ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:441/1038)

Co zjeść w Bari? 117

tygodniu od zakupu. Panzerotto Kolejny punkt obowiązkowy wycieczki do Bari. Panzerotto skradło nasze serca. Jedliśmy je praktycznie codziennie Co to jest? To kieszonki, bądź też pierogi z drożdżowego ciasta, smażone w głębokim tłuszczu. W ich środku znajdziecie przeróżne składniki: mozzarellę, pomidory i bazylia (wersja tradycyjna), ricottę, szynkę, salami. Panzerotti mogą być również w wersji pełnoziarnistej (i tu przyznam

365 dni dookoła kuchni
Szafran - do czego użyć? 113

dodawać do dań składających się z warzyw i owoców morza oraz dań orientalnych. Słyszałam, że również szafran można dodać do słodkich wypieków - jednak nie odważyłam się jeszcze zrobić ciasta drożdżowego z szafranem. A Wy używaliście już tej ciekawej i wyjątkowej przyprawy? Z jakim daniem komponowała się najlepiej? Czekam na Wasze komentarze! Szafran jest również "modną" przyprawą, używaną w wielu domach

MintTaste
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 95

Cudownie sezonowe i najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i pyszną, chrupiącą kruszonką. To mój sprawdzony i niezawodny przepis na puszysty placek drożdżowy ze śliwkami na duża tortownicę lub sporą blaszkę. - sprawdzony przepis na placek ze śliwkami - na drożdżach świeżych lub suchych - bez potrzeby długiego wyrabiania - można też użyć innych owoców

AniaGotuje.pl
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 127

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku

Pogotujmy.pl
Szneki z serem i świętojankami 131

rozrabiam masło z mąką i na końcu dodaję cukier. Ser  nadzienie: Do miski przekładam masło dodaję żółtko, cukier i ucieram blenderem. Na końcu dodaję ser i dalej ucieram. Ciasto drożdżowe przekładam na stolnice podsypaną mąką formuję wałeczek który kroję na kawałki i formuję z nich kulki. Zostawiam na blasze wysmarowanej do wyrośnięcia. Szklanką robię wgłębienia w kulach. Dociskam

wesoła kuchnia
domowa wieprzowa mielonka słoikowa... 118

kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na sitku większe oczka do miski. Do zmielonego mięsa dodać wszystkie przyprawy, sól, wodę i ręką dokładnie z 5 minut wyrabiać (jak ciasto drożdżowe) na kleistą masę, miskę nakryć talerzem i schować do lodówki na całą noc. Do czystych słoików (np. po dżemach) nakładać mięso -zostawić 3 cm wolne od nakrętki, dobrze

W Mojej Kuchni Lubię
Smażona brioszka na słodko 214

Smażona brioszka na słodko. Dziś propozycja na szybką kolację lub śniadanie. Smażona brioszka (briosza) na słodko. W ten sam sposób możecie przygotować również np. chałkę lub resztki jakiegoś drożdżowego ciasta. Prosto, szybko, a jak smacznie. Często powtarzam, że w prostocie siła. Tak przygotowaną brioszkę możecie podać oprószoną cukrem pudrem lub z porcją świeżych owoców. Spróbujcie, polecam. Szukając innych prostych propozycji

Słodkie okruszki
Jak wygląda śniadanie w różnych krajach? 121

żytnie. Są jednak i takie regiony, w których ceni się śniadania na słodko, jak np. w Berlinie i Hamburgu. Prawdziwym specjałem kuchni hamburskiej są m.in. słodkie bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego z nadzieniem cynamonowym. Krem Nutella komponuje się z nimi wprost wspaniale! Kanada Kanadyjczyków z wielu regionów kraju łączy jedno – w ciągu tygodnia jedzą w ogromnym pośpiechu. Przygotowanie i zjedzenie

Codogara
Calzone z gotowanym kurczakiem i pieczarkami 113

wiele dobrego, a przede wszystkim dużo sera, bo aż 3 rodzaje. Do tego aromatyczne pieczarki, cebula i właśnie gotowany kurczak. To wszystko łączy się idealnie pod chrupiącym drożdżowym ciastem. Nie ma co oszczędzać, są tak pyszne, że każdy spokojnie zje minimum dwie sztuki. Składniki (na 6 małych calzone): 300g mąki i 2 łyżki dodatkowo 15g świeżych drożdży 150ml letniego mleka

Smaczna Strona
Langosz (bez ziemniaków) 169

Kolejny raz zapraszam na małą podróż kulinarną. Tym razem na Węgry. Langosz jest chrakterystyczną potrawą w tym kraju. Placek z drożdżowego ciasta smażony na glębokim tłuszczu podawany jest z kwaśną śmietaną i tartym żółtym serem. Odchodząc od tradycyjnej formy - szczerze polecam także spróbowanie z dodatkiem różnych sosów, masłem czosnkowym, śmietaną i cukrem czy szynką, boczkiem i podsmażoną cebulką. . Spotkałam się

Zielona Kuchnia
Wrocławskie warsztaty kulinarne z Akademią Smaku SOKOŁÓW 116

grillowych warzyw z chrupiącym chipsem z boczku - Sałata z piklowanymi warzywami i tartym Beef Jerky - Kanapki z odświeżanej bagietki ze stekiem z antrykotu i sosem zero-westowym - Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami P rzygotowane były dla nas s tanowiska pracy . Znalazły się na nich fartuchy do pracy z logo SOKOŁOWA, oraz wszystkie produkty, których mieliśmy użyć do zrobienia naszych dań

Kuchnia u Krysi
PIZZA Z MIĘSEM MIELONYM, PIECZARKAMI I KUKURYDZĄ 88

mielone, tylko nie miałam na nie zupełnie pomysłu. Po chwili namysłu doszłam do wniosku, że dawno nie robiłam pizzy. I tu postanowiłam wykorzystać mielone. Pizza wyszła rewelacyjna, na cienkim drożdżowym cieście. Pyszna, sycąca, aromatyczna, z dużą ilością mięsa i sera. Polecam i Wam na obiad lub kolację, a także jako przekąska podczas spotkań ze znajomymi :) Składniki na ciasto do pizzy

Zrób to smacznie
NA STRUNACH ŚWIATŁA 143

trudno, ale czasem jest konieczne to oczyszczenia atmosfery rodzinnej.   W każdej części tej powieści urzeka mnie kuchnia Kaliny- miejsce spotkać domowników i  sąsiadów. Miejsce magiczne, pachnące drożdżowym ciastem i domowym obiadem. Miejsce, gdzie każdy czuje się dobrze, jak u siebie. To wielkie szczęście Antka i Bianki , że mimo powikłanej sytuacji rodzinnej mają tak  wspaniałą i ciepłą

Z Majeczką w kuchni
Mini pizze z kiełbasą 71

Składniki: Ciasto: 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej (+ mąka na podsypanie stolnicy) 250 g wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy

Qchnia po prostu
Drożdżowe wianuszki z jajkiem 147

Wielkanocne śniadanie nie może się obejść bez pysznego pieczywa. Zrobione samodzielnie smakuje najbardziej, więc warto poświęcić na to chwilkę i zauroczyć domowników swoimi wypiekami :) Pamiętajcie, że każde drożdżowe ciasto można przygotować dzień wcześniej i wstawić do wyrastania do lodówki. Tym sposobem rankiem wystarczy ciasto ocieplić przez ok 20 minut, a następnie zaplec tak jak w przypadku tych wianuszków

Kuchnia w czekoladzie