ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:484/1038)

Pizzerinki 158

Składniki ciasto: 25 dkg mąki pszennej 3/4 szklanki wody 2-3 dkg drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju dodatki: ketchup 10 dkg

czarrna od kuchni
Pizzowe babeczki 167

Składniki Ciasto: 25 dag mąki 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy czosnek granulowany, zioła prowansalskie Dodatki

czarrna od kuchni
Kokosowo-kajmakowe drożdżówki 132

  Składniki na ciasto mąka pszenna, 600g drożdże suszone, 12g mleko, 1 szkl jajka, 2 szt masło, 100g cukier, 50g sól, 1/4 łyżeczki Składniki na nadzienie

Gotowanie moimi oczami
Drożdżowe różyczki z masą makową. 351

Zimna kuchnia nie sprzyja robieniu drożdżowych wypieków.Dlatego kiedy tylko widzę słoneczny dzień wyrabiam ciasto ,a potem myślę ,czym je nadzieję. Miałam jeszcze trochę masy makowej , nadziałam nią dzisiejsze słodkości. Składniki : 400 g mąki 100 g masła ,roztopić ,ostudzić 160 ml mleka 25 g świeżych drożdży 60 g cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo: masa makowa Drożdże rozpuścić w ciepłym

Ladylaura.
ESTONSKI KRINGEL 126

Jest to ciasto z nadzieniem cynamonowym w stylu Kanelbullar, Estonski Kringel jest bardzo pyszny, miekki z chrupiaca skórka na zewnatrz.Polecam"            

w mojej kuchni
ESTONSKI KRINGEL 112

. Jest to ciasto z nadzieniem cynamonowym w stylu Kanelbullar, Estonski Kringel jest bardzo pyszny, miekki z chrupiaca skórka na zewnatrz.  Skladniki: * 2 szklanki maki pszennej

w mojej kuchni
Grzebienie krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka 169

Grzebienie krucho-drożdżowe - kuchnia podkarpacka Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się do pieczenia małych ciasteczek nadziewanych marmoladą. Kruche z wierzchu i lekko puszyste w środku są uwielbiane przez małych i dużych. Nie wymagają wiele pracy, nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie (wręcz przeciwnie, ciasto trzyma się w lodówce, by rosło dopiero w piekarniku), a w efekcie otrzymujemy ciasteczka(...)cukrowa posypka. Przepis pochodzi z okolic Jarosławia, a udostępniły go panie z Koła Gospodyń Wiejskich Pawłosiów w publikacji: Dziedzictwo kulinarne obszaru LGD Stowarzyszenia „Z Tradycją w Nowoczesność”. Grzebienie krucho-drożdżowe - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny (zamieniłam na masło) 50 g świeżych drożdży 3 żółtka 1 szklanka gęstej śmietany (może być kwaśna

Trzeci talerz
Chlebek Watykański zwany również Chlebem Przyjaźni Amiszów 140

Amiszów lub Niemieckie Ciasto Hermana . I choć traktowany jest jak łańcuszek szczęścia, co nie przez wszystkich jest mile widziane, to ja takiemu łańcuszkowi zdecydowanie mówię TAK! Ciasto w smaku jest rewelacyjne. Ni drożdżowe, ni ucierane. Wilgotne i długo pozostaje świeże. I przekazuję łańcuszek szczęścia dalej :) Czytaj więcej

bistro mama
Drożdżowa Babka Na Jogurcie Z Polewą Orzechową 150

rodzynek, jogurt oraz wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabianie ciasta (użyłam do tego miksera z hakami). W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Ciasto ma konsystencje luźną, coś jak na racuchy drożdżowe. 3. Wyrobione ciasto odstawimy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 4. Kiedy wyrośnie, odgazowujemy je mieszając, przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawiamy na około 30 minut do ponownego(...)może się zdarzyć że będzie trzeba więcej jej dodać ) 6. Wystudzoną babkę polewamy polewą i chowamy do lodówki aby polewa troszkę stężała. Smacznego !!! Ps. Podwajając składniki, otrzymacie ciasto na dużą babę drożdżową

