Jak upiec w domu pizzę jak z włoskiej pizzerii? - darmowy ebook na Międzynarodowy Dzień Pizzy! 221także poradnik na temat przygotowywania ciasta oraz pieczenia pizzy w domowych warunkach. Po przeczytaniu mojego ebooka będziecie wiedzieć: jak przygotować tradycyjne włoskie ciasto na pizzę, ale też ciasto na drożdżowym zaczynie, ciasto z mąką pełnoziarnistą, szybką pizzę na podpłomyku bez drożdży i pizzę na cieście bezglutenowym z mąki z ciecierzycy jak przygotować pyszne sosy pomidorowe jaką mąkę wybrać do ciasta
Chilli Czosnek i Oliwa
Pączki 172Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pączki – chyba nie muszę ich nikomu przestawiać, ponieważ wszyscy je dobrze znamy To wypiek z ciasta drożdżowego uformowany w lekko spłaszczoną kulę usmażony w głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Pączki możemy nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym i udekorować lukrem lub cukrem pudrem. To tradycyjny wypiek przygotowywany
Marta Gotuje
SZYBKI MAKARON Z CUKINIĄ I POMIDORAMI 216cieszę się z listopada. Jesień, jak każda następna pora roku, ma w sobie tyle magii, że nie zamieniłabym ją na żadną inną. Nigdy wcześniej, ani później nie smakuje tak ciasto drożdżowe, gorący kapuśniak czy zupa gulaszowa. W żadnym innym czasie książka nie pochłania bardziej, niż wtedy, kiedy z nogami pod kocem i deszczem za oknem siedzimy podczas listopadowego wieczoru. Przy
OliveandThyme
Makowiec Śląski z płatkami migdałowymi 223płatkami migdałów. Makowiec śląski Makowiec należy do ciast dość pracochłonnych. Już samo przygotowanie masy makowej zajmie nam dobrą godzinę, a przecież trzeba jeszcze zrobić ciasto. Gdy zdecydujemy się na ciasto drożdżowe, trzeba je dobrze wyrobić i jeszcze poczekać, żeby wyrosło. Słysząc: upiecz makowiec, natychmiast myślę o długich godzinach w kuchni i stercie naczyń
dolcevitainmykitchen
Mielonka drobiowa własnej roboty. 204może go zebrać przed jedzeniem i usunąć. Do zmielonego mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, wodę i mocno wyrabiamy. Robimy to naprawdę mocno i energicznie, podobnie jak przy cieście drożdżowym. Mięso musi być dobrze wybite , wyklepane, dopieszczone, aby puściło klej i trzymało się kupy. Ja tak wyrabiałam co najmniej dziesięć minut. Co do przypraw każdy ma ten próg
Dieta moja pasja
Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą 487Już za 30 dni tłusty czwartek (23 lutego). Dawniej pączki nadziewano mięsem, głównie słoniną i boczkiem. Pączki na słodko rozpowszechniły się w Polsce dopiero w XVI
mojewypiekiinietylko
Ciasto krucho-drożdżowe 214Uniwersalne ciasto, z którego możemy zrobić makowiec, struclę, placek ze śliwkami, bułeczki z dżemem, szarlotkę, itp. Składniki: 400 g mąki tortowej 2 czubate łyżki cukru pudru
Kulinarna (nie)codzienność
Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną 208kaszy "Gryczaki". Będzie dużo regionalnych potraw z kaszy. Oprócz pieroga biłgorajskiego i gryczanego pieróg jaglany to jedna ze specjalności lubelskiej kuchni regionalnej, znana szczególnie w okolicach Rudnika. Skórkę z drożdżowego ciasta wypełnia nadzienie z kaszy jaglanej, miodu i twarogu. Tradycyjnie do nadzienia dodawana jest także mięta. Mój pieróg urozmaiciłam bakaliami. Pysznie smakuje z kubkiem mleka i ulubionym dżemem. Przede mną
Obiad gotowy
Sernik Oreo na zimno 242wiecie że w sobotę było święto sernika? A czy wiecie że mamy wiele odmian tego pysznego smakołyku? Serniki tradycyjne, sernik na zimno, strudel serowy, ciasto drożdżowe z serem i kruszonką, śląski kołacz z nadzieniem serowym, seromakowiec lub sernik bez sera… Sporo tego prawda? Ja dzisiaj Was zapraszam na sernik na zimno z ciasteczkami oreo;) Lubicie taki prawda
Życie zaczyna się w kuchni
Paszteciki nadziewane dynią, jarmużem i pistacjami 218Paszteciki nadziewane dynią i jarmużem to smaczne paszteciki z drożdżowego ciasta. Idealne na karnawałowe przyjęcie. U mnie znikają z talerza w mgnieniu oka. Przyrządzam je na wiele sposobów. Po świątecznym obżarstwie proponuję przepis na paszteciki z dynią i jarmużem. Są to moje świąteczne resztki, które wykorzystałam do tego przepisu. Dynię piżmową piekłam do sałatki z dynią . Jak zwykle wybrałam dynię
codojedzenia
Błyskawiczny chleb domowy 202Jak zapewne wiecie święta a raczej przygotowania do świąt są tak bardzo absorbujące, że zapominamy o wszystkich mniej przyziemnych rzeczach i skupiamy się przede wszystkim na
vaniliowoczekoladowa
Menu na Wigilię 4265Słodkości: 1. Domowe pierniczki 2. Sernik na zimno przygotowany na bazie serków waniliowych 3. Makowiec przygotowany na cieście drożdżowym Jeżeli zapomnieliście lub nie mieliście czasu, aby upiec pierniczki to wypróbujcie przepis na domową krajankę piernikową . Do ich przygotowania nie potrzebujecie foremek. Pierniczki są miękkie i puszyste od razu
Ugotować
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne ciasta 1047szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html 4. Muffinki choinki: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html 5. Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/tarta-piernikowa-z-powidami-sliwkowymi.html 6. Rumowe bombki w kokosie: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/rumowe-bombki-w-kokosie.html 7. Makowiec na cieście drożdżowym: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/makowiec-na-ciescie-drozdzowym.html 8. Puszysty sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/03/sernik-puszysty-atwy-szybki.html 9. Babeczki keksowe: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babeczki-keksowe.html 10. Babka piernikowa: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babka-piernikowa.html 11. Makowiec - rolada: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/makowiec-ciasto-drozdzowe.html 12. Babka keksowa
Szefowa kuchni
Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami 236Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami Danie Śniadania Kuchnia Polska Porcje 2 porcje Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Francuskie tosty 1/2 szt. chałki/ ciasta drożdżowego (lub 8 kromek chleba tostowego) 1 szt. jajka 100 ml mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego) Karmelizowane brzoskwienie 2 szt. brzoskwiń (świeże lub twarde z puszki
Wypieki i Rumieńce
Małpi chlebek z cynamonem i sezamem. 185polania Lekko podgrzej mleko. Z połowy mleka, cukru drożdży i 2 łyżek mąki przygotuj zaczyn. Gdy drożdże ruszą wlej je do miski, dodaj mąkę i szczyptę soli. Wyrabiaj drożdżowe ciasto wlewając na koniec stopione , przestudzone masło. Kiedy ciasto będzie jednolite,Nakryj miskę ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyjmij ciasto z miski, zagnieć i podziel na małe
Gotuj Sam!