ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:388/1038)

Drożdżowy wieniec z porami, goudą i boczkiem 126

smakowitości wieniec dziś przedstawiam. Smak jest nieziemski a dodatek ziół w postaci oregano i tymianku idealnie aromatyzuje nie tylko wieniec ale cały dom, podczas pieczenia pachnie w całym domu. Ciasto drożdżowe jest puchate i leciutkie, idealne do tego nadzienia z boczku. Polecam gorąco. Drożdżowy wieniec z porami, goudą i boczkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowy Koszyczek Wielkanocny 194

Składniki:  2,5 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy 4 szklanki

Świat Ciasta
"Wsiąść do pociągu byle jakiego..." - mam pociąg do pieczenia; pizzugette/pizzeryjki, czyli wariacje na temat pizzy. 126

eskapady przygotowujemy sobie niekłopotliwy prowiant, który pozwoli nam pozostawać dalej od cywilizacji. Tym razem przygotowałam zainspirowane "internetami" pizzugi (mariaż pizzy z maczugą), to znaczy ukryte w cieście drożdżowym, nadającym się także na tradycyjna pizzę, tradycyjne dodatki jak salami, sos pomidorowy i ser. Oczywiście miała być mozzarella, ale złe Tesco 30 kwietnia ulokowało na swoich półkach paczkę(...)skończyło się na goudzie, na szczęście obecnej w domu. Trochę gorzej przez to się zwijało, powinnam ją zetrzeć, ale kostki też mogą być. Najpierw trzeba zająć się ciastem. Biorę: - 600g mąki pszennej  typ 650 - 32g świeżych drożdży - 1 łyżeczkę cukru - 2 płaskie łyżeczki soli -350g ciepłej wody - 3-4 łyżki oliwy - 1 jajko Przesiewam mąkę do naczynia

I tu będę miała takie te
Pizza z papryczkami peperoni 136

spotkaniach z przyjaciółmi czy podczas sylwestrowej domówki. Oczywiście kwestię dodatków zostawiam Wam, ale warto czasem spróbować czegoś innego. A papryczki peperoni zdecydowanie dodają charakteru takiej domowej pizzy Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej do pizzy typ 00 TOTA pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie suchych drożdży (8 g) 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oleju lub oliwy(...)suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Wyrabiamy ciasto dłonią tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Warto je wyrabiać ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką) na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie

Słodkie okruszki
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 170

Tradycyjne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego-mięciutkie z warstwą pełną białego maku, orzechów, mielonych migdałów i skórki pomarańczowej, choć u nas nie ma tej tradycji ja pokusiłam się o zrobienie swojej wersji, zredukowałam troszkę ilość masła,  bo w oryginale wg mnie było go stanowczo za dużo, te rozpływają się wręcz w ustach, choć ciasto zrobiło mi trochę psikusa albo

Wanilia i Kardamon
Tarta drożdżowa z bobem 227

pomysłu co zrobić na obiad, najłatwiejszym wydaje mi się tarta. Tym razem nie miałam w lodówce gotowego ciasta francuskiego, ale ciasto drożdżowe  to chyba najłatwiejsze z możliwych do zrobienia. Tarta drożdżowa z bobem SKŁADNIKI: 200g mąki tortowej 60g masła roztopionego pół opakowania drożdży instant 1 jajko 1 łyżeczka soli 0,5kg bobu wędzony boczek (szynka, baleron) 1 cebula

MarciochaKucharzy
Rogaliki z różą mamy Majki 155

konfiturę z róży. Na jeden trójkąt dajemy około 1/4 łyżeczki- ważne, żeby nie dać za dużo nadzienia bo wypłynie, a rogaliki nie będą takie smaczne (nadzienie zdominuje łagodny smak drożdżowego ciasta). Zwijamy rogaliki, układamy na blasze wyłożonej papierem (nie za blisko bo trochę rosną), smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem, orzechami lub kokosem. Pieczemy około 15 minut, aż będą złote

les mirabelles
Cinnamon rolls, czyli bułeczki cynamonowe 138

ponieważ nic tak bardzo nie kojarzy mi się z jesienią jak one. Co w nich takiego jesiennego ? Zawierają ogromną ilość cynamonu, który jest przyprawą silnie rozgrzewającą. Dodatkowo to ciasto drożdżowe, które dla mnie jest znakiem jesieni. Cinnamon rolls to dobry dodatek do jesiennego wieczoru z książką, czy też sesji z ulubionymi serialami lub programami . Uwielbiam zajadać się nimi siedząc(...)wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj wyrośnięte drożdże, jajko i ciepłe mleko (podgrzej je z dodatkiem miodu). Wyrób elastyczne ciasto, przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1h w ciepłe miejsce. Olej kokosowy rozpuść, możesz dodać do niego ksylitol w ilości według upodobań. Jeśli chcesz, aby bułeczki

365 dni dookoła kuchni
Czosnkowo – ziołowy chlebek 74

oregano Czosnkowo – ziołowy chlebek – przepis Składniki na ciasto mieszamy i przez chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, a my w tym czasie przygotowujemy masło czosnkowo- ziołowe. W misce mieszamy masło, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startą na drobnych oczkach cebulą i ziołami. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm kroimy w podłużne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Buchty z rabarbarem i truskawkami 121

popękają, to nie ma znaczenia, wyglądają i tak pięknie i są naprawdę pyszne. Buchty na Śląsku (ale nie tylko) to słodkie bułeczki sklejone ze sobą bokami bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z owocowym nadzieniem. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dyniowy warkocz drożdżowy z nadzienim makowym 134

Uwielbiam domowe wypieki drożdżowe, nie tylko za smak i i zapach, ale to najzdrowsze słodkości jakie możesz przygotować w domowym zaciszu. O tej porze roku dodatek dyni narzuca się sam, a ponieważ chlebki i chałki gościły już na blogu dziś zapraszam na dyniową drożdżówkę z makowym nadzieniem. Pycha, to trzeba koniecznie skosztować! Składniki na ciasto: 350 g mąki orkiszowej jasnej(...)proponuję mój patent. Na płycie ceramicznej układam kratkę do studzenia wypieków, na kratce zamrożone kawałki chałki i nastawiam bardzo niską moc. Za około 5-10 minut mam świeżutkie, pachnące ciasto drożdżowe jak z piekarnika. Tak samo rozmrażam wszystkie bułeczki, są chrupiące i pyszne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
przekąski z kiełbasą 122

drogę, w podróż, na piknik... :) dobra przekąska  Jak widać niewiele potrzeba żeby przygotować sobie fajną przekąskę :) Ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość 6-8 mm ... Wycinamy krążki... Wałkujemy i dodajemy kiełbasę, cebulę, szpinak i ser... Zawijamy boki i zakręcamy jak krokiety... Dla niecierpliwych jest wersja maxi :) Taki "krokiet", to już słuszna porcja :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem, nacinamy i wstawiamy

chleba naszego
Mini chlebki z oliwkami 156

przykryj i zostaw na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temp. 200-210 C około 20 minut na środkowej półce piekarnika, i UWAGA: bez termoobiegu (to powoduje wysychanie drożdżowego ciasta!). Smacznego! ps. Następnym razem zrobię z podwójnej ilości, bo wciągnęliśmy z Miśkiem je wszystkie w 10 minut

greenscarf
Grzebyki Marysi 139

mąki pszennej luksusowej od Młynomag T550 . Mąka już na pierwszy rzut oka wydaje się być bardziej puszysta niż ta, którą zwykle używałam. Ta najlepiej nadaje się do wypieku ciast drożdżowych, ucieranych oraz do naleśników czy pierogów. Dodatkowym jej atutem jest to, że pochodzi ze zbóż najwyższej jakości. Polecam :) 500g mąki pszennej Młynomag t550 + do podsypania 250g margaryny 1/3 kostki(...)grzebyczki nie muszą być w temp. pokojowej. Moje były prosto z lodówki. Mąkę, margarynę i smalec posiekać. Żółtka utrzeć z drożdżami i dodać do pozostałych składników. Zacząć zagniatać ciasto. Gdyby okazało się, że będzie za twarde należy dodawać stopniowo po trochę śmietany. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na pół (będzie

Smakołyki Asi
Pączki! 191

miejsce stworzone dla poszerzenia kulinarnej uciechy. :3 Mam to szczęście, że mogę pochwalić się rodzinnym, niezawodnym przepisem na pączki. Dziś wyjątkowo zamierzam się nim podzielić. Jako, że jestem mistrzem ciasta drożdżowego, nie miałam żadnego problemu i z pączkami; mogę więc być z siebie dumna. Od dziecka miałam wyobrażenie, że to największe kulinarne dzieło, jakie kiedykolwiek, jeśli w ogóle(...)Dokładnie mieszamy. Zaraz po rozczynie dolewamy po kolei jajka, drugą szklankę mleka, spirytus, cukier, cukier waniliowy, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy, na koniec dolewamy masło. Ugniatamy do momentu, aż ciasto swobodnie zacznie odchodzić od rąk, po czym jeszcze około 10 minut. Powinno być dość luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu; powinno podwoić swoją objętość. Na przygotowanym do układania pączków

Kuchenna Kontrrewolucya
Kulebiak z kapustą i grzybami (z keksówki) 62

Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pachnącego kulebiaka z ciasta drożdżowego wypełnionego aromatycznym farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Idealnie pasuje do wigilijnego barszczu czerwonego. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE SKŁADNIKI na 2 keksówki o wymiarach 27x8 cm: 500g mąki pszennej typ 450 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50g masła 200 ml mleka 3,2% 1 jajko + 1 żółtko

kulinarnyJa
Podwójnie maślane bułeczki cynamonowe 75

Niezwykłe bułeczki z ciasta drożdżowego przekładanego masłem i brązowym cukrem z cynamonem. Pachnie nimi cały dom i są naprawdę rewelacyjne w smaku .Idealne na śniadanie lub podwieczorek same lub z kubkiem ciepłego mleka.... Moje dzieci były nimi zachwycone i ja również... Oj jeszcze nie raz zagoszczą w mojej kuchni. Zmniejszyłam ilość cukru i masła w samym cieście ,żeby przekładając ciasto

Swojskie jedzonko
Drożdżówka z Budyniem i Jabłkiem 72

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówka z budyniem i jabłkami to jeden z ulubionych wypieków w naszym domu. Bardzo lubię przygotowywać drożdżówkę z poniższego przepisu, ponieważ ciasto jest bardzo elastyczne, dobrze się z nim pracuje. Po upieczeniu drożdżówka jest puszysta, delikatna i bardzo smaczna. Domowe drożdżówki z pewnością przywołają Wam wspomnienia z dzieciństwa, bo na pewno Wasze mamy czy babcie przygotowywały(...)push({}); Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na domową drożdżówkę z budyniem i jabłkami. PRZEPIS NA DROŻDŻWKĘ Z BUDYNIEM I JABŁKIEM Składniki *przepis na blachę 20×30 Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej typu 450 50 g otrębów owsianych – można zastąpić zwykłą mąką 14 g drożdży instant 100 g cukru 50 g masła 250 ml ciepłego

Przepiski.pl
Drożdżowe ciasto morelowe 123

Słodkie, morelowe ciasto drożdżowe. Raz, dwa się przygotowuje i dobrze smakuje.  Składniki na np. okrągłą formę ok. 25 cm: 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 300 g maki tortowej extra, 3 jajka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 120 g cukru trzcinowego, 400 g suszonych miękkich moreli, ponadto: cukier gruby biały, lub trzcinowy do posypania ciasta

Moniki Smakołyki
Hot-dog z mięsem mielonym i cebula 138

Hot-dog z mięsem mielonym i cebula to alternatywa dla tradycyjnego hot-doga. Nasz wersja będzie bardzo mięsna bo będzie zawierała zarówno parówkę jak i mięso

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bardzo mięsny hot-dog 111

Czy próbowaliście już mięsnej wersji hot-doga. Trochę nietypowe połączenie, ale zapewniam Was, że jest to idealne danie dla wszystkich mięsożerców. Na pierwszy rzut oka to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą 65

Chyba nie znam osoby, która nie lubi pierogów. W związku z tym postanowiłam przygotować przepis na ich pieczoną wersję z ciasta drożdżowego. Znane są pod nazwą piecuchy, oznaczającą pierogi z pieca . Świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego. Dzięki temu, że są małe, sprawdzą się jako przekąska na imprezy w większym gronie. Będą także idealne na obiad, który można wziąć

Przepisy na widelcu
Pampuchy z kaszą gryczaną w sosie ogórkowym 219

Delikatne ciasto drożdżowe gotowane na parze z nadzieniem z kaszy gryczanej. Takie pampuchy podane z sosem smakują wyśmienicie, a już na pewno z dość nietypowym sosem. Jak dla mnie dodatek ogórków kiszonych idealnie komponuje się z kaszą gryczaną. Bazą sosu jest uniwersalny sos od Łowicza, dzięki któremu można stworzyć wiele dań według własnego smaku. CIASTO NA PAMPUCHY: 3 szklanki mąki

https:KKuchniaMniam
Bułki cebulowe z czarnuszką i szczypiorkiem. 163

Zawsze dobre cebularze, tym razem z czarnuszką. Przygotowujemy ciasto drożdżowe z 1 kg mąki, 1 kostki/ 100 g drożdży, łyżki cukru, łyżki soli, dwóch szklanek ciepłej wody, ugotowanego i rozgniecionego dużego ziemniaka. Zaczyn robimy z drożdży posypanych cukrem i rozrobionych w wodzie z dodatkiem 3 łyżek mąki. Po ~10 min. wlewamy wyrośnięty zaczyn do  mąki z solą, dodajemy ziemniaka

chleba naszego
Mini pączki z ricottą 134

gęsty serek homogenizowany), a zamiast drożdży dodaje się proszek do pieczenia, więc nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie.  Przepis idealny dla wszystkich zabieganych, zwyczajnie niecierpliwych albo nie lubiących ciast drożdżowych. MINI PĄCZKI z RICOTTĄ Składniki: 200 g serka ricotta lub gęstego homogenizowanego 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu

Bon appetit mon amie
Rogale Świętomarcińskie 142

garnku rozpuściłam masło i dodałam do niego miód. zalałam przygotowany farsz , wymieszałam . Wbiłam dwa jaja i wymieszałam masę do połączenia składników . Masa powinna być zwarta i elastyczna .   Ciasto drożdżowe :  Do misy wsypujemy mąkę , robimy w niej dołek . Rozpuszczamy drożdże w szklance ciepłego mleka z odrobiną cukru . Wlewamy do dołka w mące , delikatnie mieszamy , tak aby powstała zawiesina. Zostawiamy

Różowa kuchnia
CIASTO DROŻDŻOWE - CYNAMONOWE (ODRYWANE) 134

już moje drugie podejście do ciasta drożdżowego - odrywanego. Pierwsza wersja była z nadzieniem z białego maku. Przepis znajdziecie  tutaj . Ta dzisiejsza z cynamonem, jako że bardzo lubię tą przyprawę, zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu. Korzystam z przepisu Agnieszki , która pewnego razu przyniosła takie pyszności na jedno ze spotkań, gdzie planowaliśmy dużą imprezę. Nie skłamię, jak powiem, że ciasto

Kuchnia w opałach