ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:380/1038)

Paszteciki szczecińskie. Tradycyjny przysmak jak pączki z mięsnym farszem. PRZEPIS 74

żołnierzy. Fabryczna nazwa maszyny to „Automat do prigotowlienia pierożkow”. Aby produktowi nadać polską nazwę, pracownicy WSS Społem w Szczecinie wymyślili nazwę „pasztecik”, która lepiej przystawała do charakteru wyrobu z ciasta drożdżowego nadziewanego zmielonym farszem mięsnym – czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do zrobienia pasztecików w domowych warunkach wcale nie potrzebujesz specjalnych urządzeń. Wypróbujcie nasz przepis. Dla tego

Kulinarna Polska
Chleb orkiszowy pieczony w słoikach 68

Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić w temp. pokojowej na 8-12 godzin. Ciasto (wieczorem w piątek) Do większej miski lub pojemnika wlać wodę i rozpuścić sól i miód, a następnie zakwas. Dodać pozostałe składniki i używając drewnianej łyżki dobrze wymieszać całość, próbując wybijać tak jak ciasto drożdżowe (można w robocie mieszanie ok. 2-3 minuty). Konsystencja lekko luźna

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Drożdzowe z Masłem i Rodzynkami 77

Kochani próbowaliście już Ciasta drożdżowego z masłem i rodzynkami firmy Brześć?? Ja miałam okazję je skosztować i muszę przyznać że jest naprawdę przepyszne, jak się przysiadłam tak zjadłam prawie cały kawałek sama :P kto jak nie ja :D z kawą  rewelacja <3 Ciasto jest pulchniutkie, a dodatek rodzynek sprawia że człowiek sięga ciągle po kolejny kawałek. POLECAM

Dziś Ja gotuje
Migdałowy wieniec drożdżowy z marcepanem… 132

prawda nie planowałam dodawać żadnych nowych przepisów przed świętami, ale tym po prostu musiałam się podzielić. To pyszne drożdżowe ciasto pachnące migdałami, ze słodkimi marcepanowymi żyłkami w środku zasługuje na to, by się nim podzielić. Zrobiłam je już dwa razy w tym tygodniu i zaręczam, że jest warte tej odrobiny pracy, której wymaga :)… Continue reading Migdałowy wieniec drożdżowy

brunetkawkuchni
Migdałowy wieniec drożdżowy z marcepanem… 82

prawda nie planowałam dodawać żadnych nowych przepisów przed świętami, ale tym po prostu musiałam się podzielić. To pyszne drożdżowe ciasto pachnące migdałami, ze słodkimi marcepanowymi żyłkami w środku zasługuje na to, by się nim podzielić. Zrobiłam je już dwa razy w tym tygodniu i zaręczam, że jest warte tej odrobiny pracy, której wymaga :)… Continue reading Migdałowy wieniec drożdżowy

brunetkawkuchni
CALZONE 212

Calzone to rodzaj pizzy, która kształtem przypomina pieroga. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji wykorzystania ciasta drożdżowego w taki sposób to koniecznie spróbujcie. Jako nadzienie można użyć to, co najbardziej lubicie – na przykład warzyw i pieczarek. Takie calzone to idealny pomysł na kolację na ciepło. Z poniższego przepisu przygotujecie 2 calzone. Składniki/2 calzone: ciasto – Czytaj więcej → Artykuł CALZONE

greengoodies
Quiche grzybowy 189

przygotowuje się raz-dwa, a najmozolniejszą częścią przepisu, taką, która zajmuje najwięcej czasu jest oczyszczenie kurek:) Kiedy jednak czynność tą mamy za sobą, resztę wykonuje się błyskawicznie:) 1 op. drożdżowego ciasta na pizzę 400 g świeżych, oczyszczonych kurek 2 łyżki masła 1 cebula kilka plasterków parzonego boczku 1,5 szkl. kremówki 30% 4 jajka sos grzybowy Winiary 1/2 łyżeczki suszonego

Smaki Na Talerzu
Zawijane bułeczki "pizze" 160

także na zimno. Możemy serwować je solo lub z sosami lub smakową oliwą. Przygotowanie bułeczek wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu, wystarczy dobra organizacja pracy, a napracujemy się niewiele. Ciasto drożdżowe na bułeczki można przygotować już rano i włożyć je do lodówki ( spowolnimy proces rośnięcia ). Farsz z powodzeniem możemy przygotować nawet dzień wcześniej, przełożyć do pojemnika i schować do lodówki

kolorowotorcikowo
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 104

Miałam straszną ochotę na ciasto drożdżowe z jagodami. Niestety... sezon na jagody się jeszcze nie zaczął. Dlatego użyłam jagód ze słoiczka :) Wcześniej odcedziłam je na durszlaku, żeby obciekły z soku. Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 0,5 szklanki letniego mleka Ciasto: 0,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła 3 jajka Kruszonka

