odstawiamy do lodówki. Na duże blachy wykładamy papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równej wielkości kulki, które wykładamy na blachy w sporych odstępach. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na około 15 minut do drugiego rośnięcia. Po tym czasie spodem szklanki wykrawamy wgłębienia w lekko spłaszczonych kulkach drożdżowych. Napełniamy je dużą łyżką malin. Brzegi smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Przygotowane
ChilliJemyPrzepis na pączki z ziemniakami przywędrował do mnie od Pani Ewy Cz. i bardzo się z tego cieszę, bo pączki są proste w wykonaniu i do
Słodki sentymentJeśli marzą Wam się pączki w trochę innym wydaniu, to spieszę z propozycją pączków pieczonych. Pączki są z dodatkiem bitej śmietany bez cukru, ale doskonałym uzupełnieniem
Słodki sentymentWakacje w pełni, zatem chęci na podróżowanie mamy ogromne Saksoński placek jagodowy zabierze nas do naszych sąsiadów – do Saksonii. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji tam być
Słodki sentymentWakacje w pełni, zatem chęci na podróżowanie mamy ogromne Saksoński placek jagodowy zabierze nas do naszych sąsiadów – do Saksonii. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji tam być
Słodki sentymentprzy kolejnej okazji z lukrem bądź polewą czekoladową (tym razem służyła mi za drugie śniadanie, darowałam więc sobie wszystkie lepkie szczegóły; i tak była pyszna). Cytrusowa babka drożdżowa Składniki: (na formę do babki o pojemności 1,5 l) 380 g mąki pszennej 160 g cukru 20 g świeżych drożdży 240 ml letniego mleka 7 żółtek 65 g masła skórka otarta(...)minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać mąkę, następnie dodać cały zaczyn, dokładnie połączyć. Wlać masło, wyrabiać przez 10 minut - ciasto powinno być jednolite i lejące. Dodać skórki z cytrusów, zmiksować. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, wyrównać wierzch. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodgrzać do stopienia masła, wystudzić na letnie. Żółtka , jajko, cukier, aromat waniliowy ubić rózgą na kogel-mogel. Do zaczynu drożdżowego wsypać przesianą mąkę, sól, utarte żółtka , wlać mleko z masłem letnie i hakiem robota wyrabiać na dość gęste ciasto około 8 minut. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia, u mnie to trwało z 40 minut w ciepłym miejscu koło
W Mojej Kuchni LubięChałka drożdżowa z migdałami. Czy jest jakieś jedzenie, które w tak piękny sposób odzwierciedla piękno upieczonego chleba . Mały i duży, każdy uwielbia smak tego pysznego pieczywa. A ta chałka to o wiele więcej niż tylko chleb . Oto chałka drożdżowa na którą przyjemnie się patrzy i jeszcze lepiej się je! Chałka to chleb, który powinien się znaleźć w repertuarze każdego(...)jajko i żółtka, rozpuszczone masło, sól, aromat migdałowy, erytrytol i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. Miskę z elastycznym ciastem odstawiamy na godzinę i przykrywamy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 3 równe część. Z każdej części formujemy wałek. Następnie łączymy i zaplatamy jak warkocz.. Ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia i odstawiamy na 30 minut by wyrosło. Smarujemy rozkłóconym
Zdrowy Styl JoannyWesołego Alleluja! Dla tych, którzy nie mieli czasu przygotować Wielkanocnej Baby, polecam zrobić tą najłatwiejszą drożdżową. Takie lubię najbardziej, polukrowana może być spożywana przez kilka dni, smakuje wszystkim! ;-)) SKŁADNIKI: - 700 g mąki pszennej (np. babuni) - 200 ml mleka - 3 jajka - 2 żółtka - 3/4 opakowania drożdży świeżych - 160 g cukru - 180 g masła - cukier waniliowy - zapach cytrynowy wYKONANIE: - mleko(...)POWSTAJE ZACZYN, odczekaj minimum 20 minut - masło rozpuścić w rondelku, odstaw - jaja za pomocą trzepaczki utrzyj z cukrem - do miski z mąką dodać mleko i jaja, zacząć wyrabiać ciasto, około 10 minut - dodać tłuszcz, wyrabiamy ciasto energicznie co najmniej przez 15-20minu t - odstawiamy w ciepłe miejsce - ciasto ma podwoić swoją objętość trwa to około 30 - 50 minut
SMYKWKUCHNIDomowe hot-dogi Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłego mleka (nie gorącego!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki
Blog z ApetytemDrożdżówka z jabłkami bez wyrabiania jest naprawdę rewelacyjna i nie wymaga wyrabiania ciasta, które często mnie zniechęcało do tego typu wypieków. Ciasto zawsze się udaje, jest
Di gotujeSkładniki na 2 pizze o średnicy 30 cm: ciasto: 30 g świeżych drożdży + 1/2 szklanki ciepłej wody + 2 łyżeczki cukru 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
czarrna od kuchniRok w rok, od kilku dobrych lat, piekłam przed świętami ciasto angielskie . I co roku, rok w rok, rozdawałam to ciasto i sama jadłam, bo
bistro mamaSkładniki u mnie foremk a 20x30c m ,zdecydowanie była za mała,ale ciasto pyszne,lekkie i smaczne,pomimo tego, że zbierałam ciasto wokół foremki. 100g drożdży
w mojej kuchniDzisiejsze czyszczenie lodówki zakończyło się tymi o to bułeczkami przrypominajacymi pizzę. Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy dzięki czemu ciasto ma ciekawy kolorek. Pizzerki są dobre zarówno
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzisiejsze czyszczenie lodówki zakończyło się tymi o to bułeczkami przrypominajacymi pizzę. Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy dzięki czemu ciasto ma ciekawy kolorek. Pizzerki są dobre zarówno
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia