ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:493/1038)

DROŻDŻOWE PALUCHY Z CYNAMONEM 206

smakowe. No i nie myliłam się ....                                drożdżowe paluchy są pyszne, puszyste, delikatne,             samo ciasto mało słodkie, ale obtoczone w aromatycznym

Walijskie Pichcenie
Bułeczki drożdżowe z budyniem i rabarbarem 130

ponieważ sezon na rabarbar jest bardzo krótki. W związku z tym, idźcie na zakupy i przygotujcie sobie te pyszności, a na pewno nie pożałujecie Bułeczki drożdżowe z budyniem i rabarbarem przepis na 6 drożdżówek Ciasto: 500 g mąki tortowej 10 g suchych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 150 ml ciepłego mleka 60 g rozpuszczonego masła jajko Rabarbar(...)zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie w każdej kulce ciasta zrób wgłębienie za pomocą szklanki. Nakładaj do niego budyń oraz rabarbar. Jeśli chcesz możesz na przykład posypać je również kruszonką, czy też oblać lukrem. Drożdżówki piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Bułeczki drożdżowe z budyniem i rabarbarem najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, dlatego podawaj

365 dni dookoła kuchni
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 106

przepyszne! Ciasto delikatne, mięciutkie, a jagodowy środek...mniam - musicie ich spróbować!   Dla kogo: dla fanów domowych wypieków dla chcących przenieść się w świat dzieciństwa dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki na ciasto: 250ml mleka 450g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 80g masła 70g cukru jajko łyżeczka ekstraktu wanilii Składniki na owocowe wypełnienie: 400g borówek (jagód) 2 cukru pudru Składniki

Mania Wypiekania
Arabskie pączki na jogurcie w migdałowym lukrze 182

konsystencja surowego ciasta przypomina bardziej nasze racuchy, niż pączki, jednak ułatwia to pracę z ciastem przy pomocy miksera i łyżki. Łatwe, pyszne i fantastyczne z gorącą kawą, która zimą smakuje jeszcze bardziej wyjątkowo, gdy za oknem hałdy śniegu i mroźny wiatr. Szykujcie drożdżowy zaczyn, kruszcie migdały i wybierzcie się w słodką podróż podszytą klimatem Bliskiego Wschodu! :) Arabskie pączki na jogurcie(...)rozpuszczenia się drożdży. 2. Drożdżowy zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 10min. w ciepłe miejsce. 3. Wsyp do miski mąkę i sól, wlej jogurt i drożdżowy zaczyn - wyrabiaj do powstania jednolitej masy, można mikserem. 4. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30min. 5. Rozgrzej olej w garnku i smaż pączki na złoto z obu stron, nakładając porcję ciasta

Kuchnia w Słońcu Skąpana
KLASYCZNA DROŻDŻÓWKA Z AGRESTEM 119

Smak dzieciństwa ... Zapach drożdżówego ciasta ... maślanej kruszonki ... No i ten agrest - kiedyś bardzo popularny owoc w słodkich wypiekach,  teraz już trochę zapomniany ...  stał się

Walijskie Pichcenie
Strucla z makiem 170

Święta tuż tuż, pamiętajcie, że w żadnym domu nie powinno zabraknąć makowców. Dlatego możecie przygotować zjawiskowego strucla z makiem, który znika do szklanki mleka migiem. Tak

Niezły Młynek
Łatwe nocne ciasto drożdżowe z owocami 168

Rewelacyjne, puszyste i wilgotne ciasto   Składniki na ciasto jajka, 3 sztuki cukier, 1 szklanka mleko, 1 szklanka olej, 1 szklanka drożdże, 50g cukier waniliowy, 1

Gotowanie moimi oczami
Makowiec tradycyjny 197

Składniki na ciasto: 50 dag mąki 5 dag drożdży 1 margaryna (250g) 1/2 szk. śmietany 18% 1/2 szk. cukru aromat waniliowy 3 żółtka szczypta soli Masa

Świat Ciasta
Drożdżowe koszyczki 537

Przekąska na mecz :) Składniki ciasto: 1 szklanka mąki 2 dkg drożdży 1 łyżeczka cukru ok. 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy do pizzy 1/2 łyżeczki … Czytaj dalej Drożdżowe koszyczki

czarrna od kuchni
Mielone cotton balls 127

Większość z Was zna kotlety mielone. Są pod postacią tradycyjną oraz coraz częściej propagowane urozmaicenia w postaci różnych dodatków oraz form przyrządzenia tego dania. Ja dzisiaj

MamaOskarka
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 527

się wszystko przerobić i nic się nie zmarnowało. Dla kogo: dla lubiących wziąć domowe wypieki do pracy na drugie śniadanie dla kochających wszystko co drożdżowe dla chcących sprawić radość najbliższym Składniki na ciasto: 370g mąki pszennej 190g mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 60g miękkiego masła 15g świeżych drożdży Do posmarowania i nadziania ciasta: 2 łyżki mleka

Mania Wypiekania
Ensaïmada 145

drożdżówki) użyłam masła. W sieci spotkałam się z dwiema wersjami tej drożdżówki. Do kawy w tym tygodniu upiekłam wersję, w której ciasto listkuje się dzięki kilkukrotnemu składaniu jak w cieście francuskim. Pracy przy nim jest jednak o wiele mniej, więc się nie przerażajcie 😊 Bardzo polecam ten cudowny wypiek z delikatnie chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Składniki : 35 g świeżych drożdży(...)zaczęły to robić . Do zaczynu drożdżowego dodać połowę mąki. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na ok. godzinę pod przykryciem, by drożdże ruszyły. Do zaczyny drożdżowego dodać resztę mąki, sól i rozbełtane jajka. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania ręce posmarować oliwą i jeszcze chwilkę wyrabiać ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę - półtorej, by ciasto wyrosło. Włączyć piekarnik

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe muffinki z jabłkami i cynamonem 173

więc oto efekt kolejnego wspólnego pieczenia, w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem organizatorki wybrały przepis z bloga Smakołyki Bereniki na drożdżowe muffinki z jabłkami i cynamonem. W sam raz na weekendowy podwieczorek.     Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g drożdży 125 ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli Nadzienie

Pasja Smaku
BUŁKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM 91

rożne smakowitości z jego dodatkiem. Jednym z moich ulubionych wypieków z rabarbarem są Chelsea buns, czyli pyszne bułeczki drożdżowe. W sezonie, robię je własnie, z pyszna frużelina rabarbarowa i rabarbarowa glazura…… są pyszne! Bardzo je Wam polecam. SKŁADNIKI: CIASTO: 500 G MAKI PSZENNEJ 1 PLASKA ŁYŻECZKA SOLI 15 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY 1 JAJKO 1/4 SZKLANKI OLEJU 1/2 SZKLANKI

Pani M - kuchnia smakowita
Rogaliki drożdżowe 122

Przepyszne lekko słodkie rogaliki, które będą wspaniałym pomysłem na śniadanie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Można podać je z dżemem, czy konfiturą, ale same

MamaOskarka