Pide to tureckie danie, które bardzo przypomina gruzińskie chaczapuri. Oba dania to drożdżowe ciasto uformowane na charakterystyczny kształt łódki. Pide występuje w wielu postaciach z wieloma różnymi nadzieniami. Dziś na blogu wersja z mięsem mielonym, aromatyczna i sycąca, czyli tak zwane pide kıymalı
Milion Smakówodmówiła jednej do porannej kawy…i może dwóch kolejnych na drugie śniadanie ;P Żebym nie wiem jak zmotywowana była, żadna dieta nie ma szans, gdy w domu pachnie drożdżowym ciastem. Tym razem nie było inaczej – grudniowe przedświąteczne odchudzanie skończyło się, zanim jeszcze na dobre się… Continue reading Chelsea buns – zawijane bułeczki z bakaliami i przyprawą
brunetkawkuchniWypiekanie na śniadanie Monika z bloga Matka wariatka tym razem wybrała dla nas bułeczki czekoladowo-cynamonowe Erica Lanlarda pochodzące z książki pod tytułem "Czekolada". Ponieważ uwielbiam wszelakie drożdżowe ciasta z cynamonem, nie mogło mnie zabraknąć i z chęcią wzięłam udział w akcji. Bułeczki są rewelacyjne, zmniejszyłam tylko ilość cukru i w cieście i w nadzieniu
Kulinarne przygody Gatityokreślenie Nas samych. Dlatego oto tak knajpa. Zaczynamy... Menu sięga do tradycji kuchni polskiej, w szczególności dolnego śląska, czyli? między innymi kluski i zrazy śląskie, żurek śląski, karp czy ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką. Czy takie potrawy można zamówić w tej knajpie? Przekonajmy się. Zacznijmy może od wystroju lokalu, wg nas jest surowy, mało przytulny a jednocześnie, idealnie pasujący
Bike By Lifeminutach wsypujemy słonecznik i wyrabiamy ciasto na chleb koło 15 minut. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę by wyrosło. Po godzinie do naczynia żaroodpornego wsypujemy trochę mąki i wkładamy ciasto drożdżowe i zostawiamy znowu do wyrośnięcia na około 45 minut. Wkładamy do nagrzanego pieca 230 stopni i pieczemy koło 15 minut , potem zmniejszamy do 190 i pieczemy jeszcze 35 minut
Różowa kuchniamyślę, że nie będzie źle. Tak więc nie przejmuję się tym, że moje filmiki są mało profesjonalne, ale najważniejsze, że pomogły już wielu osobom przełamać się i zrobić ciasto drożdżowe, które wyszło. W lato wielu z Was poznało nowy sposób na drylowanie wiśni, więc filmików będzie więcej, a ja z czasem się wyrobię i poprawię na jakości i pewności przed
Blondynka GotujeDrożdżowe ciasto z dodatkiem śliwek to mój stały punkt podczas sezonu na te owoce. Dość cienko rozwałkowane, ale puszyste i miękkie ciasto z gęsto ułożonymi (dachówkowo) owocami wygląda bardzo efektownie. Jeżeli trafiły się Wam bardziej kwaśne śliwki możecie po upieczeniu posypać je dodatkowo cukrem, a dla nadania ładnego połysku posmarować odrobiną dżemu morelowego. Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe
MyCookBook.plmiksujemy hakiem na małych obrotach około 5 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blat wysypujemy grubo mąką. Wykładamy drożdżowe ciasto, obsypujemy z wierzchu mąką i wałkujemy na grubość około 1 cm. Przykrywamy ściereczką jeszcze na 5 minut. Rozgrzewamy olej w rondlu do temperatury 190st. Nożem do pizzy wykrawamy
Gotowanie moimi oczamiMoim niedawnym odkrycie jest ciasto drożdżowe – na razie jestem w fazie produkcji bułeczek i cieszę się tym jak dziecko. Postanowiłam dołączyć do akcji „Wypiekanie na śniadanie”, którą organizuje Liska z Whiteplate a tematem przewodnim
Szybko Tanio Smaczniemaślance ze śliwkami to ciasto, które zrobimy bez użycia robota. Samo przygotowanie też nie wymaga żadnych zdolności – wsyp, wymieszaj, przelej, poukładaj i upiecz. Ciasto na maślance wyglądem przypomina ciasto drożdżowe, w smaku też ma „coś”. Gorąco polecam, nie tylko ze śliwkami – z innymi owocami również smakuje doskonale ( patrz placek z czereśniami , z mango ). Smacznego. Wydrukuj przepis The post Placek
mojewypiekiinietylkodżemem. I muszę przyznać, że te bułki maślane ze sklepu się chowają i na stałe zagoszczą w mojej liście wypieków. I zachęcam tych którym nie po drodze z ciastem drożdżowym, na pewno Wam się udadzą. Spróbujcie bo bułeczki są na prawdę pyszne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniskoro tak im dobrze, to co nam do tego. W tamtym okresie też umiałam gotować i piec, tylko o tym nie wiedziałam. Do dziś pamiętam jak robiłam rozczyn na ciasto drożdżowe ze słuchawką telefoniczną przy uchu, a po drugiej stronie mama z anielską cierpliwością tłumaczyła mi, że ma się spienić, podwoić objętość itd. Wiele takich przykładów mogłabym przytoczyć. W którymś
Blondynka Gotujecukrem pudrem. Smacznego! A jeśli lubicie rabarbar to zajrzyjcie tu: * ciasto z rabarbarem czerwoną porzeczką i maślanką * kruche ciasto z rabarbarem * ciasto z rabarbarem i truskawkami * ciasto drożdżowe z rabarbarem
potrawyregionalnePuszyste drożdżowe ciasto wypełnione moim ulubionym nadzieniem- powidłami wymieszanymi z kakao. Rogaliki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z kubkiem mleka lub kakao. Przepyszny sposób na drugie śniadanie lub kolację. Składniki na 16 sztuk: 500 g mąki 200 ml letniego mleka 1/2 szklanki cukru 30 g drożdży 2 jajka szczypta soli 50 g masła nadzienie: słoiczek powideł śliwkowych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto 200 g mąki 30 g margaryny 1 łyżka cukru 10 g drożdży 1 jajko szczypta soli 80 ml mleka 3- 4 jabłka wiórki kokosowe
Gotowanie jest łatwe