ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:490/1072)

Focaccia z serem feta i oliwkami 222

Masz ochotę na pizzę, ale boisz się ogromu kalorii ? Mam dla Ciebie świetną alternatywę. Zrób focaccię ! Focaccia to drożdżowe, puszyste ciasto z niewielką ilością dodatków. Wyśmienicie smakuje zarówno prosto z piekarnika, jak również na zimno. Maczana lub polana dobrą, aromatyzowaną ziołami oliwą staje się rarytasem. Jakie dodatki pasują do focacci ? Tu ogranicza nas tylko fantazja lub zasobność lodówki. Do focacci(...)placek grubości około 2 cm. Najlepiej przełożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozciągać,aż uzyska pożądany kształt i grubość. Placek drożdżowym posypać ziołami, następnie ułożyć oliwki, wciskając je nieco w ciasto. Na koniec na cciasto rozsypać pokruszony ser feta. Focaccię piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 20 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
13 przepisów z wykorzystaniem drożdży 214

Drożdże muszą być u mnie w domu, przynajmniej w weekendy. Wtedy zamykam się w kuchni  i piekę coś pysznego, drożdżowego i aromatycznego. Ciasto na pizzę Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano Mini

Moja smaczna kuchnia
Zakręcone bułeczki drożdżowe z powidłami 324

Prosto, smacznie…i aromatycznie za sprawą powideł śliwkowych z dodatkiem cynamonu. No i do tego pyszna kruszonka z… siekanych orzechów laskowych. Zamiast mleka krowiego do przygotowania ciasta na drożdżowe bułeczki wykorzystałam domowe mleko owsiane, Polecam też inne przepisy na bułeczki drożdżowe wytrawne: bułeczki z rukolą i serem bułeczki drożdżowe z ajwarem Składniki na 10 bułeczek: 2,5 szkl(...)robota. Masło rozpuszczamy w rondelku, wlewamy mleko owsiane aby zmniejszyć temperaturę rozpuszczonego masła. Wlewamy płynne składniki do ubitego z cukrem jajka, Pozostałe składniki umieszczamy w misie robota, dokładnie wyrabiamy ciasto hakiem. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i postawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chałka z zieloną herbatą matcha i makiem 122

Bardzo lubię drożdżowe wypieki  przygotowane  na zaczynie poolish. Co to jest zaczyn Poolish? Dla przypomnienia, termin pochodzi z języka francuskiego, a nawiązuje do technik opracowanych przez…  polskich piekarzy.  Zaczyn ten to fermentowana przez 6  – 12 godzin mąka z wodą i drożdżami,  następnie dodawana do końcowego wyrabiania ciasta.  Taki długi czas fermentacji(...)pierwszym zbiorze. Bardzo drobno zmielona (konsystencja pudru), tradycyjnie służąca do rytualnego picia podczas japońskiej ceremonii chanoyu, oraz do przyrządzania wykwintnych napojów, deserów, sosów i słodyczy np. lodów, ciasta biszkoptowego lub drożdżowego. Dobrej jakości herbatę matcha możemy zakupić w herbaciarniach, w większych sklepach lub w sieci m.in. w Kuchnie Świata

Tajemnice Smaku
Zatapiane rogaliki 121

też dużo dżemu z poprzedniego roku, który trzeba wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie, maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki musi być twardy i gęsty(...)tych 5 szklanek), jajka, wymieszać, odstawić na 10 min, aż zacznie pracować. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przełożyć na czystą lnianą ściereczką lub pieluszkę

moj przepis na
Zatapiane rogaliki 120

też dużo dżemu z poprzedniego roku, który trzeba wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie, maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki musi być twardy i gęsty(...)tych 5 szklanek), jajka, wymieszać, odstawić na 10 min, aż zacznie pracować. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przełożyć na czystą lnianą ściereczką lub pieluszkę

moj przepis na
Zatapiane rogaliki 158

tych 5 szklanek), jajka, wymieszać, odstawić na 10 min, aż zacznie pracować. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przełożyć na czystą lnianą ściereczką lub pieluszkę

moj przepis na
Zatapiane rogaliki 242

tych 5 szklanek), jajka, wymieszać, odstawić na 10 min, aż zacznie pracować. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przełożyć na czystą lnianą ściereczką lub pieluszkę

moj przepis na
Twrogowo – drożdżowe placuszki 158

Bardzo dobre placuszki, można je nawet upiec w piekarniku. Będą tedy mniej kaloryczne i jednocześnie będą gotowe dla całej rodzinki. Z tej porcji dostaniecie 14-15

Kuchnia Pokoleń
Sernik drezdeński z masą migdałową 225

Sernik drezdeński znany chyba lepiej pod nazwą Dresdner Eierschecke to pyszne ciasto na niedzielę. Składa się z trzech warstw: drożdżowej, serowej i kremu jajeczno-budyniowego. Ja mój przepis troszkę zmodyfikowałam, ponieważ  zamiast kremu wybrałam delikatną masę migdałową. Pomysł zaczerpnęłam z zeszytu Mojej Kuchni nr 21/92.   Składniki na spód:  350 g mąki pszennej( u mnie Manitoba z dużą(...)podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.   W międzyczasie przygotowujemy masę serowa. W tym celu ubijamy jajka, cukier

Mia Cucina Sofieta
Błyskawiczne bułeczki drożdżowe 190

W Dzień Zaduszny zapraszam Was na błyskawiczne bułeczki drożdżowe i spacer po cmentarzu Melaten. Wszystkich Świętych jest dla mnie szczególnym Świętem, bardzo nastrojowym, pełnym nostalgii i

dolcevitainmykitchen
Jagodzianki wegańskie 123

Wypieki . U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży(...)tych 1000 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce

moj przepis na
Jagodzianki wegańskie 128

Wypieki . U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży(...)tych 1000 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce

moj przepis na
Chaczapuri adżarskie gruziński placek z serem i jajkiem 123

Kuchnia gruzińska i adżarskie chaczapuri Chaczapuri adżarskie to jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. Chrupiące kawałeczki pieczywa, maczane w serowo jajecznym sosie… to posiłek idealny

Tajemnice Smaku
Jagodzianki wegańskie 190

tych 1000 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce

moj przepis na
Jagodzianki wegańskie 241

tych 1000 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania