ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:414/1038)

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. 180

truskawkami i rabarbarem, bo sezon rabarbarowy już chyli się ku końcowi, wiec należy korzystać! Bułeczki wyszły obłędne! Puszyste, mięciutkie, a dzięki dodatkom wyjątkowo soczyste. Polecam! Składniki na bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem  na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki(...)pieczemy w nim wyrośnięte bułeczki. Po 20 minutach powinny być już złoto-brązowe, czyli gotowe. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!!!      Jeśli macie problem ze zrobieniem ciasta drożdżowego to polecam ten  artykuł, może okaże się pomocny

Rozpustne gotowanie
Bułki z ziarnami 560

Bułki z ziarnami powstały z ciasta drożdżowego przygotowanego na bazie dwóch rodzajów mąki pszennej (typ 650 i pełnoziarnistej). Ich wnętrze oraz wierzch wzbogaciłam o sporą ilość smacznych i zdrowych nasion. Są to bułki bardzo sycące i choć ładnie wyrastają, nie można ich zaliczyć do kategorii lekkiego pieczywa drożdżowego. Z podanych proporcji można przygotować 10 dość dużych bułek. Bułki z ziarnami(...)pozostałe na sicie otręby z mąki pełnoziarnistej wrzucić z powrotem do miski), dodać sól i ziarna, następnie dodać wyrośnięty rozczyn i wlać resztę mleka oraz większą część wody - wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby pozostałą wodę (w zależności od wilgotności mąki), pod koniec wyrabiania wlać masło - ciasto będzie dość klejące, ale nie ma potrzeby dosypywać większej ilości mąki - ciasto przełożyć

Smakołyki Bereniki
Struan z rodzynkami i cynamonem w majowej Piekarni Amber 151

żniwach, w przeddzień święta Michała Archanioła (29 września). Do jego wypieku używano zazwyczaj wszystkich zebranych w ciągu roku ziaren i nasion, które były dostępne po zbiorach. Mi przypomina bardziej ciasto drożdżowe niż chleb, ale ja nie słodzę herbaty i kawy, to słodki smak odbieram nieco inaczej. W każdym razie do porannej kawy lub na słodkie tosty nadaje się znakomicie. Pewnie(...)połowę składników (foremka 25x11 cm) - polentę zastąpiłem kaszą kukurydzianą, ryż brązowy - ryżem basmati - dałem trochę mniej cukru - z kaszy kukurydzianej, płatków owsianych i otrębów zrobiłem namaczankę Struan wersja drożdżowa – przepis stąd – kilk ! ( tłumaczenie przepisu przez Marcina) Składniki (foremka 25x11 cm):   380 g mąki pszennej chlebowej   25 g polenty (zastąpiłem kaszą kukurydzianą)   16 g płatków owsianych

Przepisy na domowy ser i chleb
PIECZONE OPONKI SEROWE - odchudzona "oponka" Ci się upiecze. 193

oponek i stopnia zarumienienia) 7. Piec 10-15 minut, kontrolując ich przyrumienienie. Są bardzo dobre, ale jak już wyżej wspomniałam - trudne je do czegokolwiek porównać. Delikatnie wyczuwa się ser. Ciasto jest sprężyste, chrupiące z góry, a w środku delikatne i mięsiste. Śmiało można je przekroić i posmarować marmoladą, konfiturą, nutellą (obrońcy zdrowego trybu życia nie krzywcie się - dla mnie czekolada(...)wersja gluten free wyskoczy z piekarnika. MAMY TŁUSTY CZWARTEK , WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE: *pączki pieczone z drożdży suchych i pączki pieczone z drożdży świeżych,*oponki smażone, *rogaliki z krucho-drożdżowego ciasta, *kokosanki. WSZYSTKO W WERSJI TRADYCYJNEJ I BEZGLUTENOWEJ.  Przepisy znajdziecie tutaj:   KLIKNIJ

Wypisz Wymaluj
Babka drożdżowa z czekoladą 397

Całość w smaku przypomina trochę Cinnabons z dodatkiem czekolady :) Przepis znalazłam na stronie ' I love bake ' i wbrew zaleceniom, pokroiłam je jeszcze na ciepło ;) Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto drożdżowe: 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru brązowego 3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko, w temp. pokojowej 1 żółtko, w temp. pokojowej(...)minut do wyrośnięcia. 2. W misce łączymy wyrośnięte drożdże z resztą mąki i cukru, dodajemy jajka i sól. Zagniatamy chwilę, dodajemy margarynę i zagniatamy 10 minut, aż ciasto będzie zwarte i jednolite. Miskę  z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 70 minut. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i wałkujemy na placek o wymiarach

My Culinary Art
Pastelowa Drożdżówka 127

ciasto z owocami na maślance lub drożdżówkę na maślance zamiast mleka. Wybrałam drugą opcję i bardzooo się cieszę. Drożdżówka jest prosta i szybka w przygotowaniu (nie licząc czasu wyrastania ciasta drożdżowego). Idealna z masełkiem, dżemem, konfiturą lub innym waszym ulubionym dodatkiem. Kropką nad i, która ze zwykłej drożdżówki robi ją niezwykłą jest brązowy cukier i migdały na wierzchu… Mniam(...)mieszamy ręka do połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem brązowym i migdałami. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. The post Pastelowa Drożdżówka appeared first on Made

Made By Mom And Son
Małe donaty amerykańskie 275

Zawsze chciałam je zrobić, a w ostatnim czasie u mnie w domu robiło się tylko faworki i pączki z serka homogenizowanego. Po miłym i zadowalającym spotkaniu z ciastem drożdżowym, zaryzykowałam kolejny raz. I chociaż może nie wyrosły strasznie duże, bo nie są jak z amerykańskich filmów to i tak mi smakują. Domownikom też. Przepis ze słynnego już biedronkowego czasopisma "Moje(...)ciepłe miejsce na 10 minut. Pozostałe składniki i drożdże umieścić w misie robota i miksować do czasu uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość 1 cm. W cieście wycinać szklanką większe kółka, a kieliszkiem w ich środku małe. Pozostałe ciasto znów zagnieść i rozwałkować w celu

Pasja Smaku
Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową 131

Brioche lekka i puszysta, leciutko słodka, doskonała z masełkiem. Wypróbowałam też wersję z wodą różaną. Nam smakowały obie wersje. Pewnie w niedługim czasie znowu będę te

In my kitchen
Focaccia z pieczarkami, cukinią i pomidorem 115

Focaccia to moje ulubione włoskie pieczywo. Przygotowujemy je bardzo często. Podstawą jest zawsze ciasto drożdżowe z dodatkiem oliwy z oliwek. Tym razem przygotowałam focaccię w prostokątnej blaszce. Dodatkami była cukinia, drobniutkie pieczarki i pomidor rzymski. Nie zabrakło czarnuszki, grana padano i posiekanej natki z pietruszki oraz suszonego oregano! to Była prawdziwa uczta dla zmysłów! Focaccia z cukinią, pieczarkami(...)posiekanej natki z pietruszki 2 łyżeczki suszonego oregano sól do smaku Przygotowanie: Do miski dodajemy drożdże, sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz wodę. Mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy na oprószonym mąką blacie. Blachę natłuszczamy oliwą z oliwek. Wykładamy ciasto. Nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość. W tym czasie pomidora i cukinię kroimy

Moja smaczna kuchnia
Pierniczki herbaciane 194

mono korzenne, słodkie i nie da się im powiedzieć nie:) haha moje uzależnienie. Przyznaję się moimi faworytami co do pieczenia są właśnie pierniczki, serniki i wszelkie wytwory z ciasta drożdżowego. Pochłaniam to w każdej ilości jakie tylko jest w stanie pomieścić mój żołądek. W tym roku postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać esencji herbacianej. Efekt był ciekawy, muszę przyznać(...)oraz dodajemy wszystkie sypkie składniki. W stożku robimy dziurę i wlewamy w nią wcześniej przecedzoną przez sitko esencje herbacianą, jajka oraz miód. Wszystkie składniki zagniatamy razem i tworzymy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy (grubość około 3-5 mm) i wycinamy z niego pierniki. Gotowe ciasteczka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rolada Makowa | Makowiec 731

zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na zawijaki z makiem , które będą idealną opcją na święta, a także sprawdzą się jako słodka przekąska do kawki. PRZEPIS NA ROLADĘ MAKOWĄ Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej 150 g masła 6 żółtek 180 ml mleka 40 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki soli MASA MAKOWA(...)łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami, prócz masła. Podczas zagniatania ciasta stopniowo dodawać roztopione masło. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Białka ubić na sztywną pianę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do masy makowej dodać wszystkie składniki