Gotowanie...to proste !
Kuleczki drożdżowe w karmelu z orzechami 149

Ostatnio nachodzi mnie ochota na bułeczki drożdżowe i tak sobie wymyśliłam, że są idealne na kolację z mlekiem. Co prawda fit nie są ale nie odbierajmy sobie przyjemności w te jesienne wieczory. Składniki: ciasto podstawowe  karmel 200 g orzechów pekan 100 g migdałów 50 g orzechów nerkowca 125 g masła 200 g cukru trzcinowego 200 ml śmietany kremówki

Niezły Młynek
bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami... 158

grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w blaszce zostawić do wystudzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest smaczne, delikatne, wyglądem przypomina ciasto proszkowe ale smakuje jak drożdżowe, może być bazą do innych owoców...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Miseczki chlebowe 163

Niebanalny pomysł na podanie żurku? Żurek w miseczkach chlebowych! :) Po wielu próbach udało mi się dopracować ciasto tak, by wyszły idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Oczywiście w miseczkach można podawać nie tylko żurek. Świetnie pasują do nich gęste zupy czy gulasze, zarówno mięsne jak i warzywne. Polecam! :) Składniki (na 4 chlebki): 630g mąki pszennej 250ml mleka 175ml(...)około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Pamiętajcie, że wyrabianie trochę trwa, jeśli ciasto nie będzie gładkie, Wasze miseczki też wyjdą

Czerwona Porzeczka
Małpi chlebek z ziarnami 99

Wspaniały małpi chlebek z ziarnami i posiekanymi ziołami. Pachnący drożdżami, mięciutki i przepyszny. Upieczony w formie z kominem. Idealny na śniadanie, jako dodatek na grilla lub

dolcevitainmykitchen
Drożdżowe paluchy z białym serem 879

Wrzesień jak na razie nie rozpieszcza nas piękną jesienną pogodą,wręcz przeciwnie jest mokro i zimno. Taka aura sprawiła,że naszła mnie ochota na drożdżowe wypieki.  ciasto: 300 g mąki tortowej 20 g drożdży 150 ml mleka 2 żółtka 40 g masła 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią szczypta soli nadzienie: 250 g twarogu 2 żółtka(...)ciepłym mleku,dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać sól,cukry i żółtka,przemieszać.Wlać rozczyn drożdżowy i stopione masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut by wyrosło. Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem,dodać cukier,żółtka i śmietanę,utrzeć na gładką masę. Wyrośnięte ciasto

Kolorowa kuchnia Elki
Wielkanocne bułeczki zające z kremowym farszem i kiełbaskami 165

pewnością zauroczą każdego gościa :) Te zajęcze bułeczki są naprawdę proste w wykonaniu- farsz jest zwarty, więc łatwo go opakować elastycznym ciastem, a długość uszu i wielkość ogonków zależy już tylko od Waszej wyobraźni ;) Czas zatem zagnieść drożdżowe i upichcić ten prosty, pachnący wiosną farsz! Faszerowane bułeczki zające na 6 sztuk Potrzebujesz: Bułki: 300g mąki 15g świeżych drożdży ( lub 1 płaska(...)zagotować! 2. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób w niej mały dołek i wbij w niego jajko- zacnij zagniatać. 3. Zagniataj, wlewając w nie stopniowo przygotowany zaczyn drożdżowy i dodając pozostałe składniki- wyrób elastyczne ciasto. 4. Przykryj ściereczką i odstaw na bok na czas przygotowywania farszu. Farsz: 1. Kiełbaski pokrój w talarki (ok. 0,5cm), cebulę w kostkę, a czosnek drobno

Kuchnia w Słońcu Skąpana
domowe krucho drożdżowe kapuśniaczki 324

składniki na ciasto krucho drożdżowe: ok. 640 g mąki orkiszowej lub pszennej 230 g masła 35 g drożdży 1 jajko 250 ml kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę wykładamy mąkę. Dodajemy sól oraz masło i siekamy. Następnie dodajemy jajko oraz 125 ml śmietany, siekamy. W pozostałej śmietanie dokładnie mieszamy drożdże i dodajemy do reszty składników. Siekamy nożem

Domowy Smak Jedzenia