ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:499/1038)

placek drożdżowy z migdałami i truskawkami... 103

rozłożyć na cieście, na masie rozłożyć połówki truskawek jeśli są duże. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - placek drożdżowy z masą migdałową i truskawkami jest bardzo aromatyczny, masa migdałowa bardzo smakuje z truskawkami...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Domowe pyzy drożdżowe na parze 43

mnie ochoty na pyzy drożdżowe na parze! Kojarzą mi się one z dzieciństwem, gdyż moja mama je robiła co niedzielę na obiad. Do tego pyszny ciemny sos pieczeniowy i takie coś mógłbym jeść niemal codziennie! Co się okazało, nie jest to nic trudnego w przygotowaniu, przepis prezentuję poniżej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pyzy drożdżowe: 50 g drożdży(...)zaczną pracować (około 30 minut). Po upływie tego czasu, mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy studzienkę, wbijamy do środka 2 jajka, dodajemy olej, łyżeczkę soli oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, by nigdzie nie było przebarwień od żółtka. Powinno odchodzić od ręki. Jak jest za rzadkie, to wiadomo, dodajemy trochę więcej mąki. Takie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce

Gotuj z Prezesem
Mini chałki z kruszonką 148

konfitura z truskawek albo biały ser z malinami i miętą, to coś obok czego nie da się przejść obojętnie :) Cieplutkie, puszyste drożdżowe chałki z pyszną waniliową kruszonką skuszą każdego łasucha :) SKŁADNIKI  (ok. 10 mini chałek) ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 50 g masła 50 g cukru  1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

DefinicjaSmaku
Puszyste pączki z nutellą 128

mąki pszennej 5 żółtek   Lukier: sok z pomarańczy (1/2 sztuki) 3/4 szklanki cukru pudru    nutella       Przygotowanie:   Przygotowanie pączków rozpoczynamy od zrobienia rozczynu drożdżowego. W kubku rozdrabniamy drożdże, które zasypujemy 2 łyżeczkami cukru, 2 łyżeczkami mąki i zalewamy 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcią(...)przestudzenia. Przesiewamy do miski mąkę, wsypujemy cukier waniliowy, szczyptę soli oraz wbijamy żółtka. Kiedy rozczyn będzie gotowy dodajemy go  mąki razem z pozostałym ciepłym mlekiem i masłem. Ciasto wyrabiamy około 15 minut ręcznie lub maszynowo aż będzie gładkie, sprężyste i mocno napowietrzone. Delikatnie podsypujemy dno miski mąką i pozostawiamy ciasto pod ściereczkę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około

ChilliJemy
Drożdżowy gigant z rabarbarem i korzenną kruszonką 138

słodkie i długo pozostaje świeże. Póki jest na straganach rabarbar skorzystajcie z niego, polecam serdecznie! Przepis znaleziony na blogu Anny  z niewielkimi zmianami wg Wiewióry :) Drożdżowy gigant z rabarbarem i korzenną kruszonką ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 30 g świeżych drożdży 150 ml mleka w temp. pokojowej 2 szkl. pokrojonego w plasterki rabarbaru 50 g cukru trzcinowego(...)wcisnąć w ciasto.  Przykrywamy blaszkę i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut (do godziny), ciasto powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką.  Drożdżowego giganta pieczemy ok. 35 – 45 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone w środku. *Jeśli nie masz tej przyprawy Wszystkie poniższe składniki umieść w młynku i zmiel

Dzieje kuchennej Wiewióry
Racuchy drożdżowe 1149

Pulchne, sprężyste, waniliowe - nie można przestać ich jeść! Kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie w ramach Ciasta na niedzielę :) Tym razem zamiast słodkiego wypieku, "na tapecie" było smażenie racuchów drożdżowych, według przepisu z bloga Moje wypieki .   Składniki na 3 talerze racuchów: 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży   szczypta soli 2 łyżki domowego cukru waniliowego - może być też zwykły

Grunt to przepis!
Drożdżówka dyniowa bez jajek 99

      Drożdżówka dyniowa bez jajek to pyszne ciasto, które dodatkowo zachwyca pięknym, żółtym kolorem. Jest puszyste oraz przyjemnie delikatnie i niebyt słodkie, dlatego warto

Di gotuje
CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI 155

Smaczne szybkie w przygotowaniu ciasto z jagodami. SKŁADNIKI 50 dag (21/2 szklanki) mąki 3 jaja 13 dag margaryny 1 szklanka mleka 25 dag cukru 5-6

RAROSSA
Wegańskie DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 154

puszystego, przepysznego placka. Bez jajek. Bez kefiru. Bez czegokolwiek od zwierząt. Częściowo żadne to odkrycie bo w wielu domach funkcjonują placki drożdżowe na co dzień; dla mnie jednak jest to kolejne zwycięstwo w walce z utartymi przepisami na ciasta z jajkami oraz - co dla mnie ważne - dowód na to, że wspaniałe, Babcine przepisy też da się zweganizować :)) Więc - proszę bardzo

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Osiemnastowieczne bułeczki z Bath (Bath buns) 134

wymieszaj mąkę, sól i cukier. 3. Do miski dodaj masło w kawałkach i wyrabiaj do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. 4. Partiami wlewaj do 'kruszonki' drożdżowe mleko i dokładnie połącz wszystko drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. 5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h. 6. Blat podsyp mąką i wyłóż

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wielkanocne menu- 35 przepisów na święta 6498

Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Sernik turecki – na jogurcie, z morelami Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Klasyczny creme brulee Zapisz Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Jagodzianki – prosty przepis 124

lodówki lub mrozimy). Do jajek i żółtek dodaję cukier oraz pastę waniliową i ucieram mikserem na puszystą masę. Masę przelewam do mąki, dodaje zaczyn drożdżowy, przestudzone masło i zaczynam mieszać łopatką, dodając powoli mleko. Jeśli ciasto jest za rzadkie, lepi się do rąk, to dosypuję mąki i wyrabiam dotąd, aż będzie ładną, zwartą kulką odchodzącą od ręki. Wyrobione ciasto przekładam

ladykitchen
Cynamonki, czyli ślimaczki cynamonowe (cinnamon rolls) 675

Cynamonki, cinnamon rolls, ślimaczki z cynamonem - każdy nieco inaczej nazywa ten rodzaj wypieku, ale be względu na nazewnictwo, drożdżowe bułeczki zawijane z cynamonem są pyszną przekąską, uwielbianą przez małych i dużych łasuchów. Bułeczki cynamonowe to dla mnie "dyżurne" słodkości, które piekę zawsze wtedy, kiedy nie mam czasu lub ochoty na pracochłonne przygotowania, a mam ochotę na coś słodkiego. Cynamonki idealnie(...)łyżki roztopionego) masła szczypta soli NADZIENIE 1-2 łyżeczki cynamonu 3-4 łyżki domowego cukru z wanilią (lub zwykłego) 20g (2 łyżki roztopionego) masła Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozkruszyć, przełożyć do kubka, dodać 1/5 szklanki letniej wody (lub mleka), 1/2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu

Smakołyki Bereniki
Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem 233

brązowego cukru i cynamonu jesienny posmak.  Przepis ze strony Smakołyki Bereniki(c click lick), nieznacznie zmodyfikowany( zwiekszyłam ilość składników, aby otrzymać 12 sztuk) Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem Składniki na 12 bułeczek: ciasto 330g mąki pszennej 15g drożdży świeżych lub 4 g suchych 150 ml mleka 1 jajko 4 łyżki cukru 35g masła szczypta soli nadzienie

Mia Cucina Sofieta
Dzisiaj Szwedzi świętuję dzień cynamonki 158

czasu piecze je moja cała rodzina. Jak widać popularność cynamonek urosła i zagranicą. Dzisiaj upiekłam najbardziej tradycyjne cynamonki z cukrem perłowym, niezbyt duże bułeczki, cudownie wypieczone i cynamonowe. Uwielbiam drożdżowe wypieki, a Wy? Taka słodka bułeczka do popołudniowej kawki to sama rozkosz dla podniebienia. Cynamonki 20 bułeczek Składniki: 25 g drożdży 300 ml mleka 90 g cukru 60 g masła(...)cukier do misy miksera. Wlej rozczyn, dodaj sól i zarób elastyczne ciasto. Następnie dodaj po kawałku miękkiego masła i zarabiaj tak długo aż ciasto wchłonie całe masło. Przykryj mise folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie. Rozwałkuj wyrośnięte drożdżowe na placek o grubości 0,5 cm. Posmaruj nadzieniem i zroluj. Pokrój roladę

codojedzenia