Drożdżowe świnki

Drożdżowe świnki

Drożdżowe świnki

Składniki: 300 g mąki 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru* 50 g masła rodzynki Masło rozpuścić i ostudzić. W miseczce wymieszać drożdże z 1/2 łyżki cukru oraz 50 ml mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min, żeby zaczyn ruszył. Do dużej miski lub misy miksera wsypać mąkę oraz cukier. Dodać resztę mleka, masło oraz zaczyn. Wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą miksera (u mnie trwało to ok. 5-ciu minut). Przykryć ścierką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Na wysy... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Moja Galeria Smaku

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.