Pagnottelle di Pasqua to w dosłownym tłumaczeniu wielkanocny bochenek. Popularne we Włoszech, ale nie tylko. Wcześniej ugotowane na twardo jajko otacza się wiankiem z ciasta drożdżowego. Dopiero potem całość wędruję do piekarnika. Po raz pierwszy barwiłam jajka w wywarze z czerwonej kapusty. Polecam ten sposób, bo daje ciekawy efekt i co najważniejsze jest zdrową alternatywą dla kupnych barwników. Zdecydowałam się(...)cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, miękkie masło oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, a następnie podzielić
zadanie-gotowanieJeśli jednak dbacie o linię, wcale nie musicie smażyć ich na głębokim tłuszczu - równie dobre, za to o wiele mniej tłuste, można po prostu upiec w piekarniku. Zrobienie dobrego ciasta drożdżowego wymaga trochę czasu, ale samo pieczenie zajmuje niecały kwadrans. Jeszcze krócej trwa zrobienie lukru. Składniki: dwie szklanki mąki tortowej (700 ml) 50 g świeżych drożdży 50 g cukru(...)trzykrotnie, wlewamy go do wyjętej z piekarnika mąki i dokładnie mieszamy drewnianą albo plastikową łyżką. Dodajemy cukier, szczyptę soli, a potem - pojedynczo - 3 jajka. Kiedy całość dokładnie wymieszamy łyżką, ciasto zagniatamy w misce ręcznie przez ok. 10 minut. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, porcjami dodajemy roztopione masło i zagniatamy dalej. Gdy ciasto będzie śliskie i będzie dobrze odchodzić
W SMAKPączki to smaczna przekąska z ciasta drożdżowego, powstają z mąki, jajek, mleka i masła. Formowane są w spłaszczone kuleczki nadziewane dżemem. Smaży się je na głębokim tłuszczu, co sprawia, że na zewnątrz są rumiane a w środku mięciutkie i puszyste. Poniżej zaprezentuję Wam pyszny przepis na tradycyjne pączki – puszyste, mięciutkie i mega smaczne. Pączki pięknie wyrastają i zachowują swoją(...)dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać do niej cukier, cukier wanilinowy, roztopione masło, spirytus, żółtka, resztę ciepłego mleka oraz zaczyn. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrabiać ręcznie przez ok. 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować
Alle Dobre!kopiowałam podobny obiad w domu, ale dopiero dzisiaj odważyłam się przygotować bułę samodzielnie. Jakie było moje zdziwienie, że jej przygotowanie jest tak proste! Trochę czasochłonne (jak to bywa z ciastem drożdżowym), ale efekt jest rewelacyjny! I tak moje Knedliki podałam z kurczakiem po czesku (w sosie chrzanowym), który był tak znakomity, że zniknął zbyt szybko i nie doczekał się sesji(...)mąki i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, olej, kajzerkę i tyle mleka, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto, nieco gęstsze niż do tradycyjnej drożdżówki. Po około 10 minutach wyrabiania ciasto powinno być zwarte i z łatwością odchodzić od miski. Wierzch ciasta oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy
Rozpustne gotowanieUwielbiam zapach ciasta drożdżowego, a tym bardziej lubię wszystkie wypieki z jego udziałem. Jeżeli chodzi o cynamon, to lubię jego zapach, smak, ale nie w przesadnej ilości. Te bułeczki są niezwykle urocze, a jakie pyszne. Są lekko chrupiące na zewnątrz i pysznie mięciutkie w środku, na drugi dzień równie pyszne. Zapach przy wypieku takich bułeczek jest w domu piękny. Cynamonowe(...)Wykonanie: W misce (lub w misie robota kuchennego) wymieszaj mąkę i suche drożdże. Dodaj olej, powoli wlewaj mleko, dodaj cukier, wyrabiaj przez mniej więcej 5 minut lub dłużej, jeśli ciasto będzie nadal zbyt lepkie. Wyrobione ciasto przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 2 części, aby łatwiej było je rozwałkować, połóż
dom-agi.plwyrośnięcia. Każde pieczone na rozczynie pieczywo ma delikatniejszy smak niż to na zakwasie, bo w trakcie wyrastania ciasta nie powstaje kwas mlekowy. Jedną z zalet długiego czasu wrastania ciasta drożdżowego jest to, że smak drożdży przestaje być wyczuwalny. Zmniejsza się też zawartość naturalnego kwasu fitowego, który hamuje przyswajanie wapnia, magnezu czy żelaza. Składniki (na ok. 10 bułek(...)oliwę z oliwek, 20 g drożdży rozprowadzonych w ciepłym mleku (ok. 30 stopni Celsjusza) oraz garść posiekanych czarnych oliwek. Całość mieszamy łyżką, a potem zagniatamy ręką do czasu, aż ciasto będzie na tyle gładkie, że bez problemu będzie odchodzić od ręki i miski. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy nieco mleka, jeśli zaś będzie się zbyt lepić - nieco mąki. Rosnące ciasto
W SMAKSernik borówkowy to obłędnie pyszne letnie ciasto. Super kremowa, aksamitna konsystencja i mocno owocowy smak sprawiają, że to ciasto, które po prostu uzależnia! Gwarantuję, że na jednym kawałku tego przepysznego serniczka się nie skończy. Najlepszy sernik borówkowy z polewą śmietankową Gdybym miała wybrać tylko jedno ciasto, które mogłabym jeść przez całe życie, prawdopodobnie byłby to sernik. Mój idealny sernik jest(...)Zostaw go na godzinę w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Dopiero po tym czasie wyjmij ciasto na blat, do pełnego ostudzenia. Sprawdź też inne przepisy na pyszne ciasto z owocami: Ciasto jogurtowe z malinami Ciasto z truskawkami i kruszonką Szybkie ciasto z brzoskwiniami Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Rustykalna tarta z wiśniami Drożdżówki z borówkami i serem Drukuj Sernik
Na-talerzu.plparze w Polsce mają przeróżne nazwy: pampuchy, parowce, parowańce, parzaki czy buchty (nie mylić z czeskimi bułeczkami o tej samej nazwie). Nazywamy je różnie, ale łączy je jedno - to ciasto drożdżowe gotowane na parze uformowane w spłaszczoną od spodu kulę, po ugotowaniu puszyste i sprężyste. Mogą być podawane na przeróżne słodkie i wytrawne sposoby. Ja po pierwszym zbiorze truskawek postanowiłam(...)misce wymieszać mąkę z solą i resztą cukru oraz rozbełtanymi jajkami. Do miski dodać namnożone drożdże. Wymieszać. Dodać stopione, ale nie gorące masło. Składniki mieszać drewnianą łyżką kilka minut. Ciasto ma wilgotną konsystencję. I tak ma być. To zapewni kluskom miękkość i sprężystość po ugotowaniu. Niech Was nie kusi chęć dodania większej ilości mąki. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić
Weekendy w domu i ogrodzieParowańce, pampuchy to nic innego jak pyzy przygotowane w nieco inny sposób 😋 Miękkie ciasto drożdżowe ugotowane na parze. Poniższe pyzy idealnie smakują podane na słodko (np. z sosem owocowym i śmietaną) lub na słono z sosem pieczeniowym. Zachęcam do jedzenia lekkich dań i...gotowania na parze! Składniki na 12 dużych sztuk: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)żółtka lekko roztrzepać. Do robota kuchennego wsypać mąkę i szczyptę soli. Następnie wlać wyrośnięty rozczyn i jajka. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą (polecam wykorzystać robot kuchenny z hakiem; ciasto należy wyrabiać kilka minut) i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uwaga: ciasto będzie lekko kleić się do rąk, ale nie dosypujcie zbyt dużej ilości mąki! Przygotowane ciasto przełożyć do miski
UgotowaćSkładniki / Ingredients: 1/2 kg mąki luksusowej do ciast drożdżowych / 1/2 kg flour luxury to the yeast cakes 1 opakowanie cukru waniliowego / 1 package vanilla sugar 3 łyżki cukru / 3 tablespoons sugar 2 jajka / 2 eggs szczypta soli / pinch of salt mleko (ok. 2 szklanki) / milk (about 2 cups) 9 g drożdży błyskawicznych / 9 g instant yeast olej(...)łyżką wszystkie składniki, dopóki się nie połączą na idealną masę. W czasie mieszania dolewaj mleka (musi mieć temperaturę pokojową). Konsystencja powinna być nie za rzadka, nie za gęsta. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia minimum 30 minut. Czekamy, aż ciasto urośnie tak, że wypełnij miskę. Na patelni rozgrzewamy olej (ale nie za bardzo). Pempuchy kładziemy
Projekty ze smakiemLukier: – 1 szklanka cukru pudru – 3 łyżki gorącej wody lub cytryny Przygotowanie: Mąkę pszesiewamy do miski malaksera lub robota kuchennego ( Ja użyłam blendera ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego). Żółtka wybijamy do osobnej miseczki w której będziemy ubijać je z cukrem. Masło rozpuszczamy i studzimy. Przygotowujemy również mleko – podgrzewamy do temperatury ok. 35 stopni (Polecam Wam, używać(...)soli na pulchną masę odstawiamy. Gdy nasz rozczyn jest już gotowy dodajemy go do pszesianej mąki oraz nasze żółtka. Całość wyrabiamy. Dodajemy pozostałe mleko oraz spirytus cały czas wyrabiając ciasto. Na końcu przelewamy delikatnie nasze przestudzone masło. Wyrabiamy kilka minut aż ciasto będzie elastyczne i dobrze napowietrzone. Jeśli nasze ciasto będzie się bardzo kleiło mimo iż użyliśmy sprzętu do wyrabiania
I LOVE LIFEfarszu użyłam mięsa z udek z rosołu, ale można użyć też piersi z kurczaka. Gotowe pierożki świetnie smakują jako paszteciki do barszczu, z sosem czosnkowym lub solo ;-) Składniki: Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1/4 kostki margaryny - rozpuścić 50g drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano Farsz: mięso z dwóch(...)dużych oczkach ser żółty i wymieszać. Jeśli robimy farsz z piersią z kurczaka, należy ją najpierw drobno pokroić i usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy kebab gyros. 2. Zrobić ciasto: z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka oraz łyżki mąki zrobić zaczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe mleko, jajko, żółtko, sól, oregano oraz zaczyn. Wyrobić gładkie elastyczne
Kuchnia domowa AniRacuchy z ciasta drożdżowego- miękkie i puszyste, odpowiednio słodkie i smakujące... dzieciństwem ❤️ Jako dziecko często je jadłam- robiła je moja mama oraz babcia, teraz robię ja, aby i moja córka będąc już dużą 'dziewczynką' też miała smaczne wspomnienia, jak ja 🥰 Zazwyczaj racuszki drożdżowe robię z jabłkami, ale warto mieć na uwadze sezonowość więc dziś są z rabarbarem. Powiedzenie: 'warto czekać(...)minut w ciepłe miejsce. Do rozczyny wlać pozostałą porcję mleka, roztopione masło, wsypać cukier waniliowy, wbić jaja, przesiać mąkę i dobrze wyrobić drewnianą łyżką, aż znikną grudki mąki, a ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Kolejno dodać pokrojony rabarbar, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut (najlepiej wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 stopni). Na patelni dobrze rozgrzać
Kraina Miodem Płynącakuchni. Nie dlatego, że robiłam wyjątkowo dużo różnych rzeczy. Skupiłam się na jednym - drożdżówce . Gdzieś w międzyczasie przygotowałam pyszny koktajl i szybką sałatkę na obiad, ale to właśnie ciasto drożdżowe pochłonęło całą moją uwagę. Zrelaksowało mnie niesamowicie, i sprawiło, że znów nabrałam chęci na blogowanie. Przez ostatni miesiąc pisałam bowiem raczej z przyzwyczajenia czy też niepisanego obowiązku. Moją głowę zaprzątają(...)zorganizuję go sobie nieco lepiej, żeby mieć dla bloga więcej czasu. Bo przecież ja to po prostu lubię robić, prawda...? Dzisiaj jednak nie o drożdżówce będzie mowa, a o cieście zupełnie innym, choć też z rabarbarem ( no ba! ). Połączyłam intensywnie czekoladowe brownie z delikatnym, waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało
Pożeraczka, czyli raz adobrze