszaj na jednolitą masę. 4. Oddziel żółtka od białek. 5. Żółtka dodaj do ciasta i dokładnie połącz. 6. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w ciasto, do uzyskania jednolitej konsystencji. 7. Odstaw

Kuchnia w Słońcu Skąpana
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 339

naszym blogu pojawi się specjalny, świąteczny 50 wpis, a więc możecie spodziewać się czegoś specjalnego - na pewno się postaramy! (;  A tymczasem ćwierkająco i wesoło zapraszamy Was na drożdżowe buchty .. Z bardzo wyczuwalną nutą cynamonu, wanilii i imbiru oraz kwaskowatych jabłek i świeżego tymianku, którego ziołowy aromat świetnie wpasowuje się do różnych deserów. Dodatkowym plusem dzisiejszych pulchnych wypieków jest(...)należy wlewać wszystkiego naraz, ponieważ ciut mniejsza ilość mleka może okazać się wystarczająca). Najpierw mieszamy wszystko łyżką do jak najdokładniejszego połączenia, a kolejno zagniatamy dłońmi do konsystencji elastycznego, miękkiego ciasta. Jeśli nie wykonywaliśmy zaczynu: do suchych składników dodajemy po prostu drożdże w proszku i stopniowo dodajemy ciepłe mleko - kolejno, analogicznie postępujemy tak samo. Zagniecione, elastyczne ciasto wkładamy do miski, której

Symfonia Smaków
Bulwiok podkarpacki 171

domowa śmietana i tłuszczykiem z chudymi skwarkami. Na drugi dzień genialnie smakował odsmażony na patelni na maśle. Pychota Podziękowania dla Olika za przepis ;-* Bulwiok podkarpacki Na blachę 30/20 Składniki: Ciasto: 1/2 kostki drożdży 70 dkg mąki pszennej szklanka mleka 50 g masła 2 jajka 1 żółtko sól, cukier Nadzienie: 20 dag sera białego 7 ugotowanych średniej wielkości ziemniaków 2 cebule(...)mleka delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy z nim drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Masło rozpuszczamy w reszcie mleka. Gdy rozczyn drożdżowy podwoi swoja objętość mieszamy go z reszta mąki, jajkami, żółtkiem i mlekiem z masłem. Wyrabiamy ciasto aby było gładkie, elastycznie, nie przylegające do reki. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę - powinno podwoić swoją

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżowy wieniec laurowy 159

Każda Mama jest wybitna, dlatego wszystkie Mamy honorujemy gałązkami owocującego wawrzynu.   Bez zbędnych słów; za ich poświęcenie i miłość, cieprliwość, a czasem surowość, dziękujemy za

Mia Cucina Sofieta
Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku) 442

moich ostatnich eksperymentach z ciastem do pizzy bez drożdży , dziś wrócimy do podstaw i tradycji. Uwielbiam  ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie , ale rozumiem, że nie każdy chce czekać do następnego dnia, aż ciasto wyrośnie. Przedstawiam więc przepis na klasyczne ciasto bez nocnego czekania, z którego otrzymacie pyszną pizzę na cienkim cieście jak z włoskiej pizzerii. Postanowiłam sięgnąć(...)przyprawia mnie o siódme poty ;) Ale na serio, jest to konieczne, żeby ciasto stało się elastyczne. O co chodzi z "metodą papierową"? W komentarzach pod przepisem na ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie dziwiliście się mojej metodzie pieczenia pizzy na papierze do pieczenia. Już tłumaczę, skąd się to wzięło. Tradycyjnie pizzę piecze się w piecu opalanym drewnem w bardzo wysokiej

Chilli Czosnek i Oliwa
Staropolska babka parzona 147

Kolejna babka drożdżowa na wodzie, którą można oczywiście zastąpić mlekiem. Z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Podobna do  tej , ale mąka jest zaparzana wrzącą wodą. Bardzo smaczna, aromatyczna, pomarańczowa... Kolejna nasza propozycja na Wielkanoc. Polecamy! 4 i 1/2 szklanki mąki tortowej 125 g. margaryny bezmlecznej 1 szklanka cukru 6 żółtek 5 dag. drożdży 1 szklanka wody 2 łyżki cukru(...)podgrzać (nie może być gorąca, bo drożdże nam zginą, tylko ciepła), dodać rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto: Mąkę przesiać, do 1 szklanki przesianej mąki wlać wrzącą wodę (pozostałe pół szklanki), całość bardzo dokładnie rozetrzeć i odstawić do przestygnięcia. Do letniej masy dodać zaczyn, wyrobić i odstawić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rogaliki krucho-drożdżowe 83

jednym. Więc dobrze radzę, jeśli jesteście na diecie, omijajcie ten przepis szerokim łukiem. A tak zupełnie serio, to chyba najlepsze rogaliki jakie do tej pory zrobiłam. Idealne ciasto krucho-drożdżowe, w środku marmolada różana, a w niektórych też "pijane" wiśnie wyłowione z wiśniówki. Do tego różany lukier, bardzo prosty w przygotowaniu i dekoracja z płatków suszonych róż i posiekanych pistacji(...)pokruszone drożdże. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski dajemy mąkę, pokrojone w kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę wkładamy do lodówki.  Schłodzone ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część wałkujemy na podsypanym mąką blacie na koło

Smakowity Blog Kulinarny
Paszteciki w cieście półkruchym 98

Paszteciki można przygotować z różnego ciasta: kruchego, francuskiego , drożdżowego , krucho drożdżowego . Proponuję paszteciki w cieście półkruchym. Nadzienie może być z mięsa drobiowego , wieprzowego, z mięsa gotowanego , gotowanego mięsa ze szpinakiem lub warzywny. Proponuję paszteciki z ciasta półkruchego z nadzieniem z płucek cielęcych. Ciasto : 400 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, 40 g cukru, 70 ml śmietany

królestwo garów
Ciasta i ciasteczka na Boże Narodzenie 140

wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć  TUTAJ - KLIK! A  TU - KLIK!  przepiękne ozdoby świąteczne dla Waszego domu! Cappuccino Ciasto cynamonowe z czekoladą Czekoladowe ciasto z orzechami Drożdżowe bułeczki cynamonowe Drożdżowe makowe ślimaczki Dyniowe ciasto z orzechami Expresowy piernik Kruche ciasto z jabłkami i migdałami   Makowa gwiazda z ciasta francuskiego   Makowiec z powidłami Miękkie

Moje Kuchenne Rewelacje
Makowiec na cieście krucho drożdżowym 91

łyżki cukru szczypta soli Masa makowa: 500g suchego maku 150g cukru 3 łyżki miodu kandyzowana skórka pomarańczowa 100g rodzynek 50g płatków migdałowych 50g posiekanych orzechów włoskich 6 białek Ciasto krucho- drożdżowe : Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Kolejno dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, przykryć

Słodki Zakątek
DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 437

Komu pasztecika ... komu?😊👌 Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko  1 łyżeczka cukru

Walijskie Pichcenie
Babka drożdżowa Pawła Małeckiego. 162

Na wielkanocnym stole królowa jest jedna, babka drożdżowa. Przepis na pyszną babkę drożdżową.zdradził mistrz cukiernictwa Pawła Małeckiego na warsztatach wielkanocnych organizowanych przez kuchnię Lidla. Jedząc

Kulinarne pyszności Molki
Pizzowy strudel 161

Pizza zawijana😉 Składniki ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 30g drożdży 1 łyżeczka cukru czosnek granulowany zioła prowansalskie dodatki

czarrna od kuchni
Regionalne Smaki - LISTOPAD. ZAPROSZENIE 102

upieczenia Piroga Biłgorajskiego. Potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych województwa lubelskiego . Piróg biłgorajski, to wytrawny wypiek z kaszy gryczanej, zmieszanej z ziemniakami, serem i skwarkami owinięty ciastem krucho-drożdżowym lub upieczony bez ciasta, czyli bez skórki i  wtedy będzie to piróg ,,łysy". Przepis będziemy publikować 26  listopada 2015 r. (czwartek) o godz. 20:00. Po publikacji proszę

Codziennik Kuchenny
Mini pizze 194

Coś na mały głód kibica Składniki Ciasto: 20 dag mąki 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy

czarrna od kuchni
Jak zrobić tradycyjną pizzę Margheritę? (przepis krok po kroku) 192

tyle by pokryć powierzchnię pizzy cienką warstwą) ok. 50 g mozzarelli (w oryginale z bawolego mleka, można zastąpić krowią) garść liści świeżej bazylii * Możesz zamienić na  ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie  lub  ciasto do pizzy bez drożdży . J eżeli chcesz zrobić pizzę na cieście bez drożdży, spójrz do "Uwag" na dole przepisu. Przygotowanie pizzy Margherity (krok

Chilli Czosnek i Oliwa
Tureckie bułeczki z serem. 188

Dziś zapraszam na pyszne bułeczki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego (duńskiego) w nieco innej odsłonie, a mianowicie będą to bułeczki wytrawne. Ciasto jest przygotowywane nieco inną metodą niż to tradycyjne, które trzeba kilkakrotnie wałkować i chłodzić, jego przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu, a efekt jest taki sam. Bułeczki przygotowałam na kolację i to był mój błąd, gdyż wyszły tak pyszne

Rozpustne gotowanie
Buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. 117

Uwielbiam drożdżowe wypieki! Nieważne czy na słodko, czy na słono. Wczoraj robiłam pizzę  z tego przepisu , a dziś od rana w moim domu pachnie drożdżowymi, słodkimi bułkami. Ciasto jest dość luźne i może wydawać się kłopotliwe w trakcie wyrabiania, ale dzięki temu bułeczki są puchate i wyjątkowo mięciutkie. Ja nadziałam je pysznym dżemem z pomarańczy i moreli o pięknym

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania