Odrywane bułeczki z borówkami amerykańskimi Drożdżowe świeże ciasto i owoce lata, to zawsze pyszny pomysł na deser lub przekąskę do kawy, dlatego w sezonie letnim często pojawia się ono na naszym stole. Tym razem zmieniłam nieco jego formę i tak oto powstały odrywane bułeczki z kruszonką i borówkami amerykańskimi. Są delikatne, puszyste i niewątpliwie będą smakować wszystkim. Do ich przygotowania
Kulinarne przygody Gatitypołowie XX wieku. W 1972 roku książka kucharska wydana przez Betty Crocker zawierała przepis na areny galusia, którą nazwali „węgierskim ciastem kakaowym”. Wraz ze wzrostem popularności w Ameryce, arany galuska zaczęto mylić z chlebem małpim, w którym kulki ciasta nie macza się w cynamonie i cukrze, a jedynie w maśle. „Chlebek małpi” wkrótce stał się bardziej powszechną nazwą tego węgierskiego(...)latach 80-tych Nancy Reagan spopularyzowała serwowanie małpiego chleba podczas Świąt Bożego Narodzenia, czyniąc z niego podstawę słodkiego Bożego Narodzenia w Białym Domu. Chleb jest zrobiony z kawałków słodkiego ciasta drożdżowego, które piecze po uprzednim pokryciu roztopionym masłem, cynamonem, cukrem i posiekanymi orzechami. Tradycyjnie podaje się go na gorąco, dzięki czemu pieczone kulki można łatwo oderwać palcami i zjeść. Powiem
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzekąski na różnorodne imprezy i taką pyszną propozycję mam dla Was dziś. Ślimaczki drożdżowe z nadzieniem wytrawnym. Ja użyłam serka kanapkowego, szynki i natki pietruszki, ale tak naprawdę możecie dodać to co lubicie: oliwki, ser żółty, pieczarki, czy na co macie ochotę. Pyszne mięciutkie drożdżowe ciasto z dodatkami fantastycznie smakuje na ciepło jak i na zimno, a jego przygotowanie
Cynamonowe szczęścieSprawdzony przepis na pyszne i puszyste jagodzianki z ciasta drożdżowego. Idealna przekąska na letnie drugie śniadanie, podwieczorek lub piknik na łonie natury. Składniki 500 g mąki 2 jajka 0,5 szkl cukru pudru 1 czubata łyżka masła 50 g drożdży 1 szkl. mleka szczypta soli 1 cukier waniliowy Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki
Wasze Przepisyzaparzonej kawy 6-7 okrągłych biszkoptów kakao maliny, borówki, truskawki płatki migdałowe Wykonanie Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Białka wykorzystaj do czegoś innego, np do posmarowania wierzchu ciasta drożdżowego przed jego pieczeniem/ do bezy. Ostatecznie białka możesz zamrozić. Przygotuj masę do tiramisu. Do miski przełóż serek mascarpone, zmiksuj z cukrem pudrem, likierem, esencjami. Dodaj żółtka i zmiksuj ponownie
Raj dla Podniebieniajajko trzeba usmażyć ze szczyptą soli i sporą ilością pieprzu i … gotowe! Bardzo często w weekendy stawiam na słodkie śniadania. To zazwyczaj chałki lub croissanty, coś na bazie ciasta drożdżowego, co mogę na swój ulubiony sposób maczać w kawie… Chałka posmarowana morelową lub pomarańczową konfiturą dostarcza podniebieniu wspaniałych doznań. Wierzcie na słowo. W dni w tygodniu króluje muesli
Raj dla Podniebieniajajek to przepis na miękkie i delikatne bułeczki – truskawkowe rollsy. Drożdżówki przygotujesz ze świeżymi truskawkami. Jak zrobić bułeczki ze świeżymi truskawkami? Przygotowanie drożdżówek z truskawkami rozpoczynamy od wyrobienia drożdżowego ciasta. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, a następnie przechodzimy do zwijania drożdżówek i upieczenia ich. Wystudzone drożdżówki polewamy roztopioną czekoladą. Przepis na drożdżówki z truskawkami krok po kroku
Via Gustotakże halaszle, czyli pożywną zupę rybną. Podobnie jak większość węgierskich potraw, także halaszle zawiera cebulę, paprykę i pomidory, jest lekko pikantna, sycąca i rozgrzewająca. Kurtoszkołacz Węgierski przedstawiciel rodziny walcowatych ciast, określanych czasem zbiorczo angielską nazwą “chimney cake”. Podobne wypieki określa się w Austrii jako baumkuchen a w Czechach i Słowacji jako trdelnik, z kolei na naszym Podlasiu(...)Polsce. Langosz Dla wielu smak wakacji w Hajduszoboszlo, czasem nazywany “węgierską pizzą”. Dla tych, co nie wiedzą – l angosze to smażone na głębokim tłuszczu placki z ciasta drożdżowego. Znajdziemy je z łatwością w węgierskich miastach, gdzie sprzedawane są jako street food w różnych wersjach smakowych: z serem, pomidorami, szynką, keczupem itp. Leczo Leczo jest dość popularne
ProstePesto.plsię okazuje pyszną pizzę można zrobić nie tylko na pysznym cieście drożdżowym ale także na spodzie z chleba tostowego. Wyszło znacznie szybciej, równie pysznie, więc polecam gorąco. Dodajcie swoje ulubione dodatki albo zróbcie dokładnie tak samo, będzie pysznie. Pizza na chlebie. Składniki: forma 24 x 24 cm 10 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego 3 jaja 50 ml mleka sól morska
Moje Małe Czarowanienajbardziej legendarna potrawa kuchni gruzińskiej, posiadająca olbrzymią ilość odmian. Słowo “chaczapuri” jest połączeniem gruzińskich słów oznaczających twaróg (chacza) i chleb (puri). Obowiązkowym elementem chaczapuri jest więc gruzińskie ciasto chlebowe, któremu poświęcimy jeszcze osobny akapit, oraz nadzienie z dodatkiem sera twarogowego. W Polsce rozpoznawalne jest przede wszystkim chaczapuri w postaci charakterystycznie zwiniętego placka z serem i wybitym na górze(...)wieprzowego, ziemniaków, cebuli i pomidora oraz gruzińskich ziół. Całość smaży się, a dla wyostrzenia smaku można ponadto dodać ostrą papryczkę. Puri (gruziński chleb) Tradycyjny gruziński chleb piecze się z ciasta drożdżowego w wysokich piecach, nazywanych ton. Chleb formowany jest w zwężany po bokach kształt, przypominający trochę oko, i przyklejany do rozgrzanych do ponad 400 stopni Celsjusza ścianek pieca. Efekt końcowy
ProstePesto.pljabłka świetnie sprawdzają się jako przełożenie do ciasta lub wypełnienie naleśników, czy też jako dodatek do deserów. Minimalna liczba składników i prostota przygotowania są niewątpliwe dużą zaletą jabłek z cynamonem. Jabłka prażone z cynamonem są pysznym dodatkiem do tart i kruchych babeczek. Idealnie pasują również, jako nadzienie do szarlotki i ciasta drożdżowego. Jabłka z cynamonem rewelacyjnie smakują zapiekane z ryżem
Kuchcik gotujePyszne drożdżowe ciasto i aromatyczny farsz cebulowy. Nie są trudne do zrobienia, a ich smak rekompensuje każda minutę Co nam trzeba? na rozczyn 50 g świeżych drożdży (poł kostki) 1 płaska łyżka cukru 250 ml ciepłej wody czubata łyżka mąki pełnoziarnistej lub razowej Na ciasto 350-400 g mąki pszennej 2 łyżki roztopionego masła 1 płaska łyżka soli dodatkowo
Latosiowydomzaparzonej kawy 6-7 okrągłych biszkoptów kakao maliny, borówki, truskawki płatki migdałowe Wykonanie Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Białka wykorzystaj do czegoś innego, np do posmarowania wierzchu ciasta drożdżowego przed jego pieczeniem/ do bezy. Ostatecznie białka możesz zamrozić. Przygotuj masę do tiramisu. Do miski przełóż serek mascarpone, zmiksuj z cukrem pudrem, likierem, esencjami. Dodaj żółtka i zmiksuj ponownie
Raj dla Podniebieniajajko trzeba usmażyć ze szczyptą soli i sporą ilością pieprzu i … gotowe! Bardzo często w weekendy stawiam na słodkie śniadania. To zazwyczaj chałki lub croissanty, coś na bazie ciasta drożdżowego, co mogę na swój ulubiony sposób maczać w kawie… Chałka posmarowana morelową lub pomarańczową konfiturą dostarcza podniebieniu wspaniałych doznań. Wierzcie na słowo. W dni w tygodniu króluje muesli
Raj dla Podniebienia