celu użyć miksera z odpowiednią końcówką). Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk można dodać trochę więcej mąki, pamiętając, że ciasto ma być luźne, rzadsze niż tradycyjne drożdżowe. 3) Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości. 4) Po tym czasie, ciasto wyłożyć
Fitsweet.mepunkt obowiązkowy na Wielkanoc – baba drożdżowa. Tym razem będzie to babka drożdżowa zaparzana z super delikatnego ciasta. Babka jest naprawdę pyszna. Prawdziwa gratka dla miłośników babek drożdżowych. Składniki: 2 ½ szklanki mąki (użyłam tortowej) 4 dag drożdży 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 5 żółtek Skórka otarta z cytryny 150 g masła Z 3 łyżek ciepłego mleka, drożdży i łyżeczki cukru robię(...)przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem foremki na babkę (u mnie górna średnica foremki miała 22 cm) i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Babkę piekę w 170 stopniach przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Babka drożdżowa zaparzana jest bardzo delikatna, można ją jeść bez żadnych dodatków
Słodki sentymentDrożdżowe precle z solą Maślane precle są wyjątkowo smaczne, szybkie i łatwe do zrobienia. Precle wypiekaliśmy wspólnie w Kwietniowej Piekarni Amber , a oryginalny przepis pochodzi z Salt&Baker. Moja wersja jest lekko zmodyfikowana, ale nie dlatego, że chciałam dorzucić swoje pięć groszy. Powód był inny, nie przepadam za przepisami “na szklanki”. Precle są tak smaczne(...)Wykonanie 250 ml wody wlewamy do miski, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy mąkę i sól, mieszamy i przez około 5 minut wyrabiamy ciasto, najlepiej w mikserze z hakiem. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ścianek dodajemy kawałki miękkiego masła. Ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie masło i będzie elastyczne i gładkie. Następnie przykrywamy miskę
Tajemnice Smakuszuflady z zamrażarki jej składniki. PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI I JABŁKIEM Składniki: 600g mąki pszennej 175g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka szczypta soli słoik 200g musu jagodowego słoik 450g jabłek prażonych Jak zrobić bułki drożdżowe z jagodami i jabłkiem: Najpierw w ciepłym mleku(...)wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Potem miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Następnie ciasto dzielimy na 14-16 części, każdą lekko rozpłaszczamy na prostokąt (na jednym końcu robimy nacięcia w formie pasków), kładziemy na cieście po jednej stronie trochę
Dorota Smakujefarsz: 260 g pasztetowej Martika (dobry skład!) 10 pieczarek 2 pełne łyżki suszonej cebuli lub 1 mała cebula 1 łyżka mała sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na drożdżowe pierogi: Podgrzewamy mleko (ma być lekko ciepłe, ale nie gorące). Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru. Mieszamy składniki i odstawiamy na chwilę na bok. Do miski wsypujemy(...)opcjonalnie doprawiamy (ja tego już nie robiłam, pasztetowa jest dobrze doprawiona i całość ma idealny smak). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy drożdżowe pierogi z farszem: Ciasto wykładamy na blat/matę podsypaną mąką. Wałkujemy na grubość około 4 mm. Wycinamy kółka. Każde kółko rozciągamy lekko w dłoniach, nakładamy farsz i zlepiamy palcami brzegi tworząc pieroga
Słodkie okruszkiDrożdżowe rożki z farszem pieczarkowo-serowym Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rożki z farszem pieczarkowo-serowym. Idealne na przyjęcia, idealne na zbliżające się święta. Rożki są proste w przygotowaniu, a ich farsz zachwyca smakiem. Wszystko dzięki dodatkowi sera smażonego Frąckowiak , który wspaniale wzbogaca smak farszu. Koniecznie spróbujcie. Takie drożdżowe rożki wspaniale smakują same lub jako dodatek(...)miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasze drożdże, dodajemy sól, wbijamy jajko i dodajemy posiekane masło. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dodajemy mąki (stopniowo, niewielką ilość). Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas. Z ciasta formujemy kulę. Odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Jak przygotować farsz? Cebulę i pokrojone pieczarki
