ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:484/1038)

Chlebek Watykański zwany również Chlebem Przyjaźni Amiszów 150

Amiszów lub Niemieckie Ciasto Hermana . I choć traktowany jest jak łańcuszek szczęścia, co nie przez wszystkich jest mile widziane, to ja takiemu łańcuszkowi zdecydowanie mówię TAK! Ciasto w smaku jest rewelacyjne. Ni drożdżowe, ni ucierane. Wilgotne i długo pozostaje świeże. I przekazuję łańcuszek szczęścia dalej :) Czytaj więcej

bistro mama
Drożdżowa Babka Na Jogurcie Z Polewą Orzechową 158

rodzynek, jogurt oraz wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabianie ciasta (użyłam do tego miksera z hakami). W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Ciasto ma konsystencje luźną, coś jak na racuchy drożdżowe. 3. Wyrobione ciasto odstawimy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 4. Kiedy wyrośnie, odgazowujemy je mieszając, przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawiamy na około 30 minut do ponownego(...)może się zdarzyć że będzie trzeba więcej jej dodać ) 6. Wystudzoną babkę polewamy polewą i chowamy do lodówki aby polewa troszkę stężała. Smacznego !!! Ps. Podwajając składniki, otrzymacie ciasto na dużą babę drożdżową

Gotowanie...to proste !
Kuleczki drożdżowe w karmelu z orzechami 153

Ostatnio nachodzi mnie ochota na bułeczki drożdżowe i tak sobie wymyśliłam, że są idealne na kolację z mlekiem. Co prawda fit nie są ale nie odbierajmy sobie przyjemności w te jesienne wieczory. Składniki: ciasto podstawowe  karmel 200 g orzechów pekan 100 g migdałów 50 g orzechów nerkowca 125 g masła 200 g cukru trzcinowego 200 ml śmietany kremówki

Niezły Młynek
bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami... 162

grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w blaszce zostawić do wystudzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest smaczne, delikatne, wyglądem przypomina ciasto proszkowe ale smakuje jak drożdżowe, może być bazą do innych owoców...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Miseczki chlebowe 169

Niebanalny pomysł na podanie żurku? Żurek w miseczkach chlebowych! :) Po wielu próbach udało mi się dopracować ciasto tak, by wyszły idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Oczywiście w miseczkach można podawać nie tylko żurek. Świetnie pasują do nich gęste zupy czy gulasze, zarówno mięsne jak i warzywne. Polecam! :) Składniki (na 4 chlebki): 630g mąki pszennej 250ml mleka 175ml(...)około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Pamiętajcie, że wyrabianie trochę trwa, jeśli ciasto nie będzie gładkie, Wasze miseczki też wyjdą

Czerwona Porzeczka
Małpi chlebek z ziarnami 107

Wspaniały małpi chlebek z ziarnami i posiekanymi ziołami. Pachnący drożdżami, mięciutki i przepyszny. Upieczony w formie z kominem. Idealny na śniadanie, jako dodatek na grilla lub

dolcevitainmykitchen
Drożdżowe paluchy z białym serem 884

Wrzesień jak na razie nie rozpieszcza nas piękną jesienną pogodą,wręcz przeciwnie jest mokro i zimno. Taka aura sprawiła,że naszła mnie ochota na drożdżowe wypieki.  ciasto: 300 g mąki tortowej 20 g drożdży 150 ml mleka 2 żółtka 40 g masła 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią szczypta soli nadzienie: 250 g twarogu 2 żółtka(...)ciepłym mleku,dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać sól,cukry i żółtka,przemieszać.Wlać rozczyn drożdżowy i stopione masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut by wyrosło. Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem,dodać cukier,żółtka i śmietanę,utrzeć na gładką masę. Wyrośnięte ciasto

Kolorowa kuchnia Elki
Wielkanocne bułeczki zające z kremowym farszem i kiełbaskami 170

pewnością zauroczą każdego gościa :) Te zajęcze bułeczki są naprawdę proste w wykonaniu- farsz jest zwarty, więc łatwo go opakować elastycznym ciastem, a długość uszu i wielkość ogonków zależy już tylko od Waszej wyobraźni ;) Czas zatem zagnieść drożdżowe i upichcić ten prosty, pachnący wiosną farsz! Faszerowane bułeczki zające na 6 sztuk Potrzebujesz: Bułki: 300g mąki 15g świeżych drożdży ( lub 1 płaska(...)zagotować! 2. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób w niej mały dołek i wbij w niego jajko- zacnij zagniatać. 3. Zagniataj, wlewając w nie stopniowo przygotowany zaczyn drożdżowy i dodając pozostałe składniki- wyrób elastyczne ciasto. 4. Przykryj ściereczką i odstaw na bok na czas przygotowywania farszu. Farsz: 1. Kiełbaski pokrój w talarki (ok. 0,5cm), cebulę w kostkę, a czosnek drobno

Kuchnia w Słońcu Skąpana
domowe krucho drożdżowe kapuśniaczki 333

składniki na ciasto krucho drożdżowe: ok. 640 g mąki orkiszowej lub pszennej 230 g masła 35 g drożdży 1 jajko 250 ml kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę wykładamy mąkę. Dodajemy sól oraz masło i siekamy. Następnie dodajemy jajko oraz 125 ml śmietany, siekamy. W pozostałej śmietanie dokładnie mieszamy drożdże i dodajemy do reszty składników. Siekamy nożem

Domowy Smak Jedzenia
Świateczne rogaliki z makiem 161

tradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość. Tegoroczne świąteczne rogaliki z makiem są na bazie ciasta krucho-drożdżowego. Tak przygotowane i upieczone małe pyszności goszczą co rok na moim stole świątecznym. Dzięki nim w całym domu czuć atmosferę i klimat świat. Znikają w mgnieniu oka. Polecam! Składniki: ciasto krucho(...)drożdżowe: 300 g mąki pszennej 100 g masła 40 g drożdży 30 ml śmietany 18% 20 g cukru pudru(2 łyżki) 10 g cukru(1 łyżka) 1 jajko masa makowa 200 g mielonego maku 200 ml mleka 50 g miodu 50 g rodzynek 10 g mąki(1 łyżka) aromat migdałowy krem dekoracyjny Mąkę, cukier puder przesiewam. W jednej łyżce cukru

Ciasta z tradycjami
Rogaliki z marmoladą 165

Drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną. Idealne na drugie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Mięciutkie, puchate i proste do zrobienia. Składniki ciasta: 250 ml ciepłego mleka 550 g mąki pszennej (typ 550) 1/2 płaskiej łyżeczki soli 30 g drożdży 130 g cukru 80 g rozpuszczonego, letniego masła 2 jajka 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii Ponadto: 500 g twardej marmolady

Smak mojego domu
bezglutenowe drożdżowe ciasto z twarogiem... 208

szklanki cukru pudru wymieszać z wodą na nie za gęsty lukier i posmarować po wierzchu, na blaszce zostawić do wystudzenia - ciasto jest smaczne, delikatne, wyglądem przypomina ciasto proszkowe ale smakuje jak drożdżowe, może być bazą do innych farszów wytrawnych i słodkich...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Cytrynowe brioche z kremem budyniowym. 80

owoców.  Ciasta piekę  rzadziej niż kiedyś w moim rodzinnym domu ale raz na jakiś czas się pojawiają.  Dziś proponuje Wam pyszne drożdżowe brioszki z kremem budyniowym... Pycha! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 180 ml mleka 10 dag cukru 2 jajka 10 g świeżych drożdży 6 dag miękkiego masła 1 łyżka esencji waniliowej 3 łyżki soku

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka ponczowa Savarin 98

alkoholu. Ponieważ u mnie w domu nie znajdę amatorów ciasta z alkoholem, to przygotowałam własną wersję babki ponczowej Savarin z syropem pomarańczowym. Świetna drożdżowa babka nasączona pomarańczami jest lekka, zaskakująca i warta wypróbowania. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (wykorzystałam typ 500) 20 g drożdży 2 łyżki cukru 125 ml mleka 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta

Słodki sentyment
Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką 138

zawsze mamy ochotę bawić się w pieczenie wymyślnych ciast. Bo przecież i świeże drożdżowe może smakować równie świetnie z kubkiem ciepłej herbaty czy ciepłego mleka :-)  SKŁADNIKI: - 5 dag drożdży - 3 szklanki mąki pszennej - 3 jajka - 1 szklanka mleka - 1/4 kostki masła - 1/3 szklanki cukru - szczypta soli - wypestkowane wiśnie (ze słoika lub świeże) kruszonka:  - 1/2 szklanki drobnego cukru(...)Przykrywam ściereczką i odstawiam na 5-7 minut, aż pojawią się drobne pęcherzyki. Następnie dodaję mąkę, jaja, pozostałe ciepłe mleko, roztopione i wystudzone masło i cukier. Dokładnie wyrabiam, napowietrzając ciasto, a następnie odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładam na blachę, dodaję wiśnie w dowolnej ilości i posypuję kruszonką. Pozostawiam jeszcze przez kilka

Wielopokoleniowo