Piecuchy z serem i dżemem Dziś banalnie proste i szybkie piecuchy z ciasta francuskiego na słodko. Wszyscy smażą pracochłonne pączki, oponki, a ja polecam szybkie ciasteczka z serem i dżemem. Piecuchy to pierogi z piekarnika bez jajka, mogą być z ciasta kruchego, drożdżowego jak i francuskiego, tak na słodko jak i na słono. Na Blogu jest już ciasto francuskie
Dieta moja pasjaDelikatne jak piórko, mięciutkie i pyszne – bułki na mące „00” (do pizzy) są po prostu fantastyczne Wymieszaj wszystkie składniki, poczekaj aż ciasto urośnie i możesz już
Słodki sentymentPyszne, łatwe i zakręcone drożdżówki z powidłami idealnie nadają się do kawy, herbaty, albo jako drugie śniadanie Ciasto jest delikatne i smaczne również na drugi dzień
Słodki sentymentPyszne, łatwe i zakręcone drożdżówki z powidłami idealnie nadają się do kawy, herbaty, albo jako drugie śniadanie Ciasto jest delikatne i smaczne również na drugi dzień
Słodki sentymentPuszyste pszenne bułki są doskonałe nie tylko na śniadanie. Ciasto na pachnące domowe pieczywo z dodatkiem siemienia możemy wyrobić ręcznie lub w automacie do chleba.
Przepisy KulinarnePaszteciki są dobre na wszystko.... do pracy, szkoły, na wycieczkę, jako dodatek do różnego rodzaju zup. Farsze mogą być różne, ale ciasta również. Dzisiaj przedstawiam ciasto krucho drożdżowe, które jest delikatne, pyszne i świetnie nadaje się do wszystkich rodzajów pasztecików. Przepis na ciasto pochodzi z broszury „paszteciarnia Domowa” wydanej przez wydawnictwo Bluszcz, w okresie międzywojennym. 500 g mąki pszennej
królestwo garówulubione drożdżowe, nadziewane bułeczki moich chłopaków. Często piekę, taką dużą drożdżówkę podzieloną na mniejsze kawałki, ale czasami zmieniam ilość części lub ich układ w formie o innym kształcie. Zmienia się także nadzienie bo jako farszu, zamiast powideł, można użyć prażonych jabłek , marmolady albo zrobić(...)nawet wersję wytrawną z warzyw lub/i mięsa. W tym ostatnim przypadku radzę jednak zmniejszyć ilość cukru w cieście, przynajmniej o połowę. Takie bułeczki drożdżowe nadziewane to blacha drożdżowego, pysznego i puszystego ciasta, ale do podzielenia nie potrzebny jest nóż bo można odrywać sobie poszczególne kawałeczki. To wygodny pomysł na wypiek na szkolną imprezę czy jakieś spotkanie towarzyskie. A drożdżówkę przygotować
Smaczna PyzaZ karczochami i szparagami Składniki: ciasto (na pizzę o średnicy 30 cm): 1,5 szklanki mąki 3 dkg drożdży 3 łyżki oleju 1/2 szklanki ciepłej
czarrna od kuchniUlubione jagodzianki moich dzieci. Przepyszne ciasto, bardzo maślane, wilgotne (a, o to przecież chodzi), długo zachowujące świeżość. Bardzo lubię drożdżówki, które na drugi dzień
Smaczne ZdroweBrioszki czyli francuskie maślane bułeczki z małą ilością cukru. Ciasto po wyrośnięciu trzeba włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja trzymałam je przez noc
Mama GotujePrzepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska - tradycyjne potrawy" Składniki : 4 szklanki mąki tortowej 2 szklanki utartej dyni- moja była bardzo sucha szklanka mleka 3
Proste Potrawyborówek Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nich drożdże. Jajka roztrzepujemy trzepaczką i dodajemy do drożdży. Następnie wsypujemy do zaczynu drożdżowego cukier i olej. Wszystko dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z szczyptą soli i wyrabiamy ciasto, odpowiednim robotem kuchennym a jeśli nie mamy to ręcznie. Gotowe ciasto będzie sprężyste i będzie odrywać się od krawędzi naczynia. Tak przygotowane
ciastkarnia na kruchym spodzieSezon jagodowy trwa, więc nie może zabraknąć drożdżowych słodkich bułeczek wypełnionych pysznymi jagodami. Jagodzianki wychodzą puszyste, mięciutkie i baaardzo szybko znikają Składniki na 16 jagodzianek: 3 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła szczypta soli Nadzienie: 1,5 szklanki jagód 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Lukier(...)wyrośnięcia. W rondelku roztopić masło i ostudzić. Do miski z drożdżami dodać resztę mąki i cukru, jajka, szczyptę soli i roztopione masło. Dokładnie wymieszać i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do boków miski. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podsypując mąką
Oryginalny smaktroszkę zdrowszą wersję. Mąkę pszenną zamieniłam na białą orkiszową , zamiast zwykłego pudru dałam mielony ksylitol oraz puder trzcinowy. Zawsze to trochę zdrowiej. A skoro nie umiemy sobie odmówić drożdżowego przysmaku, trzeba go po prostu dostosować do naszych potrzeb. Może i baba będzie mniej puszysta, ale dla mnie i tak będzie najlepsza na świecie- bo zdrowsza. Składniki na dwie mniejsze foremki(...)250ml mleka - szczypta soli Wrzącym mlekiem zaparzyć 275g mąki (zawartość jednej miski), dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Następnie rozkruszyć drożdże i dokładnie wmieszać je w przestudzone (letnie) zaparzone ciasto. Miskę przykryć i odstawić pod przykryciem do lekkiego napuszenia, ok.30 minut. W misce ubić żółtka z ksylitolem i pudrem trzcinowym oraz szczyptą soli. Dodać je wraz z pozostałą mąką
Smaczne Zdrowestanowiące znacznie lepszą alternatywę od kupnych bułek drożdżowych :-) Lepszą, bo robimy wszystko sami, zatem dokładnie wiemy, co jest w środku, a czego nie ma, np. różnych spulchniaczy. I oczywiście pomijam satysfakcję z samodzielnego wykonania ładnych bułeczek :) SKŁADNIKI: rozczyn: - 2/3 szklanki ciepłego mleka - 4,5 dkg świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto: - 3 szklanki mąki - ok. 1/4 szklanki cukru (może
Wielopokoleniowo