Słodkie okruszkiMakowiec zawijany czyli rolada makowa na cieście krucho-drożdżowym. Świetnie się kroi, dobrze się trzyma, pyszny, z dużą ilością maku. Z tego przepisu zrobicie dwa makowce o długości około 30 cm. UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 4 dag drożdży 400g masła 4jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli Przygotowanie: Mąkę siekam z masłem
Słodki sentymentZwykła rolada drożdżowa, ze zwykłym dżemem. Czyli ciasto łatwe, proste i przyjemne. Zrobione w formie o wymiarach 12 cm x 36 cm. Niestety rolada pękła ale z boku na szczęście się nie rozpadała jednak aby tego uniknąć przed pieczeniem ciasto można naciąć wzdłuż nożem. Składniki: ciasto 180 ml ciepłego mleka paczka drożdży instant pół szklanki cukru 5 szklanek mąki
PychotkaaaBoże Narodzenie powstał domek z piernika to i na Wielkanoc powstał koszyk drożdżowy. Długi czas przymierzałam się do ozdób na chleb z "martwego ciasta " wykorzystuję się je do ozdabiania chleba, oraz tworzenie wszelkich inspiracji. Ciasto to nie rośnie podczas pieczenia przez co daje nam wiele możliwości twórczych. Dziś nastąpiła jego premiera:)) Do świąt już kilka dni, więc dziś postanowiłam zrobić(...)wlewamy ciepłe mleko rozkruszamy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Resztę składników dodajemy do miski, po czym dodajemy nasz rozczyn drożdżowy, wyrabiamy jednolite sprężyste ciasto. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do podwojenia swojej objętości. W tym czasie przygotujemy naczynie, na którym będziemy piec poszczególne elementy. Ja do tego wykorzystałam szklaną miskę owiniętą folią
Basia w kuchniJuż chyba nie muszę mówić, że uwielbiam takie smaczki. Jest tu tego dużo na moim blogu Co ja na to poradzę, że jestem łasuch Drożdże pokruszyć
Kuchnia PokoleńTo najprostszy na świecie przepis na pyszny placek morelowy. To ciasto jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale też bardzo proste. Z przygotowaniem poradzi sobie każdy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jednak nie zawsze. Dlatego w niedzielne popołudnie zasiądą wygodnie w fotelu, wezmę dobrą książkę i rokoszować się będę ciastem. Na przykład taki, jak to: LENIWY DROŻDŻOWY Z GRUSZKĄ I POWIDŁAMI. (ciasto zwyczajne; dodatki-inwencja własna;) szklanka cukru kilka kropli esencji waniliowej 4 roztrzepane jajka kostka drożdży 3/4 szklanki oleju 4,5 szklanki mąki 3/4 szklanki letniego mleka kruszonka
W kuchni Karmel-itkiogródku i tym razem ciasto wyszło mi mocno rabarbarowe ;) Wersja z jagodami to klasyk, który w lecie jest u mnie obowiązkowy. Wiem, że część z was lubi drożdżowe na puszystym, wysokim cieście, ale ja zazwyczaj piekę niskie, za to z dużą ilością owoców, bo takie najchętniej zjadamy ;) Z tego przepisu wyjdą dwa nieco wyższe ciasta - ja upiekłam dwie blaszki(...)aromatyczny akcent i wykorzystałam do ciasta skórkę z limonki, która fajnie podkreśla smak owoców, więc na pewno nie był to ostatni raz, kiedy użyłam skórki z cytrusów do drożdżowego. Dodatkowo w cieście można znaleźć też mąkę kokosową, którą ostatnio bardzo polubiłam :) Drożdżowe orkiszowe z kruszonką z jagodami i rabarbarem Ciasto: 580g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 czubata łyżka mąki kokosowej
FitKotpierwsze jagodzianki! ;) Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z upieczeniem tych bułeczek. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, bardzo fajnie się z nim pracuje. Zachęcam do spróbowania :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 25g drożdży 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 125g białego sera 65g masła (ok. 1/3 kostki masła) szczypta soli 2 jajka Nadzienie: 400g jagód 2 łyżki(...)ziemniaczanej Mleko podgrzewamy, mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 10 minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Do mąki dodajemy rozpuszczone masło, jajka, sól, ser oraz spieniony zaczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto jest dosyć klejące, ale jeśli nie chce odejść od rąk możecie posypać mąką. Gotowe ciasto odstawiamy na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki
Czerwona Porzeczka