ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:463/1038)

Wielkanocna babka drożdżowa 316

rodzynek wyrób na gładkie ciasto, aż przestanie się lepić (ok. 15 min) Pod koniec dodaj masło, wyrób do dobrego połączenia Na samym końcu wsyp rodzynki Dobrze wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na 30-60 min Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką, kominek wyłóż dokładnie papierem do pieczenia Wyrośnięte ciasto przerób przez kilka minut(...)soku, polej ostudzone ciasto lub posmaruj pędzelkiem Wskazówki: Pamiętaj aby dobrze wyrobić ciasto, dzięki temu będzie lekkie i puszyste. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Za pierwszym razem musi podwoić objętość, za drugim musi być wyraźnie napuszone (o ok. 75 % większe). Nie piecz za długo ciasta, bo zniweczysz wszystkie wcześniejsze wysiłki. Przesuszona babka drożdżowa po prostu nie będzie

Słodki Blog
Jagodzianki, bułka z jagodami 114

Moje pierwsze w życiu, własnoręcznie robione jagodzianki. Pyszne, miękkie  i wypełnione po brzegi jagodami. Coś pysznego. Idealne na trwający sezon jagodowy. Ciasto na bułeczki jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Chyba na jakiś czas zostanę przy tym przepisie. Składniki: (na ok 10 sporej wielkości jagodzianek): - 550g mąki pszennej - 250 ml mleka - 200 g masła - 2 jajka(...)drożdży, cukru i mąki przygotować zaczyn wg tego przepisu . Do misy przesiać mąkę, dodać 4 łyżki cukru, wlać ciepłe mleko z masłem, wbić jajka i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności dodać więcej mąki. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Jagody dokładnie umyć i delikatnie wysuszyć. Dodać cukier (ja dodałam

CookYourself
Ślimaczki pieczone na kamieniu 56

Wytrawne ślimaczki to drożdżowe wytrawne bułeczki, które często piekę zamiast pizzy. To również świetna przekąska, zwłaszcza, że bułeczki można piec od małych bułeczek do nieco większych. Można je jeść letnie lub na zimno. To idealne bułeczki na piknik. Często je piekę na kolację w weekend. idą jedna za drugą. Zamiast tradycyjnego sosu marinara użyłam pastę z czarnych oliwek, którą przywiozłam(...)oliwek to wspaniałe smarowidło na kanapki z dodatkiem feta i warzyw. W dzisiejszym wypieku wykorzystałam pastę z oliwek na nadzienie do drożdżowych ślimaczków. Drożdżowe ślimaczki to takie bake off. Piekłam bagietki na polishu, a resztę ciasta wykorzystałam do wypieku bułeczek. Z przepisu poniżej możecie upiec 6 rustykalnych bagietek lub 4 bagietki i 16 nadziewanych bułeczek w kształcie ślimaków. Wytrawne ślimaczki

codojedzenia
Pyszne ciasto z budyniem i kruszonką 66

Ciasto pyszne, polecam Przygotowanie kremu budyniowego – mąkę ziemniaczaną, żółtko, z małą ilością mleka wymieszać dokładnie. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier i esencję waniliową, zagotować. Odrobinę gorącego mleka wlać do masy z żółtkiem, wymieszać. Powtórzyć tą czynność jeszcze dwa razy. Następnie powoli wlać wszystko do gotującego mleka i szybko mieszać, ciągle podgrzewając. Masa musi(...)zgęstnieć. ( masa nie jest bardzo sztywna, taki luźniejszy budyń ) Wykonanie ciasta – letnie mleko, cukier( 1 łyżka ),1 łyżka mąki, pokruszone drożdże wymieszać i odstawić wyrośnięcia. Masło roztopić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, pozostały cukier, lekko ubite jajka, wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto jak każde drożdżowe. Ugniatać ciasto około 10 minut. Ciasto jest dość rzadkie, nie dodawać

Kuchnia Pokoleń
Makowo-migdałowy PAKOWANIEC 98

 To ciasto zawsze robi furorę na świątecznym stole. Ciasto :mąka pszenna 500 g 4 żółtka cukier 100 g /drożdże 60 g /masło lub

Smaczne moje
Drożdżowe ślimaczki z kurczakiem BBQ 126

  Składniki: Ciasto: 10 g świeżych drożdży 220 g mąki pszennej (+ mąka do oprószenia blatu) 120 ml szklanki wody 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1

Qchnia po prostu
Brownie z Buraka z Malinami 226

odpowiedników ciast nie potrafię się przekonać, rzadko wyrastają tak jak klasyczne słodkie wypieki i są dość ciężkie i zbite. To dlatego, że jestem przyzwyczajona do klasycznych leciutkich biszkoptów, ciast ucieranych, drożdżowego czy parzonego ciasta. Wszystkie na mące pszennej, a w tych zdrowych używa się cięższych mąk (kokosowa, orzechowa, jaglana,pełnoziarnista itp.). Ale to brownie naprawdę jest niezłe, to nie tylko

Blondynka Gotuje
Chałka 6 splotów- przepis krok po kroku 158

mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Chłodne masło mieszamy z jajkami i żółtkiem. Dodajemy przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie ciasto, wkładamy do  miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 6 części, z każdej przygotowujemy wałeczek

Czerwona Porzeczka
ciasto drożdżowe z suszonych drożdży ze śliwkami i twarogiem... 130

Składniki: CIASTO: mąka tortowa 450 gram, mleko ciepłe 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, drożdże suche 8 gram/opakowanie

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza z salami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 127

Podstawowe ciasto na pizze  4-5 plastrów salami 1 kulka mozzarelli 6-7 kawałkow suszonego pomidora w oliwie pół pomidora świeżego kilka oliwek czarnych oregano

Gotowanie jest łatwe
pysznie zakręcone drożdżowe ciasto z powidłami, morelami, jabłkami, cynamonem... 162

Składniki: CIASTO: drożdże świeże 30 gram, jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 100 gram, mleko ciepłe 150 ml, cukier 8 łyżek, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka

W Mojej Kuchni Lubię
Przepyszne ciasto 233

  Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka, 5 g świeżych drożdży,  1 jajko, szczypta soli, 3 szklanki mąki, 200 – 250 g masła Krem: 1 jajko, szklanka

kulinarnajamka.blogspot.com
Rogaliki zatapiane 321

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl W weekend zrobiłam drożdżowe rogaliki z ciasta zatapianego, które po wyrobieniu wkłada się do zimnej wody, zawinięte szczelnie w ściereczkę. Po upieczeniu są kruche, delikatne i bardzo smaczne. Z podanej porcji wyszło mi baaardzo dużo, małych rogalików. Całą pracę ułatwiła mi forma o nazwie Rogalomania

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania