ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:477/1072)

Chałka 6 splotów- przepis krok po kroku 173

mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Chłodne masło mieszamy z jajkami i żółtkiem. Dodajemy przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie ciasto, wkładamy do  miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 6 części, z każdej przygotowujemy wałeczek

Czerwona Porzeczka
ciasto drożdżowe z suszonych drożdży ze śliwkami i twarogiem... 143

Składniki: CIASTO: mąka tortowa 450 gram, mleko ciepłe 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, drożdże suche 8 gram/opakowanie

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza z salami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 148

Podstawowe ciasto na pizze  4-5 plastrów salami 1 kulka mozzarelli 6-7 kawałkow suszonego pomidora w oliwie pół pomidora świeżego kilka oliwek czarnych oregano

Gotowanie jest łatwe
pysznie zakręcone drożdżowe ciasto z powidłami, morelami, jabłkami, cynamonem... 181

Składniki: CIASTO: drożdże świeże 30 gram, jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 100 gram, mleko ciepłe 150 ml, cukier 8 łyżek, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka

W Mojej Kuchni Lubię
Przepyszne ciasto 250

  Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka, 5 g świeżych drożdży,  1 jajko, szczypta soli, 3 szklanki mąki, 200 – 250 g masła Krem: 1 jajko, szklanka

kulinarnajamka.blogspot.com
Rogaliki zatapiane 337

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl W weekend zrobiłam drożdżowe rogaliki z ciasta zatapianego, które po wyrobieniu wkłada się do zimnej wody, zawinięte szczelnie w ściereczkę. Po upieczeniu są kruche, delikatne i bardzo smaczne. Z podanej porcji wyszło mi baaardzo dużo, małych rogalików. Całą pracę ułatwiła mi forma o nazwie Rogalomania

Marta Gotuje
drożdżówka z jabłkiem prażonym na śniadanie do mleka... 170

łyżeczka cukru, mąki, łyżką mleka i odstawić przykryte na 30 minut w misie robota roztrzepać widelcem jajka, wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, mleko ciepłe, palmę stopioną letnią, zaczyn drożdżowy hakiem wyrabiać ciasto z 10 minut i zostawić w misie przykryte do wyrośnięcia na 40 minut - gdy ciasto wyrośnie to przez chwilę w robocie hakiem zamieszać keksówki 20x14 cm posmarować masłem

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowiec bez wyrabiania z owocami 190

Takie ciasto robiłam tu , wtedy składniki pozostawiłam na całą noc co pozwoliło na powolne "dojrzewanie". Tym razem wszystkie składniki dodałam w ciągu dnia i pozostawiłam je

Proste Potrawy
Placek drożdżowy z tuńczykiem i kukurydzą 114

Placek drożdżowy z tuńczykiem i kukurydzą  Dziś zapraszam na nietypowy placek drożdżowy z tuńczykiem, kukurydzą i żółtym serem . To pyszna przekąska na imprezę lub piknik. Taki placek drożdżowy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ciasto możecie przygotować z użyciem mleka, wody lub mleka z wodą, ale ciasto na samym mleku jest delikatniejsze i smaczniejsze. Ja lubię takie ciasto przygotowywać(...)kilka chwil mam gotową przekąskę z dowolnymi dodatkami. Placek drożdżowy z tuńczykiem świetnie smakuje z różnymi sosami, na przykład czosnkowym lub pomidorowym. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na spotkania w większym gronie:) Placek drożdżowy z tuńczykiem i kukurydzą, składniki: na blaszkę o wymiarach 25x36 cm: na ciasto: do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml: 7 g suchych

Lekcje w kuchni
Marmurkowa drożdżówka 154

wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg mąki 15 dkg cukru pudru 15 dkg margaryny

mecooks
Marmurkowa drożdżówka 152

wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg mąki 15 dkg cukru pudru 15 dkg margaryny

mecooks
Imprezowe parówki w cieście 172

Drożdżowe nie zawsze musi okazać się czasochłonnym wypiekiem. Chcę Wam podać przepis na ciasto, które wymaga jednokrotnego wyrastania, później już tylko wystarczy zawinąć parówki w ciasto, poukładać je w naczyniu i zapiec. Pyszna przekąska gotowa! Potrzebujemy: Ciasto: 350 g mąki typ 00 180 g ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 20 g oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru 1 łyżeczka

MamaOskarka
Piernik drożdżowy – kuchnia podkarpacka 193

Piernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka Piernik to ciasto kojarzące się nieodmiennie z zimą i świętami za sprawą aromatu miodu, cynamonu i goździków. Zwykle bywa przełożone powidłami śliwkowymi, ale w tradycyjnych przepisach przekłada się je również masą maślaną z kaszy manny. Proponowany przeze mnie piernik drożdżowy to specjał kuchni rzeszowiackiej, który przełożony jest zarówno powidłami, jak i masą z kaszy manny. Jest(...)była bardziej odpowiednia do standardowych brytfanek 25x35 cm. Dzięki temu warstwy piernika będą odrobinę cieńcze niż zaprezentowane na zdjęciach, a wielkość piernika bardziej proporcjonalna.)   Piernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka Składniki: ciasto na 2 brytfanki 25x35 cm: ¾  szklanki oleju ¾  szklanki miodu 150 g cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta amoniaku 5 jajek

Trzeci talerz
Powielkanocny śnieg i wieniec drożdżowy. Truskawkowo-pistacjowy 191

ogarnęłam się z przepisami, życzenia składałam na ostatnią chwilę. Dlatego dzisiaj jeszcze pokażę Wam ciasto, które stworzyłam z myślą o Wielkanocy, ale które równie wspaniale sprawdzi się w roli smakołyku na czerwcowy piknik, kiedy truskawki są najsmaczniejsze. Zamiast puszystej, dorodnej baby stworzyłam równie efektowny, drożdżowy wieniec. Kiedy po długich(...)poszukiwaniach kremu pistacjowego odkryłam, że mogę go kupić w markecie w mojej mieścinie, zaopatrzyłam się (na zapas) w kilka słoiczków, i teraz namiętnie dodaję go do wszystkiego. Drożdżowemu też się dostało. Ciasto wyszło mięciutkie i przyjemnie przyjemnie maślane, a nadzienie ze słodkiego kremu i całkiem już smacznych truskawek pasuje tutaj idealnie. Słodka, cukrowa skorupka i chrupiące kawałki orzeszków tylko dodają

Pożeraczka, czyli raz adobrze