Drożdżowa buła z wiśniami Sezon na wiśnie powoli się kończy, więc dziś pospieszyłem na targ, aby zdążyć kupić świeże owoce i upiec z nich pyszną drożdżową bułę. Składniki 0,5 kg mąki 0,5 kg śliwek 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 kostki masła dodatkowo cukier puder do posypania buły Sposób przygotowania(...)zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem
Miód i pieprzŚwięto pizzy zobowiązuje do przygotowania każdego jej wariantu, albo po prostu ulubionego. Domowa pizza jest genialna w smaku. Ja stosuję swój sprawdzony przepis na ciasto, który
MamaOskarkaNiepozorne, drożdżowe bułeczki wywodzące się z XVIII -wiecznej Anglii pełne korzennego aromatu i wypełnione suszonymi owocami są tradycyjnie jedzone w Wielki Piątek, na znak końca Wielkiego Postu. Ozdobny krzyż na każdej bułeczce nie jest przypadkowy przy Wielkanocy i symbolizuje on ukrzyżowanego Jezusa, a korzenne przyprawy dodawane do ciasta są symbolem mieszaniny przypraw, których użyto do zabalsamowania Jego ciała po zdjęciu(...)letnim mleku rozpuść drożdże z cukrem. 2. Do miski wsyp mąkę, przyprawy, skórkę otartą z cytryny, sól i żurawinę - wymieszaj. 3. Wlej do miski z mąką zaczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto. 4. Dodaj jajko i masło - zagniataj do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. 5. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 40min. do wyrośnięcia. 6. Wyrośnięte ciasto zagnieć
Kuchnia w Słońcu Skąpanajuż tylko parę dni. Jeżeli szukacie jeszcze jakiejś pysznej zimowej słodkości na świąteczne dni, to dziś przychodzę właśnie z taką propozycją! Przepiękny wieniec drożdżowy pełen słodko-kwaśnego nadzienia i cynamonowego aromatu. Między puszystymi splotami ciasta wiją się różowe wstęgi pełne smaków świątecznej Skandynawii, bo właśnie tam marcepan i żurawina rozpieszczają spragnione podniebienia zimowych łasuchów. Ten drożdżowy smakołyk nie tylko pięknie(...)lampek choinkowych, śmiech najbliższych ludzi zebranych przy stole i śnieg z cukru pudru, który miękko wylądował na rozkosznym wieńcu z marcepanem i żurawiną. Chrupcie na szczęście! ♥ Drożdżowy wieniec z marcepanem i żurawiną Potrzebujesz: Ciasto: 25g świeżych drożdży 250ml letniego mleka 50g cukru 500g mąki pszennej (T450) 1 całe jajko i 1 rozdzielone na żółtko i białko szczypta soli 75g roztopionego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMałe co nieco do kawki 🙂 Składniki 50 dkg maki + 3 łyżki 5 dkg drożdży 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła 1/3 szklanki cukru + 3 łyżki 1
czarrna od kuchniSezon dyniowy już prawie za nami. Nie mogę się jednak z wami nie podzielić przepisem na dyniową drożdżówkę z kruszonką. Uwaga! Należy pamiętać, że
ChilliJemyDrożdżowa babka staropolska jest tak pyszna, że doskonale sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Tajemnica tej babki leży w żółtkach i doskonałym wyrobieniu ciasta, które trochę trwa, ale dla tego smaku – naprawdę warto Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 3 ½ szklanki mąki tortowej 8 żółtek 6 dag drożdży 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g masła ½ szklanki
Słodki sentymentDrożdżowa strucla z dodatkiem dyni w nietypowym kształcie. Smakuje i wygląda wspaniale. Jest nie tylko efektowną ozdobą ale również pysznym, świątecznym ciastem. Składniki Ciasto 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 1 jajko 1 zółtko 50 g masła … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySkładniki: 300 g mąki pszennej 60 g cukru 1 łyżka oleju 1 żółtko 1 jajko 1/2 szklanki mleka aromat migdałowy 20 g drożdży bakalie, u mnie
czarrna od kuchniPrzepyszne bułeczki z mięsnym farszem, ale nie takim jaki znajdziecie w naszych tradycyjnych pierogach, to połączenie mięsa i beszamelu. Wypróbujcie, bo są tego warte. Można podać
MamaOskarkabajgle-Simit …). Wszystkie wypieki są godne polecenia, ale czasem nachodzi ochota spróbowania czegoś nowego. Puszyste bułeczki Pauliny były tym czego właśnie szukałam. Z niewielkimi zmianami – Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia. Składniki na 12 sztuk: - 570g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 24g świeżych drożdży (lub 12g instant) - 175ml mleka (u mnie 3,2% – pół na pół rozrobione(...)się rozpuści wbijamy jajka, wlewamy 1 łyżkę oleju – mieszamy rózgą. Do mąki dodajemy sól, mleko z masłem, olejem i jajkami oraz drożdże. Robotem z hakami wyrabiamy gadkie i sprężyste ciasto ( ok. 10 minut ) – nie dosypujemy mąki. Ponieważ ja robiłam z podwójnej porcji składników (wyżej podane są na pojedynczą porcję) ciasto po wyrobieniu przełożyłam do większej miski i oprószyłam lekko mąką
mojewypiekiinietylkoUwielbiam wszelkie drożdżowe wypieki, kojarzą mi się z domem babci, mlekiem prosto od krowy i kwitnącymi jabłoniami, zawsze wtedy siadałam na progu z takim pysznym ciastem i marzyłam , że kiedyś też będę umieć upiec takie. Przyszedł czas, że marzenia stały się rzeczywistością :) Teraz przedstawiam Wam bardziej „nowoczesną” wersję tego ciasta. Składniki: Ciasto: 40 dag mąki pszennej Szczypta soli
Wanilia i KardamonWiśnie o dziwo obrodziły w tym roku, więc konfitura zrobiona i nawet na jakieś ciasto zostało. Jako, że drożdżowe uwielbiam to zrobiłam strucle wiśniową. Nieskromnie powiem, ze pyszna :) Składniki: - 300 g mąki pszennej - 20 g drożdży - 1/2 szklanki mleka - 50 g cukru kryształu - 1 jajko - 1 żółtko - 2 łyżki masła nadzienie - 500 g wiśni - 100 g cukru Przygotowanie: Mleko podgrzewamy(...)łączymy z drożdżami, łyżeczką cukru oraz mąki. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, jajko oraz żółtko utarte z cukrem. Ciasto wyrabiamy wlewając stopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut, by wyrosło. Wiśnie drylujemy, przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i gotujemy, aż powstanie gęsta
Zainspirowana w kuchniMoje jagodzianki zawsze mają dużo jagod. Porcja bułeczek z przepisu poniżej jest zjedzona w ciagu dnia. Nic dziwnego, że piekę je przez cały sezon jagodowy! To jeden z najsmaczniejszych drożdżowych wypieków lata! Jagodzianki Składniki: na 18 jagodzianek 500-550 g pszennej mąki 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 150 ml mleka 100 ml jogurtu 80 g cukru(...)ziemniaczanej mąki 4 łyżki cukru Kruszonka 80 g pszennej mąki 30 g masła 50 g cukru Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj kolejno jogurt, cukier, mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj miękkie masło pokrojone na kawałki. Ciasto powinno byc puszyste i lekko odchodzić od ścianek naczynia. Przykryj folia i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Jagody wymieszaj
codojedzenia