ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:488/1038)

Jagodzianki wegańskie 71

Wypieki . U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży(...)tych 1000 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce

moj przepis na
Jagodzianki wegańskie 64

Wypieki . U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży(...)tych 1000 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce

moj przepis na
Chaczapuri adżarskie gruziński placek z serem i jajkiem 70

Kuchnia gruzińska i adżarskie chaczapuri Chaczapuri adżarskie to jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. Chrupiące kawałeczki pieczywa, maczane w serowo jajecznym sosie… to posiłek idealny

Tajemnice Smaku
Jagodzianki wegańskie 121

tych 1000 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce

moj przepis na
Jagodzianki wegańskie 176

tych 1000 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce

moj przepis na
Chaczapuri adżarskie – gruziński zapiekany placek z serem i jajkiem 72

Kuchnia gruzińska i adżarskie chaczapuri Chaczapuri adżarskie to jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. Chrupiące kawałeczki pieczywa, maczane w serowo jajecznym sosie… to posiłek idealny

Tajemnice Smaku
Placek z brzoskwiniami i kruszonką 132

Połączenie drożdżowego spodu,twarogu i brzoskwiń,do tego chrupiąca kruszonka z nutą cynamonu i mamy pyszny placek. Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 1/8 l letniego mleka 30 g płynnego masła 30 g cukru 1 jajko szczypta soli Drożdże w temperaturze pokojowej pokruszyć do niewielkiej miski,zalać kilkoma łyżkami letniego mleka,wsypać łyżkę cukru(...)stolnicę wsypać przesianą mąkę.Roztopione masło wymieszać z cukrem,jajkiem i szczyptą soli.Wyrośnięty rozczyn i resztę składników połączyć z mąką.Wszystko razem starannie wyrobić na gładkie,niezbyt gęste ciasto,aż zacznie odstawać od ręki i od brzegu miski,a na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.15-20 minut. Kruszonka

Anielskie wypieki
Drożdżowe z jagodami 51

jajka oraz olej. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny, aby wyrosło.Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Jagody umyć. Rozłożyć na cieście jagody. Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami, aż powstaną grudki. Posypać ciasto równomiernie i wstawić do piekarnika. Piec(...)piekarniku ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudz ić. Smacznego Artykuł Drożdżowe z jagodami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Rurki z marmoladą – kuchnia podkarpacka 112

pieczonych od pokoleń w podkarpackich domach. Z jednej strony ciasto jest delikatne i ma przyjemny, drożdżowy zapach, z drugiej jest lekko kruche, dzięki czemu dłużej pozostaje świeże. Z ciasta krucho-drożdżowego zwykle piecze się rogaliki, ciastka posypane grubym cukrem, lub przełożone marmoladą. Przepis, który dzisiaj prezentuję, to małe ciasteczka z marmoladą, posypane cukrem pudrem. Dodatek śmietany sprawia, że ciasto jest

Trzeci talerz
Ciasto Trzech Króli - Roscón de reyes wprost z Hiszpanii. 118

Przepis pochodzi z książki "Andaluzja Olé!"Victorii Twead. Nie wiem czy wiecie że w Hiszpanii prezentów na Gwiazdkę nie przynosi Mikołaj a przynoszą je

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowe poduchy 78

właśnie z Devonshire w Anglii , zawiera bitą śmietanę, a u mnie znajdziecie jogurt słodzony ksylitolem. Cały przepis na drożdżowe poduchy zawiera 1 łyżeczkę cukru i odrobinę cukru pudru do posypania. Myślę, że to fantastyczny przepis fit na słodko Składniki na ciasto na około 10 sztuk: 3 szklanki mąki 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ksylitolu 250 ml letniego(...)czasie rozpuszczam masło. Do miski dodaję ksylitol, pozostałe mleko, sól i roztopione masło i dokładnie wyrabiam. Ciasto musi być gładkie i tutaj doskonale sprawdzi się mikser Następnie przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowuję ciasto na grubość około 1,5 cm i wykrawam koła o średnicy około 6-8 cm. Koła układam

Słodki sentyment
Rogaliki wodne z różą 123

Przepis na te rogaliki znalazłam w starym domowym przepiśniku. Bardzo zaintrygowało mnie "moczenie" ciasta w zimnej wodzie w której to ciasto wyrasta. Ja dzisiaj zaproponowałam te

Krakowskie smaki Ani
Maślane bułeczki z czekoladą 157

Większość z nas lubi maślane bułeczki. Mięciutkie, pachnące wanilią i świeżym masłem. Do tego kubek kakao lub kawy i poranek, nawet poniedziałkowy bywa znośny. Większość z

ladykitchen
Babka wielkanocna – 7 sprawdzonych pomysłów 116

Babka wielkanocna to ciasto bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy. W tym wpisie pokażę Wam swoje najlepsze przepisy na te pyszne desery, które każdy z Was będzie w stanie przygotować w domu. Wielkanoc to święto, które obchodzone jest przez miliony ludzi na całym świecie. Podczas gdy istnieje wiele tradycji związanych z tym świętem, jedną z nich jest(...)wilgotna, puszysta, słodka i korzenna babeczka o najlepszych zapachach, dzięki którym poczujesz wiosnę. Zjesz to ciasto z przyjemnością, nawet jeśli na zewnątrz będzie padał deszcz lub śnieg w środku lata. Jest to bardzo prosty przepis, który można zastosować do każdego rodzaju babeczek (piaskowe, drożdżowe, cynamonowe). Babka wielkanocna – sprawdzone przepisy #1 Babka majonezowa Przepis >>> #2 Babka marmurkowa Przepis >>> #3 Ucierana

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka drożdżowa 132

kiedy obśliniony paluch wylądował w dziecięcej buzi i oczekując słodkiego smaku, nadział się na gorzki smak mąki. Koniec prywaty, wracamy do babki. Zrobić dobrą babkę drożdżową, to nie lada sztuka Chodzi o to, aby ciasto nie było zbyt suche i szybko nie wysychało a jedzenie babki było przyjemnością również 2 i 3 dnia po pieczeniu. Z przepisu wyszła baba bardzo(...)starając się nie przekroczyć 100 gr. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy je do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blaszki. Odstawiamy jeszcze na 15-20 min do napuszenia. PIeczemy ok 30 min w 180 stopniach. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/babka-drozdzowa/ BosowKuchni Artykuł Babka drożdżowa pochodzi z serwisu Mieszam w garnku - Blog z przepisami kulinarnymi

Mieszam w Garnku
Drożdżówki bez jajek 137

puszyste i niezwykle smaczne. Powidła śliwkowe możecie zastąpić marmoladą lub dowolnym dżemem a nawet nutellą (choć z powidłami wyszły pyszne, są jednak one nieco za rzadkie, przez co krojenie ciasta jest nieco utrudnione i powidła nieco wypływają podczas pieczenia- ale dla chcącego nic trudnego). Składniki (na ok 12 sztuk): 250 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 500 g mąki(...)cukru oraz łyżeczkę mleka. Rozcieramy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztapiamy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, mleko, sól oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Lekko zagniatamy, pod koniec dodajemy roztopione masło. Ciasto dobrze wyrabiamy. Gotowe formujemy w kulę. Miskę oprószamy mąką, wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto

Fascynacje Ani
PLACEK DROŻDŻOWY Z TARTĄ DYNIĄ i kruszonką ( łyżką mieszany ) 74

 Placek bez wtrabiania, ciasto mieszamy łyżką. W cieście mamy puree dyniowe. Ale placek posypujemy jeszcze tartą dynią i kruszonką. Prosty, szybki i smaczny placek. 

Smaczne moje
Naturalne konfitury – dobre do wszystkiego! 87

bitą śmietaną. Ciasto z konfiturami Przygotowanie ciasta z konfiturami jest bardzo proste. Wymyślne smaki, jak egzotyczny krem bananowy z ananasem i kokosem od eterno.pl , idealnie nadają się na półkruche ciasto, które w kilka minut zamienia się w wykwintny, oryginalny deser. Konfitury o wyrazistych smakach warto wykorzystać do robienia rogalików z ciasta francuskiego oraz do zdobienia prostych, drożdżowych babeczek. Ciasta biszkoptowe

Moja smaczna kuchnia
Pizza na jogurcie naturalnym 178

Niezwykle pyszne i niezwykle szybka w przygotowaniu pizza na jogurcie naturalnym. Pizza ta nie wymaga ani czasu potrzebnego na wyrastanie, składa się dosłownie z kilku składników

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z jagodami i cynamonem 139

Pierogi z jagodami to smak lata. Podane z jogurtem naturalnym z dodatkiem odrobiny cynamonu, który idealnie podbije smak jagód. Jagody bardzo dobrze wpływają na wzrok oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone ruskie pierogi 155

Składniki: ciasto: 450 g mąki 1 szklanka mleka 15 g masła 40 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka soli farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250

czarrna od kuchni
Nieoczywiste produkty które można mrozić 102

bułki na połówki (potem wygodnie takie połówki wrzucić do tostera), owinąć folią szczelnie i zamrozić – zobacz poradni Jak mrozić chleb Ciasta – zobacz wpis Jak mrozić ciasta Ciasto na pizze drożdżowe, surowe – kulę ciasta na jedną porcję pizzy owijam w folię i wrzucam do zamrażarki. Wędlinę w plastrach (każdy plaster przekładając folią) lub pokrojona w kostkę (do bigosu

Dorota Smakuje
Cytrynowe ciasto drożdżowe 130

Cytrynowe ciasto drożdżowe to chyba ciasto, które każdy z nas chciałby zjeść na śniadanie z masełkiem, albo dżemem. Do tego pyszna, świeżo zaparzona kawa z mlekiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paszteciki z pieczarkami i jajkiem 139

Składniki: ciasto: 500 g mąki 50 g masła 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży farsz: 300 g pieczarek 3 jajka

czarrna od kuchni
Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi 78

Złote, delikatne i mięciutkie. Takie są dyniowe rogaliki z miodowym masłem, orzechami włoskimi i żurawiną. Co to jest miodowe masło? To po prostu podgrzane masło razem

Tajemnice Smaku
kuchnia przełomu XIX / XX wieku 112

Linki do przepisów nazwach potraw, serdecznie zapraszam :) ciasta: babka drożdżowa Marcjanny babka makowa babka śnieżna   ciasto francuskie innym sposobem czarny mazurek faworki angielskie faworki Marcjanny faworki migdałowe tort czekoladowy niepieczony tort czekoladowy z migdałami tort z migdałów palonych dania mięsne: pieczeń siekana pierogi ruskie zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” drób: gęś pieczona z ziemniakami kaczka

królestwo garów
BRIOCHE LEOPARD 863

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam na stronie Alter Gusto (KLIK) przepis na tę francuską, maślaną bułeczkę w centki leoparda byłam zachwycona! 💕💙 Cudowne wykonanie i przepiękne zdjęcie

Słodko-Słony Świat Ilony
Drożdżowa strucla makowa 83

Drożdżowa strucla makowa z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Artykuł Drożdżowa strucla makowa pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl .

Pogotujmy.pl
Kiełbaski w cieście 162

Kiełbaski w cieście to bardzo prosta przystawka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto w ten sposób można skusić dziecko do spróbowania mięsa poprzez zabawę w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rożki z jabłkami 207

Robiłam je jako dziecko z moją Babcią 🙂 Składniki 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy

czarrna od kuchni
Tort bezowy z musem malinowym 364

Madzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto drożdżowe z truskawkami bez wyrabiania 147

 Sezonu truskawkowego polecam ciasto,  boskie ciasto z blogu  "Z cukrem pudrem" Składniki; 100 gramów świeżych drożdży  1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej

Anioły w kuchni
Kulebiak Macieja Kuronia 215

Ciasto: 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 20 dkg drożdży 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru farsz

czarrna od kuchni
Jak upiec makowiec… 157

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Makowiec, to popularne ciasto, przygotowywane jako jedno z wigilijnych dań. Dlaczego? Według dawnych wierzeń ludowych mak spożywany w tym dniu …

My Blueberry Corner
Calzone z ciasta francuskiego z łososiem 98

Prawie calzone tylko w cieście francuskim zamiast drożdżowym. Listkujące się ciasto francuskie nadaje lekkości temu pierogowi, a cytrynowy łosoś idealnie współgra z ciągnącą się mozzarellą. Bez drożdży i czekania na wyrośnięcie ciasta, dla zapracowanych i zabieganych 2 porcje sycącego obiadu lub 4 podwieczorku. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 150 g łososia surowego • 2 łyżki

To co kocham
Prosty chleb pszenny 288

około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Kulę ciasta umieszczamy w czystej misce wysmarowanej olejem i wstawiamy w ciepłe miejsce

Czerwona Porzeczka
Drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami 159

Dziś znowu klimaty drożdżowe. Miałam dodać wpis wczoraj ale tak się złożyło, że jest dziś. Upiekłam pyszne drożdżóweczki z serem i jagodami ( wyjęłam zapas z zamrażarki

Ewa w kuchni
Rożki z jabłkami 194

Robiłam je jako dziecko z moją Babcią Składniki 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy

czarrna od kuchni
Ciasto Pszczółka 173

upiec. Ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, łatwe w wykonaniu. Idealne do herbatki czy kawy. Na moim blogu znajdziecie również podobne ciasto Żądło , ale jednak inne, bo drożdżowe. Źródło Ciasta S. Anastazji Masa kokosowa 250 g wiórek kokosowych 150 g masła 200 g cukru 6 łyżek mleka Na patelni rozgrzać masło, wlać mleko i wsypać wiórki wymieszane z cukrem. Wszystko

O kuchni z uczuciem
Szwedzkie bułki kardamonowe kardemummabullar 150

Kolejny tydzień i kolejne "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] a tym razem Monika wybrała bułki kardamonowe. Muszę się przyznać że jak zobaczyłam przepis to byłam

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 173

rabarbarem i truskawkami, to połączenie zawsze się sprawdza ;) Kwaśne owoce i słodka kruszonka, cudownie pachnie. Pół blachy zjedliśmy na ciepło ;-) Smakiem przypomina dzieciństwo i babcine placki drożdżowe z owocami :) Polecam! Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 2-3 łyżeczki cukru waniliowego

Domowa cukiernia Ewy
Ekspresowe ciasto do pizzy (bez wyrastania!) 39588

Puszyste, chrupiące, pyszne ciasto do pizzy, które robi się w iście ekspresowym tempie i nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Niemożliwe? Możliwe! Przepis na takie właśnie

maniapieczenia
Skubana drożdżówka z migdałami i cynamonem 154

roztopionego masła 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i  zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt.  2. Z miodu, roztopionego masła, cynamonu. orzechów, cukru

Apetyczna babeczka