ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:429/1072)

Black Friday 2022. Co warto kupić do kuchni? 75

Mikser planetarny to sprzęt, bez którego nie wyobrażam sobie pracy w kuchni. Gdy kupowałam mojego najważniejszego pomocnika kuchennego, bardzo ważne było dla mnie, by poradził sobie z zagniataniem ciasta drożdżowego i nie wyzionął przy tym ducha. Jak wiecie, uwielbiam drożdżowe wypieki, więc był to dla mnie priorytet. Zwracałam też uwagę na dostępne przystawki : maszynkę do mielenia mięsa, malakser, blender(...)wyobrażam sobie przygotowywania np. placków ziemniaczanych bez niego. Obecnie w moim domu króluje robot/malakser firmy Kenwood . Ułatwia mi życie nie tylko podczas przygotowania placków, ale też przyspiesza wyrabianie kruchego ciasta, ekspresowo blenduje puree z dyni i w minutę wyciska sok z pomarańczy na śniadanie. Tych robotów kuchennych szukaj na Black Friday 2022: 1 . Kenwood MultiPro Express FDP65.820SI sprawdź cenę

Na-talerzu.pl
Naleśniki drożdżowe, bardzo delikatne i pyszne 151

minuty, temp 37, obroty 1 – dodać jajka, mąkę, czas 30 sek, obroty 4 – zostawić do lekkiego wyrośnięcia około 15, nie musi podwoić objętości jak każde ciasto drożdżowe

Kuchnia Pokoleń
Biały ser ze szczypiorkiem 62

napiszę go tak od serca, bo bardzo kojarzy mi się z moją ukochaną babcią. Zawsze gdy do niej przyjeżdżałam, serwowała mi biały ser ze szczypiorkiem, zupę fasolową i ciasto drożdżowe z kruszonką. I ten ser zawsze smakował tak samo. Zawsze. Bo kupowała ten konkretny i żaden inny, bo dodawała do niego śmietanę, a nie jogurt, bo nigdy nie dodawała(...)przyjemność, wciągając na śniadanie miskę mojego ulubionego sera. W ogóle przede mną weekend bez My, więc sporo kulinarnych przyjemności. Będziemy wciągać z Tolą gluten, drożdże, cukry i sery pleśniowe. Ciasta francuskie i majonez. A tak naprawdę muszę znowu pokończyć różne produkty, których chcę się pozbyć, terminy ważności gonią. Odbiorę więc dziś Tolę z przedszkola i zaczynam działać. Trzymajcie się

Kardamonovy
Biały ser ze szczypiorkiem 64

napiszę go tak od serca, bo bardzo kojarzy mi się z moją ukochaną babcią. Zawsze gdy do niej przyjeżdżałam, serwowała mi biały ser ze szczypiorkiem, zupę fasolową i ciasto drożdżowe z kruszonką. I ten ser zawsze smakował tak samo. Zawsze. Bo kupowała ten konkretny i żaden inny, bo dodawała do niego śmietanę, a nie jogurt, bo nigdy nie dodawała(...)przyjemność, wciągając na śniadanie miskę mojego ulubionego sera. W ogóle przede mną weekend bez My, więc sporo kulinarnych przyjemności. Będziemy wciągać z Tolą gluten, drożdże, cukry i sery pleśniowe. Ciasta francuskie i majonez. A tak naprawdę muszę znowu pokończyć różne produkty, których chcę się pozbyć, terminy ważności gonią. Odbiorę więc dziś Tolę z przedszkola i zaczynam działać. Trzymajcie się

Kardamonovy
Babka drożdżowa 131

Kolejny sprawdzony przepis na pyszną babkę drożdżową. Babka drożdżowa z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej, polana słodkim lukrem. Pachnie i smakuje wybornie. Idealna babka do upieczenia na Wielkanoc lub do upieczenia w zwykłej formie. Kto ma ochotę na kolejną, pyszną, słodką babkę ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka drożdżowa Składniki Składniki na ciasto: 2 i ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki drobnego cukru(...)Dużą formę do babki smarujemy masłem i oprószamy lekko mąką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na pięć części. Kawałek ciasta formujemy w wałeczek i wkładamy do formy (dookoła komina), smarujemy konfiturą, posypujemy rodzynkami i skórką pomarańczową. Tak postępujemy z pozostałym ciastem i składnikami. Gotową babkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 h. Pieczemy około 50 minut

To co lubię - gotuję i polecam
Mikser planetarny – zobacz, dlaczego jest tak wyjątkowy 92

planetarnymi ) to ucieranie, mieszanie, ubijanie i wyrabianie, a także ubijanie piany. Dzięki niemu możemy wykonać nie tylko tradycyjne ciasto takie jak babka czy sernik (do których wykonania wystarczy zwykły mikser), ale też np. zagnieść ciasto na pierogi czy wyrobić ciasto drożdżowe. W tym między innymi tkwi jego przewaga nad tradycyjnymi mikserami kuchennymi ręcznymi , a nawet mikserami z misą. W niektórych(...)względem ziemi miał wpływ na nadanie urządzeniu określenia „planetarny”. Rozwiązanie to wymyślił inżynier jednej z czołowych amerykańskich firm produkujących sprzęt AGD. Miało ono imitować ruch ludzkich rąk podczas zagniatania ciasta. Szybko okazało się, że pomysł ten doskonale sprawdza się w kuchni. W ten sposób powstała marka amerykańskich robotów planetarnych KitchenAid , które do dziś cieszą się ogromną popularnością i uznaniem

Żyję by jeść
Włoska babka cytrynowa dwukolorowa 179

bardzo lubimy ciasta, które dobrze zestawiają się z mlekiem. Zimne mleko jako popitka czy to do ciasta drożdżowego, czy też do takiej babki, to jest to! Mistrzem w konsumpcji mleka jako zapitki, jest mój mąż Ale wróćmy do naszej bohaterki – baby. Babka jest delikatna w smaku, z nutką cytrynową, którą zawdzięcza dodanej otartej skórce z cytryny. W sumie(...)tłuszczem, ale oczywiście jeśli używacie zwykłych foremek, to smarujemy je tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Dobrze, aby składniki były w temperaturze pokojowej a olej do ciasta dodawany był bardzo wolno. Wtedy zapobiegnie to ewentualnemu zwarzeniu się ciasta czy też zakalcowi. Babkę cytrynową ozdabiamy jak lubimy – cukrem pudrem, polewą czekoladową czy lukrem Przepis pochodzi z włoskiego bloga

Mieszam w Garnku
Smaki Warmii i Mazur 148

naprawdę dobra zupa ze szczupaka, ryb rzecznych oraz morskiej, 5 punktów na 5 możliwych, Blinowe spaghetti z kawiorem z łososiem - według mnie bardziej naleśnikowe (bliny to cienkie racuchy z ciasta drożdżowego), ale i tak bardzo smaczne, Klopsy królewieckie – regionalne danie Prus Wschodnich. Klopsy z mięsa z młodego jelenia z dodatkiem ryby, w sosie kaparowym. Klopsy podane z zielonym orkiszem(...)zimą można dostać się na górę wyciągiem krzesełkowym. Na Pięknej Górze znajduje się największy ośrodek narciarstwa zjazdowego w pólnocno-wschodniej Polsce. Odpocząć chwilę, napić się herbaty lub kawy, zjeść ciasto można w kawiarni z obrotową podłogą.  Pijąc kawę można podziwiać „panoramę polodowcowej krainy, miasteczka Gołdap oraz tajemniczej Puszczy Rominckiej.” W ciągu 50 minut zatoczymy pełne koło. Nóż Widelec – Kuchnia

królestwo garów
Pączki z budyniem – domowe, ekstra puszyste i mięciutkie 147

Pączki z budyniem z tego przepisu wychodzą idealne – wyrośnięte, lekkie i przepyszne. Nie chłoną tłuszczu, a ciasto drożdżowe z dodatkiem jogurtu jest bardzo delikatne i sprężyste. Przepis wypracowałam na podstawie prób i błędów, aż wyszedł taki, że niejedna cukiernia by pozazdrościła. Pączki usmażone z tego przepisu możesz oczywiście nadziać nie tylko budyniem, może to być również marmolada, nutella czy inny(...)jajek wsyp mąkę i sól, dodaj spirytus, resztę ciepłego mleka, jogurt (powinien być w temperaturze pokojowej, a nie wyjęty przed chwilą z lodówki) i wyrośnięty zaczyn z drożdży. Ciasto wyrób ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż składniki zwiążą się w jeden kawałek. Wtedy wlej masło i ugniataj ciasto jeszcze przez kilka minut (już najlepiej ręcznie), aż „wpije” tłuszcz

e-PrzepisyKulinarne
Rogale świętomarcińskie 395

zachęcam i uprzedzam, że jest to wypiek dla entuzjastów – lecz kto spróbuje jak wyjątkowe jest nadzienie z białego maku, nie będzie żałował i zrobi je także za rok. Ciasto drożdżowe francuskie: 1 kg mąki pszennej 400 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki) 100 g masła (1/2 kostki) 100 g cukru (2/3 szklanki) 2 jajka + 2 żółtka(...)makowej dodajemy cukier, marcepan, rozpuszczone masło oraz jajka. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zmiksowane na pył herbatniki i biszkopty. Najlepiej chwilę wyrobić wszystko ręką. Gotową masę wstawiamy do lodówki. Ciasto francuskie: Z dwóch łyżek mąki, kilku łyżek ciepłego mleka i drożdży tworzymy rozczyn. Gdy podwoi swoją objętość wylewamy go na mąkę. Dodajemy pozostałe lekko ciepłe mleko, rozpuszczone masło, sól oraz

Poezja smaku
Bułki z nerkowcami - najlepsze 159

Przez chyba dwa tygodnie nie piekłam chleba ani bułek. Nie wiem dlaczego - po prostu zabrakło mi czasu. Śliczna pogoda nie poprawia sytuacji - zamiast spędzać czas na wyrabianiu ciasta drożdżowego, wolę się wybrać na długi spacer do lasu, który po prostu pachnie wiosną. Powoli budzi się do życia, zielone, świeżutkie pączki na krzewach przyciągają wzrok, a dwie biedronki bezpiecznie schowane(...)zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać połowę mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę płynów i drobno piekane orzechy, wyrobić gładkie ciasto (może się lekko lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 25-30 cm, zawiązać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Foccacia 139

Idealna na przystawkę, puszysta foccacia, która pachnie oliwą z oliwek, ziołami i pomidorami. Najlepiej smakuje maczana w oliwie z dodatkiem octu balsamicznego. Już na samą myśl

Analiza Smaku
Z szafranem za Pan brat! 128

rogaliki nadziewane nutellą. Mało tego! Do ciasta dodałam sok i otartą skórkę z pomarańczy. Rogaliki są przepysznie puszyste. Nie muszę dodawać, że szafran, pomarańcza i czekolada to świetne kombo. Uwielbiam naturalne aromaty do ciast w postaci cytrusowych dodatków. Lubicie piec rogale? Ja uwielbiam wszelkie wypieki, które mają różne formy. Takie wypieki jak drożdżowy wieniec czy plecione szafranki przyciągają wzrok. Dzisiejszy(...)wypiek powstał bardzo spontanicznie. Miałam ochotę na ciasto z szafranem ale dzieci przekonały mnie aby upiec drożdżowe rogaliki. Najpierw miałam zamiar nadziać je marcepanem ale zapomniałam kupić. Wybór padł na nutellę. Rogaliki wyszły w miarę równe. Raczej wolę rustykalne wypieki, niż takie odmierzone co do centymetra. I tak trafią do żołądka. Poza tym każdy może wybrać czy chce rogala

codojedzenia