Przepiski.pl
Czarne oponki z węglem aktywnym kokosowym 132

Zainspirowana modnym ostatnio węglem aktywnym kokosowym zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem tego składnika. I oto przepis na czarne oponki z sosem czekoladowym z malinami. mąka pszenna jasna 500 g mleko  100 ml żółtka 5 szt. masło 25 g węgiel aktywny kokosowy - 4 łyżeczki drożdże suche 1 opakowanie ksylitol lub cukier trzcinowy jasny  1/2 szklanki spirytus(...)puch stawiając. W  2-3 łyżeczkach mleka dokładnie wymieszaj węgiel aktywny kokosowy. Wsyp mąkę do misy, wlej rozczyn i dokładnie wyrabiaj ręką, wlewaj mleko cienką strużką, aby ciasto było właściwej konsystencji, następnie wlewaj roztopione, chłodne masło i wyrabiaj jeszcze, a gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Ciasto wyrasta około od godziny do dwóch

AZgotuj!
Tradycyjne pszenne bagietki 142

Wypiek chleba na zakwasie opanowałam do perfekcji jak i ciasta drożdżowego. Od dłuższego czasu przymierzałam się do czegoś trudniejszego, chociaż tak naprawdę strach ma wielkie oczy i jak się okazało, to wcale takie trudne nie jest. Uwielbiam bagietki, zresztą cała moja rodzina je uwielbia i od tego postanowiłam zacząć. Wiem, że efekt finalny może nie jest zachwycający, bo ich kształt(...)Wielogodzinne wyrastanie i kilkukrotne składanie nadaje bagietkom niesamowitego aromatu z lekko orzechowym posmakiem. Wymagają trochę czasu, dokładnie proces ich wyrastania, minimum godzin: pierwsze wyrastanie 3 godziny, potem trzykrotne składanie ciasta w odstępne 20 minut, kolejne wyrastanie 2 godziny, formowanie i jeszcze godzinka wyrastania, ale naprawdę warto, nawet jeżeli wyjdą tak koślawe jak moje, to gwarantuję, że smak Was zachwyci. Przepis

greenscarf
Cebularz warszawski 129

Cebularz warszawski to wytrawne ciasto drożdżowe z cebulą, czosnkiem i tymiankiem, inspirowane słynnym cebularzem lubelskim. Proste i szybkie w przygotowaniu jednocześnie dość efektowne :). Można go podawać na na zimno lub podpiec tuż przed podaniem, u nas nieodłączny dodatek do hummusu , wszelkiego rodzaju sałatek i owoców morza.  Czas przygotowania: 80 minut Porcje: 5 (foremka 25x10 cm) Składniki: Chleb(...)łyżeczki soli Przygotowanie: Farsz Cebulę pokrój w pióra, zeszklij na oliwie, pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce, tymianek, paprykę i sól, przestudź. Ciasto Drożdże wymieszaj z letnią wodą (nie gorącą!), cukrem, 2 łyżki mąki i solą, odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałe składniki ciasta, wyrób. Blat podsyp mąką, ciasto rozwałkuj na prostokąt

SzczyptaSmaQ
Pizza na kalafiorze 135

Przyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej przygotowanie i właśnie dzisiaj wspólnie ją zrobiliśmy.  Składniki: Spód pizzy: kalafior średniej wielkości 1jajko 0,5 szklanki sera żółtego 1 płaska łyżeczki bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki do pizzy(...)sicie (najlepiej odcisnąć nadmiar wody przez gazę). Do odciśniętego kalafiora dodajemy jajko, ser (starty na tarce o najdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy starty ser żółty

Salonik smaków
WIENIEC DROŻDŻOWY Z SEREM 92

może być lepszego w niedzielne popołudnie, niż unoszący się zapach świeżo pieczonego ciasta drożdżowego ? Pałaszowanie go zanim wystygnie ;) Tak było u mnie wczoraj, a dzisiaj pozostały okruszki, przepis i zdjęcia :)   SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki (użyłam tortowej) 200 ml mleka 50 g miękkiego masła 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 1/4 szklanki cukru szczypta soli  2 kostki sera(...)Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wyrośnięty zaczyn łączymy z resztą składników, wyrabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 na 30 cm. Tak przygotowane ciasto smarujemy nadzieniem, posypujemy rodzynkami i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Roladę przecinamy na pół

Kuchnia w opałach