The Sweet Damsel
Gigantyczna drożdżówka z gorzką czekoladą i słodkimi malinami 146

kilku dniach bez słodyczy Misiek dopadł w nocy do resztek z koszyczka wielkanocnego Miśki, zlitowałam się nad nim i piekłam Mu wielgachną drożdżówkę. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożczy 250 ml mleka roślinnego 100 g masła kokosowego 450 g mąki pszennej szczypta soli 100 g cukru 100 g gorzkiej czekolady dżem malinowy (miałam ostatni słoik na „czarną

greenscarf
Kołaczyki z jagodami. 187

właśnie, najczęściej pojawiają się te drugie. Za nadzienie mogą nam posłużyć świeże lub mrożone owoce, dżem, twaróg lub mak, ale koniecznie oprószone kruszonką (tak przynajmniej jest u nas). Ciasto drożdżowe przygotowane z tych proporcji jest bardzo miękkie i puszyste, najlepsze jeszcze lekko ciepłe ;) Ja do nadziania moich kołaczyków użyłam mrożonych jagód, lecz w sezonie polecam oczywiście świeże. Składniki na kołaczyki(...)czasie, gdy drożdże podwoją swoją objętość, do miski dodajemy cukier oraz mleko wymieszane z jajkiem. Całość zagniatamy (ręcznie lub mikserem) przez około 8 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Teraz wlewamy masło i wyrabiamy aż do wchłonięcia się tłuszczu, czyli około 5 minut. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Rozpustne gotowanie
Kiełbaski w cieście 70

przygotowania kiełbasek w cieście użyłam ciasta drożdżowego jak na pizzę . Zamiast kiełbasek można użyć parówek. Dodatkowo do środka można dorzucić żółty ser lub podsmażone pieczarki. Takie kiełbaski najlepiej smakują na ciepło ale na zimno także są smaczne. Podaje je z keczupem lub sosem czosnkowym . składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczka

Monia miesza i gotuje
Pączki kwadratowe – przepis 66

pączków klasycznych. Kwadratowe pączki są od swoich okrągłych braci łatwiejsze w przygotowaniu. Wystarczy, że rozwałkujesz ciasto i pokroisz w jednakowej wielkości kwadraty. Wyrastanie ciasta i smażenie odbywa się jak w przypadku pączków tradycyjnych. Pączki kwadratowe smażone na smalcu to przepis, w którym wykorzystaliśmy klasyczne ciasto na pączki. Przywykliśmy do pączków okrągłych, dlatego pączki w kwadracie zapewne nieco intrygują. Takie pączusie(...)można poza tym wypełnić większą ilością nadzienia A to zapewne zadowoli entuzjastów pączków z bogatym wnętrzem Przepis na tradycyjne pączki jak każdy przepis na ciasto drożdżowe wymaga spokoju, cierpliwości i ciepła. Zrekompensuje się nam pysznymi, puszystymi i delikatnymi pączkami. Nadzienie, dekoracja oraz dodatki zależą już od naszych upodobań smakowych i estetycznych. Poza tym pączki kwadratowe już same w sobie

Kuchnia Na Wypasie
Zebra - dlaczego wychodzi zakalec? 195

powstania zakalca przyczyniają się również owoce, które puszczają sok i mogą spowodować surowienie ciasta. Mąka Do ciast biszkoptowych powinniśmy używać mąki tortowe, typ 400 lub 450, w przypadku ciasta drożdżowego przyda się mąka typu 500. Tłuszcz Taki jak w przepisie, jak jest napisane masło, to musi być masło o zawartości tłuszczu przynajmniej 82%. Masło to nie to samo co margaryna

Jak u mamy
Piątek: Calzone z warzywami i chorizo 4045

tego, co zostało w lodówce. Calzone we włoskim dialekcie znaczy… nogawka. Nie wiem jak Wam, ale nam się nie kojarzy:-) Jak zwał tak zwał, ale pieczony pieróg z drożdżowego ciasta, identycznego jak na pizzę to nasze ulubione danie. Jeśli chodzi o nadzienie to trzymamy się zasady, że do calzone można wsadzić wszytko (co kłóci się z tradycyjnym przepisem, według

Niedzielny kucharz
Kruche obwarzanki z piwnego ciasta, z dodatkiem sezamu 127

słodkie. Jest po prostu uniwersalne. Bardzo kruche i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Dzisiaj przygotowałam z niego kruchutkie obwarzanki-wianki z sezamem. Wiem wiem, obwarzanki piecze się z ciasta drożdżowego, ale w piwie też przecież są drożdże 😊  Poza tym jak inaczej nazwać te...obwarzanki?? Składniki na 8 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 1/4 szklanki piwa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Proziaki śniadaniowe pieczone w 20 minut 117

Uwielbiam te pulchne bułeczki na śniadanie! Ich wykonanie jest ekspresowe, bo w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie musimy czekać aż wyrośnie.  Składniki: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 400 ml jogurtu naturalnego 60-70 dag  mąki pszennej typu 450 Wykonanie: Jogurt wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, dodać mąkę, jajko i wyrobić ciasto takiej samej konsystencji

Tradycyjna Kuchnia
Jagodzianki z białym serem 144

Obowiązkowe bułeczki w sezonie jagodowym, tym razem wzbogacone o biały ser. Lekkie, puszyste ciasto drożdżowe, dużo jagód i lukier, doskonałe zestawienie ;) Takie jagodzianki pysznie poprawiają nastrój, szczególnie, gdy ma się do wykonania nudną pracę, dobrze, że jest http://finka.pl/ , stworzyli mi doskonały program księgowy, dzięki któremu o wiele łatwiej jest mi działać ;) Składniki na ciasto: 150 ml ciepłego mleka

Domowa cukiernia Ewy
Pizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem 144

jest zalana sosem, po 2. nie jest zapaćkana niewiarygodną ilością sera - dzięki temu każdy kęs to uczta dla podniebienia! Szynka parmeńska w połączeniu z rukolą i delikatnym ciastem drożdżowym - rewelacja! Mi najbardziej smakuje, kiedy każdy kawałek maczam sobie dodatkowo w oliwie z oliwek. Zobacz również inne przepisy na ----> PIZZE Pizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem - przepis: Składniki

Moje Qulinaria