Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (+ mąka na podsypanie stolnicy) 35 g świeżych drożdży 3 żółtka 100 g masła 3 łyżki cukru 250 ml mleka szczypta
Qchnia po prostuzachowuje świeżość, nie psuje się i może leżeć nawet kilka tygodni. Nie dane mi było tego sprawdzić, gdyż nasz kulicz został zjedzony od razu podczas śniadania. Upiekłam go z drożdżowego ciasta z dodatkiem twarogu, dzięki czemu był wilgotny, a jednocześnie lekki. W tym roku będzie powtórka:) Na blogu znajdziecie również przepis na kulicz w wersji tradycyjnej. Kulicz twarogowy Składniki: zaczyn
Obiad gotowychlebek nie wymaga żadnych umiejętności, ani mnóstwa czasu i naprawdę wystarczy 10-15 minut, aby móc przygotować świeże, domowe pieczywo. To świetne rozwiązanie dla osób nielubiących monotonnego wyrabiania ciasta drożdżowego! Piekłam go już kilkakrotnie, lecz przeważnie na mące pszennej, ale ostatnio zabrakło mi jej odpowiedniego typu, więc użyłam mąki żytniej, którą akurat posiadałam. Możecie dodać do niego swoje ulubione
Di gotujeciasta parzonego i podanych z domowym sosem czekoladowym, przepis tutaj: https://ugotowac.blogspot.com/2016/02/churros-z-sosem-czekoladowym.html 3. twarogowych mini pączków, przepis tutaj: http://ugotowac.blogspot.com/2015/10/twarogowe-paczusie.html 4. racuchów przygotowanych na bazie ciasta drożdżowego nadzianych kawałkami jabłek, przepis tutaj: https://ugotowac.blogspot.com/2018/01/racuchy-z-jablkiem.html 5. małych ptysi nadzianych budyniem, polanych mleczną czekoladą i posypanych posiekanymi orzechami włoskimi, przepis tutaj: http://ugotowac.blogspot.com
Ugotowaćrozpuszczenia się drożdży/cukru. 2. Drożdżowy zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10-15min. 3. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. 4. Wlej mleczko kokosowe i zaczyn drożdżowy - wyrabiaj ciasto przez 5-10min do całkowitego połączenia składników i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h. 5. Blat podsyp mąką i wyłóż wyrośnięte ciasto i ponownie wyrób - podsyp
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTłusty czwartek już jutro! W ostatni czwartek karnawału wręcz nie wypada nie zjeść pączków czy faworków. Zgodnie z tradycją do woli możemy objadać się słodkościami.
Przepisy Kulinarnemnie na blogu pączki. Wiecie ,że pączki są starsze niż myślimy. Skąd się wzięły? Początków pączkowej historii należy szukać w Starożytnym Rzymie i na Bliskim Wschodzie. Robiono je z ciasta drożdżowego ale nie słodzonego, bardziej chlebowego ze słoniną w środku. Egipcjanie próbowali je obficie słodzić.W Polsce pączki … Czytaj dalej Pączki warszawskie
gotuj ze mnąPostanowiłam dołączyć do akcji "Wypiekanie na śniadanie" Tematem była ensamaida, czyli delikatne, drożdżowe ciasto z Majorki, z dużą ilością masła, zawinięte jak ślimak. Jest dosyć czasochłonne. Nigdy nie byłam na Majorce, nie jadłam ensaimady , nie wiedziałam więc czego się spodziewać. Teraz już wiem że powinno mi wyjść ciasto lekko się rozwarstwiające. Moje takie nie było ale chyba dlatego
Stare GaryNaleśniki z dżemem i musem malinowym to z całą pewnością danie, który zasmakuje każdemu dziecku, ale nie tylko… szybkie, delikatne naleśniki z dżemem polane domowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zostałam zaproszona do wzięcia udziału w akcji „Wypiekanie na śniadanie” i razem z innymi blogerkami przygotowywałam Cynamonowe cruffiny z przepisu z bloga „Smaki
czarrna od kuchniSzybkie naleśniki z cukrem pudrem to danie, które z całą pewnością zachwyci każde dziecko. Szybkie i bardzo proste w wykonaniu naleśniki. Tym razem będą to zwykłe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne naleśniki z jogurtem to przepis na szybki i bardzo smaczny obiad. Takie naleśniki możecie również przygotować na kolację, albo na śniadanie i podać z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyrośnięte, lekkie i puszyste. Tradycyjnie smażę je na smalcu lub na oleju roślinnym. Pączki drożdżowe są cudowne na Tłusty Czwartek. - tradycyjne pączki drożdżowe - szykowane na samych żółtkach - najlepsze drożdżowe ciasto na maśle
AniaGotuje.plPiekłam już wcześniej podobną babkę i wiem, że zaparzanie to dobry sposób na zachowanie świeżości ciasta drożdżowego. Babka z tego przepisu wychodzi puszysta i wilgotna jednocześnie. A to właśnie oznacza, że będzie smaczna zarówno pierwszego jak i kolejnego dnia po upieczeniu. Do babek często dodaje się rodzynki, ale nie wszyscy je lubią, więc tym razem użyłam suszonej żurawiny. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaNo i znów poprowadziłam kolejny, nieziemsko słodki Kurs Cukierniczy I stopnia. Królowały drożdżówki, ciasta na bazie musów, mirror glaze , chrupiące ciasteczka, mono desery i pyszne tartaletki
Ostra na Słodko