Pyszne płaskie pieczywo, posmarowane masłem z odrobiną czosnku i natki pietruszki. Drożdżowe ciasto smażone na mocno rozgrzanej suchej patelni. zdjęcia musiałam robić bardzo szybko, bo zaraz potem zniknęły. Moi domownicy się nimi zachwycają. są proste ale pyszne. Ciężko przestać jeść. Polecam.... Zobacz przepis
Swojskie jedzonkoTradycyjne pączki z ciasta drożdżowego z nadzieniem różanym, polane lukrem i posypane startymi pistacjami. PĄCZKI DOMOWE SKŁADNIKI 600 gramów mąki pszennej; 250 ml mleka; 50 gramów świeżych drożdży; 3 wiejskie jajka; 50 gramów masła; 50 gramów drobnego cukru; 2 łyżeczki pasty waniliowej lub laska wanilii; 4 kostki smalcu wieprzowego; ulubione powidła do nadziania pączków; cukier... Artykuł Pączki domowe na Tłusty
Kuchnia TomkaŚląskie ciasto z makiem lub z serem posypane kruszonką. KOŁOCZ ŚLĄSKI Z MAKIEM SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE 250 gramów mąki pszennej 25 gramów świeżych drożdży 50 gramów cukru pół szklanki letniego mleka 1 wiejskie jajko 50 gramów masła cukier waniliowy lub aromat waniliowy sól SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ 400 gramów mielonego maku szklanka mleka i... Artykuł Kołocz śląski z makiem
Kuchnia Tomkarównież mrozić bułki. A dziś mam dla Ciebie apetyczne dyniowe bajgle, które upiekłam na drożdżach, pszennej chlebowej mące i oczywiście z dodatkiem dyni. Ten piękny kolor zawdzięczają dyni właśnie. Drożdżowe ciasto to bardzo wdzięczny i elastyczny materiał , pamiętaj aby dobrze je wyrobić, powinno odchodzić od miski, w której było wyrabiane. Jakiś czas temu kupiłam takie fajne foremki do bajgli, niewątpliwie
Kulinarne przygody Gatityczęścią lodów lub domowego wypieku, to staje się jednym z moich ulubionych słodyczy. Dzisiaj upiekłem drożdżowe bułeczki z chałwą i pomarańczową glazurą. To połączenie jest bezbłędne. Drożdżówki z chałwą Delikatna gorycz i słodycz płynąca z chałwy, w połączeniu z puszystym drożdżowym ciastem i słodką glazurą… Do tego kubek świeżo zaparzonej kawy i ładny widok na zewnątrz. Tak mógłby zaczynać
BlendmanSkładniki: 500 g mąki 30 g drożdży 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 40 g masła 150 g pure z pieczonej dyni dodatkowo: ok. 3 łyżeczek
czarrna od kuchnijest przesłodzona lub za bardzo wodnista. Z tą masą udają się najlepsze wypieki. Ja użyłam maku niemielonego. Można też kupić mak zmielony, co pozwoli zaoszczędzić czas. Jeśli jesteście smakoszami ciast z makiem np. makowca, seromakowca to gorąco polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 500 g maku (najlepiej mielonego, to ułatwi pracę) ok.100 g rodzynków sułtańskich 1 opak. kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)masło, orzechy i skórkę kandyzowaną. Wymieszać. Dodać Amaretto, wymieszać. Masę makową schłodzić w lodówce (można ją tam przechowywać do 5 dni). Przed wykorzystaniem masy makowej do wypieków, szczególnie do ciast drożdżowych, trzeba ją ocieplić do temperatury pokojowej. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowa masa makowa pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!Bułki z nadzieniem migdałowym to moje ostatnie odkrycie. Jakie to jest dobre. Trochę zabawy z nimi jest, ale niech was to nie zniechęci. To ciasto drożdżowe z którym się bardzo dobrze pracuje. Do tego te bułeczki migdałowe są śliczne i świetnie smakują nawet na drugi … The post Zawijane bułeczki z migdałami appeared first on Polska Zupa
Polska Zupadrożdżówki ze śliwkami to HIT sezonu! Moja Mama twierdzi, że najlepsze jakie kiedykolwiek jadła :) Tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu! :) Drożdżówki ze śliwkami – Składniki: Składniki na ciasto drożdżowe: 550 g mąki The post Drożdżówki ze śliwkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeOdrywane bułeczki z borówkami amerykańskimi Drożdżowe świeże ciasto i owoce lata, to zawsze pyszny pomysł na deser lub przekąskę do kawy, dlatego w sezonie letnim często pojawia się ono na naszym stole. Tym razem zmieniłam nieco jego formę i tak oto powstały odrywane bułeczki z kruszonką i borówkami amerykańskimi. Są delikatne, puszyste i niewątpliwie będą smakować wszystkim. Do ich przygotowania
Kulinarne przygody GatityPizzerinki z cukinii to bardzo fajna a przede wszystkim zdrowa przekąska. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych mini pizz na cieście drożdżowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ze względu na to, że sezon na cukinię w pełni, postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam pyszne pizzerinki na cukinii. Do ich przygotowania wykorzystałam cukinię z domowej plantacji. Pozostałe składniki to te same
Przepiski.plpołowie XX wieku. W 1972 roku książka kucharska wydana przez Betty Crocker zawierała przepis na areny galusia, którą nazwali „węgierskim ciastem kakaowym”. Wraz ze wzrostem popularności w Ameryce, arany galuska zaczęto mylić z chlebem małpim, w którym kulki ciasta nie macza się w cynamonie i cukrze, a jedynie w maśle. „Chlebek małpi” wkrótce stał się bardziej powszechną nazwą tego węgierskiego(...)latach 80-tych Nancy Reagan spopularyzowała serwowanie małpiego chleba podczas Świąt Bożego Narodzenia, czyniąc z niego podstawę słodkiego Bożego Narodzenia w Białym Domu. Chleb jest zrobiony z kawałków słodkiego ciasta drożdżowego, które piecze po uprzednim pokryciu roztopionym masłem, cynamonem, cukrem i posiekanymi orzechami. Tradycyjnie podaje się go na gorąco, dzięki czemu pieczone kulki można łatwo oderwać palcami i zjeść. Powiem
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzekąski na różnorodne imprezy i taką pyszną propozycję mam dla Was dziś. Ślimaczki drożdżowe z nadzieniem wytrawnym. Ja użyłam serka kanapkowego, szynki i natki pietruszki, ale tak naprawdę możecie dodać to co lubicie: oliwki, ser żółty, pieczarki, czy na co macie ochotę. Pyszne mięciutkie drożdżowe ciasto z dodatkami fantastycznie smakuje na ciepło jak i na zimno, a jego przygotowanie
Cynamonowe szczęścieSprawdzony przepis na pyszne i puszyste jagodzianki z ciasta drożdżowego. Idealna przekąska na letnie drugie śniadanie, podwieczorek lub piknik na łonie natury. Składniki 500 g mąki 2 jajka 0,5 szkl cukru pudru 1 czubata łyżka masła 50 g drożdży 1 szkl. mleka szczypta soli 1 cukier waniliowy Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki
Wasze Przepisy